Περιμένει το CAS η ΔΟΕ για τους Ρώσους αθλητές

Περιμένει το CAS η ΔΟΕ για τους Ρώσους αθλητές

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επιβεβαίωσε πως είναι πιθανό να ακολουθήσει τη νομική οδό για την τιμωρία όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο ντόπινγκ της Ρωσίας, αφού πρώτα βγει η απόφαση του CAS.

Η WADA πιέζει για αποκλεισμό όλων των Ρώσων Αθλητών από τους Ολυμπιακούς του Ρίο μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο ντόπινγκ, ωστόσο η ΔΟΕ ξεκαθάρισε πως θα περιμένει την απόφαση του CAS, στο οποίο προσέφυγε η Ρωσία μετά την τιμωρία όλων των αθλητών της στο στίβο από την IAAF και θα εξετάσει όλες τις νομικές επιλογές.

Αποφασίστηκε πως «η ΔΟΕ δεν θα έχει υπό την προστασία της κανένα αθλητικό γεγονός ή μίτινγκ στη Ρωσία», ενώ όλοι οι αξιωματούχοι από το Υπουργείο Αθλητισμού τιμωρήθηκαν από την παρακολούθηση των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού, μαζί με όλους όσοι εμπλέκονται στην αναφορά του ΜακΛάρεν, η οποία έκανε λόγο για κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, το οποίο χρησιμοποιoύσε το εργαστήριο του Σότσι πριν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επίσης επιβεβαίωσε ότι: «ξεκίνησαν πειθαρχικές διαδικασίες για αξιωματούχους στο ρωσικό Υπουργείο Αθλητισμού, καθώς και για κάθε άλλο άτομο που αναφέρεται στην αναφορά, λόγω παραβάσεων στο Ολυμπιακό Καταστατικό και τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ». Ο ΜακΛάρεν πιέζει την ΔΟΕ να δημοσιεύσει ονόματα των εμπλεκομένων και η Επιτροπή συμφωνεί. Τα δείγματα των Ρώσων αθλητών από το Σότσι αναμένεται να επανεξεταστούν με την τελευταία τεχνολογία της WADA. 

Επίσης, ανακοινώθηκε ότι μια ειδική Πειθαρχική Επιτροπή θα συγκροτηθεί, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ξεκαθαρίσει το αν θα ληφθούν μέτρα.