Νάπολι 2015-16: Μια χρονιά γεμάτη ιστορία

Νάπολι 2015-16: Μια χρονιά γεμάτη ιστορία

Νάπολι 2015-16: Μια χρονιά γεμάτη ιστορία

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για την Νάπολι των ρεκόρ και τους Γκονσάλο Ιγουαΐν και Μάρεκ Χάμσικ που έγραψαν ιστορία.

Με βάση τα ιστορικά αποτελέσματα, στην Ιταλία θεωρείται ότι μια συγκομιδή 82-84 βαθμών είναι αρκετή για να χαρίσει σε μία ομάδα το Scudetto. Δυστυχώς για την Νάπολι, η Γιουβέντους δυναμώνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και με ένα εκπληκτικό fightback στον δεύτερο γύρο κράτησε τον τίτλο στο Τορίνο, όμως ακόμα κι έτσι οι Vesuviani πραγματοποίησαν μια ιστορική σεζόν στην Serie A. Με νέο τεχνικό στον πάγκο τον Μαουρίτσιο Σάρι και μοναδικές μεταγραφές 11άδας τους Ρέινα, Χισάι, Αλαν, παρουσίασαν τρομερή βελτίωση χωρίς να ξοδέψουν πολλά και αν δεν υπήρχαν οι αλύγιστοι Bianconeri, θα είχαν πανηγυρίσει έναν επικό τίτλο. Παρά την απώλειά του, το κλαμπ του νότου μπορεί να λέει ότι διεκδίκησε μέχρι το τελευταίο κομμάτι της σεζόν το πρωτάθλημα και έχει να θυμάται τα ρεκόρ που περνούν στην ιστορία...

Μετά το 4-0 επί της Φροζινόνε στην τελευταία αγωνιστική, η Νάπολι έφτασε τους 82 βαθμούς, που μπορεί να μην ήταν αρκετοί για να της χαρίσουν τίτλο, όμως της τσέκαραν την απευθείας έξοδο στους ομίλους του Champions League και την καλύτερη επίδοση της ιστορίας τους. Η συγκομιδή αυτή ήταν αποτέλεσμα των 25 νικών (7 ισοπαλίες, 6 ήττες), που είναι οι περισσότερες που έχει κάνει ποτέ σε μία σεζόν το κλαμπ και τα ρεκόρ δεν σταματούν εδώ. Στις 7 Φεβρουαρίου η ομάδα του Σάρι νίκησε την Κάρπι 1-0 στο San Paolo και έφτασε τις 8 διαδοχικές νίκες για πρώτη φορά στην Serie A έχοντας νικήσει πριν τις Αταλάντα, Τορίνο, Φροζινόνε, Σασουόλο, Σαμπντόρια, Εμπολι, Λάτσιο.

Η επίθεση των 80 γκολ των Partenopei δεν ήταν η καλύτερη στο φετινό Campionato αφού η Ρόμα μετά το 1-3 με την Μίλαν πήρε την πρωτιά με 83, όμως είναι ρεκόρ για τον σύλλογο όπως και τα 32 τέρματα παθητικό, που ήταν επίσης στο Νο2 μετά τα 20 της πρωταθλήτριας, Γιουβέντους. Στα κατορθώματα της φετινής Νάπολι που περνούν στην ιστορία του συλλόγου μπορεί να προσθέσει κανείς ότι έκλεισε τις υποχρεώσεις της στην Serie A χωρίς να χάσει στο San Paolo έχοντας παραχωρήσει μόλις 3 ισοπαλίες (Σαμπντόρια 2-2, Ρόμα 0-0, Μίλαν 1-1).

Για να συμβούν βέβαια τα ρεκόρ επίθεσης και βαθμών, χρειάστηκε να διαλύσει κάθε προσωπική επίδοση και να γράψει το όνομά του στα βιβλία του calcio ο Γκονσάλο Ιγουαΐν. Ο Αργεντινός, που ακριβώς έναν χρόνο πριν με το χαμένο πέναλτι κόντρα στην Λάτσιο στέρησε από την Νάπολι την έξοδο στο Champions League, έκανε μυθικά πράγματα σπάζοντας το ρεκόρ γκολ στην Ιταλία που κρατούσε από τη σεζόν 1949-50 όταν ο Γκούναρ Νόρνταλ είχε βάλει 35 γκολ με τη φανέλα της Μίλαν. Ο Πιπίτα έκανε χατ-τρικ στο δεύτερο μέρος του ματς με την Φροζινόνε και φτάνοντας τα 36 και έδειξε ότι αν δεν είχε τιμωρηθεί πρόσφατα με 3 αγωνιστικές θα μπορούσε να έχει αφήσει πίσω τον Λουίς Σουάρες της Μπαρτσελόνα στη μάχη για το Χρυσό Παπούτσι.

Γιουβέντους, Ιντερ, Λάτσιο, Φιορεντίνα ήταν τα πιο διάσημα θύματα του 28χρονου killer, ο οποίος σκότωσε τον αντίπαλο σε 25 διαφορετικούς αγώνες της Serie A, κάτι το οποίο επίσης αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της κατηγορίας. Οταν έπιασε την 30άρα, κάτι που τα τελευταία 55 χρόνια είχε κάνει μόνο ο Λούκα Τόνι, οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή. «Είναι δύσκολο να σπάσω το ρεκόρ των 35 γκολ σε μία σεζόν της Serie A, όμως ελπίζω να το καταφέρω». Και τελικά τα κατάφερε. Μεταπολεμικά, εκτός από τους Νόρνταλ και Τόνι, μόνο οι Γιον Χάνσεν και Βαλεντίν Αντζελίνο είχαν βάλει 30+ γκολ ενώ το 1928-29, ο Τζίνο Ροσέτι σκόραρε 36 φορές με την Τορίνο, επίδοση την οποία έπιασε ουσιαστικά ο Ιγουαΐν. «Ευχαριστώ τον Μαουρίτσιο Σάρι, έτρεξα σε εκείνον μετά το τρίτο γκολ. Με βοήθησε τόσο πολύ, πάντα μου έλεγε τι πρέπει να κάνω για να βελτιώνομαι και πάντα τον άκουγα».

Τα όσα απίθανα έκανε φέτος ο πρώην άσος της Ρεάλ Μαδρίτης σήμαναν συναγερμό σε όλα τα μέτωπα. Και αυτό δεν είναι υπερβολικό. Ο πρόεδρος της Νάπολι, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, θέλει να τον κρατήσει τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμα για να τον έχει η Νάπολι στο Champions League και ετοιμάζει νέο συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές 8 εκατ. ευρώ, ενώ ο Ιγουαΐν γνώρισε την αποθέωση από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Δήμαρχο της Νάπολης. Ακόμα και σε εκκλησία της πόλης έπαιξε video σε προτζέκτορα με τους πιστούς να χειροκροτούν τον Αργεντινό... Θεό. «Ηταν τιμή για μένα να περιμένω για περισσότερη από μισή ώρα να αλλάξουμε φανέλες, είναι ένας θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου» έγραψε ο Λεονάρντο Μπλανσάρ της Φροζινόνε.

«Ευχαριστώ τα παιδιά της Νάπολι για την ικανοποίηση που έδωσαν σε μια πόλη που αναπνέει ποδόσφαιρο και για αυτή τη σεζόν γεμάτη ρεκόρ». Σίγουρα δεν χρειαζόταν το σχόλιο του Ντιέγο Μαραντόνα για να διαπιστώσει κανείς ότι στην Νάπολι το ποδόσφαιρο είναι πάνω απ' όλα και μέσα σε αυτή την ιστορική σεζόν, ο Ντιέγο είδε έναν παίκτη των Partenopei να τον φτάνει, έστω σε μια κατηγορία. Αυτός είναι ο Μάρεκ Χάμσικ, ο capitano που έμεινε στο San Paolo από εκείνη την τριπλέτα που είχαν στήσει με τους Εντινσον Καβάνι και Εσέκιελ Λαβέτσι και παρά τα όσα του κάνουν κατά καιρούς οι τιφόζι, εκείνος παραμένει κολλημένος με την Νάπολι.

Αυτή ήταν η 9η χρονιά του πρώην άσου της Μπρέσια στην Νάπολι και φέτος συνδύασε τη δυναμική παρουσία (6 γκολ, 11 ασίστ) δίπλα στους Αλαν και Ζορζίνιο πιάνοντας τον Ντιεγκίτο στα 81 γκολ στην Serie A (μπροστά τους μόνο ο Αντόνιο Βόγιακ, με 102). «Είμαστε ικανοποιημένοι που επιστρέψαμε στο Champions League και εγώ προσωπικά που έπιασα τον Μαραντόνα. Ηταν ένας ακόμα στόχος που επιτεύχθηκε και είμαι ευτυχισμένος αφού είναι ένας θρύλος για την Νάπολι και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης