Μεταγραφική 2016-17: Τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Μεταγραφική 2016-17: Τι μας έκανε μεγαλύτερη εντύπωση

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα 7 πράγματα που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση στη μεταγραφική περίοδο που μόλις τελείωσε.

Η διακοπή των πρωταθλημάτων για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων παραδοσιακά ξενερώνει τα αρρωστάκια με την μπάλα που θέλουν να βλέπουν τα κλαμπ σε δράση, όμως το πρόσφατο φινάλε της μεταγραφικής δίνει υλικό για κουβέντα και τη δυνατότητα να ξεχάσεις για λίγο τη βαρεμάρα. Το ποιες ήταν οι καλύτερες μεταγραφές για το 2016-17 το συζητήσαμε ήδη, οπότε μία μέρα αργότερα μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια πράγματα που συνέβησαν στην αγορά και μας έκαναν εντύπωση. Από παίκτες που κατέληξαν σε ομάδες στις οποίες δεν θα πόνταρες ούτε ένα ευρώ, σε κλαμπ που μας έχουν συνηθίσει να σκορπάνε εκατ. ευρώ και φέτος δεν πήραν ούτε ένα αστέρι, μέχρι άλλες ομάδες που αποφάσισαν να μπουν στην τρέλα της εποχής και κόντρα στη φιλοσοφία τους να τα σκάσουν χοντρά. Ακολουθούν τα 7 πράγματα που μας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση από τη μεταγραφική περίοδο που ολοκληρώθηκε...

Η απόκτηση του Χαρτ από την Τορίνο
Ηταν αναμενόμενο από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι ο Γκουαρδιόλα θα αντικαταστήσει τον Μανουέλ Πελεγκρίνι ότι θα θελήσει να αλλάξει τερματοφύλακα για να πάρει κάποιον που να μπορεί να παίξει με τα πόδια. Αυτό ήταν κάτι που περιμέναμε με βάση τα λεγόμενα των ανθρώπων που είχαν ζήσει τον Καταλανό στο παρελθόν, όμως αυτό που δεν περιμέναμε ήταν το τι θα γίνει με τον Τζο Χαρτ. Ο Νο1 των Citizens για 8 σεζόν, είδε τον Πεπ να αγοράζει τον Κλαούδιο Μπράβο από την Μπαρτσελόνα και συμφώνησε να φορέσει τα γάντια της Τορίνο. Ο 29χρονος έγινε ο πρώτος Αγγλος keeper που θα παίξει στην Serie A από το 1930 σε μια κίνηση που προκάλεσε μεγάλη απορία για το πως ο ίδιος δεν επεδίωξε να πάει σε μεγαλύτερο κλαμπ και αποδέχθηκε τόσο γρήγορα την πρόταση της Granata. Ο Χαρτ έχει μισθό 4 εκατ. ευρώ με την Σίτι και η Τορίνο τον απέκτησε δανεικό χωρίς option αγοράς και για έναν χρόνο θα πληρώνει μόνο το ένα από αυτά.

Το ποσό που έδωσε η Ιντερ για τον Ζοάο Μάριο
Η Ιντερ προσπαθεί να μπει σε νέα εποχή με την έλευση των Κινέζων στη διοίκηση και το ρευστό που θα την κάνει πιο δυνατή τα επόμενα χρόνια. Ηδη έγιναν κινήσεις που δείχνουν καλύτερο μέλλον, με την παραμονή του Μάουρο Ικάρντι και την απόκτηση παικτών όπως οι Εβερ Μπανέγα, Αντόνιο Καντρέβα και Γκαμπριέλ Μπαρμπόσα. Το ρόστερ σίγουρα βελτιώθηκε και τα μετρητά δείχνουν να κάνουν τη διαφορά ακόμα και για την απόκτηση του Πορτογάλου μέσου, Ζοάο Μάριο, οποίος ήταν βασικός στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος που κατέκτησε το Euro στα γήπεδα της Γαλλίας, όμως το ποσό που δαπανήθηκε δεν είναι 'λογικό' ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής που η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ο 23χρονος κόστισε στους Nerazzurri 45 εκατ. ευρώ, ποσό που τον κάνει τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή μετά τον Μπόμπο Βιέρι. Μακάρι να βγει στην Ιντερ και να βοηθήσει, όμως το ποσό μοιάζει πολύ μεγάλο...

Η Ρεάλ δεν πήρε (ουσιαστικά) κανέναν παίκτη
Αλλιώς έχουμε συνηθίσει την Ρεάλ, σε κάθε μεταγραφική να 'υποχρεούται' να πάρει κάποιον παικταρά ακόμα και αν δεν τον χρειάζεται ουσιαστικά. Πρόσφατο παράδειγμα η πώληση του Ανχελ Ντι Μαρία για να αποκτηθεί με τα ίδια σχεδόν χρήματα ο Χάμες Ροδρίγες, που είχε κάνει μυθικό Mundial, όμως φέτος δεν έγινε κάτι ανάλογο προς έκπληξη μάλλον των περισσότερων. Στο ρόστερ της ομάδας του Ζινεντίν Ζιντάν προστέθηκαν δύο παίκτες σε σχέση με πέρυσι, με τον Αλβαρό Μοράτα που επέστρεψε από την Γιουβέντους και τον Μάρκο Ασένσιο που γύρισε από δανεισμό από την Εσπανιόλ, όμως για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια τα ταμεία δεν έσπασαν όπως και κανένα ρεκόρ μεταγραφής. Δεν το βλέπεις αυτό και κάθε καλοκαίρι.

Η Γιουνάιτεντ έκανε πιο ακριβή μεταγραφή παίκτη που έχασε ελεύθερο
Οταν έχεις την οικονομική δύναμη να κάνεις πράγματα, τα πάντα είναι πιο απλά. Το 2012 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχασε ελεύθερος τον 19χρονο, Πολ Πογκμπά, ο οποίος υπέγραψε στην Γιουβέντους και μέσα σε 4 χρόνια εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες του σήμερα. Ο πλέον 23χρονος κατέκτησε 4 σερί Scudetti με την Μεγάλη Κυρία, έπαιξε στον τελικό του Champions League (2015) και έκανε τους Κόκκινους Διαβόλους να διώξουν κάθε ενδοιασμό για το ότι τον έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας δίνοντας στους Τορινέζους 105 + 5 σε 'σίγουρα' bonus.

Η Γιουβέντους πλήρωσε τη ρήτρα του Ιγουαΐν
Για να καταλάβει κανείς το πόσο προσεκτική είναι η Γιουβέντους όταν δίνει πολύ μεγάλα ποσά για μεταγραφές, το τελευταίο πανάκριβο deal της ήταν το μακρινό 2001 όταν είχε δώσει τότε το μυθικό ποσό των 51 εκατ. ευρώ για να πάρει τερματοφύλακα. Μόνο που ο τερματοφύλακας ήταν ο Τζίτζι Μπουφόν στα 23 του και δικαιώθηκε 100% αφού έγινε ο κορυφαίος της ιστορίας. Δεδομένης και της αλλαγής στα οικονομικά δεδομένα του ποδοσφαίρου, η απόκτηση του Γκονσάλο Ιγουαΐν από την Νάπολι είναι ένα πολύ πιο ακριβό deal, αφού ο Πιπίτα βρίσκεται στα 29 του. Οι Bianconeri αποφάσισαν να μπουν στην τρέλα της εποχής και έκαναν επίδειξη δύναμης παίρνοντας τον Αργεντίνο που πριν μερικούς μήνες είχε σπάσει ρεκόρ 55 ετών βάζοντας 36 γκολ στην Serie A. Η Γιούβε θέλει να πάρει το Champions League άμεσα και έκανε μια κίνηση που δεν συνηθίζει, όμως ίσως να μην την έκανε ποτέ αν δεν είχε πουλήσει τον Πογκμπά.

Η Λέστερ κράτησε τα αστέρια
Μπορεί να έχασε τη μηχανή, Ν' Γκολό Καντέ, όμως η επιτυχία της Λέστερ ήταν πολύ μεγάλη όσον αφορά το μεσοεπιθετικό κομμάτι. Οι Foxes, μερικούς μήνες μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League, κόντρα στα προγνωστικά, κράτησαν σχεδόν ολόκληρη την ομάδα που της χάρισε τον τίτλο, με πιο σημαντικές παραμονές αυτές των Τζέιμι Βάρντι και Ριγιάντ Μαχρέζ παρά το ενδιαφέρον που υπήρξε. Αν και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί κάτι ανάλογο να συμβαίνει, το κλαμπ έδειξε ότι έχει τον τρόπο να κρατήσει την ποιότητά του και να μετρήσει τις δυνάμεις του και στο Champions League.

Απλά, Μάριο Μπαλοτέλι
Με βάση δεδομένων όλα τα απίστευτα που έχει κάνει και την κατρακύλα στην καριέρα του, μάλλον δεν πρέπει να μας κάνει μεγάλη εντύπωση, όμως δεν γίνεται να μην σημειώσεις ότι ο Μάριο Μπαλοτέλι μετά τις Ιντερ, Σίτι, Μίλαν, Λίβερπουλ θα παίζει στην Νις. Οι Reds θέλησαν να ξεχάσουν ότι πριν δύο χρόνια έδωσαν 20 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν αντικαταστάτη του Λουίς Σουάρες και τον άφησαν ελεύθερο μόνο και μόνο για να ξεφορτωθούν το μισθό των 6 εκατ. ευρώ. Ο Super Mario μοιάζει παλαίμαχος στα 26 του και αν σε 6-12 μήνες βρεθεί δανεικός στην... Αναγέννηση Τουλούζ θα θεωρηθεί το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης