Ο «Κλοπ» της Championship

Ο «Κλοπ» της Championship

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Ο «Κλοπ» της Championship

bet365

Η Χάντερσφιλντ βρίσκεται στην κορυφή της Championship και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τον Ντάβιντ Βάγκνερ, τον κολλητό του Κλοπ που εφαρμόζει τον «Dortmund Way» στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας.

Το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η Λίβερπουλ αντιμετώπισε στο John Smith's Stadium τη Χάντερσφιλντ. Η αναμέτρηση δεν ήταν όπως τα υπόλοιπα φιλικά προετοιμασίας. Μπορούσε κανείς να το αντιληφθεί εύκολα, βλέποντας τις αντιδράσεις των δύο προπονητών και την επικοινωνία τους πριν και μετά το ματς. Ο Γίργκεν Κλοπ συνάντησε στο δυτικό Γιορκσάιρ έναν τύπο, ο οποίος αποτελεί το alter ego του στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας.

Ο Κλοπ, μετά το τέλος εκείνου του φιλικού που βρήκε τους Ρεντς νικητές με 2-0, εξήγησε: «Ο Ντάβιντ Βάγκνερ είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους, ίσως ο καλύτερος. Παίξαμε μαζί μερικά χρόνια. Δεν παίξαμε μόνο, το γιορτάσαμε!». Ο δεσμός που χτίστηκε ανάμεσα στους δύο τα τέσσερα χρόνια που συνυπήρξαν ως ποδοσφαιριστές στη Μάιντς ήταν κάτι παραπάνω από ισχυρός. Ο Βάγκνερ έγινε κουμπάρος του Κλοπ και ο προπονητής της Λίβερπουλ, του βάφτισε το παιδί. Ήταν επίσης εκείνος που, κατανοώντας ότι μοιράζονται την ίδια ποδοσφαιρική φιλοσοφία, τον έπεισε να πάρει το UEFA Pro και να αναλάβει το πόστο του προπονητή στην δεύτερη ομάδα της Μπορούσια. Συνυπήρξαν στο Βεστφάλεν για 4 χρόνια, με καθημερινή συνεργασία, κοινή δουλειά, συνεχή εξέλιξη. Το περίφημο gegenpressing, η γρήγορη ανάπτυξη, τα συστήματα, οι τακτικές δουλεύονταν παράλληλα. «Ξέρω τον Γίργκεν περισσότερο καιρό από ότι τη γυναίκα μου», τόνιζε πέρυσι στον Guardian.

Το Νοέμβριο του 2015 και ενώ ο Βάγκνερ παρέμενε φαβορί για να αναλάβει ρόλο στο τεχνικό τιμ της Λίβερπουλ, η κλήση στο τηλέφωνό του ήρθε βορειότερα. Τα... αηδόνια τελικά δεν ξανάσμιξαν, αφού ανέλαβε την Χάντερσφιλντ, με τον επίσης γνωστό του από τη Μπορούσια Κριστόφ Μπέλερ ως ασίσταντ. Με τις ευλογίες, ωστόσο, του κουμπάρου του. «Παρακολουθώ πολύ την Championship. Ενδιαφέρομαι για το πως τα πηγαίνει η Χάντερσφιλντ. Είναι μια υπέροχη ιστορία, την λατρεύω. Τους είδα στην προετοιμασία και νομίζω ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο», τόνισε ο Κλοπ πριν το ματς με την Ντέρμπι για το League Cup.

Οι «terriers» δεν είναι τυχαία ομάδα στην Αγγλία. Υπό την ηγεσία του οραματιστή προπονητή Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος προίκισε το ποδόσφαιρο με το περίφημο σύστημα WM, κατέκτησαν τρία σερί πρωταθλήματα από το 1923 μέχρι το 1926. Η μεταπολεμική ιστορία της, ωστόσο, δεν ήταν αντίστοιχη. Το 2012 επέστρεψε στην Championship και τα τελευταία χρόνια ο ιδιοκτήτης Ντιν Χόιλ, που δε δίστασε να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη, έψαχνε ένα τελείως διαφορετικό οργανόγραμμα για την ομάδα του. Ο τρόπος της Ντόρτμουντ τον είχε συνεπάρει. Ήξερε που έπρεπε να στραφεί.

Πέρυσι, ο Βάγκνερ δεν κατάφερε να αλλάξει και πολλά, αναλαμβάνοντας ομάδα με επιλογές των προκατόχων του και έχοντας να διορθώσει αρκετά πράγματα. Φέτος, προχώρησε σε ριζικές αλλαγές. Έκανε 13 μεταγραφές το καλοκαίρι και στο ξεκίνημα της προετοιμασίας προχώρησε σε μια τουλάχιστον ασυνήθιστη πρακτική. Όπως εξήγησε ο ίδιος, στο πλαίσιο της βράβευσής του ως προπονητής για τον Αύγουστο: «Η ιδέα ήταν πως αν μπορούσαμε να κάνουμε γρήγορα τις μεταγραφές, να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα και να τους δέσουμε μεταξύ τους.

Οπότε πήγαμε στη Σουηδία, χωρίς να έχουμε κλοτσήσει μπάλα και μείναμε τρεις μέρες στην άγρια φύση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τουαλέτα. Για να είμαι ειλικρινής ήταν ωραία. Οι παίκτες κοιμόντουσαν ανά δύο σε σκηνές και έκαναν όλη τη μέρα κανό, έχοντας κατασκηνώσει σε ένα νησί το οποίο δεν ήταν μεγαλύτερο από μισό ποδοσφαιρικό γήπεδο, χωρίς κινητά τηλέφωνα. Και αυτό μας έδεσε μεταξύ μας, επειδή πρέπει να μιλάς με τον άλλον όταν δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις. Δεν νομίζω ότι τα παιδιά το απόλαυσαν, αλλά τώρα ξέρουν γιατί το κάναμε και νομίζω ότι μας βοήθησε πολύ. Όσο καλύτερα ξέρεις τον συμπαίκτη του, τόσο πιο εύκολο είναι να επενδύσεις σε αυτόν».

Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός νεοτερισμός που έφερε ο Βάγκνερ. Στο Γιόρκσαϊρ κάνουν ήδη λόγο για ποδοσφαιρική επανάσταση, μιας και ο Γερμανός έφερε διπλές προπονήσεις δύο φορές τη βδομάδα, άλλαξε τον τομέα της ανάλυσης, καθιέρωσε την διαμονή σε ξενοδοχείο πριν τις ημέρες των αγώνων χωρίς προπόνηση. Και φρόντισε να περάσει με κάθε τρόπο το αγωνιστικό του στιλ. «Δεν υπάρχει ένας τρόπος για να είσαι επιτυχημένος, αλλά αυτός ήταν ο δικός μας τρόπος στη Λίβερπουλ. Μου αρέσει η ταχύτητα, το πάθος, αυτό το στιλ ποδοσφαίρου», τόνιζε. Έφερε νέο γυμανστή, προετοιμάζοντας τους ποδοσφαιριστές του κατάλληλα για το υψηλής έντασης παιχνίδι που θέλει.

Στο 4-2-3-1 του Βάγκνερ, βλέπεις μια «μικρή» Λίβερπουλ. Τα μπακ ψηλά, την ανάγκη για γρήγορη επανάκτηση να γίνεται αυτοσκοπός, την μη λεκτική επικοινωνία έντονα αναπτυγμένη ανάμεσα σε μια εντελώς νέα ομάδα. Ένταση, ταχύτητα, κίνηση στους χώρους, ελκυστικό ποδόσφαιρο με τη φαντασία να συνδυάζεται αρμονικά με τη δύναμη. Και τον Αυστραλό Μούι, ο οποίος παίζει δανεικός από την Μάντσεστερ Σίτι στο κέντρο των «terriers», να είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης σε απόδοση στο φετινό πρωτάθλημα.

Ήδη, η δουλειά του Βάγκνερ έχει προκαλέσει εκτός από κολακευτικά σχόλια (Ο Καράνκα της Μίντλεσμπρο ήδη από πέρυσι παρομοίαζε την Χάντερσφιλντ με ομάδα Premier League) και ενδιαφέρον. Η Άστον Βίλα προσέγγισε τον 44χρόνο, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να αφήσει το πρότζεκτ του στη μέση. Καμαρώνει, άλλωστε, πρώτο στη βαθμολογία της Championship...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.