Αιθαλομίχλη, τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Gazzetta team
Αιθαλομίχλη, τώρα και στη Θεσσαλονίκη
Νέφος τύπου... Λονδίνου ταλανίζει την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις ευρύτερες σε αυτήν περιοχές καθώς, από τη στιγμή που ξεκίνησε η κακοκαιρία, στις αρχές Δεκεμβρίου, συνεπώς και η χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, καταγράφηκαν πέντε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης -δύο μεγάλα και τρία μικρότερα.

Ο τύπος αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και οφείλει το όνομά του στη βρετανική πόλη, αναγνωρίζεται από δείκτες, όπως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με κλιματολογικές συνθήκες υγρασίας, άπνοιας και θερμοκρασιακής αναστροφής (συγκέντρωσης θερμών αέριων μαζών σε ύψος 200 έως 300 μέτρων, που αποτρέπουν τη διαφυγή των ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας).

Αντίθετα, το νέφος τύπου Λος Άντζελες, ή αλλιώς φωτοχημικό, το οποίο παρατηρήθηκε στην αμερικανική πόλη τη δεκαετία του '50, συναντάται σε πόλεις με υψηλά επίπεδα εκπομπών καυσαερίων από τα αυτοκίνητα και εκδηλώνεται παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

"Η Θεσσαλονίκη ανήκει στην πρώτη κατηγορία, εκείνη του νέφους τύπου Λονδίνου ή αλλιώς του νέφους αιθαλομίχλης, που επιτείνεται από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες" εξηγεί ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, χημικός μηχανικός, Μάξιμος Πετρακάκης.

Με αφορμή, μάλιστα, την καταγραφή πέντε επεισοδίων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαία η εκδήλωση των δύο σοβαρότερων στις 15-16 και στις 25-26 Δεκεμβρίου, ημέρες αργιών ή Σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες οι βιομηχανίες υπολειτουργούσαν, η κυκλοφορία των οχημάτων διαμορφώθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς, ενώ δεν λειτουργούσαν ούτε τα σχολεία.

Τα άλλα, μικρότερης έκτασης περιστατικά, σημειώθηκαν στις 5, 8 και 11 Δεκεμβρίου, ενώ τις τελευταίες μέρες, λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων και του γνωστού στη Θεσσαλονίκη Βαρδάρη, οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

"Από σήμερα οι τιμές άρχισαν να μεγαλώνουν και πάλι. Αυτό, βέβαια, δεν είναι ένδειξη για την εκδήλωση επεισοδίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν, αν επικρατήσει άπνοια, υψηλή υγρασία και θερμοκρασιακή αναστροφή, να εκδηλωθεί και πάλι νέφος αιθαλομίχλης" τονίζει ο κ. Πετρακάκης.

Αναφέρει, επίσης, ότι σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, υπάρχει προοπτική εμφάνισης του νέφους εντός του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, δεδομένων και των αναμενόμενων Αλκυονίδων ημερών. "Αν συνεχίσουμε να καίμε ξυλεία όπως τώρα θα έχουμε πρόβλημα" τονίζει και συνιστά στους πολίτες να ενημερωθούν για τη σωστή χρήση του τζακιού και της σόμπας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ