May the Force be with John Obi Mikel

Θάνος Σαρρής
May the Force be with John Obi Mikel

bet365

Το Match Review του gazzetta γράφει για την ισορροπία στη Δύναμη της Τσέλσι που έφερε η χρησιμοποίηση του Τζον Όμπι Μίκελ και τα όσα φάνηκαν από 0-3 με την Κρίσταλ Πάλας.

Ο Τζον Όμπι Μίκελ έγινε κάτι σαν... τον Λουκ Σκάιγουοκερ για τον Γκους Χίντινγκ. «Είναι ο ιδανικός παίκτης που θα φέρει πίσω την ισορροπία στην ομάδα», τόνισε ο Ολλανδός μετά την αναμέτρηση με την Κρίσταλ Πάλας. Η παρουσία του στην 11άδα έδειχνε να γεμίζει αυτοπεποίθηση τους πάντες. Να τους προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για την απελευθέρωση, τα τρεξίματα και την αναζήτηση χώρων που τα τελευταία ματς έδειχναν τουλάχιστον δυσεύρετοι.

Όπως ακριβώς σημείωσε ο Χίντινκ, έφερε ισορροπία στο κέντρο και προστασία στην άμυνα με τα τρεξίματα και τη «βρώμική δουλειά» του. Με τον έμπειρο μέσο στην 11άδα, η Τσέλσι δεν έχει δεχθεί γκολ σε 214 λεπτά και το μηδέν παθητικό είναι εξίσου σημαντικό για την ψυχολογία όπως τα γκολ. Πειθαρχημένος, έκανε αυτά που ίσως φαντάζουν αυτονόητα για τον anchroman μιας αγγλικής ομάδας, όχι όμως για την Τσέλσι του πρώτου γύρου, στον οποίο ο 28χρονος μέσος δεν πήρε ποτέ σερί ματς.

Οι φάσεις με τον Ζαχά και τον Κάμπελ, οι οποίοι προσπάθησαν με την ταχύτητά τους να παραβιάσουν την περιοχή του Κουρτουά ήταν χαρακτηριστικές. Έγκυρες επεμβάσεις σε τέλειο τάιμινγκ και αμέσως αναζήτηση αντεπίθεσης. Δεν είχε περισσότερη ταχύτητα από τους αντιπάλους. Οι τοποθετήσεις και οι σωστές μεταβιβάσεις όμως έκαναν τη διαφορά. Στο τέλος του αγώνα, άκουσε το όνομά του από την κερκίδα, με τον κόσμο να αναγνωρίζει την συμβολή του. Ο Γκους, από την άλλη, τον ξέρει καλά από την προηγούμενη θητεία του. Ξεκίνησε βασικός σε 16 από τα 23 ματς με τον Χίντινκ το 2009, μετρώντας 14 νίκες, μεταξύ των οποίων ο τελικός του FA Cup και δύο ισοπαλίες.

«Η Τσέλσι δεχόταν αρκετά γκολ. Μπορείτε να πείτε ότι οι τέσσερις αμυντικοί δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά. Αλλά αν ολόκληρη η ομάδα δεν είναι πρόθυμη να αμυνθεί καλά ή αν δεν έχει την κατάλληλη ισορροπία, τότε δέχεται αρκετά γκολ. Θεώρησα ότι ο Τζον Όμπι μπορεί να αποτελέσει ένα πρόσωπο κλειδί στην επαναφορά της ισορροπίας», τόνισε ο Ολλανδός και συνέχισε να πλέκει το εγκώμιο του έμπειρου μέσου του: «Μπορεί να επανακτήσει τη μπάλα, ξέρει πως να διαβάζει το παιχνίδι πολύ καλά. Ξέρει τη δύναμη του αντιπάλου και πως να ανταποκριθεί σε αυτή. Έχει πολύ καλό μάτι, πολύ καλή μύτη, πολύ καλή αίσθηση. Και δεν το κάνει με πολύ βίαιο τρόπο. Είναι ποιοτικός. Αυτό μου αρέσει να βλέπω. Όχι απλά ένα ποιοτικό παίκτη, αλλά και κάποιον που να μπορεί επίσης να αμύνεται με ποιότητα».

O Mίκελ με την Πάλας (Πηγή: Skysports)

Οι «Μπλε» με μια επιβλητική εμφάνιση απέναντι στην άκρως επικίνδυνη ομάδα του Άλαν Πάρντιου, αήττητη στα προηγούμενα έξι ματς της, που με τον ρεαλισμό και την ταχύτητά της στην επίθεση έχει κάνει τη ζημιά σε αρκετά κλαμπ και πραγματοποίησαν ένα πρώτο βήμα για τη νέα αρχή στη μετά-Μουρίνιο εποχή. Στην προσπάθειά τους να θάψουν μια και καλά στη λήθη τον τραγικό πρώτο γύρο, που τους έφερε σε θέσεις πρωτόγνωρες για την πρόσφατη ιστορία τους.

«Ήμασταν η περσινή Τσέλσι», είπε γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Τζον Τέρι. Κίνηση με και χωρίς τη μπάλα, καθαρό μυαλό, ωραίες συνεργασίες, προσήλωση στην τακτική, κάλυψη των χώρων. Ο Φάμπρεγας και ο Ντιέγο Κόστα έβγαλαν κάτι από το περσινό πρώτο μισό, που ήταν παίκτες-κλειδιά στην βαθμολογική συγκομιδή, πάνω στην οποία χτίστηκαν τα θεμέλια του τίτλου.

Ο Βραζιανοϊσπανός πίεσε πολύ το αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, με ένταση αλλά όχι αντιαθλητικά φάουλ και ψευτοτσαμπουκάδες. Όταν έφαγε την κλωτσιά που έφερε την κίτρινη κάρτα στον Ντιλέινι δεν ξέσπασε. Αντίθετα, διοχέτευσε την ένταση στο παιχνίδι. Ο Σεσκ, με το κεφάλι ψηλά, με ελευθερία στην κίνηση και σχεδόν 90% ποσοστό ευστοχίας στις πάσες ήταν σαφώς ανεβασμένος, γεγονός που αντικατοπτρίστηκε στην πάσα που οδήγησε στο πρώτο γκολ. Ο Γουίλιαν ήταν σταθερά εξαιρετικός, συνδυάζοντας την απόδοσή του με ένα ακόμα εκπληκτικό γκολ.

Η παρουσία του Μίκελ και η προσέγγιση του Χίντινκ όμως θύμισαν σε όλους πως τα γκολ κόποις κτώνται. Όλη η ομάδα δούλεψε σκληρά σε κάθε γραμμή, χωρίς να εκθέτουν οι μέσοι τους αμυντικούς ή οι επιθετικοί τους μέσους. Έδωσε ξανά στο ποδόσφαιρό τους την απλότητα που έλειπε. Οι «δαντέλες» θυμήθηκαν ότι πρέπει να τσαλακώνονται που και που. Προφανώς, η αλλαγμένη εικόνα και η πρώτη εκτός έδρας νίκη της μετά τον Αύγουστο δεν ήταν απόρροια ενός μόνο παίκτη. Η διχόνοια, για την οποία έκανε λόγο ο τεχνικός διευθυντής Μάικλ Εμενάλο, που καλλιεργήθηκε ανάμεσα σε παίκτες και προπονητή δείχνει να ανήκει στο παρελθόν και ο Χίντινκ, όπως έκανε και το 2009, έφερε ηρεμία και οργάνωση στα αποδυτήρια. Οι books αναθάρρησαν μετά την τριάρα στο Selhust Park και άλλαξαν τις αποδόσεις για την προοπτική της Τσέλσι να τερματίσει στην τετράδα.

Στο άμεσο, τουλάχιστον, μέλλον αναμένεται η βελτιωτική πορεία να συνεχιστεί. Το μαχητικό πνεύμα του Όμπι Μίκελ όμως και το «dirty work» για το οποίο μίλησε με μεγάλη έμφαση ο Γκους Χίντινκ αποτελούν βασικά στοιχεία για να ξαναβρεί η Τσέλσι αυτή την ισορροπία που δείχνει χαμένη...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ MATCH REVIEW TOY GAZZETTA.GR

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα