ΜακΝιλ: Ο σκόρερ που δικαιώνει τον Πρίφτη!

ΜακΝιλ: Ο σκόρερ που δικαιώνει τον Πρίφτη!

Φάνης Παναγιώτου
ΜακΝιλ: Ο σκόρερ που δικαιώνει τον Πρίφτη!

bet365

Ο Τζέρελ ΜακΝιλ φόρτωσε το καλάθι του ΠΑΟΚ με 19 πόντους και το Match Review του gazzetta.gr γράφει για τον κορυφαίο σκόρερ του Άρη τη φετινή σεζόν.

Η ατμόσφαιρα και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ντέρμπι δεν τον επηρέασαν στο ελάχιστο. Ο Τζέρελ ΜακΝιλ -στον οποίο αναφερόμαστε- πέρασε στο παρκέ, αγωνίστηκε σε σχεδόν όλο το ματς (37:13) και φόρτωσε το καλάθι του ΠΑΟΚ με 19 πόντους! Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο πρώτος σκόρερ του Άρη κι έκανε αυτό για το οποίο αποκτήθηκε το καλοκαίρι. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη περίπτωση, ωστόσο οι άνθρωποι του Άρη την κυνήγησαν, έκαναν εν τέλει την υπέρβαση κι ο παίκτης τέθηκε στη διάθεση του Δημήτρη Πρίφτη. Ο Έλληνας τεχνικός είχε ξεχωρίσει τον ΜακΝιλ και τον ήθελε στη Θεσσαλονίκη.

Λίγους μήνες μετά, ο Αμερικανός γκαρντ κάνει τη διαφορά, σκοράρει με φοβερό ρυθμό και δικαιώνει τόσο την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο Δημήτρης Πρίφτης, όσο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Άρης για τον αποκτήσει. Το υπογραμμίζουμε αυτό γιατί δεν ήταν μία εύκολη μεταγραφή. Ο ΜακΝιλ είχε προτάσεις από την Ευρώπη, παράλληλα περίμενε μήπως βρει συμβόλαιο στο ΝΒΑ, στο τέλος, όμως, πείστηκε κι είπε το «ναι» στον Άρη.

Ο ΜακΝιλ είναι ο πρώτος σκόρερ του Άρη τόσο στη Basket League, όσο και στο Eurocup! Θέλετε να μιλήσουμε με αριθμούς; Ο Αμερικανός γκαρντ σημειώνει 14.56 πόντους κατά μέσο όρο στο ελληνικό πρωτάθλημα, με το ποσοστό του στα τρίποντα να φτάνει το 37.7%, ενώ στην Ευρώπη έχει 15.3 πόντους ανά αγώνα, με 42.6% στα σουτ τριών πόντων.

Μάλιστα ο ΜακΝιλ φαίνεται πως βρίσκεται σ’ εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Το λέμε αυτό γιατί των 19 πόντων που έβαλε κόντρα στον ΠΑΟΚ είχε πετύχει 25 στη νίκη επί της Άλμπα, 20 στη Γερμανία, ενώ με τη Νεπτούνας σημείωσε 18 με 4/4 τρίποντα! Το πόσο σημαντική είναι η προσφορά του Αμερικανού γκαρντ αποδεικνύεται -μεταξύ άλλων- από το γεγονός ότι στο Μιλάνο ο ΜακΝιλ έμεινε στους 10 πόντους κι ο Άρης ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από την Αρμάνι (95-54).

Βέβαια ίσως θα πρέπει να μην μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο ΜακΝιλ σκοράρει με πολύ καλό ρυθμό τη φετινή σεζόν. Γι’ αυτό τον απέκτησε ο Άρης -όπως αναφέραμε προηγουμένως- αλλά αυτή ήταν κι η «δουλειά» του από το πρώτο καιρό που άρχισε ν’ ασχολείται σοβαρά με το μπάσκετ. Η κολεγιακή του καριέρα αποτελεί τρανό παράδειγμα των ικανοτήτων του Αμερικανού γκαρντ. Ο 28χρονος γκαρντ (γενν. το 1987 στο Illinois, ύψος 1.91μ.) φοίτησε στο Marquette και στις τέσσερις σεζόν που έπαιξε εκεί ήταν απλά… εξαιρετικός!

Στην πρώτη του χρονιά μέτρησε 11.1 πόντους ανά αγώνα, εν συνεχεία ανέβασε τους αριθμούς του (14.7 & 14.9) και στην τελευταία του σεζόν έκανε το… μεγάλο άλμα, καθώς σημείωνε 20.1 πόντους κατά μέσο όρο, με το ποσοστό του στα τρίποντα να φτάνει στο 40.7%! Το όνομα του ΜακΝιλ το μνημονεύουν ακόμα στο Marquette κι ο λόγος είναι πως πρόκειται για τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία του κολεγίου, τον πρώτο στη λίστα με τα κλεψίματα και τον τρίτο σε συμμετοχές! Παράλληλα, είναι πρώτος στη λίστα με τα πιο πολλά εύστοχα σουτ, όπως και τις περισσότερες προσπάθειες, ενώ είναι 7ος στις ασίστ.

Ήταν σπουδαίος σκόρερ στην κολεγιακή του καριέρα και συνέχισε να κάνει το ίδιο κι όταν έγινε επαγγελματίας. Στο Βέλγιο με τη Μονς είχε 15.3 πόντους ανά αγώνα, στην Κίνα που αγωνίστηκε για 15 ματς τη σεζόν 2013/14 σημείωνε 21.5 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ έκανε τη διαφορά και στο NBDL. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2010/11 με τους Valley Vipers μέτρησε 20.6 πόντους ανά συμμετοχή, ενώ με τους Baskersfield Jam είχε 17.7 & 18.5 πόντους τις δύο χρονιές που έπαιξε εκεί. Στην αναπτυξιακή λίγκα του NBA εξελίχθηκε σε… σταρ, με την ικανότητα του στο σκοράρισμα να τον κάνει να ξεχωρίζει.

Φέτος το καλοκαίρι πήρε το ταλέντο του κι ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγο καιρό έζησε και την εμπειρία του ΝΒΑ. Μέτρησε 6 συμμετοχές ως παίκτης των Σανς και κατάφερε να βιώσει το όνειρο του κάθε αθλητή. Ο ΜακΝιλ πάλεψε πολύ για να βρεθεί ανάμεσα στους καλύτερους. Πήρε μέρος σε summer league, διεκδίκησε συμβόλαια κι εν τέλει οι Σανς του έδωσαν την ευκαιρία. Μόνιμη θέση, όμως, δεν βρήκε στον «μαγικό κόσμο» κι έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη. Και με την έως τώρα παρουσία του έχει εξελιχθεί σε κίνηση-ματ του Άρη, καθώς μιλάμε για μία μόνιμη απειλή για τις αντίπαλες άμυνες!

Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗ BASKET LEAGUE

Ο ΑΡΗΣ ΣΤΟ EUROCUP

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα