Ο Πεπ μεγαλώνει την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει “την τρέλα του”

Ο Πεπ μεγαλώνει την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει “την τρέλα του”

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ο Πεπ μεγαλώνει την επιστημονική ομάδα που υποστηρίζει “την τρέλα του”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τις τελευταίες προσθήκες που έκανε στο επιστημονικό ρόστερ της Μάντσεστερ Σίτι ο Γκουαρδιόλα, διαπιστώνει ότι ο Πεπ μαθαίνει από τα ιατρικά παθήματά του στην Μπάγερν και αντιλαμβάνεται ότι ο Ισπανός κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τους ποδοσφαιριστές να αντέξουν τους ρυθμούς της δουλειάς του, σε ένα πρότζεκτ σχεδιασμού μιας ομάδας από λευκό χαρτί.

Προτού συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο στη νέα του δουλειά, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δίνει ήδη στον παρατηρητή να καταλάβει τους βασικότερους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή να αφήσει το Μόναχο για να δοκιμάσει στο Μάντσεστερ. Πίσω από την προφανή εξήγηση της επιθυμίας του να ανοίγει νέους κύκλους και να κυνηγά νέες προκλήσεις κρύβονται μια σειρά από κινήσεις που κάνει στη Σίτι, οι οποίες εξηγούν για ποιο λόγο την προτίμησε. Για πρώτη φορά από την ημέρα που έγινε προπονητής, ο Γκουαρδιόλα έχει πάρει έναν σύλλογο στα χέρια του για να τον κάνει ότι θέλει, με την απόλυτη ελευθερία να τον αποδομήσει και να τον αναδομήσει από λευκό χαρτί. Αυτό στο Μόναχο δεν τον άφησαν ποτέ να το κάνει. Στην πραγματικότητα ούτε στη Βαρκελώνη.

Το “καλημέρα” του στη Σίτι δείχνει πόση σημασία έχει για αυτόν η ιατρική και η τεχνική υποστήριξη της δουλειάς που κάνει. Ο Γκουαρδιόλα ξέρει καλύτερα από όσους κρίνουν τη δουλειά του ότι η ένταση και ο ρυθμός των προπονήσεών του φτάνουν τους ποδοσφαιριστές στα όρια της εξουθένωσης. Το πλήρωσε ακριβά στην Μπάγερν με τους τραυματισμούς που του στέρησαν σημαντικά στελέχη της ομάδας του στα πιο καθοριστικά παιχνίδια του Champions League. Και επειδή αυτές τις απώλειες τις αντιλαμβανόταν ως την κύρια εξήγηση για την αδυναμία της δικής του Μπάγερν να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου, στη Σίτι έχει ήδη ξεκινήσει να μαγειρεύει προτού πεινάσει. Ηταν δεδομένο ότι ο Πεπ δεν θα άλλαζε τρόπους και μέθοδο, ότι δεν θα μείωνε την ένταση των προπονήσεων. Κι επειδή αυτό δεν το αλλάζει, αλλάζει ή εμπλουτίζεται το ιατρικό και το τεχνικό επιτελείο που υποστηρίζει τη δουλειά του. Κάνει ήδη αυτό που δεν τον άφησαν να κάνει στο Μόναχο: Δημιουργεί μια ομάδα επιστημόνων της δικής του επιλογής με όραμα να έχει τους ποδοσφαιριστές όσο το δυνατόν συχνότερα στη διάθεσή του και να μην ξαναζήσει όσα έζησε στο Μόναχο, εκεί όπου τα – κατά την αντίληψή του – ιατρικά λάθη ή οι ιατρικές αδυναμίες αλλοίωναν το ποδοσφαιρικό του πρότζεκτ.

Μια από τις πρώτες του κινήσεις ήταν η διεύρυνση της ομάδας των επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της Σίτι. Προσέλαβε τον Ισπανό Εντουάρντο Μάουρι, έναν αθλητικό γιατρό που υπήρξε ποδοσφαιριστής και ήταν/είναι συνεργάτης του Ραμόν Κουγκάτ, του κορυφαίου Ισπανού ορθοπεδικού χειρουργού, του χειρουργού που έχει “σώσει” την ποδοσφαιρική καριέρα του Γκουαρδιόλα και έχει φροντίσει κορυφαίους ποδοσφαιριστές που είχαν πρόβλημα στα γόνατα (Τιάγκο Αλκάνταρα, Τσάβι, Ετό, Αρτέτα, Φάμπρεγκας, Ινιέστα, Πουγιόλ, Νταβίντ Σίλβα, Νταβίντ Βίγια, Τόρες, Καθόρλα).

Ο Πεπ, που εμπιστεύεται τυφλά τον Κουγκάτ, του είχε στείλει τον Κομπανί από τον περασμένο Μάιο στη Βαρκελώνη για να αρχίσει να παρακολουθεί τα γόνατά του. Την περασμένη εβδομάδα έστειλε μαζί με τον Κομπανί και τον Κέβιν Ντε Μπρόινε. Στον καιρό του στο Μόναχο, αυτή ήταν μια κίνηση προσβολής του ιατρικού επιτελείου της Μπάγερν. Σήμερα ο Γκουαρδιόλα είναι ελεύθερος να στέλνει τους ποδοσφαιριστές στον χειρουργό της επιλογής του. Κι ακριβώς επειδή δεν θέλει να ρισκάρει, ζήτησε από τη Σίτι να αγοράσει τις υπηρεσίες αυτού που αντιλαμβάνεται ως κορυφαίο, στον οποίο έστελνε τους ποδοσφαιριστές του και στον καιρό του στη Μπαρτσελόνα. Από αυτόν ζήτησε να του προτείνει γιατρό, και κάπως έτσι, με τη σύσταση του Κουγκάτ, ο Μάουρι έφυγε από την κορυφαία αθλητική κλινική της Βαρκελώνης για να αναλάβει, μαζί με τον Μαξ Σκάλα, ο οποίος προϋπήρχε, την διεύθυνση της ιατρικής ομάδας.

Η άλλη ενδιαφέρουσα πρόσληψη που έκανε ο Πεπ στη Σίτι είναι αυτή της Ισπανίδας διατροφολόγου Σίλβια Τρεμολέδα, η οποία έγινε γνωστή τρία χρόνια πίσω, όταν άλλαξε τη διατροφή του Λίονελ Μέσι και τον βοήθησε να απαλλαγεί από μυικές ενοχλήσεις και συχνούς μυικούς τραυματισμούς. Η Τρεμολέδα υπέγραψε τον περασμένο μήνα διετές συμβόλαιο με τη Σίτι και έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει τη διατροφή των ποδοσφαιριστών με πλήρη ελευθερία. Η πρώτη της αλλαγή ήταν ένα χάρτινο κυπελλάκι γεμάτο από ξηρούς καρπούς, το οποίο παραδίδεται στους ποδοσφαιριστές μετά από κάθε παιχνίδι. Τα superfoods έχουν μπει υποχρεωτικά στη διατροφή των ποδοσφαιριστών, από την οποία, εκτός από το junk food, απουσιάζουν αναψυκτικά, αλλά ακόμη και χυμοί που κρίνονται ως μη συμβατοί για κάθε ποδοσφαιριστή, ανάλογα με την ατομική τροφική δυσανεξία του.

Οι θαυμαστές του αντιλαμβάνονται όλο αυτό το νέο set up που δημιουργεί στη Σίτι ως “μαθαίνω από τα παθήματα του παρελθόντος” κινήσεις που θα υποστηρίξουν καλύτερα την απαιτητική δουλειά που κάνει καθημερινά με τους ποδοσφαιριστές σε αυτή τη διαρκή προσπάθεια τελειοποίησης του ποδοσφαίρου που παρουσιάζει. Αυτοί που αμφισβητούν τις μεθόδους του αντιλαμβάνονται όλο αυτό που κάνει ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει ένα επιτελείο ικανό να υποστηρίξει την τρέλα του και το εξαντλητικό φόρτο δουλειάς που βάζει στους ποδοσφαιριστές του και θυμούνται την εμπλοκή του σε μια ιστορία ντόπινγκ πίσω στο 2001, όταν ήταν ποδοσφαιριστής της Μπρέσια, κι είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο, για χρήση ναδρολόνης, η οποία βοηθά στην μείωση της κόπωσης και την αύξηση της αντοχής, “ξεχνώντας” ότι ο Πεπ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι είχε πέσει θύμα μολυσμένων συμπληρωμάτων διατροφής “καθάρισε” εκ των υστέρων δύο φορές με αυτή την υπόθεση, το 2007 και το 2009. Απ' όποια πλευρά του τραπεζιού κι αν κάθεσαι όμως δεν γίνεται να μην διακρίνεις και να σεβαστείς τον ρεαλισμό που περιέχει η αυτοκριτική του. Ο Γκουαρδιόλα δεν περιμένει να ακούσει τα παράπονα που ήδη ακούγονται στο Μάντσεστερ για την ποσότητα και την ένταση των προπονήσεών του. Κάνει από την πρώτη ημέρα ότι μπορεί, ή/και ότι δεν έκανε στο Μόναχο για να προλάβει αυτό που ο Τιάγκο Αλκάνταρα, ένας πιστός μαθητής του, είχε προβλέψει ότι θα συμβεί. “Οι ποδοσφαιριστές εδώ θα καταλήξουν στραγγισμένοι από τον Πεπ”, είχε προβλέψει ο Τιάγκο στα μισά της πρώτης σεζόν του Γκουαρδιόλα στο Μόναχο, όπως έχει καταγράψει ο Ισπανός δημοσιογράφος Μάρτι Περαρνάου στο βιβλίο “Pep Condidential”, το οποίο είναι προϊόν μιας μελέτης που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του Πεπ στην Μπάγερν, φυσικά με την έγκριση και τη βοήθεια του Ισπανού προπονητή. “Βάζει τόση ένταση, που θα μας εξουθενώσει. Ο Πεπ δεν είναι ποτέ και δεν θα είναι ποτέ ικανοποιημένος, δεν διασκεδάζει με αυτό που κάνει. Δεν θα διασκεδάσει ποτέ με το ποδόσφαιρο, διότι διαρκώς ψάχνει τι πήγε λάθος για να το διορθώσει. Δεν είναι ποτέ ευτυχισμένος, επειδή έχει την κατάρα να είναι τελειομανής”, είχε πει ο Τιάγκο. Δεν έπεσε έξω. Και σήμερα τα γερμανικά ρεπορτάζ καταγράφουν την αίσθηση/διαπίστωση που ευγενικά κάνει ο Κάρλο Αντσελότι, ότι παρέλαβε “ξεζουμισμένους” ποδοσφαιριστές.

Οσοι παρατηρούν την εξέλιξη της δουλειάς του στη Σίτι ήδη αμφιβάλουν σχετικά με το αν οι ποδοσφαιριστές του θα αντέξουν τον όγκο και την ένταση της δουλειάς του σε περιβάλλον Premier League. Οσοι αμφιβάλλουν έχουν έναν πόντο: ο Πεπ δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στην Αγγλία, σε ένα περιβάλλον που παραδοσιακά ζητούσε χαμηλή προπονητική ένταση προκειμένου να κατορθώνουν οι ποδοσφαιριστές να βγάζουν σε καλό επίπεδο μια αδιάκοπη και πολύ απαιτητική σεζόν. Ο Γκουαρδιόλα έρχεται με μεθόδους ανεπτυγμένες και τελειοποιημένες στο Μόναχο, σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο υπάρχει μια μεγάλη χειμερινή διακοπή. Φυσικά όμως όλους αυτούς τους προβληματισμούς ο Πεπ δεν περιμένει να τους ακούσει από τους αμφισβητίες του για να τους βάλει στο μυαλό και να τους αντιμετωπίσει. Για την ώρα είναι γεγονός ότι εκπλήσσει τους ποδοσφαιριστές με την ποσότητα και την ένταση των προπονήσεών του, όπως φάνηκε και από τα λόγια ενός μεγάλου θαυμαστή της δουλειάς του, που είναι και ένα από τα σκυλιά των προπονήσεων, τον Φερναντίνιο. “Δουλεύουμε πάρα πολύ σκληρά καθημερινά και η ένταση είναι πολύ πολύ ψηλά στις προπονήσεις, όπως και στους αγώνες. Ολοι ξέρουν ότι στην Premier League είναι δύσκολο να διατηρήσεις το ίδιο επίπεδο έντασης σε όλους τους αγώνες”, είπε ο Βραζιλιάνος. Είναι σαφές ότι ακόμη οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στο διάστημα προσαρμογής και εξοικείωσης με τον ρυθμό της δουλειάς του Γκουαρδιόλα. Την ίδια ώρα όμως ο Πεπ πράττει ακριβώς το ίδιο: εξοικειώνεται με τις νέες διαστάσεις, που βάζει το αγγλικό πρωτάθλημα στην φύση της δουλειάς του.

Και θωρακίζεται, σε μια προσπάθεια να προβλέψει και να προνοήσει για τα πάντα. Οι Αγγλοι σοκάρονται ήδη με εικόνες σαν την παραπάνω, στην οποία μέτρησαν 16 διαφορετικούς συνεργάτες του Γκουαρδιόλα, στο ματς με τη Σουόνσι για το EFL Cup, από το οποίο απουσίαζαν η διατροφολόγος, ο νέος γιατρός, ο Μάνουελ Εστιάρτε, που είναι προσωπικός βοηθός του Πεπ, και φυσικά η ομάδα αναλυτών του αγώνα, η οποία παρακολουθεί τα ματς από την κερκίδα και επικοινωνεί ψηφιακά με τους βοηθούς του πάγκου στέλνοντας online εικόνες και δεδομένα. Ο Γκουαρδιόλα είναι αποφασισμένος να μην αλλάξει τρόπο ούτε στην Αγγλία. Αν το καταφέρει, θα έχει επιτύχει μια επαναστατική καινοτομία: θα έχει πείσει τους Αγγλους ότι είναι εφικτό να σκοτώνεσαι στην προπόνηση και να βγάζεις μια σεζόν τόσο απαιτητική όσο είναι αυτή των αγγλικών ομάδων που συμμετέχουν και στο Champions League.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball