Είναι ο Ζοσέ ο κατάλληλος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; (poll)

Είναι ο Ζοσέ ο κατάλληλος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; (poll)

Four Four Two Backstage Four Four Two Backstage
Είναι ο Ζοσέ ο κατάλληλος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; (poll)

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την συζήτηση που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο επερχόμενος γάμος του Πορτογάλου τεχνικού με τους Κόκκινους Διάβολους...

Είναι ένα θέμα αν τον εκτιμά κάποιος ως άνθρωπο, ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρα και είναι ένα άλλο θέμα αν το εκτιμά κάποιος ως προπονητή.

Είναι ένα θέμα τι μπορεί να προσφέρει ο Ζοσέ Μουρίνιο σε ένα πολύ μεγάλο club και είναι ένα άλλο τι μπορεί να προσφέρει στο ίδιο το ποδόσφαιρο και το θέαμα.

Γενικά με τον Μουρίνιο η κουβέντα δεν έχει ποτέ κατά την άποψη μου μία οπτική γωνία, αλλά πολλές. Και για αυτό και είναι η πιο αναγνωρίσιμη και ταυτόχρονα πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα προπονητή στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια. Σαφώς πιο αναγνωρίσιμη και από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, τον Γιούργκεν Κλοπ ή οποιονδήποτε άλλο ενεργό προπονητή σήμερα.

Ο Μουρίνιο στην μέχρι τώρα πορεία και καριέρα του μας έχει δείξει πολλά και ως χαρακτήρας και ως επαγγελματίας. Προφανώς και είναι αλαζονικός. Για άλλους με ωραίο τρόπο και με στόχευση στο πλαίσιο των αγαπημένων του mind games για άλλους γιατί είναι αλαζόνας ως άνθρωπος. Επιτυχημένος ως προπονητής σίγουρα είναι, αλλά και εδώ η οπτική γωνία διαφέρει. Για άλλους είναι επιτυχημένος επειδή βρίσκει πάντα αφεντικά με μεγάλα πορτοφόλια και ξέρει να την αγοράζει την επιτυχία, για άλλους επειδή ως μάνατζερ είναι σπουδαίος και έχει το χάρισμα.

Οποια άποψη και αν ενστερνίζεται κανείς, ένα είναι βέβαιο, ότι Ζοσέ Μουρίνιο ξέρει πως να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, της συζήτησης. Κάποτε ο Φερνάντο Σάντος μου είπε για αυτόν. “Ο Μουρίνιο δεν αφήνει ποτέ τίποτα στην τύχη, είναι τόσο συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει στην ζωή του που μπορώ να πιστέψω ότι το όνομα Ζοσέ το είχε επιλέξει ο ίδιος πριν καν γεννηθεί διότι είναι μικρό και εύηχο”... Είναι πιθανότατα έτσι.

Ο Ζοσέ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, δεν λέει κάτι ποτέ στην τύχη, δεν αναλαμβάνει κάτι ποτέ στην τύχη, τα πάντα αισθάνεσαι ότι με αυτόν είναι προγραμματισμένα και σχεδιασμένα από πριν στην εντέλεια και έχουν πάντα μία συγκεκριμένη στόχευση.

Το επόμενο project που θα τρέξει λοιπόν όπως πλέον επιβεβαιώνεται από όλες τις πλευρές είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την αναλαμβάνει την κατάλληλη στιγμή, όχι για την ίδια αλλά για αυτόν. Το φάντασμα του Σερ Αλεξ πλέον ξεθωριάζει, δύο προπονητές πέρασαν από εκεί μετά από αυτόν και έσπασαν τα μούτρα τους, η ομάδα έμεινε πολύ μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και με Μόγιες και με Φαν Χάαλ και έμεινε και εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Αναλαμβάνει λοιπόν την Μάντσεστερ σε μία στιγμή που ακόμη και ο τερματισμός στην πρώτη τετράδα είναι επιτυχία και ένα βήμα μπρος σε σχέση με αυτό που βρήκε.

Είναι φανταστικό για τον Μουρίνιο να αναλαμβάνει τέτοια project. Από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει θα το κάνει ξεκάθαρο είμαι βέβαιος. “Δεν θέλω να ακούω την λέξη πρωτάθλημα για φέτος. Στόχος είναι να φτιάξουμε μία ομάδα που τα επόμενα χρόνια θα πρωταγωνιστήσει...”. Το έκανε και στην Τσέλσι την πρώτη χρονιά που ανέλαβε. Θα χαρακτηρίσει φαβορί για τον τίτλο, την Σίτι, την Αρσεναλ, την Λίβερπουλ που έχει ξεχάσει πότε το πήρε τελευταία φορά, την Τότεναμ, την Τσέλσι ακόμη και την Λέστερ θα βάλει πιο πάνω από την ομάδα του, για να δείξει ότι αν τερματίσει στην πρώτη τετράδα και ξεπεράσει κάποιες από αυτές θα είναι τεράστια επιτυχία.

Θα αφαιρέσει με το καλημέρα από την κουβέντα αυτό που είναι κυρίαρχο ζήτημα σήμερα στην Αγγλία και το έκανε ακόμη μεγαλύτερο ο Καντονά με τις δηλώσεις του. Το αν ο Μουρίνιο μπορεί να κάνει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλουν να βλέπουν οι φίλοι της. Ο Καντονά για παράδειγμα εκτίμησε ότι ο Μουρίνιο δεν είναι ο κατάλληλος για τον πάγκο της ομάδας και είπε με το κατά πολλούς ήδη περίφημο “Ο Μουρίνιο δεν είναι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ” και επί της ουσίας το δικαιολόγησε με το επιχείρημα ότι “τίτλους μπορεί να φέρει, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για τους φίλους της Γιουνάιτεντ που έχουν μάθει να βλέπουν και καλό ποδόσφαιρο”.

Ο Μουρίνιο κάθε φορά που κάποιος θα βάζει αυτό το θέμα θα απαντά με το “πείτε μου τι ποδόσφαιρο είδαν οι φίλοι της Γιουνάιτεντ τα τρία τελευταία χρόνια...” και θα τελειώνει την κουβέντα ή ακόμη περισσότερο θα την συνεχίζει “σκεφτείτε τι ομάδα παρέλαβα στα χέρια μου και μην περιμένετε θαύματα από εμένα σε λίγο χρόνο...”. Το σλόγκαν “παρέλαβα καμένη γη” θα γίνει η μόνιμη επωδός του, κάθε φορά που θα έρχεται σε δύσκολη θέση.

Με αυτήν θα περάσει τους πρώτους δύσκολους μήνες, την πρώτη δύσκολη χρονιά και θα περιμένει να έρθουν οι επόμενες και οι τίτλοι, όπου ξέρει ότι όποιο κι' αν είναι το ποδόσφαιρο που θα παίζει αν στο τέλος οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ή του Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη περισσότερο, κανείς δεν θα μπορεί να τον αμφισβητήσει στα σοβαρά.

Χώρια που ο Μουρίνιο σε όλη αυτή την πορεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει τουλάχιστον τρεις πολύ ισχυρούς συμμάχους.

Πρώτον θα έχει το χρόνο με το μέρος του. Η διοίκηση της Μάντσεστερ είχε φτάσει στο σημείο να σκέφτεται πολύ σοβαρά να κρατήσει τον Φαν Χάαλ γιατί δεν θέλει να αλλάζει συνεχώς προπονητές, αλλά να εφαρμόσει το μοντέλο Σερ Αλεξ κάνοντας υπομονή για κάποιο μεγάλο διάστημα. Πιθανότατα, αν ο Φαν Χάαλ είχε καταφέρει, εκτός από το να κατακτήσει το Κύπελλο να τερματίσει και στην πρώτη τετράδα, να τον είχαν κρατήσει κιόλας. Δεν το έκαναν τελικά. Με τον Μουρίνιο είναι βέβαιο ότι θα κάνουν υπομονή, θα εξαντλήσουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι εκεί που δεν πάει. Ακόμη και αποτυχημένη να είναι η πρώτη του σεζόν κανείς δεν θα τον κουνήσει.

Ο δεύτερος σύμμαχος θα είναι το χρήμα. Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για μεταγραφές (μάλλον και περισσότερα) κι' ας έμεινε η ομάδα εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Ο τρίτος σύμμαχος μπορεί να αποδειχτεί εξίσου σημαντικός με τους δύο πρώτους, τον χρόνο και το χρήμα. Ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, θα είναι δίπλα του. Είναι γνωστή η εκτίμηση που τρέφει ο ένας για τον άλλον, στα όρια της λατρείας θα μπορούσε να πει κάποιος και είναι γνωστή και η απήχηση που έχει ο Σερ Αλεξ στο club Μάντσεστερ, από την ιδιοκτησία της, μέχρι τον τελευταίο οπαδό της.

Συνεπώς στο κυρίαρχο ερώτημα των τελευταίων ημερών στην Αγγλία και όχι μόνο, για το αν ο Μουρίνιο είναι ο κατάλληλος για τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η απάντηση νομίζω είναι εύκολη.

Για εμένα δεν υπήρχε κανένας καλύτερος... Για εσάς;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Four Four Two Backstage
Four Four Two Backstage