Γυμνός στη μάχη με την κατάθλιψη...

Γυμνός στη μάχη με την κατάθλιψη...

bet365

Oι... δαίμονές του τον κυνήγησαν αρκετά και τον νίκησαν. Ο ήρωας του 1992 για τη Δανία... εξαφανίστηκε, αφού η κατάθλιψη αποδείχθηκε πιο δυνατή. Ο Λαρς Ελστρουπ σκόρπισε ξανά αμηχανία.

Το ματς της Ράντερς με τη Σίλκεμποργκ παίζει δυνατά στις κορυφαίες ιστοσελίδες του εξωτερικού! Οχι, δε μπήκαν πολλά γκολ, δε σημειώθηκε το τέρμα της δεκαετίας, δεν υπήρξαν επεισόδια! Ενας γυμνός εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο και διέκοψε προσωρινά το ματς. Αν ήταν απλά κάποιος που ήθελε να κλέψει λίγα λεπτά δημοσιότητας τότε το θέμα δε θα έπαιρνε έκταση, όταν όμως πρόκειται για κάτοχο του Euro όλα αλλάζουν... Κι όμως! Ο Λαρς Ελστρουπ, ο παίκτης που είχε κατακτήσει την Ευρώπη το 1992 με την Εθνική Δανίας ήταν αυτός που... σόκαρε.

Οι νέοι δεν τον γνωρίζουν, αλλά οι πιο παλιοί γνωρίζουν καλά πως ήταν ο ποδοσφαιριστής που είχε σκοράρει το κρίσιμο γκολ κόντρα στη Γαλλία και αυτός που έκανε τη διαφορά απέναντι στην Ολλανδία. Ποιος ξεχνά την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι...

Κι όμως ο Δανός πρωταθλητής νικήθηκε από τους δαίμονες του και ποτέ δεν κατόρθωσε να... σκοράρει εναντίον τους. Ο πρώην φορ της Φέγενορντ, της Ράντερς, της Λούτον και της Οντένσε, στις αρχές του β' μέρους έκανε την εμφάνισή του γυμνός στο γήπεδο, βρέθηκε στη σέντρα κι άρχισε ασκήσεις γιόγκα. Ο κόσμος διασκέδασε για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά όταν κατάλαβαν ποιος ήταν ο «πρωταγωνιστής», όλοι σταμάτησαν... Μια αμήχανη στιγμή που έφερε την απόλυτη σιωπή στο γήπεδο. «Είναι ένας από τους ήρωες αυτής της πόλης. Πόσο λυπηρό όμως είναι να τον βλέπεις έτσι...» σχολίασε ο πρόεδρος της Ράντερς, Μίκαελ Γκράβγκααρντ.

Το «10αρι» της Δανίας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, η κατάθλιψη τον... τσακίζει, ενώ βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Το 1992 έστρεφε πάνω του τα φώτα του ποδοσφαιρικού πλανήτη, γινόταν ήρωας στη Δανία, αλλά αυτές οι φανταστικές στιγμές ήταν απλά ένα ευχάριστο διάλειμμα από τον εφιάλτη που τον βασάνιζε, την κατάθλιψη! Το 1994, ο Ελστρουπ συλλαμβάνεται γυμνός στην Κοπεγχάγη και στους αστυνομικούς δηλώνει πως είναι ο... Νταράντο, το όνομα που απέκτησε στη θρησκευτική σέκτα «Η καρδιά του ήλιου». Ποτέ κανείς δεν κατάλαβε γιατί σταμάτησε ξαφνικά το ποδόσφαιρο το 1993... Ο Δανός υπέφερε, κατέρρευσε ψυχολογικά και νόμιζε πως σε αυτή τη σέκτα θα έβρισκε τη γαλήνη του. Οι δαίμονές του είχαν κυριαρχήσει, ο Ελστρουπ είχε παραδοθεί...

Κάποιοι είπαν πως η πίεση του Euro έβγαλε στην επιφάνεια τα σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, με τον ίδιο να τονίζει: «Φοβόμουν να κάνω λάθη και κατέφυγα σε ένα μέρος όπου θα ήθελα να είμαι πιο ευτυχισμένος». Ετσι τον έκαναν να πιστέψει τα μέλη της σκοτεινής βουδιστικής αίρεσης.

Οι δικοί του προσπάθησαν να τον βοηθήσουν, η φαρμακευτική αγωγή κράτησε αρκετά χρόνια και οι Δανοί ανακουφίστηκαν όταν το 2000 εμφανίστηκε ξανά με το… κανονικό του όνομα και όχι το Darando (η ροή του ποταμού). Ο ίδιος τόνισε πως θέλει να επιστρέψει ξανά στο ποδόσφαιρο κι άρχισε προπονήσεις με την Οντένσε. Το πάλεψε, το ήθελε, αλλά επτά χρόνια αδράνειας και αποξένωσης ήταν αρκετά για να του ρουφήξουν το ταλέντο. Η διοίκηση αποφάσισε πως δεν μπορούσε να του προσφέρει συμβόλαιο και όπως ξαφνικά παρουσιάστηκε ξανά στους Δανούς το ίδιο ξαφνικά… χάθηκε.

Το όνομά του βρέθηκε αρκετές φορές στις στήλες των εφημερίδων, αφού προσπάθησε να κρεμαστεί ανεπιτυχώς, είχε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας, απείλησε να σκοτώσει τον αρχηγό της σέκτας, τραυμάτισε αστυνομικό, αλλά επιτέθηκε και σε νεαρούς μετανάστες. Είχε εμφανιστεί γυμνός μπροστά σε σχολείο, αλλά και στην Πλατεία Trafalgar στο Λονδίνο. Εκτός από αρκετές ώρες κοινωνικής εργασίας βρέθηκε για κάποιους μήνες και στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών!

Οι Δανοί τονίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχει ιδρύσει μια εταιρεία για τη θεραπεία ψυχικής υγείας κι έδειχνε… ήρεμος! Ωστόσο, κατάφερε και πάλι να προσελκύσει τα βλέμματα… Ο ίδιος τόνισε πως του έχει απαγορευθεί η είσοδος στο γήπεδο της Ράντερς για πέντε χρόνια, αλλά ποτέ δεν απάντησε γιατί μπήκε γυμνός στο γήπεδο. Αρκέστηκε να σχολιάσει πως ήθελε να έρθει σε επαφή με τη… μητέρα Γη, αλλά και πως αυτό που συνέβη ήταν η αρχή…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...