Oι Ολυμπιακοί, το Μall και ο Βοτανικός!

Δήμος Μπουλούκος
Oι Ολυμπιακοί, το Μall και ο Βοτανικός!

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος γράφει στο gazzetta.gr για το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου που έχει πολλά κοινά με τον Βοτανικό αλλά και ουσιώδεις διαφορές.

Για να πας στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου, το οποίο εκτός του Ολυμπιακού Σταδίου έχει και τις περισσότερες αγωνιστικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, πρέπει να περάσεις μέσα από το Westfield.

Tι είναι αυτό; Είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από περισσότερες από 350 επιχειρήσεις, 250 καταστήματα και άλλα 100 εστιατόρια και καφέ, δύο πολυκαταστήματα, σούπερμάρκετ, δύο ξενοδοχεία και ένα τεράστιο πολυόροφο γκαράζ.

Κι όταν λέω να περάσεις, το εννοώ! Τα τρία από τα τέσσερα σημεία πρόσβασης στο Ολυμπιακό Πάρκο είναι μέσα από το εμπορικό και το τέταρτο συνορεύει καθώς είναι ακριβώς δίπλα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο mallεκχωρήθηκε από τους Αγγλους σε μια αυστραλιανή εταιρεία, κατασκευάστηκε πολύ πριν από τα Ολυμπιακά γήπεδα και αποτελεί το σημείο αναφοράς στο Ολυμπιακό Πάρκο του Stratford!

Εάν γινόταν το ίδιο έργο στην Ελλάδα, κάποιοι – και μάλιστα αρκετοί – θα μιλούσαν για ξεπούλημα στο κεφάλαιο και εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιδιώτες και την πλουτοκρατία.

Στο Λονδίνο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εχουν αντιληφθεί ότι για να συνεχίσει να έχει ζωή όλο το Ολυμπιακό Πάρκο και να αποδώσουν οι επενδύσεις στον ανατολικό τομέα της πόλης, πρέπει να υπάρχει ένας «μαγνήτης» για τους κατοίκους και τους επισκέπτες κι αυτός δεν είναι άλλο από το Westfield.

Aυτός είναι και ο λόγος που κατασκεύασαν το συγκεκριμένο εμπορικό σε σημείο αναπνοής από το Ολυμπιακό Χωριό, οι πολυκατοικίες του οποίου μετά την Ολυμπιακή χρήση, θα δοθούν προς πώληση σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ξέρουν ότι για να βρεθούν ενδιαφερόμενοι να αγοράσουν τα διαμερίσματα στις πολυκατοικίες – μαμούθ, πρέπει να βρεθεί ένα θέλγητρο κι αυτό δεν είναι άλλο από το ένα εμπορικό κέντρο που προσφέρει τα πάντα.

Μου έλεγε ένας φίλος μου που μένει μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα. «Ξέρεις γιατί οι αριστοκρατικές συνοικίες της πόλης είναι στην δυτική πλευρά. Επειδή η αριστερή βρωμάει!». Πλέον το EastLondonόχι μόνο δεν βρωμάει καθώς καλύφθηκαν οι χείμαρροι και τα ρέματα, αλλά έχει και το Westfieldπου δεσπόζει στην περιοχή.

Φυσικά την ίδια ώρα που διαπίστωνα όλα αυτά, στο μυαλό μου στριφογύριζε ο Βοτανικός και οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η κατασκευή του εμπορικού κέντρου εκεί από τον Βωβό. Στον Παναθηναϊκό σκέφτηκαν επιχειρηματικά και αντιλήφθηκαν ότι για να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου, έπρεπε να αξιοποιηθεί και εμπορικά η περιοχή. Για κάποιους, όμως, αυτό ήταν εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας και των επιχειρηματικών συμφερόντων ελάχιστων.

Με πολλούς τρόπους έβαλαν δεκάδες εμπόδια στο έργο - λες και είχε σημασία η έκταση του εμπορικού κέντρου – και πλέον τώρα που βγαίνουν οι άδειες με μικρότερο mall, φυσικά δεν υπάρχουν χρήματα για να χτιστεί το γήπεδο.

Τελικά και χωρίς «σπίτι» έμεινε ο Παναθηναϊκός και παραμένει μέσα στην μπόχα και την δυσωδία και πλήρως εγκαταλειμμένη, όλη η περιοχή του Ελαιώνα, για να διασωθούν οι … περιβόητοι κορμοράνοι.

Εμείς οι «έξυπνοι» Ελληνες, διασώσαμε το περιβάλλον και αντισταθήκαμε στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, την ίδια ώρα που οι Βρετανοί ανάστησαν την πιο εξαθλιωμένη και βρωμερή μεριά της πόλης… Όλα τελικά είναι θέμα αντίληψης!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα