Οι δύο φορές που δεν πίστεψαν τον Σαούλ

Οι δύο φορές που δεν πίστεψαν τον Σαούλ

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος γράφει για το bullying στη Ρεάλ, την απαξίωση από την Ατλέτικο και την επική ανέλιξη του Σαούλ Νίγκεθ που πλέον κοστίζει 65-80 εκατ. ευρώ.

Παίζοντας με τη φανέλα της Ελτσε, ο πατέρας έγινε γνωστός στα 80s με το παρατσούκλι «Μπόρια». Ο Χοσέ Αντόνιο Νίγκεθ Βιθέντε, όπως ήταν το κανονικό όνομα του, όμως έγινε ακόμα πιο διάσημος χάρη στα τρία... καμάρια του. Ο μεγάλος ο Τζόναθαν, ο μεσαίος ο Ααρον (πέρασε το 2008 δανεικός από τον Ηρακλή), ο βενιαμίν ο Σαούλ και ιδίως οι δύο τελευταίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τα κατορθώματα του μπαμπά και να καταστήσουν την οικογένεια Νίγκεθ ως την πιο ποδοσφαιρική στη σύγχρονη Ισπανία.

Ωστόσο, είναι ο μικρότερος εκείνος που πραγματικά κάνει τη διαφορά και ξαφνικά φέτος έχει γίνει ένας από τους πιο εντυπωσιακά εξελίξιμους παίκτες στην Ευρώπη. Μόνο που γύρω από τον 21χρονο μέσο της Ατλέτικο, ο οποίος βρέθηκε στην 11άδα, επειδή τραυματίστηκε σοβαρά ο Τιάγκο και δεν θα ξαναβγεί ποτέ, υπάρχουν δύο ιστορίες που αφηγούνται το πόσο δεν τον πίστεψαν στα μικράτα του. Αμφότερες αφορούν τις δύο μεγάλες ομάδες της Μαδρίτης. Και εάν η Ρεάλ του φέρθηκε άσχημα, παραδόξως, αρχικά ούτε η Ατλέτικο κατάλαβε με τι ταλέντο είχε να κάνει...

«Συνέβησαν παράξενα και άσχημα πράγματα», εξήγησε πέρσι σε συνέντευξη του μετά το απίστευτο 4-0 υπέρ της ομάδας του στο ντέρμπι της πρωτεύουσας και αφού είχε σκοράρει ο ίδιος, άγνωστος ακόμα τότε, με επικό ψαλιδάκι. Τι ήταν όμως αυτό που του συνέβη, όταν μετακόμισε από το Ελτσε σε ηλικία 12 ετών για να υπηρετήσει στις ακαδημίες της Ρεάλ; «Κάποιοι συμπαίκτες μου μου έκλεβαν τα παπούτσια, το φαγητό και με κατηγορούσαν ότι εγώ έκανα πράγματα που είχαν κάνει εκείνοι. Ετσι έπαιρνα πάνω μου όλες τις τιμωρίες. Οταν μία φορά με έδιωξαν για δύο βδομάδες από τις προπονήσεις για κάτι που δεν είχα καμία εμπλοκή, τότε πήρα την απόφαση μου να φύγω».

Ο Σαούλ ήταν 14 ετών, όταν μετακόμισε δύο... πόρτες παρακάτω και εντάχθηκε στους πιτσιρικάδες των Ροχιμπλάνκος. Με τα χρόνια που πέρασαν, η Ρεάλ αναμφίβολα αποδείχτηκε η μεγάλη χαμένη της υπόθεσης, μιας και πλέον ο Ισπανός που παίζει παντού στο κέντρο, έχει εκτινάξει την αξία του στο παγκόσμιο χρηματιστήριο. Με την επέκταση του συμβολαίου (έως το 2021) που του δόθηκε την Τετάρτη, η ρήτρα αποδέσμευσης του έχει πάει στον Θεό (κάποιοι γράφουν για 65 εκατ. ευρώ και κάποιοι άλλοι για 80). Οπότε όποιος θέλει να τον αγοράσει, άργησε να το σκεφτεί και θα πρέπει να πληρώσει πάρα πολλά. Μόνο που εφόσον πωληθεί, δεν θα τα πάρει όλα τα φράγκα η Ατλέτικο και εδώ έρχεται στην επιφάνεια η άλλη ιστορία αναφορικά με το ότι δεν τον πίστεψαν.

Το 2011, στα 17 του δηλαδή και ενώ δεν είχε καν κάνει ντεμπούτο με τους μεγάλους, η διοίκηση της Ατλέτικο παραχώρησε το 40% των δικαιωμάτων του σε μία εταιρεία. Το ποσό που έλαβε, δεν ξεπερνούσε το 1,5 εκατ. ευρώ. Κάπου λοιπόν δεν τα υπολόγισαν καλά οι Μαδριλένοι και τώρα εάν τον παραχωρήσουν, η εν λόγω εταιρεία θα θησαυρίσει και εκείνοι θα έχουν χάσει πολλά χρήματα. Μάλιστα λίγους μήνες μετά, άρχισε να φαίνεται το λάθος τους. Ο μικρός κατέκτησε με την Εθνική Under-19 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 και ο Ντιέγο Σιμεόνε τον έριξε στα βαθιά. Ωσπου φέτος εμφανίστηκε πιο έτοιμος απ' ότι θα μπορούσε και ο πιο αισιόδοξος να φανταστεί.

Επαιρνε φυσικά συμμετοχές, αλλά ξεκάθαρα βασικός έγινε όταν έσπασε το πόδι του τον Νοέμβριο ο Τιάγκο. Και τι έκανε ο Σαούλ; Με 68 τάκλιν, 210 κλεψίματα και 39 κεφαλιές έγινε ο κορυφαίος στις κατηγορίες για παίκτες κάτω των 25 ετών στη σεζόν. Μόνο που ο πιτσιρικάς ξεχωρίζει γενικότερα για τον τρόπο, με τον οποίο συνδυάζει με απόλυτη αρμονία τις ανασταλτικές, οργανωτικές (32 δημιουργημένες ευκαιρίες), ακόμα και εκτελεστικές λεπτομέρειες του παιχνιδιού του. Για το πως κόβει, κρατάει και μοιράζει τη μπάλα. Κανείς δεν θα ξεχάσει το -αλά Μέσι ή Μαραντόνα- σλάλομ του κόντρα στη Μπάγερν. Γενικά βρήκε δίχτυα εννέα φορές και είχε τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι έπαιξε και στα 12 ματς στο Champions League.

Και κάπως έτσι, παρά το ότι δεν τον στήριξαν όπως του έπρεπε στο ξεκίνημα του, ο Σαούλ έχει καταφέρει να θεωρείται top στη θέση του, να είναι υποψήφιος για την κορυφαία 11άδα της μεγάλης διοργάνωσης και φυσικά της La Liga και να έχει κληθεί από τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στην προεπιλογή (σ.σ.: θεωρείται σίγουρος) για το EURO. Δεν τα λες κι άσχημα για τον μικρό που δεχόταν bullying στην πρώτη ομάδα του και που κοστολογήθηκε από την νυν για κάτι παραπάνω από τρία εκατ. Και ακόμα δεν έχουμε δει τα καλύτερα του...

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος