Η ήττα της Μπαρτσελόνα και πως αυτή θα γίνει νίκη

Η ήττα της Μπαρτσελόνα και πως αυτή θα γίνει νίκη

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το deal της Μπάρτσα με το Κατάρ. Θέλησε τα πολλά, ξέμεινε στα ίδια και ελπίζει στο μεγάλο πακέτο ενόψει 2022.

Την περασμένη Τρίτη, η Μπαρτσελόνα και η Qatar Airways έδωσαν ξανά τα χέρια. Αυτομάτως άλλαξε η φανέλα στην μπουτίκ και στα επίσημα σημεία πώλησης της. Αν και αρχικά παραξένευε που κυκλοφορούσε σκέτη, τώρα επανήλθε στην πραγματικότητα της εποχής και φέρει κανονικότατα τη διαφήμιση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τούτο το δεδομένο θα δημιουργούσε οικονομική ευφορία στις τάξεις του club, που θα πανηγύριζε για την επιτυχία. Ωστόσο, σε πρώτη φάση μόνο ως τέτοια δεν μπορεί να θεωρηθεί. Οι Μπλαουγκράνα αρχικά μοιάζουν οι μεγάλοι χαμένοι σε σχέση με τον ανταγωνισμό, αλλά υπάρχει ένα παραθυράκι που μπορεί να αντιστρέψει τα δεδομένα. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά την υπόθεση...

Οταν το 2010 ο Σάντρο Ροσέλ έδινε τα χέρια με το Qatar Foundation και η Μπάρτσα εισέπραττε συνολικά 165 εκατ. ευρώ για πενταετή χορηγία, στην πόλη άνοιγαν σαμπάνιες. Ηταν τα πρώτα φράγκα που έμπαιναν ιστορικά στα ταμεία της από τέτοιου είδους συμφωνία, καθώς είχε προηγηθεί μόνο το αφιλοκερδές deal με τη UNICEF. Τα πέντε χρόνια ολοκληρώθηκαν λοιπόν και θα έπρεπε να γίνει αναδιαπραγμάτευση. Αυτή, σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία του διαδόχου του Ροσέλ, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, θα ήταν ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη.

Και κάπως έτσι η Μπάρτσα βρέθηκε να αξιώνει διπλάσια χρήματα ανά έτος. Ο Μπαρτομέου είχε πει ότι θα έπαιρναν τουλάχιστον όσα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είχε φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ στο deal της με τη Chevrolet, ενώ είχε και ακόμα 28 εκατ. από τη χορηγία για τη φανέλα της προπόνησης με την AON. Οπότε, όταν ο οικονομικός διευθυντής του, Χαβιέρ Φάους, εμφανίστηκε με ένα εξαιρετικό προσύμφωνο 240 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια (60 ανά σεζόν), ο Μπαρτομέου είπε όχι. Αξίωσε σε αυτά τα 60, να προστεθούν και άλλα 28 για τη φανέλα της προπόνησης. Οι Αραβες όμως θύμωσαν και με τη σειρά τους εμφανίστηκαν κάθετα αρνητικοί. «Οσα πέρσι ή τίποτα», ξέκοψαν στον πρόεδρο των Καταλανών, που ξέμεινε χωρίς συμφωνία και με τη φανέλα μόνο με τις κάθετες ρίγες και τίποτ' άλλο πάνω της.

Η Μπαρτσελόνα άνοιξε κολεγιές κυρίως με την AMAZON και με ορισμένες άλλες διάσημες εταιρείες, αλλά τελικά έμεινε στα σίγουρα. Υπέκυψε εκείνη και πήρε 36 εκατ. για διαφήμιση ενός χρόνου. Ετσι όμως αρχικά φαίνεται να βγαίνει σχετικά ταπεινωμένη και οικονομικά ριγμένη με το ταμείο λειψό, όσον αφορά τον προϋπολογισμό της. Πήγε για τα πάρα πολλά, αλλά έμεινε στα πολύ λιγότερα. Για την ακρίβεια, μετά τα συνολικά 98 ετησίως που εισπράττει για τις δύο φανέλες της η Γιουνάιτεντ, ακολουθεί η Τσέλσι με 65, η Μπάγερν με 50 (35+15), η Μπάρτσα βρίσκεται στην 4η θέση της σχετικής κατάταξης και σύντομα θα περάσει από πάνω και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Υπάρχει ωστόσο, ένα στοιχείο που μπορεί ν' αλλάξει υπέρ της τα δεδομένα μελλοντικά και που ουσιαστικά εξηγεί την υποχώρηση της Μπαρτσελόνα και την απόφαση της να μην πάει σε άλλη εταιρεία. Εχει να κάνει με το γήπεδο της και το Μουντιάλ του 2022. Το Κατάρ θα ήθελε να συνεχίσει με τους Καταλανούς και ειδικά τώρα που έρχονται οι μεγάλες δουλειές. Αυτές αναμένονται ενόψει του Παγκοσμίου Λυπέλλου που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν οι Αραβες. Το μπάτζετ που θα διαθέσουν για την εν λόγω διαφήμιση, προβλέπεται ότι θα είναι από τεράστιο έως ασύλληπτο και στη Βαρκελώνη σκοπεύουν να κάνουν τώρα υπομονή, ώστε να διεκδικήσουν σύντομα μεγάλο κομμάτι από αυτήν την πίτα.

Η αρχή έχει να κάνει με το «Καμπ Νόου». Ο Μπαρτομέου έχει ήδη ρίξει το... τυράκι με τη μετονομασία της έδρας, καθώς αυτή θα εκσυγχρονιστεί. Τα Qatar Foundation, Qatar Airways θα υπάρχουν παντού γύρω από την έδρα και γενικότερα τη Μπαρτσελόνα. Τα χρήματα τότε θα είναι πάρα πολλά, θα φέρουν τρελή οικονομική ανάταση και θ' ανοίξουν άλλους ορίζοντες για το club. Ολ' αυτά λοιπόν ακούγονται τέλεια, μα περιλαμβάνουν ακόμα υποθέσεις. Σε ότι αφορά όσα συνέβησαν, στα χειροπιαστά δηλαδή, η συμφωνία αποτελεί ήττα της Μπάρτσα και πιο προσωπικά του προέδρου της. Τώρα το εάν γίνει σταδιακά η ανατροπή και αυτή μετατραπεί σε νίκη, θα φανεί στο χειροκρότημα...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος