Καίγεται η Χίος! (vid)

Gazzetta team
Καίγεται η Χίος! (vid)
Δασική έκταση καίει η φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα στις Καρυές. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Αυτή την ώρα το μέτωπο ξεπερνά τα 25 χιλιόμετρα και οι φλόγες στο πέρασμά τους καίνε πεύκα και μαστιχόδεντρα.

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα στις Καρυές, στο κεντρικό τμήμα της Χίου αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε προς τα δυτικά και νότια. Στο σημείο βρίσκονται 17 οχήματα της πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, ενώ απο αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Eκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τα χωριά Λιθί και Βέσσα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Ν. Τσόγκα, η φωτιά, που δεν απειλεί σπίτια, καίει πεύκα, καλλιέργειες και μαστιχόδεντρα και ξέσπασε σήμερα τα ξημερώματα στον Άγιο Μάρκο της Χίου και επεκτάθηκε δυτικά, απειλώντας ακόμη και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων.

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους έχουν γίνει στάχτη μέχρι στιγμής, ενώ η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης.

Aπειλείται στρατόπεδο!

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Στρατόπεδο «Επιλοχία Καγιαβά» στα Καμπόχωρα το οποίο είναι περικυκλωμένο από φλόγες. Αγωνιώδεις οι προσπάθειες των στρατιωτών να μην εισέλθει στο χώρο η πυρκαγιά.

Η φωτιά πλησιάζει στον οικισμό Αγ. Γεωργίου Συκούση ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ελάτα, Βέσσα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά.

Νωρίτερα, διέφυγαν τον κίνδυνο τα Στρατόπεδα που είχαν καύσιμα και πυρομαχικά σύμφωνα με την Ταξιαρχία. Στο μεταξύ, «δριμύ κατηγορώ» απευθύνει ο δήμαρχος Χίου Πολ. Λαμπρινούδη για την απουσία των ελικοπτέρων που θα αναπλήρωναν τις δυσκολίες των αεροσκαφών πυρόσβεσης να κάνουν ρίψεις. «Από το πρωί έχουμε ζητήσει δύο ελικόπτερα και δεν έχουν έρθει.

Τα αεροπλάνα έχουν πρόβλημα να πετάξουν πάνω από τα μέτωπα. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή στο νησί μετά τη Σφαγή και το σεισμό του 1881», δηλώνει στο politischios.gr.

Πηγή: newsit.gr, newsbeast.gr, chiospress.gr, politischios.gr