Σάλκε: Κρίση πανικού

Σάλκε: Κρίση πανικού

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Σάλκε: Κρίση πανικού

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Σάλκε, που αποφεύγει την κρίση πανικού, παρά το κάκιστο ξεκίνημα στην Bundesliga.

Η σεζόν της Σάλκε μέχρι τώρα έχει δύο πρόσωπα. Ένα εξαιρετικό στην Ευρώπη και ένα ανεξήγητα κακό στην Bundesliga. Οι βασιλικοί μπλε κάνουν το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία τους στο πρωτάθλημα με 5 ήττες. Αν, μάλιστα, τις κάνουν 6 θα πετύχουν ένα αρνητικό ρεκόρ, που δεν έχει κανένας άλλος στην Γερμανία. Και το ματς με την Γκλάντμπαχ εντός έδρας αποδεικνύεται οριακό.

Το ενδεχόμενο το μέλλον του Μάρκους Βάιντσιρλ να κριθεί στο ματς με την Άουγκσμπουργκ, την πρώην του ομάδα, μετά τη διακοπή είναι ακραίο σενάριο, όμως έχει την ίντριγκα που ταιριάζει στη Σάλκε. Η ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται, όμως στην περίπτωση των βασιλικών μπλε συμβαίνει περισσότερες φορές από όσες θα έπρεπε.

Αυτή τη φορά, όμως, ο πρόεδρος Τένις παραμένει ήρεμος, κάτι που είχε υποσχεθεί στον τεχνικό διευθυντή Χάιντελ πριν ξεκινήσει η σεζόν, και αυτή η ησυχία είναι κάτι πρωτοφανές για τη Σάλκε. Ο σύλλογος για πρώτη φορά επιλέγει ένα μονοπάτι, στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει και καταδεικνύει την αλλαγή: να μην πανικοβληθεί κι ας κλονίζεται η πίστη μετά από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα. Κι ας παρουσιάζει η νέα Σάλκε σχεδόν όλες τις παθογένειες της παλιάς. Ίσως, βέβαια, να είναι πολύ σοκαρισμένη, για να βρεθεί σε κατάσταση πανικού. Ό,τι από τα δύο και να ισχύει, το αποτέλεσμα είναι ίδιο: πολύτιμος χρόνος.

Οι καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη και με την Μπάγερν μάλλον της έκαναν κακό, προκαλώντας «παραισθήσεις» στους Χάιντελ και Βάιντσιρλ. Μοιάζει να πίστεψαν σε μία όαση, η οποία γρήγορα εξαφανίστηκε. Πλέον, έχουν καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης. «Ευρώπη; Αυτή τη στιγμή η Σάλκε μάχεται για την παραμονή», θα πει ο Γερμανός τεχνικός μετά την ήττα με 2-1 από την Χόφενχαϊμ. Κανένας δεν πρέπει να χαλαρώσει, σκεπτόμενος ότι σύντομα θα έρθει η μεγάλη αντεπίθεση. Όλοι πρέπει να προσγειωθούν στη σκληρή πραγματικότητα.

«Όταν ακούω για την Γκλάντμπαχ, που ξεκίνησε με 5 ήττες και βγήκε στο Champions League, το βρίσκω εκτός πραγματικότητας στη δική μας περίπτωση». Ο Χάιντελ δεν μπορούσε με τίποτα να κρύψει ούτε τον εκνευρισμό του ούτε την απογοήτευσή του μετά την πέμπτη ήττα της ομάδας του στη σειρά.

«Είναι θέμα νοοτροπίας και έλλειψης χαρακτήρα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πέσουμε σε λήθαργο. Ξέρω πώς είναι ο υποβιβασμός. Θα εκτυπώσω την βαθμολογία, θα την μεγεθύνω και θα την κολλήσω στα αποδυτήρια. Τις επόμενες μέρες έχουμε να συζητήσουμε πολλά», συνέχισε ο Γερμανός παράγοντας στην κάμερα του Sky. «Αμφιβολία» και «υποβιβασμός». Δύο λέξεις που χρησιμοποίησε και κανένας δεν περίμενε να ακούσει από τον Σεπτέμβριο.

Στο τελευταίο ματς τίποτα δεν της πήγε. Αδικήθηκε από τη διαιτησία, όμως αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο της ανάλυσης. Ούτε καν σαν σκέψη. «Δεν με ενδιαφέρει καθόλου», ήταν το σχόλιο του Χάιντελ. Ο τελευταίος τόνισε ακόμη ότι όλοι πλην ενός, του Χέβεντες, είναι υπεύθυνοι. Η στάση του, όμως, όπως και του Βάιντσιρλ θυμίζουν πολύ το «κακός-καλός». Στον ρόλο του πρώτου ο τεχνικός διευθυντής και στον ρόλο του δεύτερου ο προπονητής.

«Είναι εφιάλτης», τόνισε ο τεχνικός της Σάλκε, που αναφέρθηκε σε ατομικά λάθη, τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν, ενώ είπε ότι βλέπει και θετικά στοιχεία. «Θέλω μία ομάδα που να τρέχει 120 χιλιόμετρα ανά ματς», έλεγε πριν το ματς με την Μπάγερν στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Στην πρεμιέρα οι παίκτες του έτρεξαν συνολικά 108,2 χιλιόμετρα. Κάθε αγωνιστική είναι και καλύτεροι μέχρι τα 115,4 της τελευταίας. Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες του.

Ο αρχικός στόχος πρέπει προς το παρόν να περάσει σε δεύτερη μοίρα. «Ξεκάθαρο αγωνιστικό πλάνο, χτίσιμο νέας ομάδας», όπως είχαν τεθεί. Αυτή τη στιγμή χρειάζονται επειγόντως αποτελέσματα, καθώς η Σάλκε δεν κινδυνεύει μόνο να βρεθεί πολύ πρόωρα εκτός στόχων, αλλά να αμφισβητηθεί το πρότζεκτ. Και αυτή θα είναι η μεγαλύτερη καταστροφή. Έτσι, η προσπάθεια του Χάιντελ να προστατεύσει τον προπονητή, μεταφέροντας την ευθύνη στους παίκτες, μοιάζει να έχει λογική. Αν είναι η κατάλληλη λύση την κατάλληλη στιγμή, θα φανεί στη συνέχεια.

«Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα», τόνισε με απορία ο τερματοφύλακας Φέρμαν. «Πρέπει να συμπεριφερθούμε σαν άντρες και να μεγαλώσουμε. Ο προπονητής είναι δυνατός και ελπίζω ότι έχει τη στήριξη όλων. Την δική μου την έχει σε κάθε περίπτωση», ο Χέβεντες, που είπε ότι καταλαβαίνει τους οπαδούς, που αποδοκίμασαν μετά το τέλος της εντός έδρας ήττας από την Κολωνία.

Την περασμένη Δευτέρα (26/09) ο Χάιντελ αποφάσισε να καλέσει έκταση σύσκεψη. Σε αυτήν παραβρέθηκαν από τον οδηγό του λεωφορείου μέχρι και τον φροντιστή. Όλοι έπρεπε να είναι εκεί. «Μαζί ήρθαμε, μαζί θα φύγουμε», ήταν η ατάκα με την οποία έκλεισε την ομιλία του, καθώς υπάρχουν φήμες ότι κάποιοι παίκτες είναι δυσαρεστημένοι με τις ικανότητες του Βάιντσιρλ στην επικοινωνία. Στους ποδοσφαιριστές, σύμφωνα με την Bild, αποφάσισε να κάνει μία παρουσίαση στο Power Point με άγνωστο περιεχόμενο.

Ο Χάιντελ παραμένει πιστός στις αρχές του. «Η θέση του προπονητή είναι η πιο σημαντική σε έναν σύλλογο», έλεγε στο Sport1 πριν ξεκινήσει η σεζόν. «Μόνος του ο προπονητής δεν μπορεί να φέρει σταθερότητα σε έναν σύλλογο». Ο Γερμανός παράγοντας σε εκείνη τη συνέντευξη είχε πει: «η Σάλκε δεν πρέπει να είναι βαρετή». Αυτό είναι το μοναδικό που πηγαίνει βάσει πλάνου...

Υ.Γ.: Την ώρα της κρίσης, υπάρχουν και καλά νέα. Ο τεχνικός της U19 Νόρμπερτ Έλγκερτ, ο άνθρωπος των ακαδημιών στην Γερμανία και στόχος του Χένες στην Μπάγερν, ανανέωσε επ’ αόριστον το συμβόλαιό του, καθώς πείστηκε από τους Τένιες και Χάιντελ για το πρότζεκτ της Σάλκε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης