Η Κεϊτάνι νικήτρια στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, με παγκόσμιο ρεκόρ!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Η Κεϊτάνι νικήτρια στον Μαραθώνιο του Λονδίνου, με παγκόσμιο ρεκόρ!

bet365

Η Μέρι Κεϊτάνι ήταν η νικήτρια στον Μαραθώνιο του Λονδίνου αφήνοντας στην ιστορία των 12 ετών παγκόσμιο ρεκόρ αγώνα της Πόλα Ράντκλιφ, το οποίο είχε επιτευχθεί σε μικτό αγώνα. Τη νίκη στους άνδρες κατέκτησε ο Ντάνιελ Γουαντζίρου.

Η Κενυάτισσα έτρεξε σε με χρόνο 2:17.01, βελτιώνοντας κατά 42'' το ρεκόρ της Αμερικανίδας, η οποία εξακολουθεί να διατηρεί το απόλυτο παγκόσμιο ρεκόρ, 2:15.25, το οποίο το είχε πετύχει το 2003 στον Μαραθώνιου του Λονδίνου, όταν ο αγώνας ήταν μικτός (κοινή εκκίνηση για άνδρες και γυναίκες).

Η Κεϊτάνι στο πρώτο μισό του αγώνα ήταν κοντά στους χρόνους που είχε κάνει η Ράντλιφ. Η Κενυάτισσα της οποίας της έδινε ρυθμό η Καρολίν Κιπκίρουι, έκανε ένα απίστευτο πρώτο πεντάρι με 15:31 και ολοκλήρωσε το 10άρι με 31:17. Ο ρυθμός της ήταν 2:10 και με την ολοκλήρωση του ημιμαραθωνίου σε 1:06.54 ήταν ένα λεπτό κάτω από ρεκόρ της Ράντκλιφ, (1:08.02 το 2003).

Ωστόσο, η κόπωση μετά το 30ο χιλιόμετρο δεν της επέτρεψε να διατηρήσει τον ίδιο ρυθμό, παρότι έως τότε έχοντας διανύσει την απόσταση σε 1:36.05 έμοιαζε ακόμη εφικτό.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη «λαγό» μου η οποία με τράβηξε έως το 23o χιλιόμετρο. Έκτοτε συνέχισα μόνη μου για να δω πως ήταν το σώμα μου. Θέλω να πω ότι ήταν μία σπουδαία ημέρα για μένα. Ήταν πραγματικά φανταστικά», δήλωσε η Κεϊτάνι.

Δεύτερη τερμάτισε η Τιρουνές Ντιμπάμπα και ακοούθησε η Βίνιαν Τσερουιγιότ.

Aπό τον αγώνα απουσίασε η περσινή νικήτρια Τζεμίμα Σουμγκόνγκ, η οποία τον περασμένο Φεβρουάριο βρέθηκε θετική σε ερυθροποιητίνη τρίτης γενιάς ΕΡΟ.

Στους άνδρες πρώτος τη γραμμή του τερματισμού πέρασε ο Ντάνιελ Γουαντζίρου, νικητής στον Άμστερνταμ τον περασμένο Οκτώβριο, με 2:05.48, ακολουθούμενος από τον Kενενίσα Μπεκέλε 9'' αργότερα.

Οι δύο τους είχαν φοβερή μονομαχία με τον Μπεκέλε να ολοκληρώνει τον αγώνα στα τελευταία δύο χιλιόμετρα με ρυθμό 4:27, όμως δεν ήταν ικανός να καλύψει τη διαφορά των 14'' που είχε πάρει ο αντίπαλος του.

«Όλα είναι πιθανά. Στην αρχή ο αγώνας ήταν πολύ γρήγορος κοντά στο παγκόσμιο ρεκόρ. Όταν ο αγώνας γίνεται τόσο γρήγορος όλα μπορεί να συμβούν. Γινόμουν ολοένα και πιο σκληρός. Πιέσαμε γιατί ο ήλιος ανέβαινε και η μέρα ήταν όμορφη. Πήρα μία γεύση από το ρυθμό του παγκοσμίου ρεκόρ το οποίο ήταν καλό για μένα», δήλωσε ο Γουαντζίρου.

Στον αγώνα με αναπηρικό αμαξίδιο τη νίκη κατέκτησε ο Βρετανός Ντέιβιντ Βιρ.

 

Τελευταία Νέα