Με τον... χρυσοδάκτυλο Μέντες στην Premier η Γουλβς!

Με τον... χρυσοδάκτυλο Μέντες στην Premier η Γουλβς!

bet365

Ο Χόρχε Μέντες μετέτρεψε τους Λύκους σε «κοπάδι» και με τα... μαγικά του, τους έβαλε ξανά στα σαλόνια της Premier League. Ο «Μίδας» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου έγραψε μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της Γουλβς.

Από τη League One πριν μια τετραετία ξανά στην Premier League! Πως όμως μία ομάδα που έπεσε από την Premier το 2011-2012 και από την Championship μία χρονιά μετά κατάφερε να ξαναμπεί στο τροχιά επιτυχιών και ανόδων;

Ένα όνομα, Ζόρζε. Μέντες. Ναι ο πανίσχυρος agent του Κριστιάνο Ρονάλντο και του Ζοσέ Μουρίνιο. Είναι βέβαια ακόμα ασαφές το τι ρόλο έχει στην ομάδα.

Νωρίτερα μες στην χρονιά ένας αριθμός ομάδων έκαναν νύξεις και παράπονα για την επιρροή του Μέντες στους ιδιοκτήτες της Γουλβς και τον ρόλο του στα μεταγραφικά τους. Ο Μέντες έφερε τον Ρούμπεν Νέβες, μία μεγάλη αποκάλυψη των Πορτογάλων από την Πόρτο στην Αγγλία για τους Λύκους. Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς το πως ένας παίκτης θα άφηνε το Champions League για να παίζει κόντρα στην Μπέρτον Άλμπιον.

Ακόμα και ο τεχνικός του συλλόγου, ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο, είναι πελάτης του Μέντες και υπήρξε παλιός προπονητής σε Πόρτο και Βαλένθια. Είχε ποσοστό νικών πάνω από 50% εκεί. Είναι τρελό να το σκεφτεί κανείς το πως πείστηκαν αυτοί οι άνθρωποι να πάνε να δουλέψουν στην Championship.

Για τους Λύκους η προηγούμενη χρονιά ήταν περίεργη και όχι εύκολη. Αρχισαν με τον Βάλτερ Ζένγκα όμως λίγους μήνες μετά απολύθηκε. Ακολούθησε ο Πολ Λάμπερτ που απολύθηκε στο τέλος της σεζόν με την ομάδα να τελειώνει στην 15η θέση.

Φέτος βρέθηκαν στην πρώτη θέση από την 15η αγωνιστική κι έπειτα δεν ξανακοίταξαν πίσω. Ο Ντιόγκο Χότα αποδείχθηκε αποκάλυψη και με 16 γκολ έκανε μεγάλη διαφορά, ο Νέβες επίσης βοήθησε στο σκοράρισμα και ο Μπάρι Ντάγκλας έκανε... μαγικά με 14 ασίστ.

Θα μπορούσαν να είναι τόσο πετυχημένοι δίχως την επιρροή και την βοήθεια του Μέντες; Μάλλον όχι. Ο «Μίδας» μπορεί να άνοιξε τον δρόμο ακόμα και για να επενδύσουν στην ομάδα πελάτες του. Μπορεί να μην είναι ο πατροπαράδοτος και παραδοσιακός τρόπος για σχεδιασμό ανόδου, αλλά η Γουλβς είναι στην Premier είτε αρέσει είτε όχι.

Αυτή την στιγμή η ατζέντα του και το πρόγραμμά του βολεύουν και τη Γουλβς, όπως και τις Μπενφίκα, Πόρτο, Ατλέτικο, Βαλένθια και Ρίο Άβε. Η Ρίο Άβε είναι η ομάδα που ο Πίπο Ρούσο, συγγραφέας του βιβλίου για την επιρροή των agents στο ποδόσφαιρο αποκαλεί FC Mendes.

Ο Αντόνιο Σίλβα Κάμπος, πρόεδρος της Ρίο Άβε, έλεγε πέρυσι ότι το να δουλεύει με τον Μέντες του δίνει πρόσβαση σε πιο καλούς παίκτες που σε άλλες συνθήκες δεν θα έβρισκε. Οι οπαδοί της Γουλβς θα συμφωνήσουν ως προς αυτό.
Στις τρεις σεζόν που ακολούθησαν τον υποβιβασμό της ομάδας από την Premier το 2012, τα πιο μεγάλα αποκτήματα των Γουλβς ήταν οι Μέισον, Κόντι, Αφόμπε, Σαβίλ, Κόντι και ΜακΝτόναλντ για ένα ποσό των 11.5 εκατομμυρίων. Υπέγραψαν τον Κόστα από την Μπενφίκα, πρώτα με δανεισμό και μετά με αγορά 13.5 εκατομμυρίων. Μετά ο Καβαλέιρο, που όπως ο Κόστα είναι πελάτης της Gestifute από τη Μονακό με 7.2. εκατομμύρια. Ο Νέβες από την Πόρτο με 16, ο Μιράντα από την Ρίο Άβε με 2.7 και ο Ντιόγκο Χότα με δανεισμό από την Ατλέτικο.
Επί της ουσίας το συμπέρασμα είναι το πόσο βοήθησε ο Μέντες τους Γουλβς. Δεν μπορεί να είναι υπέρ του ποδοσφαίρου ένας agent με τέτοια επιρροή σε αποφάσεις σε αρκετούς συλλόγους όμως η Γουλβς πήρε βοήθεια από αυτό.

Την επόμενη χρονιά οι απελπισμένοι διοικούντες την Ντνκάστερ απευθύνθηκαν στον agent Γουίλι ΜακΚέι για να αποφύγουν τον υποβιβασμό από την Championship. Ο ΜακΚέι υπέγραψε τον Ελ Χατζί Ντιούφ, τον Τσιμποντά, τον Μπακαγιόκο, τον Μπαμόγκο, τον Μπεγιέ, τον Ιλούνγκα με ελεύθερες μεταγραφές και αρκετούς δανεικούς. Από οικονομικής πλευράς επιβάρυνση και ρίσκο δεν υπήρξε, αλλά αγωνιστικά ο πρόεδρος Τζον Ράιαν παραδέχθηκε ότι αυτή η συνεργασία δεν απέδωσε.

Σε εκείνη την περίπτωση δεν υπήρχαν παράπονα για τους Ρόβερς ούτε από γειτονικές ομάδες. Δεν έπρεπε λοιπόν υπό αυτήν την έννοια να διαμαρτυρηθούν ούτε για τη Γουλβς. Δεν γίνεται όταν μία ομάδα που επηρεάζεται από έναν ατζέντη και δεν πάει καλά να μην υπάρχει θέμα και εάν μία ομάδα με την βοήθεια ενός agent προχωρά και πετυχαίνει να υπάρχουν... κραυγές και ο ατζέντης να θεωρείται από άλλους κακοποιός και από άλλους ήρωας… Ο Μέντες έκανε τη διαφορά και πλέον είναι αποφασισμένος για την υπέρβαση στην Premier League.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα