Μοντέλα, μια όαση σε ένα χάος λάθος αποφάσεων

Μοντέλα, μια όαση σε ένα χάος λάθος αποφάσεων

Μοντέλα, μια όαση σε ένα χάος λάθος αποφάσεων

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Μίλαν, που ύστερα από ένα εντυπωσιακό σερί λάθος αποφάσεων, πήρε μια σωστή με την πρόσληψη του Βιντσέντζο Μοντέλα.

Σίγουρα δεν είναι ο προπονητής που έχει κάνει τα απίστευτα πράγματα στην καριέρα του για να υποδεχθούν οι τιφόζι των Rossoneri την πρόσληψή του σαν μια τεράστια επιτυχία. Υστερα από θητείες σε Ρόμα και Κατάνια, ο Aeroplanino έχει πάνω-πάνω στο cv του τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής Φιορεντίνα η οποία έπαιξε ωραία μπάλα χωρίς να τα έχει σκάσει χοντρά στην αγορά, με τα δύο αυτά να συνδυάζονται με 3 σερί 4ες θέσεις στην Serie A. Υστερα από αυτή την 3ετία ήταν ουστιαστικά εκείνος που δεν θέλησε να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Βιόλα για τον λόγο που έκανε και τον Αντόνιο Κόντε να αποχωρήσει από την Γιουβέντους. Ηθελε το βήμα παραπάνω και ένιωθε ότι με τα υλικά που έχει στα χέρια του δεν μπορεί να το καταφέρει.

Αυτό που θα μπορούσε να προβληματίσει κάποιον είναι ότι ύστερα από αυτά τα χρόνια στο Aremio Franchi και ενώ μόλις είχε μείνει ελεύθερος, κανένα κλαμπ της Ιταλίας δεν έτρεξε για να τον κάνει δικό του και έφτασε στα μέσα της περσινής σεζόν να επιστρέψει στους πάγκους, αναλαμβάνοντας την παραπαίουσα, Σαμπντόρια, η οποία μαχόταν για την αποφυγή του υποβιβασμού. Οι Μπλουτσερκιάτι ήταν η ομάδα που πλήρωσε τη ρήτρα που απαιτούνταν για να 'καθαρίσει' το συμβόλαιό του με τους Βιόλα ενώ μαζί της τον έδενε και το παρελθόν από τα χρόνια του ως παίκτης στο Luigi Ferraris. Τελικά η Σαμπ σώθηκε μάλλον εύκολα υπό τις οδηγίες του και για δεύτερη σερί σεζόν η Μίλαν παίρνει τον προπονητή της, όπως ακριβώς είχε γίνει πέρυσι με τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

Ο Μοντέλα αποχώρησε πριν έναν χρόνο από την Φλωρεντία και πέρα από τις 3 σερί 4ες θέσεις στο Campionato, οδήγησε την Φιορεντίνα σε έναν τελικό Coppa Italia και έναν ημιτελικό Europa League, στον οποίο αποκλείστηκε από την μόνιμη κάτοχο του τίτλου, Σεβίλλη. Με ένα budget που σε καμία περίπτωση δεν το λες μεγάλο, νίκησε το 52.94% των αγώνων και είχε απολογισμό 81 νίκες, 32 ισοπαλίες και 40 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πιο ακριβή κίνηση των Βιόλα επί των ημερών του Μοντέλα ήταν η αγορά του 100% των δικαιωμάτων του Χουάν Κουαδράδο από την Ουντινέζε και η μεταγραφή του Μάριο Γκόμες από την Μπάγερν Μονάχου αντί 20 εκατ. ευρώ, κίνηση που δεν έβγαλε σε καμία περίπτωση τα λεφτά της.

Το ότι η φιλοδοξία τον έκανε να αφήσει τη σιγουριά ενός κλαμπ στο οποίο είχε επιτυχίες, δεν είναι το μόνο κοινό που έχει με τον Αντόνιο Κόντε. Ο Μοντέλα, όπως και ο νυν τεχνικός της Εθνικής Ιταλίας στην Γιουβέντους, χρησιμοποίησε το 3-5-2 εκμεταλλευόμενος το ρόστερ που βρήκε στα χέρια του. Αγοράζοντας κεντρικούς αμυντικούς όπως οι Στέφαν Σάβιτς και Γκονσάλο Ροδρίγες και χρησιμοποιώντας όλο το πλάτος του γηπέδου, η προσέγγιση του Aeroplanino έφερε σημαντικά αποτελέσματα κόντρα στους μεγάλους της Ιταλίας και εκτόξευσε τις μετοχές αρκετών παικτών στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο. Με σούπερ επιθετικογενή μπακ και μέσους-passers που ένιωθαν άνετα με την μπάλα ενώ βρίσκονταν υπό πίεση, η δική του Φιορεντίνα ακόμα υπάρχει στην ομάδα που είδαμε φέτος από τον Πάουλο Σόουζα, ο οποίος δεν είχε λόγο να 'πειράξει' πολλά πράγματα από την επιτυχημένη συνταγή. Αν και ακόμα το ρόστερ απέχει πολύ το να θεωρηθεί ολοκληρωμένο, τα πρώτα ρεπορτάζ τον θέλουν να επιλέγει 4-2-3-1 για την Μίλαν.

Μέσα σε μια κατάσταση απόλυτης αβεβαιότητας σε σημείο παραλογισμού, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ώρες πριν δώσει το okay για να προσληφθεί ο Μοντέλα, προσπαθούσε να πείσει τον Κριστιάν Μπρόκι να μείνει στο τιμόνι της Μίλαν για το 2016-17 παρότι εκείνος ήθελε να αναλάβει μια εκ των... Μπρέσια, Μπάρι. Τα τελευταία χρόνια οι Rossoneri αποτελούν μηχανή που παράγει συνεχώς λάθος αποφάσεις σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο και παρότι η παρουσία του Aeroplanino από μόνη της δεν εγγυάται το extreme makeover που απαιτείται στο κλαμπ, είναι σίγουρα μια καλή αρχή.

Ο 42χρονος είναι ο 5ος διαφορετικός allenatore που βρίσκεται στον πάγκο του San Siro τα τελευταία δύο χρόνια, με τους Κλάρενς Ζέεντορφ, Πίπο Ιντζάγκι, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, Κριστιάν Μπρόκι να αλλάζουν με 'ελληνικό' ρυθμό. Πλέον, ξεκινά με το δύσκολο έργο να ξεσκαρτάρει ένα ρόστερ που έχει ποιότητα αλλά και παίκτες που δεν αξίζουν να φορούν τη φανέλα και έχει στόχο να επαναφέρει μια κατάσταση που η Μίλαν έχει ζήσει από τις μέρες του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ενός ανθρώπου, ο οποίος κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι για τον Μοντέλα. «Ο Αλέγκρι είναι ένας από τους προπονητές από τους οποίους έχω πάρει έμπνευση. Ανταποκρίνεται στο γήπεδο με εκπληκτική ηρεμία σε όλες τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει. Αποτελεί παράδειγμα» είχε πει πρόσφατα για έναν από τους προκατόχους του.

Εχοντας παρακολουθήσει κύκλους μαθημάτων σε ψυχολογία, δημόσιες σχέσεις, sports management και φυσική αγωγή, ο Μοντέλα φαίνεται να διαθέτει το πλήρες πακέτο ενός μοντέρνου προπονητή. Παρουσιάζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας με κατοχή κοντά στο 60% στα χρόνια του στην Φιορεντίνα επιβεβαίωσε το μότο «το ελκυστικό ποδόσφαιρο φέρνει αποτελέσματα» και είναι έτοιμος να κάνει την Μίλαν να γυρίσει επιτέλους σελίδα...

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης