Mια φωλιά στον ουρανό της Primera

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Mια φωλιά στον ουρανό της Primera

bet365

Η Λας Πάλμας είναι στην κορυφή της La Liga για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την παρέα από τα Κανάρια Νησιά, την ποδοσφαιρική της κληρονομιά και το αγωνιστικό στιλ που έχει κερδίζει το μεγαλύτερο χειροκρότημα στο ξεκίνημα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Λένε πως στα Κανάρια Νησιά τα πιτσιρίκια, παίζοντας στους δρόμους και τις πλατείες, μαθαίνουν πάντα να έχουν το κεφάλι ψηλά, να δίνουν βάση στην τεχνική, να μαθαίνουν την ντρίμπλα και τη σωστή δημιουργία του παιχνιδιού. Κάποια από τα παιδιά της Λας Πάλμας που μεγάλωσαν τόσο, ώστε να παίξουν επαγγελματικά μάλλον το αποδεικνύουν στην πράξη. Πρώτος και καλύτερος ο Xoυάν Κάρλος Βαλερόν, ο οποίος γύρισε για να κλείσει την τεράστια καριέρα του στο αγαπημένο του νησί. Και μετά ο Νταβίντ Σίλβα, ο Ρουμπέν Κάστρο, ο Xεσέ, ο Βίτολο. Κατανοώντας τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο στα Κανάρια, ο Κίκε Σετιέν, όταν τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λας Πάλμας δήλωνε πως: «Είναι ένας πολύ καλός προορισμός για εμένα, ένα μέρος στο οποίο με καταλαβαίνουν». Πιθανόν ούτε ο ίδιος να περίμενε πως το ξεκίνημα της σεζόν θα έβρισκε την ομάδα του στην κορυφή της Λα Λίγκα.

Αυτή ακριβώς η αντίληψη του παιχνιδιού, βρίσκεται στον πυρήνα της φετινής Λας Πάλμας. Ο 57χρονος, όταν ανέλαβε τους Αμαρίγιος, ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Μέχρι και την 25η αγωνιστική, η ομάδα βρισκόταν στη ζώνη του υποβιβασμού. Στη συνέχεια, με τρόπο που θύμισε Λέστερ τη σεζόν πριν την κατάκτηση του τίτλου, έκανε ένα σερί έξι νικών που διεκόπη μόνο από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Κλείδωσε τη σωτηρία και τελικά τερμάτισε στην 11η θέση. Η ανανέωση του συμβολαίου του θεωρούταν αυτονόητη για τη διοίκηση, όχι όμως και για τον ίδιο.

Ο Σετιέν έχει μια συγκεκριμένη κοσμοθεωρία για τον τρόπο παιχνιδιού και προπόνησης και δεν βάζει νερό στο κρασί του. Αν δεν προσαρμοστούν οι ομάδες σε αυτόν, δεν υπάρχει συνέχεια. Πιθανόν αυτός να είναι και ο βασικός λόγος που έφτασε στα 57 για να κάνει ντεμπούτο σε ομάδα μεγάλης κατηγορίας. Θέλει τη μπάλα χαμηλά, με σωστό τρόπο ανάπτυξης, δουλεύει ξεχωριστά με κάθε ποδοσφαιριστή για τον τρόπο που θα κινηθεί με τη μπάλα και τον τρόπο που θα τη δώσει. Απαιτεί έλεγχο, χτίσιμο από την άμυνα, γρήγορη αντίδραση μετά την επανάκτηση της κατοχής, ξεχωριστή σχέση του καθενός με το τόπι. Λάτρης του σκακιού, έχει βρεθεί εκτεθειμένος από την προσέγγιση του στο παρελθόν. Για εκείνον όμως, δεν υπάρχει διαφορετική οδός. Μόνο διαφορετικοί παίκτες, που θα βοηθήσουν το εκάστοτε ποδοσφαιρικό όχημα να την διαβεί με επιτυχία.

Η Λας Πάλμας προσαρμόστηκε στα «θέλω» του και εκείνος φρόντισε να δουλέψει τόσο, ώστε να υπάρχει τακτική ισορροπία και η ομάδα να είναι το ίδιο έτοιμη όταν δεν έχει τη μπάλα και πρέπει να αμυνθεί. Οι παίκτες εκτίμησαν πολύ τη δουλειά του. Η διοίκηση κράτησε τον περσινό κορμό και οι μεταγραφικές κινήσεις έγιναν με βάση το ήδη υπάρχον ρόστερ και τα όσα έχει καταφέρει. Ο Μάρκο Λιβάγια στην επίθεση, ο Ο Μίτσελ Μασέδο στην άμυνα, ο Ματέο Γκαρσία, περισσότερο για το μέλλον και ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ, ο οποίος σε αυτά τα πρώτα ματς μοιάζει αναγεννημένος. Το αστέρι, σε μια παρέα που ζει το όνειρό της. Το επόμενο μεγάλο όνομα μετά την απόσυρση του Βαλερόν. Στην παρουσίασή του συγκέντρωσε 5000 κόσμο και ήταν η κίνηση που έδειξε σε όλους πως η φετινή χρονιά μόνο καλύτερη μπορεί να είναι από την περσινή.

Οι παραπάνω προστέθηκαν στον νεανικό κορμό, δημιουργώντας ένα σύνολο αρκετά γεμάτο, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελούσε την επιτομή της ομοιογένειας. Μια 11άδα και κάτι από το ρόστερ της είναι γεννημένοι στα Κανάρια Νησιά, θυμίζοντας την γενιά του '78, η οποία έφτασε τελικό Κυπέλλου, ενώ την προηγούμενη σεζόν τερμάτισε τέταρτη στο πρωτάθλημα και βγήκε Ευρώπη. Ο τερματοφύλακας Ραούλ Λιθοαΐν, οι αμυντικοί Νταβίντ Σιμόν και Νταβίντ Γκαρθία, οι κομβικής σημασίας μέσοι Γιόναταν Βέρα και Ρόκε Μέσα, τα αδέρφια Ντάνι και Χάβι Καστελάνο.

Οι «κίτρινοι» δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις υποδομές και στην ανακάλυψη των ταλέντων από τα Νησιά. Αυτό επίσης έχει μεγάλη επίδραση στα αποδυτήρια. Όπως μας είπε ο ρεπόρτερ της ομάδας Χάβι Ιθκιέρδα, ο οποίος ζει καθημερινά τον οργανισμό της Λας Πάλμας, οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στον πυρήνα και τους νεοεισελθόντες είναι πολύ ισχυροί, καταφέρνοντας να μένουν ενωμένοι και να εξελίσσονται συνεχώς, πιστεύοντας πολύ στις ιδέες του προπονητή τους. Παρότι φέτος δεν υπάρχει Βαλερόν, ο οποίος ήταν σημείο αναφοράς στα αποδυτήρια.

Αγωνιστικά, οι Ρόκε Μέσα, Βιθέντε Γκόμεθ και Γιόναταν Βέρα, οι οποίοι αποτελούν την τριπλέτα του κέντρου, είναι η μεγάλη δύναμη της Λας Πάλμας. Ειδικότερα ο τελευταίος βρίσκεται στην καλύτερη καμπή της καριέρας του. Για να συνεχίσει στο κλαμπ, απέρριψε προτάσεις από την Πόρτο και την Λεβερκούζεν, όπως και τα πετροδόλαρα από το Ντουμπάι. Πέρυσι είχε δέκα γκολ και εννιά ασίστ. Φέτος, παίζοντας πίσω από τον Λεβάγια, βρίσκει το χώρο για να υλοποιεί τις εμπνεύσεις του, πατώντας παράλληλα περιοχή. Το όνομά του ακούστηκε για την Εθνική Ισπανίας, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει όνειρο την εκπροσώπηση στη Ρόχα. Ο Ρόκε Μέσα έχει κομβικό ρόλο τόσο ανασταλτικά, όσο και όταν η ομάδα που έχει τη μπάλα. Είναι ουσιαστικά η κινητήριος δύναμη στα αμυντικά χαφ, κάνοντας τα πάντα σε πολύ επαρκές επίπεδο. Ήταν ο άνθρωπος με τις περισσότερες επανακτήσεις της μπάλας στην περσινή Πριμέρα (258).

Οι Ελ Ζαρ και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ που παίζουν στα άκρα της τριπλέτας πίσω από το φορ έχουν επίσης μεγάλη συμμετοχή στην ανάπτυξη και ελευθερία κινήσεων για να αναστατώσουν τις αντίπαλες άμυνες. Ο τρόπος παιχνιδιού ταιριάζει στα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά. Γρήγορο τρανζίσιον, ακριβές και άμεσο πάσινγκ γκέιμ, κάθετο ποδόσφαιρο, χτίσιμο ευκαιριών που δύσκολα χάνονται. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη παίζουν και τα πλάγια μπακ, δίνοντας πλάτος και δημιουργώντας ανισορροπίες με τις πολύ καλά δουλεμένες συνεργασίες που βγάζουν. Ένα ακόμα βασικό στοιχείο, το οποίο αντανακλά και τη ψυχολογία, είναι πως οι Αμαρίγιος έχουν το καλύτερο ποσοστό μετουσίωσης ευκαιριών σε γκολ (47%) στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Η Λας Πάλμας έχει σημειώσει 9 γκολ, όσα και η Μάντσεστερ Σίτι, από 6 διαφορετικούς σκόρερ, με μόλις 11 οn target σουτ!

«Το απολαμβάνω, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταφέρει τίποτα», είπε ο Σετιέν. Είναι πολύ νωρίς φυσικά, για οποιοδήποτε συμπέρασμα. Όμως η φωλιά που έχει χτίσει ήδη από πέρυσι η παρέα από τα Κανάρι Νησιά στην Primera κερδίζει το χειροκρότημα και αποδεικνύει ότι στους χαλεπούς καιρούς του σύγχρονου ποδοσφαίρου, το πλάνο και τα αμιγώς ποδοσφαιρικά στοιχεία μπορούν να αφήσουν τις ακριβές μεταγραφές και τα εμπορικά deal σε δεύτερη μοίρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.