Μορφέσης: «Πρώτος στόχος η οκτάδα κι ότι καλύτερο προκύψει»

Gazzetta team
Μορφέσης: «Πρώτος στόχος η οκτάδα κι ότι καλύτερο προκύψει»

bet365

Από το 2011 όταν η εθνική ομάδα πόλο γυναικών αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης, κύλισε πολύ νερό τόσο στο αυλάκι όσο και στις... πισίνες.

Εξι χρόνια αργότερα, με τον ίδιο καπετάνιο στο τιμόνι του, τον Γιώργο Μορφέση, ο οποίος συμπλήρωσε ευδόκιμο υπηρεσία σχεδόν 15 χρόνων (από το 2003 σε διάφορες θέσεις στην εθνική ομάδα), το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, περισσότερο ώριμο και πολύ καλά προετοιμασμένο, δηλώνει έτοιμο για τη μεγάλη υπέρβαση στο 17ο παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου της Βουδαπέστης.

Εκκίνηση αύριο (Κυριακή) στις 10.30 το βράδυ, στο « Άλφρεντ Χάγιος», στο νησί της Μαργαρίτας, με φόντο τον (όχι και τόσο γαλάζιο) Δούναβη. Με αντίπαλο τη Ρωσία, η ομάδα της οποίας αποτελεί τον κακό δαίμονα της εθνικής. Η παράδοση λέει ότι σε 71 αγώνες η Ελλάδα έχει 21 νίκες ενώ η αντίπαλός μας 48 ( 3 ισοπαλίες). Όσον αφορά τα παγκόσμια πρωταθλήματα η κατάσταση εμφανίζεται περισσότερο ισσοροπημένη, καθώς σε 7 αναμετρήσεις η ελληνική ομάδα έχει 2 νίκες, έναντι 4 ηττών και μιας ισοπαλίας.

Η Ρωσία είναι η ομάδα η οποία στέρησε απ την εθνική την πρόκριση πέρυσι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο (η Ρωσία πήρε το χάλκινο μετάλλιο), καθώς και το χρυσό στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2010 (η Ελλάδα πήρε το αργυρό). Το θετικό πάντως είναι ότι στα παγκόσμια πρωταθλήματα της Σαγκάης, το 2011 στη φάση των ομίλων (6-5)και το 2015 στο Καζάν σε αγώνα κατάταξης (16-15 στα πέναλτις), η εθνική πήρε τη νίκη.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Γιώργος Μορφέσης με παρρησία και γνώση, θέτει τους στόχους… Αρχικά πρόκριση στην οκτάδα και κατόπιν βήμα, βήμα… Δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής υδατοσφαίρισης και την επόμενη μέρα. Αξιολογεί το ευμετάβλητο της ψυχολογίας των αθλητριών, με παράδειγμα την Ισπανία. Χαρακτηρίζει ακλόνητο φαβορί για το χρυσό τις ΗΠΑ και ακτινογραφεί τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπίσουμε τη …θανατηφόρο κόντρα της, τονίζοντας ότι βαρόμετρο θα αποτελέσει η απόδοση των τερματοφυλάκων.

Οκτάδα

-Ποιός είναι εν τέλει ο στόχος της εθνικής ;

«Ένα χρόνο μετά τους ολυμπιακούς αγώνες οι ομάδες παρουσιάζονται με αλλαγές. Μετά το τουρνουά στην Κίνας και τις δύο προετοιμασίες που κάναμε με Ιταλία και Ολλανδία, Ισπανία στην Ελλάδα, δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα για τη δυναμικότητα των ομάδων. Έχω μόνο για τη δική μας. Είμαστε ομάδα που παίζει αρκετά καλό πόλο, αλλά έχει κενά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Άρα παιχνίδι, παιχνίδι, βήμα -βήμα, με Ρωσία, Καζακστάν και Αυστραλία που είναι οι αντίπαλοί μας. Πρέπει να αποφύγουμε την τρίτη θέση καθώς στην περίπτωση αυτή θα αντιμετωπίσουμε την ηττημένη του αγώνα Ουγγαρίας- Ολλανδίας. Και οι δύο είναι ομάδες για μετάλλιο. Πρώτος στόχος η οκτάδα κι ότι καλύτερο προκύψει στη συνέχεια.

-Ποιό είναι το φαβορί ;

« Αν δεν κατακτήσει η ομάδα των ΗΠΑ το χρυσό μετάλλιο, παρότι έχει κάνει αλλαγές μετά πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, θα είναι μεγάλη έκπληξη. Αλλαγές έχει κάνει και η Ουγγαρία, αλλά λόγω έδρας, παράδοσης και ιστορίας, έχει ένα προβάδισμα, σε σχέση με τις άλλες. Οι υπόλοιπες ομάδες είναι ισάξιες. Όλα αυτά εγγυώνται ότι θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παγκόσμιο πρωτάθλημα, εξαιρετικά ανταγωνιστικό….

-Πως σκιαγραφείται η Ρωσία; Είναι ο κακός μας δαίμονας;

« Πρόκειται για αλλοπρόσαλλη παικτικά ομάδα, η οποία βασίζεται στην κόντρα, στον αιφνιδιασμό και πετυχαίνει αρκετά γκολ μ΄αυτό τον τρόπο. Αυτό πρέπει να διαχειριστούμε. Αυτό πρέπει να ανακόψουμε… Αν καταφέρουμε να φάμε όσο πιο λίγα γκολ μπορούμε στην κόντρα, αν μπορέσουμε να πάμε το παιχνίδι στο 6 εναντίον 6, τότε θα έχουμε πολύ περισσότερη τύχη στο ματς. Βαρόμετρο θα είναι η απόδοση των τεματοφυλάκων. Μυστικά νομίζω δεν υπάρχουν. Έχουμε παίξει αρκετές φορές μεταξύ μας, στα παιχνίδια του world league, και πρόσφατα στο τουρνουά στην Πορτουγκαλέτε. Νομίζω δεν μπορεί να αιφνιδιάσει η μια ομάδα την άλλη. Θα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, που μπορεί να μας βάλλει σε τροχιά πρώτης θέσης. Το πιο σημαντικό παιχνίδι μας είναι με τη Ρωσία. Βέβαια αντλούν από άλλη ,πιο μεγάλη δεξαμενή. Βλέπουμε να φέρνουν διαρκώς νέες αθλήτριες. Τουλάχιστον 3-4 σε κάθε διοργάνωση είναι καινούριες. Έχουν και τεράστια παράδοση. Μιλάμε για την χάλκινη ολυμπιονίκη του Ρίο Ντε Ζανέιρο.»

Ορθολογικές επιθέσεις

-Τι πρέπει να αντιτάξουμε στην κόντρα ;

« Ορθολογικές επιθέσεις. Απ το λάθος το δικό μας θα ξεκινήσει η κόντρα. Χρειάζεται να είμαστε οργανωμένοι στη ρωσική άμυνα. Να είμαστε στο πρέσινγκ όσο μπορούμε κινητικοί , να μη χάσουμε τη μπάλα, να εκμεταλλευτούμε τις φουνταριστές μας που είναι πολύ καλές, και σε περίπτωση που γυρίσουν μια επιθετική άμυνα, η οποία τους δίνει πολλά γκολ στην κόντρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ οργανωμένοι, έτσι ώστε όταν χαθεί η μπάλα , η αμυντική μας κόντρα να είναι με έλεγχο. Να μη γυρίζουμε κυνηγημένοι πίσω. »

-Ποιες είναι οι άλλες οδηγίες ;

« Να σκεφθούν καλά το παιχνίδι, γιατι ξέρουμε τι θα βρούμε. Να είμαστε στο πλάνο μας, και να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Ιδίως να αποφύγουμε τα προσωπικά, τα οποία μας στοιχίζουν παρά πολύ. Να παίξουμε χωρίς φόβο, με σεβασμό για τη ρωσική ομάδα. Να κάνουμε το παιχνίδι μας.»

-Ποια είναι η κατάσταση στην παίκτρια παραπάνω ;

« Έχουμε βελτιωθεί αρκετά γιατί έχουμε βελτιώσει τα πόδια μας. Όπως βελτιωθήκαμε και στον παίκτη λιγότερο, αλλά αυτά μακάρι να βγούνε στο παιχνίδι μας. Μέχρι τώρα είμαι ευχαριστημένος. Όλα αυτά είναι στοιχεία που κρίνουν τα μεγάλα παιχνίδια. Αν κάτι με προβληματίζει λίγο είναι ότι δεχόμαστε αρκετά εύκολα προσωπικά γκολ τα οποία πρέπει να αποφύγουμε. »

Αυστραλία

-Το παιχνίδι με την Αυστραλία έχει την ιδιαιτερότητα της παρουσίας στον πάγκο του Σάκη Κεχαγιά.

« Πράγματι. Ο Σάκης ήταν συνεργάτης μου στην εθνική και μαζί έχουμε κάνει τις μεγαλύτερες επιτυχίες . Η τύχη το έφερε να είμαστε αντίπαλοι στον όμιλο. Η Αυστραλία δεν είχε συμμετάσχει στο τουρνουά στο Κουσάν, οπότε δεν έχω εικόνα. Θα τη δούμε στο παιχνίδι της με τη Ρωσία. Είναι σε φάση ανανέωσης, με νέο προπονητή και νέες αθλήτριες. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια ομάδα με βαρύ σκουφάκι. Αυτό τα λέει όλα.

-Η ψυχολογία στο πόλο γυναικών είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο…

« Η Ισπανία είναι τρανό παράδειγμα. Η εθνική της ομάδα ήταν στον όμιλό μας στο παγκόσμιο της Σαγκάης το 2011.Καταποντίστηκε, ήρθε 11η. Αργότερα σε να μεγάλο τουρνουά πριν το προολυμπιακό στο Κίρισι ήρθε ή πρώτη ή δεύτερη με τα ίδια πρόσωπα. Μετά από ένα μήνα στο προολυμπιακό, πέρασε σε βάρος της ελληνικής ομάδας και πήγε στον τελικό των των ολυμπιακών αγώνων. Τον επόμενο χρόνο πήρε το χρυσό στο παγκόσμιο του 2013 και το2014 το χρυσό στο ευρωπαικό. Έκανε μια διετία από το ναδίρ στο ζενίθ. Το 2015 ηρθε 7η στο παγκόσμιο του Καζάν. Είναι πολύ ευμετάβλητη η ψυχολογία των κοριτσιών ».

-Πως πήγε η προετοιμασία;

« Είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έγινε μεγάλη προσπάθεια. Θα τη χαρακτήριζα πλήρη. Μακάρι να βγει στους αγώνες. Είμαστε πρωταθλητές στην προετοιμασία, αλλά πρέπει να το αποδείξουμε σε κάθε αγώνα. Αν για κάποιους λόγους δεν πάει καλά το πρώτο παιχνίδι, να το κάνουμε στο επόμενο. Αλλά και αν νικήσουμε, οφείλουμε να πάρουμε και το παιχνίδι με την Αυστραλία. »

-Υπάρχει αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης στην ομάδα…

« Γενικότερα το κλίμα είναι πολύ καλό. Η ομάδα είναι μια μίξη παλιών και νέων αθλητριών που έχουν όρεξη και φιλοδοξίες. Το μέλλον λειτουργεί μόνο θετικά για τα παιδιά. Ζω την εθνική από το 2003 και τη Σαγκάη ως συνεργάτης του Κούλη Ιωσηφίδη. Συμπληρώνω σχεδόν μια 15ετία.Εχω ζήσει όλες τις στιγμές της Δυό φορές ολυμπιακούς αγώνες, παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Η Μανωλιουδάκη που είναι 31, 32 χρόνων, όταν το 2005 πρωτοκλήθηκε στην εθνική, ήμουν εδώ. Έχω άποψη για όλες. Τις αγαπώ και τις σέβομαι. Φωνάζω κάποιες φορές γιατί έχω απαιτήσεις. Διακρίνω παιδιά που ακολουθούν και μπορούν να συνεχίσουν την καλή παράδοση της υδατοσφαίρισης γυναικών. »

Άγνοια κινδύνου

-Ποιο είναι το στοιχείο που τη χαρακτηρίζει;

« Η φρεσκάδα, η δίψα για διάκριση και η άγνοια κινδύνου. Το τελευταίο μπορεί να μην πολύ καλό, αλλά μερικές φορές χρειάζεται.»

-Προβλήματα υπάρχουν;

« Ο τραυματισμός στο δάχτυλο του αριστερού χεριού της Τσουκαλά. Χρησιμοποιεί νάρθηκα. Θα το δέσει και θα παίξει. Η Αλεξάνδρα Ασημάκη είχε μια γαστρεντερίτιδα που την άφησε 4-5 μέρες εκτός προπόνησης αλλά είναι πλέον καλά».

- Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του πόλο γυναικών ;

« . Έρχονται από πίσω παιδιά που συγκεντρώνουν αρκετό ενδιαφέρον. Παιδιά που αν δουλέψουν θα κρατήσουν την εθνική σε υψηλό επίπεδο. Αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Όπως και οι νέες γυναίκες που έχουν δυνατότητες…»

-Βέβαια θα πρέπει να δεχθούμε ότι το πρωτάθλημά μας δεν είναι ανταγωνιστικό, με δεδομένη την ισχύ του Ολυμπιακού και της Βουλιαγμένης, και τη διαφορά με τις άλλες ομάδες της Α1, με ότι αυτό συνεπάγεται…

« Αυτό πράγματι είναι ένα μειονέκτημα, καθώς τα ανταγωνιστικά παιχνίδια είναι μεταξύ αυτών των δύο ομάδων. Γι αυτό άλλαξε εφέτος και η μορφή του πρωταθλήματος. Ολυμπιακός και Ν.Ο.Βουλιαγμένης έπαιξαν περισσότερους αγώνες μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η εθνική (σ.σ. η οποία κατά βάση συγκροτείται από παίκτριες των δύο αυτών ομάδων), να είναι πολύ πιο έτοιμη, όπως και ο Ολυμπιακός ο οποίος αγωνίστηκε στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

-Τέσσερις Έλληνες προπονητές είναι στους πάγκους ισάριθμων γυναικείων ομάδων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα…Χάρης Παυλίδης (Καναδάς), Σάκης Κεχαγιάς (Αυστραλία), Ευάγγελος Δεδούσης (συνεργάτης Ολλανδία).

«Και ας μην ξεχνάμε, τον Γιάννη Γιαννουρή, με σπουδαία καριέρα και στο εξωτερικό, τον Βαγγέλης Ρούπακα, και ο Στέφανος Λέανδρο, βοηθό προπονητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα… Οι Έλληνες προπονητές το έχω πει από παλιά, είναι σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε δύσκολες καταστάσεις και αντίξοες συνθήκες όλο το χρόνο. Νομίζω ότι το μυαλό μας δουλεύει γρήγορα. Αφήνει τα προβλήματα πίσω, βρίσκει λύσεις. Ενημερώνεται ο προπονητής, έχει όρεξη. Ήταν θέμα χρόνου να βγει προς τα έξω. Ευτυχώς υπάρχουν παιδιά που τολμούν και μακάρι στο μέλλον να είναι περισσότερα.»

Βουδαπέστη: Αποστολή ΠΣΑΤ, Πάνος Σαμαράς

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα