Πογκμπά ή Κρόος; Μπάλα και φανέλες!

Πογκμπά ή Κρόος; Μπάλα και φανέλες!

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος αναμιγνύει ικανότητες και πωλήσεις, αναζητεί το ποιος είναι καλύτερος για τη Ρεάλ και εξηγεί γιατί η Γιούβε ζητάει το σύμπαν ολόκληρο για το αστέρι της.

Περισσότερο το έκανε για να δείξει ότι δεν θέλει να πουλήσει. Λογικά αυτός ήταν ένας «ευγενικός» τρόπος, τον οποίο επέλεξε η Γιουβέντους, ώστε να βάλει χαλινάρι στις προθέσεις της Ρεάλ, αλλά και σε εκείνες του παίκτη της. Πρόκειται για την Νο1 επιθυμία του Ζινεντίν Ζιντάν και ο Φλορεντίνο Πέρεθ ενστερνίζεται απόλυτα ότι ο Πολ Πογκμπά είναι το μέλλον, πάνω στο οποίο μπορεί να χτίσει το κέντρο της η ομάδα του: αγωνιστικά και οικονομικά. Κατά συνέπεια οι Μαδριλένοι λυσσάνε να τον αγοράσουν. Και ο Γάλλος χαφ όμως θα ήθελε να πάει. Οχι από άποψη, μα είναι πολλά τα φράγκα. Τώρα εισπράττει 4,5 εκατ. ευρώ και οι Μερένγκες λογικά θα του δώσουν τα 13 που ζητάει. Ε, δεν γίνεται να γυρίζεις την πλάτη έτσι απλά σε +8,5 εκατ. ετησίως.

Η Γιούβε λοιπόν που δεν θέλει να τον πουλήσει και κάθεται πάνω στο συμβόλαιο που του έχει δώσει με διάρκεια έως το 2019, έπραξε άριστα με την θεότρελη τοποθέτηση της. Οπως κυκλοφόρησε λοιπόν, αξιώνει 120 εκατ. ευρώ. Και να ήταν μόνο αυτό, άντε να το συζητούσαν. Η Γηραιά Κυρία θέλει μαζί με τα χρήματα και τον Τόνι Κρόος. Εννοείται πως τέτοια απαίτηση δεν γίνεται να την κουβεντιάσεις καν. Απλά φεύγεις από τη διαπραγμάτευση και πας για άλλα. Οχι, τον Κρόος δεν τον δίνεις ως αντάλλαγμα. Στη φάση που βρίσκεται τώρα η καριέρα του, δεν τον πουλάς καν. Και κάπου εδώ μπαίνει στη μέση και το σχετικό ερώτημα που δεν μπορείς να αποφύγεις: Μα είναι καλύτερος ο Πογκμπά από τον Γερμανό;

Ο Γάλλος έφτασε 23 ετών και θεωρείται πλέον ξεκάθαρα ο ηγέτης στο club. Από τη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον έβγαλαν πιο μπροστά. Να παίρνει περισσότερες ευθύνες, να έχει άποψη εντός και εκτός γηπέδου και να αποτελεί το image που αντιπροσωπεύει το «grinda Juve». Στο χορτάρι ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο, πραγματοποιώντας την κορυφαία περίοδο της σύντομης καριέρας του. Επαιξε συνολικά 49 ματς, μετρώντας 10 γκολ και 16 ασίστ (8/ 13 στη Σέριε Α'). Οδήγησε την ομάδα στο νταμπλ και έχει γεμίσει το βιογραφικό του με τέσσερα πρωταθλήματα, τα δύο Κύπελλα, ενώ έχει και δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Ο Πογκμπά βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς και στις στατιστικές κατηγορίες. Από 1,4 πήγε τις key passes στο 2,7 ανά αγώνα, ενώ δείχνει να αφήνει στην άκρη την μεγαλύτερη αδυναμία του: το να μην πηγαίνει στην εύκολη πάσα και να προσπαθεί να κάνει το δύσκολο. Σταδιακά γίνεται πιο ρεαλιστής στο παιχνίδι του, αλλά κρατάει και στοιχεία μαγείας. Εφτιαξε αρκετά προσωπικά highlights, από τακουνάκια, τρελά κοντρόλ και σούπερ μπαλιές. Το μεγαλύτερο προσόν του φυσικά είναι το κορμί, ο δρασκελισμός, η επιτάχυνση, η δύναμη, το σουτ και όλα αυτά τα πλαισιώνει με ολοένα και πιο μυαλωμένο παίξιμο.

Την ίδια στιγμή ο Κρόος γεμίζει τη συλλογή των τροπαίων του και σε όλα είναι βασικός κι αναντικατάστατος. Μουντιάλ, τρία πρωταθλήματα και Κύπελλα Γερμανίας, δύο Μουντιάλ Συλλόγων και φυσικά τα δύο Champions League. Στη δεύτερη σεζόν του στη Μαδρίτη είναι από τα πλέον πολύτιμα γρανάζια της μηχανής της Βασίλισσας. Ολο το παιχνίδι περνάει από τα δικά του πόδια. Ο Λούκα Μόντριτς μπορεί να είναι πιο ταλαντούχος, αλλά ο Κρόος είναι πιο συνεπής, ένα εργαλείο δίχως τραυματισμούς. Είναι ο παίκτης πάνω στον οποίο στηρίχτηκε η τριάδα της μεσαίας γραμμής στη φετινή πορεία για το 11ο.

Μόνο που δεν σκοράρει. Μόλις ένα γκολ έβαλε συνολικά σε 44 αγώνες. Μοίρασε όμως 11 ασίστ και δύο ακόμα στο Champions League, όπου έπαιξε και στους 12 αγώνες μέχρι την κούπα. Το παιχνίδι του είναι ξεκάθαρα πιο set από εκείνο του Πογκμπά. Δεν έχει την ικανότητα να καλπάσει με τη μπάλα, να ντριμπλάρει, να βάλει γκολάρα. Ο τρόπος που έχει για να γίνεται σημαντικός είναι διαφορετικός. Μόνο στο Champions League μοίρασε 870 πάσες. Περισσότερες από κάθε άλλον. Οπως είχε και τον κορυφαίο μέσο όρο σε επιτυχημένες μεταβιβάσεις (94,67%). Το ποσοστό του θυμίζει Τσάβι, ενώ στο επιθετικό μισό του γηπέδου αυτό παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο (94,38%). Δεν πρόκειται δηλαδή για πασούλες προς τα πίσω ή παράλληλα, ενώ έχει και 73 κλεψίματα στην Ευρώπη.

Στο δια ταύτα
Θα μπορούσες να πεις ότι φαίνεται στο EURO το ποιος είναι καλύτερος, πολυτιμότερος. Ο Πογκμπά δεν έχει παίξει καλά (σ.σ.: τη Γαλλία την οδηγούν Καντέ, Παγιέ), ενώ ο Κρόος είναι ξεκάθαρα ο ηγέτης των Πάντσερ. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι. Η αλήθεια είναι ότι αν και οι δύο μέσοι, έχουν διαφορετικό παίξιμο. Και τα δύο θα μπορούσαν να ταιριάζουν στη Ρεάλ. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως είναι δομημένο το στιλ της ομάδας, ο Κρόος μοιάζει πιο ιδανικός. Και αυτό επειδή μπορεί και δέχεται το να είναι ρολίστας. Να είναι εκεί για να δίνει λύσεις και τη μπάλα στους μπροστινούς. Ενας από τους λόγους που δεν σκοράρει, είναι ότι πρέπει να το κάνουν οι άλλοι που είναι οι σούπερ σταρ. Εκείνος απλά πρέπει να κρατάει μπάλα, να αυξομειώνει το τέμπο και να φροντίζει να τους μοιράζει το τόπι όπου και όπως πρέπει.

Ο Πογκμπά αναμφίβολα έχει περισσότερα προσόντα. Αν και ο Κρόος βρίσκεται σε τέλεια ηλικία (26 ετών) και είναι αυτή τη στιγμή από τους κορυφαίους στον κόσμο στη θέση του, ο Γάλλος διαθέτει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, κάτι που δεν έχει να κάνει μόνο με τα όσα βγάζει στο χορτάρι. Πρόσφατα ο Αντρέα Ανιέλι εξήγησε ότι ο Πογκμπά αποτελεί το σπουδαιότερο brand name στο ρόστερ της Γιούβε και πουλάει περισσότερο από κάθε άλλον σε φανέλες και γενικότερα στην αγορά της Ασίας. Ως τέτοιος λοιπόν είναι πολυτιμότερος για τη Ρεάλ. Εχει την δυναμική να εξελιχτεί στον επόμενο σούπερ σταρ της Βασίλισσας και από τη στιγμή που μπορεί να συνδυαστεί η αγωνιστική ποιότητα και οι πωλήσεις, τότε γίνεται αυτομάτως ιδανικός για τον Πέρεθ.

Ο Πογκμπά θεωρείται το αστέρι του μέλλοντος. Η εταιρία που τον σπονσοράρει, έχει σκοπό να χτίσει πάνω σε αυτόν, καθώς τα παλιά αστέρια της μπάλας έχουν μεγαλώσει. Τυγχάνει να είναι η ίδια που ντύνει και τη Ρεάλ (σ.σ.: και τη Γιούβε, αλλά στη Ρεάλ θα απογειωθεί εμπορικά). Και στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αυτά έχουν μεγάλη σημασία. Ο Κρόος είναι παικταράς, αλλά γκατζετάκια δεν πουλάει. Οπότε, έτσι εξηγείται όλη αυτή η πρεμούρα των Μαδριλένων, αλλά και η άρνηση των Τορινέζων. Απλά από ένα σημείο και μετά καταντάει αστείο και υπερβολικά κυνικό. Σε ποδοσφαιρική αξία ο Κρόος κοστολογείται από το «Transfermarkt» στα 50 εκατ. ευρώ και ο Πογκμπά στα 70. Αυτές είναι κατά προσέγγιση οι καθαρά ποδοσφαιρικές αντικειμενικές αξίες των δύο. Οταν όμως μπαίνει και το εμπόριο στη μέση, ο Γάλλος είναι λογικό κι αναμενόμενο να απογειώνεται...

ΥΓ.: Ολα αυτά φυσικά γράφτηκαν με αφορμή τα σενάρια για προτάσεις και αντιπροτάσεις. Δεν αποκλείεται σε καμία περίπτωση να παίξουν και μαζί, κάτι που επίσης θα ταίριαζε άριστα. Αλλωστε πιο πιθανό (ηλικιακά) είναι να φύγει ο Μόντριτς!

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος