Το... σκοτεινό «άρθρο 18»!

Βασίλης Γαλούπης Βασίλης Γαλούπης
Το... σκοτεινό «άρθρο 18»!
Φωτιές έχει ανάψει η σημερινή απόφαση για την απαγόρευση διαδηλώσεων εν όψει της επίσκεψης Μέρκελ. Ο Βασίλης Γαλούπης θυμίζει το περιβόητο και σκοτεινό άρθρο 18!

Χαμός γίνεται τις τελευταίες ώρες με την απόφαση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής, που αναφέρει ρητώς ότι εν όψει της άφιξης Μέρκελ αύριο Τρίτη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗ Ή ΠΟΡΕΙΑ στην περιοχή της πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς κλπ., κλπ.».

Η κουβέντα έχει ανάψει για τα καλά στα σάιτ και τα φόρουμ, όπως βέβαια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κι όλοι μιλάνε για το γνωστό νόμο επί χούντας.

Έχει, λοιπόν, ένα ιστορικό, όπως κι επίκαιρο ενδιαφέρον, να γυρίσουμε χρόνια πίσω προκειμένου να δούμε πότε ενεργοποιήθηκε εκείνο το φιρμάνι που ήδη υπήρχε και ήταν έτοιμο για απαγόρευση των υπαίθριων συναθροίσεων.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα που βρήκα πριν λίγο είναι από τις 10 Απριλίου 1969 (εφημερίδα «Τα Νέα»).

Ακριβώς πάνω από το επίμαχο δημοσίευμα (μπορείτε να δείτε φωτοτυπίες πιο κάτω) υπάρχει μεγάλη φωτογραφία του δικτάτορα και «προέδρου της κυβερνήσεως» Γιώργου Παπαδόπουλου την ώρα που μιλάει σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

Ο τίτλος του κειμένου είναι «Εν ισχύ τρία ακόμα άρθρα του Συντάγματος περί ασύλου, συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι».

Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι «όπως ανήγγειλε ο πρόεδρος της κυβέρνησης (σ.σ. Παπαδόπουλος) τρία ακόμα άρθρα του Συντάγματος ετέθησαν από χθες σε εφαρμογή».

Το επίμαχο άρθρο που υπήρχε στο Σύνταγμα κι ενεργοποιήθηκε ήταν το άρθρο 18, το οποίο έλεγε:

ΑΡΘΡΟΝ 18:

1) Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα όπως συνέρχονται ησύχως και αόπλως, ως ο νόμος ορίζει.

2) Το Κράτος δύναται να λαμβάνει μέτρα προστασίας των δημοσίων συναθροίσεων, οι οποίες πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως 48 ώρες πριν την πραγματοποίησή τους. ΑΙ ΕΝ ΥΠΑΙΘΡΩ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ ΔΥΝΑΤΑΙ Ν’ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ ΑΝ ΕΚ ΤΟΥΤΩΝ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΝ ΤΑΞΙΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΝ.

Αυτό, λοιπόν, αναφέρεται στο άρθρο που ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας κι επιστρατεύθηκε τώρα για την επίσκεψη Μέρκελ. Όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, όπως το πιθανότερο είναι να ξαναγίνει και στο μέλλον.

Στην περίπτωση που κάποια κυβέρνηση ή «κυβέρνηση» αποφασίσει να ενεργοποιήσει και το νόμο 4.000 για το γιαούρτωμα και το κούρεμα με την ψιλή, εδώ είμαστε για να βρούμε πότε πρωτοεφαρμόστηκε κι αυτός… Καλή μας νύχτα και καλή μας τύχη...

Βασίλης Γαλούπης
Βασίλης Γαλούπης

Από πιτσιρίκι στα γήπεδα και στα τσικό του Αστέρα Ζωγράφου μεταπήδησε ως έφηβος στην πυγμαχία και τα ρίγκ. Με το που γράφτηκε σε σχολή δημοσιογραφίας έπιασε ταυτόχρονα δουλειά στον "Φίλαθλο" το 1990, σε ηλικία 19 ετών, κάνοντας αρχικά βαρέα αθλήματα και περνώντας σταδιακά από ρεπορτάζ ποδοσφαίρου, μπάσκετ κλπ.

Από τον Μάιο του 2001 απέκτησε την δική του στήλη “ΝΤΟΠΕρμαν” κάνοντας προολυμπιακά άνω – κάτω τον ελληνικό αθλητισμό με διαδοχικές αποκαλύψεις σκανδάλων ντόπινγκ, σοκάροντας το πανελλήνιο με τις φριχτές παρενέργειες της χρήσης αναβολικών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση του αθλητισμού, όπως και σε θέματα επιστήμης των σπορ (τραυματισμοί, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνολογία, στατιστικές αναλύσεις, αιφνίδιοι θάνατοι κλπ.), αλλά και σε καυτά εξωαθλητικά ζητήματα (θέματα υγείας, οικονομική κρίση στην Ελλάδα, σκάνδαλο Siemens, διεθνή γεγονότα όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, διαφθορά, μεταλλαγμένα κλπ.).

Αρθρογράφησε από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της στην κυριακάτικη εφημερίδα "Real News", ενώ είχε καθημερινή παρουσία για μεγάλο διάστημα στον ραδιοφωνικό σταθμό "Sprint fm", όπως και στον "Champions 89.2".

Έχει συνεργαστεί με το μουσικό περιοδικό "Ποπ&Ροκ", με το ειδικό κοινωνικοπολιτικό μηνιαίο ένθετο της "Ελευθεροτυπίας" «Κοντέινερ» κλπ.

Η... χαλαρή συνεργασία του με το "Gazzetta" ξεκίνησε με παρεμβάσεις για θέματα της επικαιρότητας, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2011 παρουσίασε, μαζί με τον Μιχάλη Στεφάνου, το καθημερινό μαγκαζίνο του web radio “Gazzetta On Air”.