Ετρεξε γρήγορα, έφυγε νωρίς (vids, pics)

Ετρεξε γρήγορα, έφυγε νωρίς (vids, pics)

bet365

Το gazzetta.gr εξιστορεί περίεργες στιγμές των Αγώνων: Τα νύχια της εντυπωσιακής και ταχύτερης Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ που απεβίωσε μικρή και οι σκιές στα ρεκόρ της.

Οταν το 1984 στους Ολυμπιακούς του Λος Αντζελες κατακτούσε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα, περισσότεροι ασχολήθηκαν με τα περίεργα νύχια της παρά με την επίδοση της. Ηταν γενικότερα εντυπωσιακή η εμφάνιση της και τα απίστευτα μακρυά νύχια της που δεν γινόταν να περάσουν απαρατήρητα και να μην γίνουν το νούμερο ένα αντικείμενο συζήτησης.


Τα αξεπέραστα ρεκόρ
Την επόμενη τετραετία όμως ο κόσμος θα άφηνε για λίγο στην άκρη τα εξωτερικά χαρίσματα της Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ που θα γινόταν η ταχύτερη γυναίκα που πάτησε ποτέ το πόδι της στη Γη. Τα ρεκόρ που έθεσε στη Σεούλ το 1988 στα 100 (βασικά το 10.49 το έκανε στα δοκιμαστικά δύο μήνες πριν τους Αγώνες) και στα 200 μέτρα (21.34) η Flo-Jo ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί από κανένα θηλυκό του πλανήτη.

Δυστυχώς όμως αυτή η ξεχωριστή γυναίκα έφυγε γρήγορα από την ζωή. Τόσο γρήγορα όσο και όταν έσκιζε τον άνεμο και τερμάτιζε πρώτη, αφήνοντας με το στόμα ανοικτό αντίπαλους και φίλους. Ηταν μόλις 38 ετών όταν απεβίωσε στον ύπνο της. Η επίσημη εκδοχή του θανάτου της είναι η κρίση επιληψίας. Λίγοι όμως ήταν εκείνοι που τη δέχτηκαν ως φυσιολογική συνέπεια.


Οι υποψίες για αναβολικά
Σε όλο τον κόσμο εμφανίστηκε και πάλι το... μαμούνι. Το ίδιο που κατέτρωγε τη σκέψη όσων την είχαν δει να... καλπάζει σαν καθαρόαιμο άτι τότε στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας. Η υποψία για την χρήση αναβολικών ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και εννοείται πως δεν συνδέθηκε με τον απρόοπτο χαμό της. Οσες φορές και αν υποβλήθηκε σε ξαφνικά doping control, ήταν πάντοτε καθαρή. Και όμως αυτό δεν αρκούσε για να πειστεί η κοινή γνώμη και κυρίως οι υπόλοιποι αθλητές που την έζησαν από κοντά. Επίσης εκείνο που είχε κάνει τότε τρομερή εντύπωση ήταν πως μετά τους Αγώνες αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, με τις κακές γλώσσες να λένε πως το έκανε για να αποφύγει τους ελέγχους που θα ακολουθούσαν.

Χαρακτηριστική ήταν η ξεκάθαρη-φωτογραφική τοποθέτηση ενός σπουδαίου αθλητή εκείνης της εποχής. Ηταν ο Γιοακίμ Κρους, ο Βραζιλιάνος Χρυσός Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα στο Λός Ανζτελες, ο οποίος μετά το ρεκόρ της Flo-Jo στα 200 μέτρα είχε δηλώσει: «Δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω. Η μεταβολή της μυικής μάζας και της φυσικής κατάστασης της σε τόσο σύντομο διάστημα δεν είναι φυσιολογική. Δεν γίνεται χωρίς χρήση στεροειδών»!


Ο Κρουζ αναφερόταν στην απίστευτη βελτίωση του χρόνου της σε διάστημα μόλις ενός έτους. Το 1987 η Flo-Jo έτρεχε τα 200 μέτρα σε 21.96 και στη Σεούλ βελτιώθηκε κατά 0,62 δεύτερα. Οσο για τα 100 μέτρα το 1987 τα έτρεχε σε 10.96 ( 10.49 το παγκόσμιο ρεκόρ που έκανε πριν τη Σεούλ). Τέτοιες βελτιώσεις η αλήθεια είναι πως μόνο φυσιολογικές ή συνηθισμένες δεν θεωρούνται.

Αυτές οι σκιές λοιπόν και ένα σωρό θεωρίες εξακολουθούν να συντροφεύουν τα ρεκόρ της που 24 χρόνια μετά αντέχουν και γιγαντώνουν το μύθο της. Η Flo-Jo μπορεί να έφυγε μικρή, αλλά η ιστορία της παραμένει ζωντανή και μεγάλη. Μακάρι να υπήρχε ένας τρόπος να έφευγαν και οι υποψίες και να έμενε μόνο ο θρυλικός τρόπος που κάλπαζε στο ταρτάν, σκίζοντας με τα νύχια της τον άνεμο. Μέχρι τότε κάποιοι από εμάς θα έχουμε πάντα τις αμφιβολίες μας για ορισμένα υπεράνθρωπα αθλητικά επιτεύγματα...

* Η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ είχε σύντομη παρουσία στην κορυφή. Συνολικά κατέκτησε 3 Χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Σεούλ 1988, 100 μ. 200 μ. 4X100 σκυτ.) 2 Ασημένια (Σεούλ 1988 4x400 σκυτ., Λος Αντζελες 1984 200 μ.) και δύο ακόμα μετάλλια στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης το 1987 (Χρυσό στα 4X100 σκυτ. και Ασημένιο στα 200 μ.)!



 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα