Τους νίκησε όλους και... έχασε (pics)!

Τους νίκησε όλους και... έχασε (pics)!

bet365

Το gazzetta.gr εξιστορεί περίεργες στιγμές των Αγώνων: Ο Τζιμ Θορπ που σάρωσε, αδικήθηκε και τελικά έγινε ο κορυφαίος του 20ού αιώνα!

Τον αποκάλεσαν Wa-Tho-Huk. Αυτό στη γλώσσα των Ινδιάνων Παταουατόμι σημαίνει «Φωτεινό Μονοπάτι». Του το έδωσε ο παππούς του (η μητέρα του ήταν Ινδιάνα και ο πατέρας του Ιρλανδός) και όπως αποδείχτηκε, ήταν άκρως προφητικό. Στην πορεία βαφτίστηκε και χριστιανικά, παίρνοντας το όνομα, το οποίο γράφτηκε στα χρυσά κιτάπια της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Τον ονόμασαν Τζέιμς Φράνσις ή πιο απλά Τζιμ Θορπ.

Μπροστά από την εποχή του
Ετσι έγινε διάσημος στους Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912. Τότε που διέλυσε κάθε ρεκόρ στο Πένταθλο και Δέκαθλο. Στο πρώτο άθλημα νίκησε στα τέσσερα (άλμα εις μήκος, ακόντιο, 200 μ. με εμπόδια, δισκοβολία, 1.500 μ.) από τα πέντε αγωνίσματα (ήταν 3ος στο ακόντιο). Την ίδια μέρα που τα έκανε όλα αυτά, προκρίθηκε και στον τελικό του άλματος εις ύψος, όπου πήρε την 4η θέση!

Ακολούθησε το Δέκαθλο, όπου η επίδοση των 8.413 πόντων παρέμεινε κορυφαία στον κόσμο για δύο δεκαετίες. Μάλιστα τα 100 μ. Τα έτρεξε σε 10,1 δευτερόλεπτα, κάνοντας επίσης παγκόσμιο ρεκόρ. Τα δύο Χρυσά Μετάλλια του τα έδωσαν ο Βασιλιάς της Σουηδίας, Γκουστάβος και ο Τσάρος της Ρωσίας, Νικόλαος, με τον πρώτο να του λέει: «Είσαι ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου»! Και αυτό ήταν ο Τζιμ Θορπ, ο πρώτος υπεραθλητής που γνώρισε η υφήλιος.


Αφαίρεση μεταλλίων και ρεκόρ
Οταν επέστρεψε στις Η.Π.Α. Τον περίμεναν μεγάλες τιμές και μία παρέλαση στο Μπρόντγουεϊ, όπου τον επιθύμησαν χιλιάδες συμπατριώτες του. Αυτά που κατέκτησε όμως με τον ιδρώτα του, έμελλε να τα χάσει στα χαρτιά. Βλέπετε λίγους μήνες αργότερα δημοσιεύτηκε πως το 1909 και το 1910 είχε αγωνιστεί ως ημιεπαγγελματίας στο μπέιζμπολ. Βλέπετε τότε αυστηρά επιτρεπόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες η συμμετοχή μονάχα ερασιτεχνών αθλητών. Το απίστευτο στην όλη υπόθεση ήταν πως ο Θορπ είχε λάβει για κάθε ένα από εκείνα τα παιχνίδια του στο Μπέιζπολ το ποσό των 2$ ανά αγώνα! Η εντολή που δόθηκε ήταν να επιστραφούν τα μετάλλια και να σβηστούν από τα κιτάπια τα ρεκόρ του!

Μπέιζμπολ, ράγκμπι, μπάσκετ
Ο μιγάς υπεραθλητής όμως όσο και αν στεναχωρήθηκε δεν το έβαλε κάτω και είδε την αθλητική διαδρομή του να απογειώνεται σε άκρως επαγγελματικό επίπεδο σε τρία διαφορετικά αθλήματα, τα οποία τον έκαναν πλούσιο. Οι προτάσεις έπεσαν βροχή και στο μπέιζμπολ αγωνίστηκε ακόμα και με τη φανέλα των Τζάιαντς της Νέας Υόρκης. Ακολούθησε η πορεία του στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, γα να αποσυρθεί από τα αθλητικά δρώμενα σε ηλικία 41 ετών, παίζοντας μπάσκετ!

Αποκατάσταση και κορυφή
Ο Θορπ απεβίωσε το 1953 σε ηλικία 64 ετών, έχοντας μέχρι το τέλος το μεγάλο παράπονο για την αφαίρεση των Ολυμπιακών Χρυσών και των ρεκόρ. Στις 18 Ιανουαρίου του 1983 η Ολυμπιακή Επιτροπή αποκατέστησε την αδικία και σε μία λαμπρή τελετή επέστρεψε στα παιδιά του Μπιλ και Γκέιλ Θορπ, τις τιμές του Τζιμ Θορπ. Ωστόσο, η μεγαλύτερη τιμή για εκείνο τον αθλητή που στην αρχή τον αποκαλούσαν όχι με το όνομα του, αλλά ως... «ο ερυθρόδερμος», ήταν πως το 2000 ονομάστηκε ως ο κορυφαίος Αμερικανός αθλητής του 20ού αιώνα!

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα