Συνταγή… παραμονής από τον Καρβαλιάλ!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Συνταγή… παραμονής από τον Καρβαλιάλ!

bet365

Αρωμα Πορτογαλίας στην Ουαλία και γι ακόμα μια χρονιά η Σουόνσι βρήκε τον άνθρωπο που θα τη βγάλει από το σκοτεινό μονοπάτι του υποβιβασμού, τον Κάρλος Καρβαλιάλ!

Όταν ο Πολ Κλέμεντ προσλήφθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από τη Σουόνσι, ένα από τα καυτά ερωτήματα στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ήταν γύρω από τη δυσάρεστη θέση του υποβιβασμού! Θα μπορούσε ο τρίτος τεχνικός στη σεζόν να την κρατήσει στην Premier League; Η Σουόνσι είχε τη χειρότερη αμυντική επίδοση στην κατηγορία! «Μπορώ να ατενίζω για μίλια μακριά. Από την οροσειρά της Σιέρα έως το αεροδρόμιο “Μπαράχας”, από τα ανατολικά προάστια έως τα δυτικά της πόλης και τους ουρανοξύστες. Ηρεμώ και μου έρχονται ιδέες!» είχε τονίσει ο Κλέμεντ και στο τέλος της σεζόν απεθεώθηκε!

Αποτέλεσμα εικόνας για clement swansea

Η ομάδα που δέχθηκε 44 γκολ στους 19 πρώτους αγώνες της σεζόν, με τον Κλέμεντ δέχθηκε 25 στα επόμενα 18! Είχε ακολουθήσει με επιτυχία τα χνάρια του Φραντσέσκο Γκουιντολίν, καθώς την προηγούμενη σεζόν ο Ιταλός ανέλαβε λίγο πριν το αδιέξοδο τους «Κύκνους« και με επτά νίκες κατάφερε να την κρατήσει στην Premier League!

Γιατί λοιπόν να χαλάσει η συνταγή;

Οι μεγαλομέτοχοι της Σουόνσι είχαν βρεθεί σε ένα δύσκολο... μονοπάτι. Είχαν μπει σε μία λογική να εμπιστευθούν το προηγούμενο τεχνικό team ακόμα και εάν τους οδηγούσε στην Championship παρά να ρισκάρουν με έναν τεχνικό που δεν είχε εμπειρία στην Premier. Το γεγονός πως ένας πιθανός υποβιβασμός θα άλλαζε τα οικονομικά δεδομένα και θα δημιουργούσε ακόμα και πιθανά χρέη και δυσκολία στο come back στην κατηγορία άλλαξε την κατάσταση. Οι Άστον Βίλα και Φούλαμ είναι μεταξύ πολλών ομάδων που πάλεψαν σκληρά μετά από υποβιβασμό στα πρόσφατα χρόνια και δεν τα κατάφεραν. Η Σουόνσι προτίμησε να μην ακολουθήσει το παράδειγμά τους αλλά να πάει στην λογική των Μπέρνλι και Γουεστ Μπρομ, που κατάφεραν να κάνουν μία καλή οικονομική πολιτική και μετά χρησιμοποίησαν τα έσοδα της Premier για να επανέλθουν άμεσα.

Η Σουόνσι είχε ένα άνοιγμα 14.6 εκατ. λιρών από τον Ιούλιο του 2016 και παρότι είχε χρήματα για κάποιες κινήσεις όπως το να βρει και να κλείσει διάδοχο του Σίγκουρντσον δεν θα μπορούσε να φτιάξει μία ομάδα σε στιλ Πιούλις. Οι Λέβιεν και Κάπλαν ήλπιζαν μήπως ο Κλέμεντ άλλαζε τα πράγματα. Άλλη επιλογή ήταν να αποδεχθούν πως πέφτουν και μετά να επιχειρήσουν να φτιάξουν ξανά ομάδα για άνοδο. Μετά από έξι χρόνια στην Premier πολλοί είχαν θεωρήσει πως έφτασε η στιγμή να τελειώσει ο χρόνος της στην κατηγορία. Έτσι επέλεξαν να πάνε στην λύση του Καρβαλιάλ.


Ο Πορτογάλος έκανε την καινοτομία του με το να πάει το παραδοσιακό γλυκό Pasteis De Nata από την Πορτογαλία στο προπονητικό κέντρο. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνει ένα καθεστώς ελευθερίας το οποίο όμως απέσπασε θετικά και αρνητικά σχόλια. Ωστόσο η έλευση του Καρβαλιάλ στην Σουόνσι από αγωνιστικής πλευράς έχει αναδείξει μία ομάδα που μάχεται και τα δίνει όλα. Όταν ο Πορτογάλος βρέθηκε στην Ουαλία, η ομάδα ήταν 5 πόντους από το τέλος και με 13 βαθμούς σε 20 ματς. Με τον Πορτογάλο έχει μαζέψει 14 πόντους σε 7 αγώνες και προφανώς δείχνει πως έχει το μυστικό της επιτυχίας. Επίσης από τότε που προσελήφθη, στις 28 Δεκεμβρίου, μόνο η Τότεναμ έχει μαζέψει περισσότερους βαθμούς: 15.

Ο ίδιος είναι πανευτυχής λέγοντας πως οι παίκτες του έχουν μάθει να κρατάνε τα κεφάλια τους πάνω από το νερό κι έχουν αρχίσει να κολυμπάνε για τα καλά στα βαθιά νερά της Premier. Η Σουόνσι έχει και μία μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στο FA Cup και να διεκδικήσει θέση στα προημιτελικά για πρώτη φορά σε 54 χρόνια. Ακόμα και ότι ο 29χρονος Κορεάτης μέσος Σουνγκ Γιονγκ Κι έβαλε το πρώτο του γκολ από τον Μάιο του 2016, στη νίκη με 1-0 επί της Μπέρνλι. Η ομάδα έμαθε να είναι... γενναία και να παίρνει ρίσκα και μαζί κι ανταμοιβές. Ο Καρβαλιάλ τα έλεγε όλα αυτά «ελεγχόμενα ρίσκα». Έδειχνε να... μεταμορφώνει όχι μόνο την ομάδα προς το καλύτερο, αλλά και τον πάγκο. Όλοι είναι απαραίτητοι σε μία ομάδα.

Η Σουόνσι κερδίζει και ο Καρβαλιάλ κερνάει! (vid)

Υπήρχαν αρκετές φορές φέτος που η Σουόνσι είχε ανάγκη από ποδοσφαιρική έμπνευση και δεν έβρισκε τίποτα. Ο Καρβαλιάλ το εντόπισε αυτό, έκλεισε τον Αντρέ Αγιού και τον Αμπραχαμ λειτουργώντας με το ένστικτό του. Αφότου χρησιμοποίησε ότι καλύτερο μπορούσε εξήγησε το πως ένας Πορτογάλος βετεράνος κόουτς ο Κουινίτο, έλεγε ότι κάποιες φορές θα πρέπει να «ρίχνεις όλο το κρέας πάνω στην ψησταριά«. Τελείωσε έναν αγώνα με τον Αμπραχαμ και τα αδέρφια Αγιού στην επίθεση και με μπακ - χαφ τους Νιούτον και Κλούκας που πίεζαν ψηλά. Η Μπέρνλι δεν μπόρεσε να βγάλει αντίδραση...

Σουόνσι – Αρσεναλ 3-1

Προφανώς και άλλο θέμα είναι απλώς να... πετάς μες στο γήπεδο τους επιθετικούς που έχεις και άλλο το να δουλεύεις σωστά και με πλάνο για να πετύχεις. Σαν σύνοψη, η Σουόνσι έχει αλλάξει την ταχύτητά της. Είναι πιο γρήγορη στις μεταβιβάσεις, στην κίνηση των παικτών με ή χωρίς την μπάλα και ακόμα και στην σκέψη για το πως θα βγει η φάση. Οι Κύκνοι άνοιξαν τα φτερά τους κι άρχισαν ήδη την αντεπίθεση παραμονής, ξέρουν καλά πως να αποφεύγουν τις παγίδες της Premier League.

 

PREMIER LEAGUE Τελευταία Νέα