To πόλο του 2016 με τα... μάτια του Θοδωρή Βλάχου!

Αργυρώ Γιαννουδάκη
To πόλο του 2016 με τα... μάτια του Θοδωρή Βλάχου!

bet365

Το gazzetta.gr ζήτησε από τον ομοσπονδιακό προπονητή της εθνικής ομάδα πόλο των ανδρών, Θοδωρή Βλάχο να κάνει την ανασκόπηση και τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε για το ελληνικό πόλο.

O τεχνικός που ηγείται και της ομάδας πόλο των ανδρών του Ολυμπιακού δέχτηκε με χαρά, ξεκινώντας ιπποτικά από τις κυρίες και δη την εθνική ομάδα των γυναικών, η οποία κατέκτησε την 6η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου, βλέποντας το όνειρο πρόκρισης στο Ρίο να σβήνει τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα κόντρα στη Ρωσία στο Προολυμπιακό τουρνουά.

«Η εθνική ομάδα των γυναικών δεν είχε καλή παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Υπήρχαν προσδοκίες για διάκριση, οι οποίες δεν ήρθαν και ίσως αυτό πρόσθεσε επιπλέον άγχος.
Στην συνέχεια ακολούθησε το προολυμπιακό τουρνουά στο οποίο μείναμε εκτός μεταλλίων, παρότι θεωρώ ότι είχαμε καλύτερη παρουσία από άλλες ομάδες. Ήταν ένας άδικος αποκλεισμός, με τα κορίτσια να μένουν εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, στην τελευταία φάση του ματς με τη Ρωσία. Δεν είχαν την τύχη με το μέρος τους και αυτό φυσικά αφήνει πικρή γεύση»

«Κουβάλησαν την πίκρα της χαμένης πρόκρισης για το Ρίο»

Η κουβέντα συνεχίστηκε με τη γυναικεία ομάδα του Ολυμπιακού, με τον Θοδωρή Βλάχο να σημειώνει: «Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε απόλυτα επί της Βουλιαγμένης, φτάνοντας άνετα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο φάιναλ φορ του Euro League, όμως εκεί ένας κακός ημιτελικός κόντρα στην Κίνεφ Κίρισι (σ.σ. Οι ερυθρόλευκες ηττήθηκαν με 9-10), τις άφησε εκτός στόχων.


Θεωρώ ότι η ομάδα, την οποία απαρτίζουν πολλές παίκτριες της εθνικής ομάδας, πήγε χωρίς να έχει ξεπεράσει ψυχολογικά την απώλεια της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα κορίτσια κουβάλησαν την πίκρα και αυτό στοίχισε, διότι στις μεγάλες διοργανώσεις παίζει σημαίνοντα ρόλο η ψυχολογία.

Στόχος του Ολυμπιακού είναι η κατάκτηση του τροπαίου και αυτό κρίνεται στις λεπτομέρειες τις περισσότερες φορές, αφού έχουμε να κάνουμε με ισοδύναμες ομάδες. Πιστεύω ότι θα καταφέρουν να το διεκδικήσουν με αξιώσεις φέτος, γιατί έχουν όλες τις προϋποθέσεις».

«Μας «κοίμισαν» οι 5 σερί νίκες επί της Ιταλίας»
Ο ομοσπονδιακός τεχνικός διένυσε μία πολύ καλή χρονιά με την εθνική ομάδα των ανδρών, η οποία μεταφράστηκε με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο World League, την 4η θέση νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και την 6η στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το βάρος των τεράστιων προσδοκιών που δημιούργησαν οι διεθνείς μας αποδείχθηκε ασήκωτο, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να επιστρέψουν με ένα μετάλλιο από το Ρίο.

«Ήταν μία πολύ γεμάτη χρονιά. Στο στόμα όλων, μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν ξαναμπήκε η λέξη μετάλλιο, κάτι που είχε να συμβεί χρόνια. Δημιουργήθηκαν ξαφνικά προσδοκίες, αδικαιολόγητα μεγάλες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου. Αυτό από τη μία ήταν θετικό αλλά από την άλλη προσθέτει άγχος.


Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο World League και η κατάκτηση της 6η στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση, αφού παρουσιαστήκαμε κατώτεροι των περιστάσεων. Παρότι η 6η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι καλή, δεν είναι αυτό που ήθελε η εθνική ομάδα και οι φίλοι της.

Αυτό γιατί ξεκινήσαμε πολύ δυνατά και πίστεψαν-πιστέψαμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στο βάθρο. Ο αποκλεισμός από την Ιταλία μας προσγείωσε απότομα.

Κάποιοι είπαν ότι διαλέξαμε αντίπαλο, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνέβη. Άλλωστε, το δικό μας τελευταίο παιχνίδι του α' ομίλου, κόντρα στην Αυστραλία (σ.σ.: στο οποίο χάσαμε 12-7, ακολούθησε η νίκη της Σερβίας με 12-8 επί της Ιαπωνίας και της Ουγγαρίας με 10-6 επί της οικοδέσποινας Βραζιλίας) ήταν πολύ νωρίς.

Μιλάμε υποθετικά. Το γεγονός είναι ότι οι Ιταλοί εκμεταλλεύτηκαν της 5 σερί ήττες που είχαν γνωρίσει από την Ελλάδα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν έως το Ρίο. Οι δύο από αυτές τις 5 ήττες τους στοίχησαν μετάλλια. Πάτησαν πάνω σε αυτές τις ήττες και μπήκαν πιο αποφασισμένοι από εμάς. Ο καιρός έχει γυρίσματα, τα οποία δυστυχώς για εμάς έμελλε να είναι στο Ρίο...

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω και να τον σταματούσα θα το έκανα αμέσως μετά τον αγώνα με την Αυστραλία. Εκεί θα προσπαθούσα να «σβήσω» από το μυαλό των παικτών τι είχε προηγηθεί τον προηγούμενο χρόνο στις 5 φορές που είχαμε νικήσει την Ιταλία. Θα προσπαθούσα να τους κάνω να μπουν στο ματς με περισσότερο «φόβο».

Θα έλεγα ότι αυτές οι 5 νίκες, που μας έδωσαν το χάλκινο στο Καζάν και ένα ακόμη χάλκινο στο World League μας «κοίμισαν». Η εθνική μας ομάδα έχει αδυναμίες, όμως έχει και το αβαντάζ να τις κρύβει, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ούτε στον προημιτελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε και στο μικρό τελικό του Βελιγραδίου, (όπου χάσαμε 13-10 από την Ουγγαρία).



Όταν στον προημιτελικό κόντρα στην Ιταλία, είδα να ξεφεύγουν με τρία γκολ, κατάλαβα ότι δεν θα μας άφηναν να ξαναμπούμε στο παιχνίδι με άνεση. Έπρεπε να έχουμε κάνει την αντεπίθεση στο τρίτο οκτάλεπτο. Όμως, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά σταματήσαμε να προσπαθούμε μέχρι τέλους, γιατί η ιστορία μας είχε δείξει ότι μπορούμε να γυρίσουμε παιχνίδια.

Δεν υπήρχε πάθος και ψυχολογία, ενώ αντίθετα στο επόμενο παιχνίδι με τους Ισπανούς για την 6η θέση ήμασταν πιο επιθετικοί και πιο παθιασμένοι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μία διοργάνωση, την οποία όλοι περιμένουν επί 4 χρόνια. Όταν σε ένα ματς πέφτει το βάρος μίας προσπάθειας 4 ετών είναι δύσκολο να το διαχειριστείς όταν δεν έχεις αντίστοιχη εμπειρία, και στην περίπτωση της δικής μας ομάδας, μόνο ο Χρήστος Αφρουδάκης είχε εμπειρία Ολυμπιακών Αγώνων. Αντίθετα, οι Ιταλοί εκτός από τον προπονητή, τον Σάντρο Καμπάνια, είχαν τους Ντεπέστι, Φιλιόλι και Αϊκάρντι, γεγονός που αυτόματα τους έδινε προβάδισμα.

Αυτή η ήττα είναι η κληρονομιά με την οποία θα βαδίσουμε μέχρι το Τόκιο. Αν την αξιοποιήσουμε σίγουρα μπορούμε να φτάσουμε ψηλότερα στην επόμενη διοργάνωση.

Η εθνική ξεκινά ένα νέο ολυμπιακό κύκλο και θα προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε για τη νέα κατάσταση. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι το πρώτο μεγάλο ραντεβού, δεν θεωρώ απαραίτητο να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Σκοπός είναι να γίνουν δοκιμές και να προετοιμάσουμε κάποια παιδιά, αν είναι άξιοι θα διεκδικήσουν μία θέση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, προκειμένου να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της πρόκρισης σε πρώτη φάση και διάκρισης στο Τόκιο».

«Ο Ολυμπιακός άγγιξε το τέλειο! »

Κλείνοντας η συζήτηση, ο προπονητής του Ολυμπιακού αναφέρεται στην απίστευτη πορεία του συλλόγου, που άγγιξε το όνειρο κατάκτησης του Champions League, γνωρίζοντας τη μοναδική ήττα στη διοργάνωση στον τελικό από την Γιουγκ με 6-4.


«Πέρυσι, ο Ολυμπιακός άγγιξε το τέλειο! Πήρε εύκολα τους τίτλους στην Ελλάδα και έμεινε αήττητος μέχρι το τελευταίο παιχνίδι του φάιναλ-6. Ο στόχος που ήταν να φτάσουμε στους «6» επετεύχθη με το παραπάνω. Δυστυχώς, η ήττα στον τελικό μας στοίχισε μία μεγάλη διάκριση.


Αντικειμενικά όμως θα ήταν άδικο για την Γιουγκ, η οποία φτάνει κάθε χρόνο στον τελικό, να το χάσει. Πήγαν στον τελικό με εφόδιο την εμπειρία, που έλειπε από εμάς και αναδείχθηκαν δίκαια νικητές.


Δυστυχώς, δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας. Όταν το ματς έφτασε στο γκολ, όποιος έβαζε το επόμενο θα κέρδιζε, δυστυχώς δεν ήμασταν εμείς αυτοί... Παράλληλα, βέβαια, είχαμε και το θέμα του τραυματισμού του Γιάννη Φουντούλη, ο οποίος είναι ακρογωνιαίος λίθος στην ομάδας και στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ωσεί παρόν.


Ο Ολυμπιακός συνεχίζει με την περσινή φόρα την ευρωπαϊκή του πορεία παραμένοντας αήττητος έως τώρα με στόχο να φτάσει στην υψηλότερη δυνατή θέση στο φάιναλ-6. Αν το πετύχουμε έχουμε να δώσουμε τρία παιχνίδια σε τρεις ημέρες και όλα μπορεί να συμβούν. Μία αρρώστια, ένας τραυματισμός μπορεί να ανατρέψει τα πάντα, όπως και έγινε. Επομένως, το μόνο που ευχόμαστε είναι να παραμείνουμε υγιείς και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει.

Κλείνοντας, και κάνοντας έναν συνολικό απολογισμό θα έλεγα ότι το ελληνικό πόλο είχε θετική παρουσία στο σύνολο των διοργανώσεων, με πιο έντονες φυσικά την παρουσία του Ολυμπιακού στον τελικό και της εθνικής ομάδας στις 6 καλύτερες ομάδες του Ολυμπιακού τουρνουά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα