Η δική του Μπορούσια

Η δική του Μπορούσια

Η δική του Μπορούσια

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το νέο πρότζεκτ της Ντόρτμουντ με κεντρικό πρόσωπο τον Τόμας Τούχελ.

Η συζήτηση για το αγωνιστικό κομμάτι στο Ντόρτμουντ είχε ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λόγος ήταν, φυσικά, οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ. Αυτό πηγαίνει πάντα πακέτο και με τις προοπτικές του συλλόγου στο οικονομικό κομμάτι. Έτσι, όταν πριν λίγες ημέρες ο Βάτσκε βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου για τον οικονομικό απολογισμό της χρήσης 2014-15 είχε κάθε λόγο να αισθάνεται περήφανος.

Η Μπορούσια κατέγραψε, χωρίς να συμμετέχει στο Champions League, έσοδα ρεκόρ ύψους 376 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της ανήλθαν σε 29,4. «Πήραμε ακριβώς 100 εκατ. ευρώ περισσότερα», τόνισε ο CEO των Βεστφαλών. Ο σύλλογος, μάλιστα, δεν προχώρησε σε αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, δείχνοντας ότι η οπαδική κουλτούρα είναι στο DNA του ό,τι και να συμβεί.

Φυσικά, σε αυτό βοήθησαν και οι πωλήσεις. Αν, όμως, σκεφτεί κάποιος ότι εκείνη του Μχιταριάν θα εμφανιστεί στην επόμενη χρήση, καταλαβαίνει τον άθλο, που ήρθε κυρίως με το άνοιγμα στις αγορές της Ασίας και τα έσοδα από το εμπορικό κομμάτι. Χωρίς τα έσοδα από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών, λοιπόν, είχαμε ούτως ή άλλως αύξηση 7%.

«Χάσαμε τρεις ηγέτες, όμως δεν ανήκουμε στους ανθρώπους, που είναι κολλημένοι στο παρελθόν», είπε ο Βάτσκε, που όσο και να πιέστηκε, αρνήθηκε να πει ότι στόχος είναι το πρωτάθλημα. Και ο λόγος είναι απλός: θα χρειαστεί χρόνος, για να δούμε τη νέα Μπορούσια. Στην πρώτη σεζόν του Τούχελ στον πάγκο έχτισε τους Βεστφαλούς πάνω στα θεμέλια, που είχε αφήσει ο Κλοπ. Τώρα, η Ντόρτμουντ θα είναι αποκλειστικά δικό του δημιούργημα.

«Έχουμε τεράστια προοπτική ως ομάδα, όμως θα χρειαστεί χρόνος, για να την εκμεταλλευτούμε», παραδέχθηκε ο Βάτσκε, που φυσικά έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή του. «Έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή, που θα δέσει γρήγορα την ομάδα. Δουλεύει πολύ αναλυτικά. Πέρυσι, όντως δεν έχτισε καινούρια ομάδα, όμως κατάφερε να την κάνει να ξεχωρίζει με το στυλ της».

Το ταλέντο είναι αδιαμφισβήτητο, όμως κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο γρήγορα θα βρεθεί η σταθερότητα ή πόσο γρήγορα θα ρολάρει η ομάδα. Η φιλοσοφία του Τούχελ θα φανεί ξεκάθαρα φέτος. Η δική του Ντόρτμουντ μοιάζει σαν επτασφράγιστο μυστικό, καθώς τους τελευταίους μήνες οι ανοιχτές προπονήσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Ποτέ στην ιστορία της η Μπορούσια δεν είχε ξοδέψει σε μία μεταγραφική περίοδο τόσα, όσα έβγαλε φέτος από τα ταμεία της. Δεν το είχε σκοπό, όμως αναγκάστηκε να το κάνει. Ακόμη, όμως, και τα 115 εκατ. ευρώ δεν σου εγγυώνται την επιτυχία. Εγγυώνται, όμως, το πιο ενδιαφέρον πρότζεκτ της σεζόν στην Γερμανία. Και ο Τούχελ βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του: να χτίσει τη δική του ομάδα, που θα μάχεται στα ίσα για τον τίτλο.

Η διαδικασία του να χτιστεί η νέα Ντόρμτουντ ήταν «γεμάτη άγχος», όπως παραδέχθηκε ο Βάτσκε. Μαζί με τον Τούχελ και τον τεχνικό διευθυντή Τσορκ συζητούσαν για ατέλειωτες ώρες, καθώς τα δεδομένα άλλαζαν συνεχώς. Ο πρώτος ρωτήθηκε αν υπήρξαν διαφωνίες και στιγμές έντασης, ικανές να χαλάσουν την αρμονία, καθώς σύμφωνα με τις φήμες ο προπονητής δεν ήθελε την αποχώρηση του Μχιταριάν, ενώ δεν ήταν και πολύ θερμός με την επιστροφή του Γκέτσε.

«Αυτά είναι ανοησίες. Δεν είμαστε στην Αγγλία, όπου ο τεχνικός δίνει στη διοίκηση μία λίστα. Ο σύλλογος είναι υπεύθυνος για την μεταγραφική πολιτική, όμως δεν πρόκειται να φέρουμε κανέναν παίκτη, που δεν θέλει ο προπονητής», απάντησε. «Χρειαζόμαστε τον Μάριο και τον Αντρέ, καθώς ως πρότυπα είχαμε τους Χούμελς, Μχιταριάν και Γκουντογκάν. Είναι καλύτερο για τους νέους παίκτες να έχουν δίπλα τους έμπειρους, ώστε να εξελιχθούν».

Στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου η επιθετική γραμμή της Ντόρτμουντ μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη της Μπάγερν. Ο τρόπος δουλειάς στην Stadtteil Brackel, όπου βρίσκεται το προπονητικό κέντρο του συλλόγου, έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Οχτώ πύργοι είναι ευδιάκριτοι. Δεκατέσσερις κάμερες και άλλες δύο με οπτική 360 μοιρών βρίσκονται στη διάθεση του Τόμας Τούχελ.

Οι εικόνες μεταφέρονται άμεσα στο iPad του Γερμανού live προς επεξεργασία και ανάλυση. Για 7 χρόνια με τον Κλοπ στον πάγκο η Μπορούσια επένδυσε στο σλόγκαν «αληθινή αγάπη», καθώς ο προηγούμενος προπονητής της έκανε την υπέρβαση με όπλο την ψυχολογία. Τώρα, περνάμε σε μία πιο αναλυτική εποχή, την εποχή του Τούχελ. Μένει να δούμε αν η δική του Ντόρτμουντ θα μπορέσει να ξεπεράσει την προηγούμενη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης