Τα πιο νεαρά «πιστόλια» της Πρέμιερ Λιγκ (vids)

Τα πιο νεαρά «πιστόλια» της Πρέμιερ Λιγκ (vids)

bet365

Στα αγγλικά γήπεδα αγωνίστηκε για πρώτη φορά ποδοσφαιριστής γεννημένος το 2000 και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει τους πέντε πιο νέους σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Η αναμέτρηση της Μπάρι με την Σάουθεντ το περασμένο Σαββατοκύριακο για την League One της Αγγλίας πιθανότατα ελάχιστοι θα τον θυμούνταν, μετά από λίγες ημέρες. Κι όμως, ο αγώνας αυτός θα μπει στην ιστορία, καθώς σε αυτόν έκανε ντεμπούτο ένα παιδί από τη νέα... χιλιετία. Γεννημένος στις 28 Μαρτίου 2000, ο Κάλουμ Στάιλς έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ήρθε στη ζωή μετά... το Millennium και αγωνίστηκε σε επίσημο αγώνα των επαγγελματικών κατηγοριών στα αγγλικά γήπεδα.

Ο Στάιλς είναι ο πρώτος παίκτης του... 21ου αιώνα, αγωνιζόμενος την Κυριακή σε ηλικία 16 ετών και 41 ημερών και αν η ομάδα του συμμετείχε στην Πρέμιερ Λιγκ, θα έσπαγε το ρεκόρ του πιο νεαρού παίκτη, που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία της διοργάνωσης (το ρεκόρ κατέχει ο Μάθιου Μπριγκς, που ήταν 16 ετών και 68 ημερών όταν αγωνίστηκε το 2007 με την Φούλαμ). Αν το καλοκαίρι πάρει μεταγραφή για ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ (!) θα μπορεί να σπάσει το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ, πάντως, το οποίο κατέχει από το 2005 ο Τζέιμς Βον. Με αφορμή τον 16χρονο παίκτη της Μπάρι, το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει ποιοι είναι οι πέντε νεότεροι σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Μάικλ Όουεν (17 ετών και 144 ημερών)
Το next big thing του αγγλικού ποδοσφαίρου στα τέλη της δεκαετίας του ’90 βρήκε δίχτυα στο επίσημο ντεμπούτο του με την Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ. Ήταν σε έναν εκτός έδρας αγώνα απέναντι στην Γουίμπλεντον, στις 6 Μαϊου του 1997. Ο Όουεν ήταν τότε μόλις 17 ετών και 144 ημερών, όταν – τότε – έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Αργότερα, το ρεκόρ του το έσπασαν οι επόμενοι τέσσερις ποδοσφαιριστές και γι’ αυτό σήμερα βρίσκεται στην Πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.

Σεσκ Φάμπρεγας (17 ετών και 114 ημερών)
Τέταρτος στη λίστα των νεότερων σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο Ισπανός μέσος. Στις 25 Αυγούστου 2004, για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος, η Άρσεναλ επικράτησε της Μπλάκμπερν με 3-0. Το πρώτο και το τρίτο τέρμα των «κανονιέρηδων» σημείωσε ο Τιερί Ανρί, όμως το δεύτερο το πέτυχε ο Σεσκ Φάμπρεγας, έστω και... από σπόντα. Ο γνωστός μας, Ζιλμπέρτο Σίλβα, πήρε την κεφαλιά και πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα, χτύπησε στα πόδια του Ισπανού, στον οποίο τελικά χρεώθηκε το γκολ. Στο σύνολο της Πρέμιερ μπορεί να είναι τέταρτος, όμως μέχρι και σήμερα, ο Φάμπρεγας παραμένει ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Άρσεναλ στο πρωτάθλημα.

Γουέιν Ρούνεϊ (16 ετών και 360 ημερών)
Πέντε μέρες πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, ο Άγγλος επιθετικός μπήκε στο πάνθεον (αργότερα και για πολλούς ακόμη λόγους) της Πρέμιερ Λιγκ. Στις 19 Οκτωβρίου του 2002, ο Γουέιν Ρούνεϊ πέρασε ως αλλαγή στο 80’, στο παιχνίδι της Έβερτον κόντρα στην – επί 30 σερί παιχνίδια αήττητη – Άρσεναλ και με μία βολίδα στο 90ο λεπτό νίκησε τον Ντέιβιντ Σίμαν, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1 υπέρ των «ζαχαρωτών».

Τζέιμς Μίλνερ (16 ετών και 356 ημερών)
Μόλις δύο μήνες κράτησε το ρεκόρ του Γουέιν Ρούνει, καθώς στη Boxing Day του 2002, ο Τζέιμς Μίλνερ ήταν εκείνος που έγινε ο νεότερος – μέχρι τότε - σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης Σάντερλαντ-Λιντς, ο μόλις 16 ετών και 356 ημερών (μόλις τέσσερις μέρες μικρότερος απ’ όσο ήταν ο Ρούνεϊ όταν σκόραρε για πρώτη φορά) μέσος των φιλοξενούμενων έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, ισοφαρίζοντας την αναμέτρηση.

Τζέιμς Βον (16 ετών και 271 ημερών)
Προερχόμενος από τις ακαδημίες της Έβερτον, έκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ με την πρώτη ομάδα, στις 10 Απριλίου του 2005, σε ένα παιχνίδι κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας. 16 χρονών και 271 ημερών ήταν τότε ο Βον, ο οποίος πέρασε σαν αλλαγή στο 74’ και μετά από 13 λεπτά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Μέχρι και σήμερα κατέχει το ρεκόρ του νεότερου σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

(Το γκολ στο 3:50 του βίντεο)

 

Τελευταία Νέα