Ο Ιππότης της Πεσκάρα

Ο Ιππότης της Πεσκάρα

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Τζιανλούκα Λαπαντούλα που έβαλε 27 γκολ με την Πεσκάρα στην Serie B και έχει κάνει μεγάλα κλαμπ να τον θέλουν.

Το ποδόσφαιρο είναι ετσι φτιαγμένο που δημιουργεί κάθε μέρα όλο και πιο απίστευτες ιστορίες, όπως είναι αυτή του Τζιανλούκα Λαπαντούλα. Ο 26χρονος, ο οποίος έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα σαν τερματοφύλακας στα τμήματα υποδομής της Γιουβέντους και σήμερα, πλέον σαν επιθετικός, έβαλε 27 γκολ και έδωσε 11 ασίστ σε 40 αγώνες στην κανονική περίοδο της Serie B με τη φανέλα της Πεσκάρα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον ακόμα και των Bianconeri. Εχει πάρει το παρατσούκλι του από τον William Wallace, Σκωτσέζο επαναστάτη, που είναι πραγματικό πρόσωπο και το κεντρικό της ταινίας Braveheart. «Δεν θέλω να με θυμούνται μόνο για τα γκολ μου αλλά και για την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μου. Στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς».

Πριν το πει αυτό, ο Ιταλός με το δυνατό αριστερό, έδειξε ότι το πιστεύει. Το 1996 ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια στις Ακαδημίες της Γιούβε, όμως η θέση δεν τον κράτησε για πολύ και ύστερα από δύο χρόνια άρχισε να παίζει 'μέσα'. «Ημουν σειρά με τους Μαρόνε και Φαούστο Ρόσι, έχουν περάσει 13 χρόνια. Εκείνος που με έκανε να αλλάξω ουσιαστικά ήταν ο Ντελ Πιέρο, τον έχω δει στις προπονήσεις και να παίζει, ήμουν πολλές φορές κοντά του». Την Γιουβέντους ακολούθησαν Ρίβολι Κολένιο και Τρεβίζο και το 2007 έπαιξε για πρώτη φορά σε μεγάλη ομάδα με την Προ Βερτσέλι και έναν χρόνο μετά με την Ιβρέα, επίσης στην C2.

Το 2009 αποκτήθηκε από την Πάρμα και ξεκίνησε μια ατέλειωτη σειρά δανεισμών. Πρώτα έπαιξε σε Ατλέτικο Ρόμα, Ραβένα και το 2011 στην Σαν Μαρίνο στην οποία έδειξε για πρώτη φορά το ένστικτό του βάζοντας 24 γκολ και κερδίζοντας θέση σε καλύτερα κλαμπ όπως Τσεζένα και Φροζινόνε, όμως εκεί δεν κατάφερε να πάρει ευκαιρίες. Η θέλησή του να πετύχει ήταν όντως τεράστια, σε βαθμό που να φτάσει μέχρι την Σλοβενία για να παίξει δανεικός στην Γκόριτσα. Υστερα από 14 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο, έναν γάμο με την Αλέσια ύστερα από σχέση 7 ετών και δύο κόρες, ο Λαπαντούλα ήθελε όσο τίποτα να επιστρέψει στην Ιταλία και «έτρεξε» στην Τέραμο με την οποία έβαλε 20 γκολ, έναν χρόνο πριν τη φετινή τρομερή σεζόν στην Serie B.

Η μικρότερη κόρη του λέγεται Μπιάνκα και έχει πάρει το όνομά της από την γιαγιά του Τζιανλούκα, Μπλάνκα, η οποία είναι από το Περού και έχει δώσει στον εγγονό της 'διαβατήριο' από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αφού δεν έχει παίξει ποτέ στην Εθνική Ιταλίας, ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας του Περού, Ρικάρντο Γκαρέκα, το ψάχνει για τον Λαπαντούλα. «Ηρθε στην Πεσκάρα και μου είπε για το Copa America» είπε ο 26χρονος, ο οποίος έχει κάνει την επιλογή του και δεν θα αργήσει να την ανακοινώσει δημόσια.

Γρήγορος, δυνατός, αλτικός, με ένστικτο killer και αλτρουισμό όταν χρειάζεται, ο Λαπαντούλα με τα όσα κάνει σε ένα τόσο σκληρό πρωτάθλημα, όπως είναι αυτό της Serie B, έχει αναγκάσει Γιουβέντους, Νάπολι και Λέστερ να ασχοληθούν μαζί του. «Είχα είδωλο τον Ντελ Πιέρο, όμως βλέπω τον εαυτό μου στον Τζάτζα. Με τον Βάρντι μοιάζουμε πολύ, είμαστε και οι δύο αποφασιστικοί, αν και εκείνος είναι δεξιοπόδαρος» είπε ο επιθετικός, που μπορεί να φτάσει τα 28 γκολ του Τσίρο Ιμόμπιλε της σεζόν 2011-12. «Δεν σκέφτομαι τη μεταγραφή, στο μυαλό μου βρίσκονται μόνο τα playoffs, πρέπει να πάμε στην Serie A».

Αν και χρειάστηκε να φτάσει τα 26 του για να γίνει τόσο γνωστός, τα εντυπωσιακά προσόντα του, προκάλεσαν ακόμα και συζητήσεις και για το αν αξίζει θέση στην Εθνική Ιταλίας για το Euro 2016. Ο προπονητής της Πεσκάρα, Μάσιμο Οντο, δεν έχει καμία αμφιβολία για το ότι μπορεί να παίξει στο top-level. «Με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του, είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί άνετα στην Serie A. Εχει βάλει 27 γκολ φέτος και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να υποτιμηθεί. Με 1.82μ δεν είναι ιδιαίτερα ψηλός, όμως έχει εκπληκτική φυσική δύναμη. Θα μπορούσε να πάει στο Euro, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους υπόλοιπους επιθετικούς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης