Χρυσός, τρέχοντας μόνος του!

Γιώργος Καραμάνος
Χρυσός, τρέχοντας μόνος του!

bet365

Το gazzetta.gr εξιστορεί περίεργες στιγμές των Αγώνων: Ο Γουίντχαμ Χάλσγουιλ που το 1908 νίκησε στα 400 μ. χωρίς όμως να έχει κανέναν αντίπαλο...

Μέχρι τα 24 του δεν είχε τρέξει ποτέ σε αγώνες πέραν των στρατιωτικών. Οταν όμως υπολοχαγός Γουίντχαμ Χάλσγουιλ επέστρεψε στη Σκωτία (από τον Πόλεμο των Μπόερς στη Νότια Αφρική) το 1904, ο διοικητής της μονάδας του ουσιαστικά τον υποχρέωσε να τρέξει στο τοπικό πρωτάθλημα του Εδιμβούργου. Τότε άρχισε η άνοδος προς την κορυφή. Αφού νικούσε κάνοντας ρεκόρ όπου και αν έτρεχε, έφτασε μέχρι την Αθήνα στη Μεσολυμπιάδα του 1906, όπου διέπρεψε στα 400 και τα 800 μέτρα (ασημένιο, χάλκινο).

Λίγο έλειψε όμως να απουσιάσει από το μεγάλο ραντεβού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (1908) εξαιτίας ενός τραυματισμού στο πόδι. Ωστόσο, όχι απλά συμμετείχε, αλλά κατάφερε να κατακτήσει και το Χρυσό μετάλλιο στα 400 μ. Το φοβερό σε εκείνο τον τελικό ήταν πως έτρεξε μόνος του! Πρόκειται για τη μία και μοναδική φορά που συνέβη κάτι τέτοιο στη σημαντικότερη αθλητική διοργάνωση του κόσμου.

Τι συνέβη όμως και βρέθηκε να συναγωνίζεται μόνο το χρονόμετρο; Αρχικά στον τελικό συμμετείχαν ο Χάλσγουιλ και τέσσερις ακόμα αθλητές. Με το που ξεκίνησε η κούρσα, ο Καναδός Γουίλιαμ Ρόμπινς τραυματίστηκε και απέμειναν τέσσερις. Στα 50 μέτρα πριν το φινάλε ο Χάλσγουιλ πήγε να προσπεράσει τον προπορευόμενο Αμερικανό Τζον Κάρπεντερ. Ο τελευταίος όμως του έκλεινε διαρκώς το δρόμο, μιας και τότε δεν υπήρχαν διάδρομοι και όλοι μπορούσαν να πάνε παντού.

Ακόμα και έτσι ο Χάλσγουιλ πήγε να τον περάσει και τότε ο αντίπαλος του τον χτύπησε με αγκωνιά, κάτι που είδαν οι κριτές και τον απέβαλαν. Η κούρσα θα επαναλαμβανόταν δύο μέρες αργότερα. Ελα όμως που οι εκτός του τιμωρημένου Κάρπεντερ δεν κατέβηκαν ούτε οι δύο εναπομείναντες αθλητές, οι οποίοι ήταν επίσης Αμερικανοί. Οπότε ο Χάλσγουιλ έμεινε μόνος του, έτρεξε και έκοψε το νήμα, κάνοντας ολυμπιακό ρεκόρ!

Εκείνη η κούρσα έγινε η αφορμή για να τεθεί το θέμα στην ΔΟΕ και να θεσπιστούν κανόνες που περιλάμβαναν και την τοποθέτηση των διαδρόμων στο στίβο. Οσο για τον ήρωα μας, δεν έζησε πολύ για να χαρεί τις δόξες του. Στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Νουβέ Σαπέλ σκοτώθηκε. Ηταν μόλις 33 ετών και η τραγική ειρωνεία ήταν πως πέθανε προσπαθώντας να τρέξει γρήγορα σε ένα λασπωμένο πεδίο μάχης. Ηταν ο διαβόητος πόλεμος χαρακωμάτων και σε εκείνη την επιδρομή έχασαν την ζωή τους 81 άνδρες για να κερδίσουν 15 μέτρα γης. Τούτη τη φορά ο Χάλσγουιλ δεν σώθηκε από την ταχύτητα του...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα