Ο τελικός του Champions League με τα μάτια ενός ειδικού!

Θάνος Σαρρής
Ο τελικός του Champions League με τα μάτια ενός ειδικού!

bet365

Ο προπονητής της Εϊμπάρ, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μιλάει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για τον μαδριλένικο εμφύλιο στον τελικό του Champions League, τις ισορροπίες και τη σκακιέρα των πάγκων!

Ο 55χρονος Βάσκος προπονητής είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει δύο φορές μέσα στο γήπεδο φέτος τη Ρεάλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έχοντας περάσει τα τελευταία χρόνια από τους πάγκους της Αθλέτικ Μπιλμπάο, της Βαγιαδολίδ, της Οσασούνα και της Λεβάντε, γνωρίζει καλά τον τρόπο λειτουργίας και το επίπεδο των παγκοσμίου επιπέδου αντιπάλων του στην Ισπανία.

Επέστρεψε στην Εϊμπάρ στις 30 Ιουνίου του 2015 και κατάφερε να την οδηγήσει στην παραμονή της στην Πριμέρα. Μια μέρα πριν τον τελικό του Champions League μιλάει στο FourFourTwo του gazzetta.gr για τους δύο αντιπάλους και τα όσα περιμένει!

Η άμυνα της Ατλέτικο κατάφερε να κρατήσει τη Μπαρτσελόνα και τη Μπάγερν. Θα είναι πιο δύσκολα απέναντι στη Ρεάλ;

«Η Ρεάλ Μαδρίτης ίσως δεν είναι τόσο επαρκής στην επίθεση όσο η Μπαρτσελόνα και η Μπάγερν, δεν παίζει με τον ίδιο τρόπο όπως οι δύο άλλες ομάδες όσον αφορά την κατοχή. Όμως με την ταχύτητα και την τεχνική ικανότητα που έχουν οι επιθετικοί της μπορεί να αποσυντονίσει οποιαδήποτε άμυνα. Μπορεί να σε εκπλήξει. Είναι πιθανότερο λοιπόν από το ξεκίνημα να κυριαρχήσει, περισσότερο ίσως από τις δύο άλλες ομάδες που βρήκε η Ατλέτικο στο δρόμο της»

Και η Ατλέτικο;

«Αυτό που βλέπεις από την Ατλέτικο συχνά δεν το περιμένεις. Και όχι από την άμυνά της, η δυναμική της οποίας είναι γνωστό πως είναι τεράστια, αλλά για αυτά που κάνει μπροστά. Μπορεί να παίξει με τη μπάλα. Ίσως τη δεις να είναι μόνιμα πίσω και μέσα σε πέντε λεπτά να παίξει τόσο καλά με αντεπιθέσεις που να της είναι αρκετό για να πάρει μια νίκη. Είναι διαφορετικού τύπου ομάδα από τις προηγούμενες που αναφέραμε, δεν είναι ο τύπος του συλλόγου που μπαίνει στο γήπεδο για να κυριαρχήσει, όμως μπορεί να είναι το ίδιο ή και περισσότερο αποδοτική».

Γνωρίζουμε λοιπόν για την τακτική προσέγγιση του Σιμεόνε. Από τον Ζιντάν τι περιμένουμε; Από το πρώτο λεπτό κυριαρχία ή περισσότερο ισορροπημένη προσέγγιση;

«Νομίζω ότι θα περιμένει περισσότερο. Δεν πιστεύω ότι η Ρεάλ θα βγει από το πρώτο λεπτό για να πιέσει παντού και να κυριαρχήσει σε όλο το γήπεδο. Μπορεί να το κάνει ανά διαστήματα, αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να κρατήσει την ισορροπία και να αφήσει κατοχή στον αντίπαλο. Υπάρχουν φορές που ο προπονητής θέλει τον έλεγχο της μπάλας, ή να αιφνιδιάσει με την τριπλέτα στην επίθεση και τις γρήγορες πάσες προς αυτούς. Η Ατλέτικο πρέπει να κρατήσει περισσότερο μπάλα σε αυτό το ματς και να προσπαθήσει να παίξει ορθολογικά με τα επιθετικά της όπλα. Τον Γκριζμάν που είναι εκπληκτικός. Ο Τόρες επίσης κάνει πολύ καλή σεζόν. Οι τέσσερις του κέντρου της μπορούν να στηρίξουν αυτή την προσέγγιση. Οι κεντρικοί μέσοι νομίζω θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στο πως μετά τα πρώτα λεπτά θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, οι μάχες μεταξύ τους».

Η προπονητική εμπειρία πόσο ρόλο παίζει σε ένα τέτοιο ματς; Ο Σιμεόνε έχει μεγαλύτερη τριβή στους πάγκους από τον Ζιντάν.

«Η αλήθεια είναι ότι ο Ζιντάν δεν έχει εμπειρία ως προπονητής, όμως η Ρεάλ Μαδρίτης συνολικά έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στο Champions League. Επίσης τη νίκησε το 2014 στον τελικό. Ο Σιμεόνε έχει μεγαλύτερη εμπειρία στους πάγκους, αλλά ο Ζιντάν ως ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί σε πολλά μεγάλα ματς και τελικούς, έχει κατακτήσει το Champions League και γνωρίζει πολύ καλά το πως πρέπει να προετοιμαστεί η ομάδα για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι, όπως και το τι διαχείριση απαιτείται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Μπορεί λοιπόν να μην έχει προπονητική εμπειρία, αλλά οι παραστάσεις του από το Champions League είναι πάρα πολλές».

Έχετε αντιμετωπίσει από δύο φορές την Ατλέτικο και τη Ρεάλ. Ποια θεωρείτε πιο δυνατή;

«Για εμάς ήταν τελείως διαφορετικά παιχνίδια. Και σας το λέω γιατί η Ατλέτικο δεν είναι η ομάδα που θα σου ασκήσει πίεση σε όλη το γήπεδο, θα το κάνει σε πιο περιορισμένο χώρο, δεν θα σε αφήσει να παίξεις το παιχνίδι σου. Παρόλα αυτά όμως είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Η Ρεάλ Μαδρίτης κυριαρχεί και σε κάνει να το καταλάβεις. Όμως περιμένω, όπως σας είπα, στον τελικό να παίξει περισσότερο ισορροπημένα και να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα που έχει στην επίθεση. Χάσαμε 2-0 στην έδρα μας και από τις δύο. Στη Μαδρίτη είδαμε τη Ρεάλ να κυριαρχεί και δεχθήκαμε 4 γκολ, ενώ στην Ατλέτικο προηγηθήκαμε και δεχθήκαμε τρία τέρματα σε ένα ημίχρονο. Μας έκαναν την ανατροπή μέσα σε 7 λεπτά. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης σκορπά φόβο με την επιθετική γραμμή που διαθέτει».

Σε ένα παιχνίδι όπως ο τελικός του Champions League το επίπεδο ή οι προσωπικότητες παίζουν σημαντικότερο ρόλο;

«Νομίζω ότι προσωπικότητες είναι πολύ σημαντικές. Χρειάζονται για να ανταπεξέλθει μια ομάδα σε ένα τέτοιο ματς, έχει να κάνει με τις αντιδράσεις τους σε κάθε στιγμή και τις κρίσιμες αποφάσεις που καλούνται να πάρουν σε ελάχιστο χρόνο. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία. Μετά, παίζει επίσης ρόλο η ποιότητα των παικτών. Νομίζω η Ρεάλ έχει περισσότερη ποιότητα, αλλά και για την Ατλέτικο ο Τορες και ο Γκριζμάν έχουν επίσης πολύ υψηλό επίπεδο. Η Ατλέτικο όμως είναι πιο δυνατή αμυντικά, είναι πολύ δύσκολο να της βάλεις γκολ. Σε μια πρώτη ανάγνωση η Ρεάλ δείχνει να έχει μεγαλύτερες προσωπικότητες και συνολική ποιότητα, έχουν κατακτήσει πρόσφατα το 10ο. Αλλά δεν μπορείς να πεις ότι η Ατλέτικο υπολείπεται. Μια ομάδα που κατάφερε να πάρει πρωτάθλημα με δύο τεράστιες ανταγωνίστριες και που έχει φτάσει ξανά τελικό».

Μπορούμε να μιλήσουμε για παίκτες-κλειδιά;

«Ο Γκριζμάν γιατί αυτή τη στιγμή είναι πολύ αποτελεσματικός, δουλεύοντας παράλληλα πολύ σκληρά στο γήπεδο. Πετυχαίνει κρίσιμα γκολ. Και ο Κριστιάνο με τον Μπέιλ, που είναι και οι δύο στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Ρονάλντο ίσως έχει μεγαλύτερο κίνητρο. Να βγει με διαφορά πρώτος σκόρερ, να είναι εκείνος που θα συνδέσει το όνομά του με το 11ο τρόπαιο της Ρεάλ».

Γνωρίζουμε για τα πολλά πλεονεκτήματα. Μειονεκτήματα υπάρχουν;

«Μειονεκτήματα; Για την Ατλέτικο το πολύ σκληρό παιχνίδι μπορεί να επιφέρει τιμωρίες αν τη σφυρίξει ένας διαιτητής αυστηρός και ουσιαστικά μπορεί να το πληρώσει ακριβά. Όσον αφορά τη Ρεάλ Μαδρίτης, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που κατά τη διάρκεια του αγώνα χάνουν την αυτοσυγκέντρωση τους, ακόμα και ένα μικρό διάστημα μπορεί να είναι αρκετό για να γίνει η ζημιά».

Για να τελειώνουμε λοιπόν, ποια από τις δύο λοιπόν πιστεύετε ότι θα πάρει το τρόπαιο;

«(Γέλια). Είναι πολύ περίπλοκο ματς με τον τρόπο που το βλέπω. Με τη Μπάγερν και τη Μπαρτσελόνα η Ατλέτικο ήταν το αουτσάιντερ και μπήκε με λιγότερη πίεση, όμως εδώ δεν υπάρχει φαβορί, είναι τελικός. Έχουν περάσει δύο χρόνια από την προηγούμενη μάχη τους στην Ευρώπη, νομίζω ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και η Ατλέτικο θα μπει διαφορετικά στο γήπεδο. Είναι πιο έτοιμη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον!»

 

Τελευταία Νέα