Black list!

Μαριάννα Αξιοπούλου
Black list!

bet365

Μέσα σε 12 χρόνια, εννέα προπονητές πρόλαβαν να απολυθούν! Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ έγινε ο τελευταίος και ο τρίτος που έχει διώξει η… Καβάλα! Το gazzetta.gr παρουσιάζει τη λίστα!

Φοβάται ο Γιάννης το θεριό…

Ήταν μια από τις εκπλήξεις του Σωκράτη Κόκκαλη. Έψαχνε μια λύση και γρήγορα, αφού μερικά από τα κακομαθημένα αστέρια της εποχής δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν με τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, αλλά και ο ίδιος ο Ιταλός έμοιαζε «λίγος» για τον Ολυμπιακό. Η έκπληξη ήταν ο Γιάννης Ματζουράκης, ο οποίος θα αναλάμβανε τους ερυθρόλευκους στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος και θα έκανε όσα έπρεπε για να έρθει η κατάκτηση του τίτλου, αλλά και η δική του παράταση.

Πήρε το χρίσμα να φτιάξει την ομάδα της επόμενης σεζόν και το έπραξε, αλλά έφυγε μάλλον για τον ίδιο λόγο που απολύθηκε ο προκάτοχός του. Οι κακές σχέσεις με τον Τζιοβάνι και τον Λάμπρο Χούτο αποτέλεσαν το μεγαλύτερο αγκάθι και οδήγησαν στο τέλος της συνεργασίας.

ΑΝΕΛΑΒΕ: Τον Απρίλιο του 2000
ΑΝΑΝΕΩΣΕ: Στις 28 Μαΐου ο Σωκράτης Κόκκαλης ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας.
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: Παραιτήθηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2000
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ολυμπιακός-Λίβερπουλ 2-2 (23/11/2000)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Θα ήθελα να τον συγχαρώ γιατί ανέβασε την ομάδα, τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά. Θα είναι ο προπονητής του Ολυμπιακού και τη νέα σεζόν και η διοίκηση θα στηρίξει το έργο του». Σωκράτης Κόκκαλης
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλους, είτε πρόκειται για προπονητές, είτε πρόκειται για παίκτες. Αυτή τη στιγμή έκρινα ότι ο Ολυμπιακός εξυπηρετείται με την αποχώρησή μου και αυτό έγινε. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία». Η τελευταία ομιλία του Γιάννη Ματζουράκη προς τους παίκτες του Ολυμπιακού.

Η… ψύχωση του Κάτανετς!

Το όνομά του ήταν σε μια λίστα που αναπαραγόταν για χρόνια στο λιμάνι. Στην λίστα που υπήρχε πρόχειρη στο συρτάρι, το οποίο άνοιγε κάθε φορά που οι συνθήκες το καθιστούσαν αναγκαίο. Μέχρι που ήρθε η στιγμή που τα γεγονότα ευνοούσαν την πρόσληψή του και ο Σλοβένος κλήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2002 να αντικαταστήσει τον Γιάννη Κόλλια, που είχε αντικαταστήσει τον Τάκη Λεμονή.

Η εισαγωγή του Σωκράτη Κόκκαλη στην παρουσίασή του δεν πρέπει να εκπλήσσει. Μοιάζει με εκείνη όταν παρουσίασε τον Τροντ Σόλιντ κι έχει και στοιχεία από... Ερνέστο Βαλβέρδε. «Είναι ένας προπονητής που νομίζω ότι θα βοηθήσει την ομάδα για να φτάσει ψηλά και να πετύχει τους στόχους της. Επέλεξα τον κ. Κάτανετς γιατί είναι άνθρωπος που έχει προσωπικές φιλοδοξίες. Έχει αγωνιστεί σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και συνεργαστεί με σπουδαίους τεχνικούς όπως ο Μπόσκοφ και ο Έρισκσον. Είχαμε προτάσεις και για άλλους προπονητές, όμως δεν θα βοηθούσε την ομάδα να έρθει κάποιος που θα ερχόταν στην Ελλάδα για να κλείσει την καριέρα του». Μόνο που θα έπρεπε να συμβιβαστεί με τα δεδομένα του Ολυμπιακού και να μην προσπαθήσει να αλλάξει τα χούγια των ποδοσφαιριστών. Το αυστηρό ωράριο, οι πρωινές προπονήσεις, η δουλειά στη φυσική κατάσταση και μια δήλωση (σ.σ. «δε μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει η πίεση αυτή για το 7ο πρωτάθλημα. Υπάρχει ψύχωση και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα») ήταν εκείνα που τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα που δεν θα αντέξει περισσότερο από πέντε μήνες στον πάγκο του Ολυμπιακού.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 7 Νοεμβρίου του 2002
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 7 Φεβρουαρίου του 2003.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ολυμπιακός-ΟΦΗ 1-0 (1/2/2003)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Υπήρχαν προτάσεις για προπονητές που ενδεχομένως τα ονόματά τους να ακούγονται καλύτερα από του κ. Κάτανετς. Όμως, εμείς ψάχναμε για προπονητή που θέλει να δουλέψει σκληρά, να ανεβάσει την ομάδα μας και ανέβει και ο ίδιος. Δε θέλαμε κάποιον που θα ερχόταν στο τέλος της καριέρας του για να την κλείσει στην Ελλάδα, παίρνοντας τα λεφτά και χωρίς να έχει τη δυναμική που κατάλαβα ότι διέπει τον χαρακτήρα του κ. Κάτανετς». Σωκράτης Κόκκαλης
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Δε με εκπλήσσει η απόλυση. Είναι γελοία, αλλά εντάξει. Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι δούλεψα πολύ καλά. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έχω πίστη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μου λέτε ότι προπονητής του Ολυμπιακού θα είναι ο Όλεγκ Προτάσοφ. Αυτό είναι επίσης γελοία, αλλά εντάξει τι μπορώ να πω». Σρέτσκο Κάτανετς, δύο μέρες μετά την απόλυσή του.

Εφτά… λόγους θα σου πω!

Η καριέρα του ξεκίνησε στον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο μιας σεζόν στην οποία οι ερυθρόλευκοι άλλαξαν τέσσερις προπονητές. Ξεκίνησε ο Τάκης Λεμονής, ακολούθησε ο Γιάννης Κόλλιας, μετά ο Σρέτσκο Κάτανετς και μέσα σε τρεις μήνες ο Ουκρανός θα έπαιρνε τη θέση του Σλοβένου. Βασικός στόχος και… ψύχωση, όπως ήταν της μόδας να λέγεται εκείνη την εποχή, ήταν το πρωτάθλημα. Ο τίτλος κατακτήθηκε στο περίφημο ντέρμπι της Ριζούπολης, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 του Παναθηναϊκού κι επισφραγίστηκε στην Ξάνθη.

Παρότι το πρωτάθλημα τελείωσε στις 25 Μαΐου, η ανανέωση της εμπιστοσύνης δεν ήταν άμεση. Οι ερυθρόλευκοι φέρονταν να οργώνουν την αγορά για να βρουν μεγάλο προπονητή, ωστόσο ένα μήνα μετά αποφάσισαν να πορευτούν ως είχαν. Ο Όλεγκ Προτάσοφ ανανέωσε, όμως μια σειρά από γεγονότα την επόμενη σεζόν έφεραν την απόλυσή του. Και δεν ήταν μόνο η βαριά ήττα με 7-0 από την Γιουβέντους, αλλά σίγουρα κι εκείνο το αποτέλεσμα έπαιξε ρόλο.

ΑΝΕΛΑΒΕ: Τον Φεβρουάριο του 2003
ΑΝΑΝΕΩΣΕ: 24 Ιουνίου 2003
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: Στις 16 Μαρτίου του 2004
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-1 (14/3/2003)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Στηρίζω τον Προτάσοφ, διότι μπορεί να γίνει μεγάλος προπονητής». Τα λόγια τα είχε πει ο Σωκράτης Κόκκαλης σε ομιλία του στα Χανιά.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Έχω πικρία που φεύγω στη μέση και στα δύσκολα. Πρέπει οι παίκτες να παλέψουν στα δύσκολα. Αυτό το πρωτάθλημα θα είναι το πιο δύσκολο για τον Ολυμπιακό. Δεν έχω μετανιώσει για τίποτα». Ήταν η τελευταία του δήλωση ως πρώην πια προπονητής του Ολυμπιακού, βγαίνοντας από τα γραφεία της ΠΑΕ.

Τα… Δεκεμβριανά!

Ήταν ένας προπονητής που είχε αρχή, μέση και άδοξο τέλος! Μετά την παραίτηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς τον Ιούνιο του 2005, ο Ολυμπιακός είχε χρόνο για να προσλάβει έναν γνωστό τεχνικό και να μπορέσει να έχει μια… φυσιολογική συνεργασία. Ο Τροντ Σόλιντ, γνωστός γιατί είχε απασχολήσει τον Παναθηναϊκό λίγους μήνες πριν, προτάθηκε και προσλήφθηκε. Ο πρώτος χρόνος ήταν του… μέλιτος, όμως σύντομα θα ξεκινούσαν τα προβλήματα.

Ο Ριβάλντο ασκούσε ανοικτά κριτική, παρότι κι εκείνος αποθέωνε αρχικά το Νορβηγό, ειδικά για να πικάρει τον προκάτοχό του και ο Σωκράτης Κόκκαλης περίμενε μια αφορμή. Ο αποκλεισμός από το Champions League του την έδωσε και με αρκετά άκομψο τρόπο, μέσα από πολλά επεισόδια που ακολούθησαν νομικές διεκδικήσεις, αποχώρησε από τον Ολυμπιακό τον Δεκέμβριο του 2006.

ΑΝΕΛΑΒΕ: Το καλοκαίρι του 2005.
ΑΝΑΝΕΩΣΕ: Είχε εξαρχής διετές συμβόλαιο.
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: Τον Δεκέμβριο του 2006.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Χαϊδάρι-Ολυμπιακός 1-3 (19/12/2006)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον Τροντ Σόλιντ, γιατί παράγει έργο που εγώ για πρώτη φορά βλέπω στον Ολυμπιακό». Δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη τον Απρίλιο του 2006.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Υπήρχαν και καλές και κακές στιγμές, σίγουρα πάντως ήταν μια μεγάλη εμπειρία. Δυστυχώς δεν μου δόθηκε μια καθαρή εξήγηση για την αντικατάστασή μου. Περίμενα καλύτερη συμπεριφορά». Δήλωση του Τροντ Σόλιντ στο νορβηγικό Τύπο ένα μήνα μετά την απομάκρυνσή του.

Το δις εξαμαρτείν…

Το γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους τρεις… πρωτοπόρους, που άντεξαν στον πάγκο του Ολυμπιακού πάνω από ένα χρόνο και μερικούς μήνες, αποτελεί κειμήλιο ζωής. Ίσως και να αποτελούσε τον οδηγό που έκανε τον Τάκη Λεμονή να αποδεχτεί την πρόταση των ερυθρολεύκων, ενώ βρισκόταν στον πάγκο της Ξάνθης και να επιστρέψει στο λιμάνι του τον Ιανουάριο του 2007. Το γεγονός, όμως, ότι είχε απολυθεί εντελώς ξαφνικά στην πρώτη του θητεία και με αφορμή ένα επεισόδιο με τον Ζε Ελίας έπρεπε να λειτουργήσει ως σύμβουλος.

Το ίδιο ξαφνικά έφυγε και τη δεύτερη φορά ο Έλληνας τεχνικός, παρότι οι ερυθρόλευκοι είχαν πραγματοποιήσει την καλύτερη πορεία τους στο Champions League και είχαν σημειώσει εντυπωσιακά εκτός έδρας αποτελέσματα. Ο αποκλεισμός από την Τσέλσι ήταν ο βασικός λόγος της απομάκρυνσής του, αν και είχαν προηγηθεί και δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα που έθεταν σε κίνδυνο την κατάκτηση του τίτλου.

ΑΝΕΛΑΒΕ: Τον Ιανουάριο του 2007
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 11 Μαρτίου 2008
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Βέροια-Ολυμπιακός 0-1 (9/3/2008)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Ο Ολυμπιακός δε θέλει να περιοριστεί μόνο εκεί, αλλά θέλει να αναδείξει και έναν Έλληνα προπονητή. Ο Λεμονής με τη στήριξη της διοίκησης ελπίζουμε να γίνει προπονητής διεθνούς κλάσης. Ο Τάκης θα έχει την απόλυτη στήριξή μας. Είχαμε και παλιά συνεργασία, αποκτήσαμε εμπειρίες κι εμείς κι αυτός». Λόγια του Σωκράτη Κόκκαλη στην παρουσίαση του Τάκη Λεμονή στις 15 Ιανουαρίου.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Ευχαριστώ τον κόσμο για τη συμπαράστασή του στην ομάδα όλη αυτή τη χρονιά. Θα πω μόνο αυτό που είπα και στους παίκτες πριν από λίγο. Πως ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούν να κατακτήσουν το νταμπλ». Τα τελευταία λόγια του Λεμονή ως προπονητής του Ολυμπιακού.

Έρωτας στα χρόνια της… χολέρας!

Μια ακόμα τρελή χρονιά ξεκινούσε… Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν να μπει στους ομίλους του Champions League κι εκείνος που πριν ένα χρόνο τον είχε αφήσει εκτός έμοιαζε ιδανικός. Ο Τιμούρ Κετσπάγια προσλήφθηκε στη θέση του Ερνέστο Βαλβέρδε, με τον Σωκράτη Κόκκαλη να προσπαθεί να μειώσει το έργο του Ισπανού προπονητή, που αδιαφορούσε στις προτάσεις ανανέωσης που του είχαν γίνει και προτίμησε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Ο Γεωργιανός τεχνικός έχοντας καταφέρει πολλά μικρά θαύματα ως προπονητής της Ανόρθωσης ένιωσε έτοιμος για το επόμενο βήμα και δεν φοβήθηκε το βάρος του ονόματος του Ολυμπιακού, αλλά ούτε και την επικίνδυνη αποστολή των προκριματικών του Champions League.

Η δήλωση του προέδρου του Ολυμπιακού για τη χολέρα στην παρουσίαση του Κετσπάγια έγινε μνημειώδης από τη στιγμή που ο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χρεώθηκαν στον τεχνικό των ερυθρολεύκων και όλες οι υπόλοιπες… αρρώστιες. Ο Κετσπάγια θα έφευγε επειδή η ομάδα δεν έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, επειδή είχε αμυντικό προσανατολισμό, επειδή έχασε ένα φιλικό παιχνίδι με 5-0 και με αφορμή μια ισοπαλία με την Καβάλα. Περίπου κάτι σαν τον Λεονάρντο Ζαρντίμ, με εξαίρεση το φιλικό. Γιατί η Καβάλα παραμένει σταθερή αξία…

ΑΝΕΛΑΒΕ: 30 Μαΐου του 2009
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 15 Σεπτεμβρίου του 2009
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ολυμπιακός-Καβάλα 0-0 (12/9/09)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Θέλω όλοι οι Ολυμπιακοί να στηρίξουμε τον Κετσπάγια γιατί νομίζω ότι έχει όλα τα προσόντα. Τι σας έχει κολλήσει με τον Κετσπάγια που έρχεται από την Κύπρο; Χολέρα έχει; Έχει αποκλείσει τον Ολυμπιακό!». Λόγια του Σωκράτη Κόκκαλη στην παρουσίασή του Τιμούρ Κετσπάγια.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Ειπώθηκαν τόσα πολλά, τόσες κακίες και αναλήθειες που έπρεπε να βγω να μιλήσω, παρόλο που δεν το ήθελα. Κάποιοι άνθρωποι δεν με γούσταραν από την πρώτη στιγμή και με πολεμούσαν από την αρχή ως το τέλος. Έλεγαν για κακές σχέσεις με τους παίκτες και κακή φυσική κατάσταση. Οι σχέσεις μου με τους παίκτες ήταν άριστες, κανένας δεν είπε πως είχε πρόβλημα μαζί μου, ούτε με τη φυσική κατάσταση υπήρχε πρόβλημα. Η ομάδα έχασε μόνο ένα ματς και δεν έδειξε να έχει τέτοιο πρόβλημα. Έπρεπε όμως να βρουν κάποιες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την απομάκρυνσή μου». Δηλώσεις του Κετσπάγια δύο μήνες μετά την απόλυσή του.

Σάμπα τεσσάρων μηνών…

Στον πρώτο γύρο το 0-0 με την Καβάλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη «τελείωσε» τον Τιμούρ Κετσπάγια. Στον δεύτερο γύρο, το 0-0 με την ίδια ομάδα στο «Ανθή Καραγιάννη» έκλεισε τον κύκλο του Ζίκο! Μεσολάβησαν τέσσερις μήνες γεμάτοι ενθουσιασμό στην αρχή, θετικά αποτελέσματα στη συνέχεια, προβληματισμό αργότερα, έναν αποκλεισμό στο κύπελλο και περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις! Ο Βραζιλιάνος ήρθε στην Ελλάδα εν μέσω αποθέωσης για ό,τι ήταν στο παρελθόν και ό,τι θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον. Έμοιαζε ως η απόλυτη αντιδιαστολή με τον στρυφνό προκάτοχό του και όλοι ονειρεύονταν έναν Ολυμπιακό που θα παίζει διαστημικό ποδόσφαιρο και θα χορεύει σάμπα.

Αποδείχθηκαν αληθείς, όμως για λίγο καιρό. Λίγο παραπάνω από το μήνα του μέλιτος των παντρεμένων ζευγαριών. Ο Ζίκο αποδείχθηκε υπερβολικά χαλαρός, υπήρχε γκρίνια ότι οι παίκτες δεν έκαναν προπόνηση, παρότι πρωτύτερα υπήρχε γκρίνια ότι με τον Κετσπάγια έκαναν πολύ προπόνηση. Ο αποκλεισμός στο κύπελλο απ’ τον Πανσερραϊκό πόνεσε, δύο συνεχόμενες ισοπαλίες στο πρωτάθλημα προβλημάτισαν, ο αποκλεισμός από το Champions League ήταν η σταγόνα που γέμισε το ποτήρι και η ήττα από τον Άρη το έφτασε στα όρια του… Τι το ξεχείλισε; Η άδεια που έδωσε ο Ζίκο στους ποδοσφαιριστές του στη διάρκεια των διακοπών! Από ‘κει και πέρα έψαχναν αφορμή, που δόθηκε αρχικά από την εντός έδρας ήττα απ’ την ΑΕΚ και εν συνεχεία με την ισοπαλία στην Καβάλα.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 16 Σεπτεμβρίου του 2009
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 19 Ιανουαρίου του 2010
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Καβάλα-Ολυμπιακός 0-0 (17/1/10)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Ο Ζίκο είναι ο νέος μας τεχνικός και είναι μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα, γιατί θα δώσει άλλη πνοή στην ομάδα». Δήλωση του Σωκράτη Κόκκαλη λίγες ώρες μετά την πρόσληψη του Βραζιλιάνου τεχνικού.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Αυτό ήταν το χειρότερο. Εμαθα την απόλυσή μου από το σάιτ της ομάδας στο internet, περίπου στις 11:30. Εγώ, ο Εντου και ο Μοράις. Δύο ώρες μετά, ένας δικαστικός επιμελητής μου έφερε ένα χαρτί στο σπίτι μου, γραμμένο στα ελληνικά και στα αγγλικά με την απόλυσή μου. Δεν το έχω ξαναδεί ποτέ αυτό. Απολύθηκα μέσω ενός δικαστικού επιμελητή λες και έχω κάνει κάτι κακό». Τα λόγια του Ζίκο λίγες ώρες μετά τους τίτλους τέλους στον Ολυμπιακό.

Ήθελε τον… Ισπανό του!

Όταν είχε μπει Ιούνιος και ο Ολυμπιακός δεν είχε ακόμα προπονητή, τότε όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως είχε φτάσει το τέλος εποχής. Ενδεχομένως, χωρίς επιστροφή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης εμφανίστηκε ώστε να βεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνέχεια, όμως ο Σωκράτης Κόκκαλης πριν αποχωρήσει και σε μια χρονική στιγμή που δεν φαινόταν άμεση διάδοχη κατάσταση, έπρεπε να φροντίσει την ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι, άλλωστε, είχαν μόλις ολοκληρώσει τη χειρότερή τους σεζόν μετά τα πέτρινα χρόνια και είχαν καταταγεί πέμπτοι στο πρωτάθλημα, μετά τα πλέι οφ, και είχαν μπροστά τους δύο προκριματικούς γύρους για το Europa League! Κάτι που κληροδοτήθηκε στον Έβαλντ Λίνεν, ο οποίος πήρε το χρίσμα στα μέσα Ιουνίου.

Τέσσερις μέρες μετά την πρόσληψή του, το χρίσμα θα έπαιρνε και ο νέος ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα όλα να τεθούν εκ νέου επί τάπητος. Οι υποχρεώσεις των ερυθρολεύκων ήταν τέτοιες που δεν υπήρχε χρόνος για αλλαγές, ο Γερμανός παρέμεινε στο τιμόνι, όμως όπως αποδείχθηκε υπήρχε μια αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση της βόμβας. Ο αποκλεισμός από τη Μακάμπι και κατά συνέπεια από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ήταν η αφορμή και ο Βαγγέλης Μαρινάκης που ήθελε τον Ισπανό του, στράφηκε προς τη λύση του Ερνέστο Βαλβέρδε.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 14 Ιουνίου του 2010
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 6 Αυγούστου του 2010
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Μακάμπι-Ολυμπιακός 1-0 (5/8/10)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Τον Βαλβέρδε ήθελα από την πρώτη μέρα. Ακόμα και αν προκρινόμασταν με τον Λίνεν στην Ευρώπη, τον Βαλβέρδε θα τον έπαιρνα. Ηταν μια δοκιμασμένη λύση». Δήλωση του Βαγγέλη Μαρινάκη τον Ιανουάριο του 2011.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Όταν μία ομάδα σαν τον Ολυμπιακό σού κάνει πρόταση, δύσκολα λες όχι. Όταν εγώ στο ένα γραφείο υπέγραφα το συμβόλαιό μου, στο διπλανό γραφείο γίνονταν οι διαπραγματεύσεις με το νέο ιδιοκτήτη. Δεν θα την ξαναπατήσω έτσι». Δήλωση του Έβαλντ Λίνεν σαράντα μέρες μετά την απόλυσή του.

Απλή ασυμφωνία χαρακτήρων…

Με την Καβάλα τιμωρημένη για το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια, ο Ερνέστο Βαλβέρδε μπορούσε να κοιμάται ήσυχος! Μόλις επέστρεψε, η επαρχιακή ομάδα, επέστρεψε και ο κίνδυνος για τους προπονητής. Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ θα γινόταν ο τρίτος! Μόνο που για τον Πορτογάλο τεχνικό, ο οποίος με τόσες δάφνες ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας, δεν υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα. Μόνο μια διαρκής αμφισβήτηση στο πρόσωπό του και μια συνεχιζόμενη αίσθηση ότι η θέση του είναι επισφαλής, όσο καλά κι αν ήταν τα αποτελέσματα. Η τοποθέτηση του Αντώνης Νικοπολίδη στο πλευρό του έμοιαζε ως προάγγελων κακών ειδήσεων για τον Πορτογάλο, ο οποίος χρεώθηκε με τις κακές εμφανίσεις του Ολυμπιακού και χρησιμοποιήθηκε για να απορροφηθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου.

Πέρα του αμυντικού ποδοσφαίρου, στον Ζαρντίμ επίσης χρεώνεται ότι δεν χρησιμοποίησε και δεν αξιοποίησε το ελληνικό υλικό που είχε στα χέρια του, ότι απέτυχε με τη μεταγραφή του Μασάντο κι επειδή δύσκολα θα δινόταν αφορμή για να αποχωρήσει – αφού ο Ολυμπιακός δε χάνει στην Ελλάδα – η κίνηση έγινε εντελώς ξαφνικά.

ΑΝΕΛΑΒΕ: 7 Ιουνίου του 2013
ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ: 19 Ιανουαρίου του 2013.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Ολυμπιακός-Καβάλα 2-0 (16/1/2013)
ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ: «Εδώ και δύο μήνες έχουμε αναλάβει μια δύσκολη αποστολή. Να βρούμε το νέο προπονητή. Έχουμε ξοδέψει πολλές ώρες, όλοι στον Ολυμπιακό για να ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Δεν βιαστήκαμε. Είδαμε πολλούς προπονητές, ήρθαμε σε επαφή μαζί τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, είχαμε καλές συναντήσεις και η απόφαση που πήραμε μας καλύπτει και δεν πάρθηκε ούτε κάτω από συνθήκες πίεσης. Ήταν μια συνειδητοποιημένη απόφαση και όλοι μας (εγώ, ο Θεοδωρίδης, ο Βρέντζος, ο Κοβάτσεβιτς) την πήραμε. Ήταν ομόφωνη. Ο Λεονάρντο έχει όλα αυτά που χρειάζονται για να πετύχει και θα έχει την απόλυτη στήριξη. Τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι στον Λεονάρντο». Βαγγέλης Μαρινάκης, στην παρουσία του Πορτογάλου.
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ: «Ο δεύτερος στη βαθμολογία, ΠΑΟΚ, έχασε από τον Αστέρα Τρίπολης. Δέκα βαθμούς μακριά και με ένα παιχνίδι λιγότερο ο Ολυμπιακός». Το σχόλιο του Λεονάρντο Ζαντίμ στην προσωπική του ιστοσελίδα.

* Οι προπονητές που έχουν ολοκληρώσει δύο σεζόν στον πάγκο του Ολυμπιακού από το 1990 και μετά είναι ο Όλεγκ Μπλαχίν, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Τάκης Λεμονής και ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο τελευταίος στη δεύτερη θητεία του, οι δύο προαναφερθέντες στην πρώτη τους θητεία.

* Οι Γιάννης Κόλλιας, Σίσινα Γκόγκιτς, Νίκος Αλέφανος, Χοσέ Σεγκούρα και Μπόζινταρ Μπάντοβιτς δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα καθότι δούλεψαν μόνο ως υπηρεσιακοί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα