Ματς Χούμελς: Χαμένες αγάπες

Ματς Χούμελς: Χαμένες αγάπες

bet365

Ο Ματς Χούμελς έκανε γνωστή την επιθυμία του συνεχίσει στην Μπάγερν και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την επερχόμενη αποχώρηση του αρχηγού της Ντόρτμουντ.

Ο καπετάνιος αποφάσισε να εγκαταλείψει το καράβι. Η Ντόρτμουντ βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Μπάγερν (είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει ανεπίσημα) για την μεταγραφή του Ματς Χούμελς στους Βαυαρούς.

Μετά το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Γερμανός αμυντικός ζήτησε την επιστροφή του στο Μόναχο, ο CEO των Βεστφαλών, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, εμφανίστηκε σε εκπομπή του Sky και δεν ήταν δύσκολο να καταλάβεις τι θα ακολουθούσε. Ο παράγοντας της Μπορούσια μίλησε για τις ρίζες του Χούμελς από το Μόναχο, για τους παράγοντες που «δένουν» το αίτημά του, για το γεγονός ότι ίσως ο ίδιος να μην πιστεύει ότι έχει τελειώσει με την Μπάγερν.

Έτσι, η Ντόρτμουντ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, γνωστοποιώντας την επιθυμία του αρχηγού της, κάτι που απορρέει από τους κανόνες του χρηματιστηρίου. «Ad-hoc-Mitteilung», είναι ο σχετικός όρος και επιτάσσει την ενημέρωση των επενδυτών για πολύ σημαντικά θέματα. Και το συγκεκριμένο αναμφίβολα ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Είναι δεδομένο ότι και πάλι θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τακτική της Μπάγερν και την ανταγωνιστικότητα της λίγκας. Το θέμα είναι, όμως, το εξής: μπορεί ο Χούμελς να κάνει τόσο μεγάλη διαφορά; Σε αντίθεση με την ενστικτώδη κίνηση της απόκτησης του Γκέτσε και τη διαφορά που κάνει ο Λεβαντόφσκι, είναι δύσκολο να πεις ότι ο Γερμανός αμυντικός, δεδομένα παγκόσμιας κλάσης, μπορεί να αλλάξει αγωνιστικά τις ισορροπίες.

Η Μπάγερν προσπαθεί να λύσει το αμυντικό της πρόβλημα με έναν Γερμανό διεθνή, που είναι στην αγορά, καθώς οι Βεστφαλοί δεν επέμειναν για την ανανέωση του συμβολαίου του. Οι Βαυαροί φέτος έχουν 3 ισοπαλίες και 2 ήττες στο πρωτάθλημα. Δύσκολα θα τα πάνε καλύτερα μόνο και μόνο με την προσθήκη του Χούμελς. Εκείνο που κυνηγάνε είναι το Champions League. Και εκεί, όντως αναμένεται να υπάρξει βελτίωση των πιθανοτήτων.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή η μεταγραφή επηρεάζει το image του πρωταθλήματος, καθώς οι ουδέτεροι θέλουν να νιώθουν (ασχέτως αν ανταποκρίνεται ή όχι στην πραγματικότητα) ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, όμως τίποτα περισσότερο. Για την Μπορούσια, το πλήγμα αγωνιστικά είναι σημαντικό, όμως ψυχολογικά πολύ μεγαλύτερο. Ο Τόμας Τούχελ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να σχολιάσει την απόφαση του παίκτη του. Οι ερωτήσεις ήταν τόσες πολλές, που η Μπορούσια αναγκάστηκε να βάλει φρένο και να ζητήσει από τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν μόνο με το επερχόμενο παιχνίδι με την Βόλφσμπουργκ.

«Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι υπάρχουν ομάδες, που είναι πάνω από εμάς και η Μπάγερν είναι ανάμεσά τους. Χαίρομαι που η απόφαση του Χούμελς είναι, πλέον, γνωστή, όμως σε αγωνιστικό επίπεδο είναι απογοητευτική. Κανένας δεν έχει σηκώσει λευκή πετσέτα μετά την απόφαση του Ματς. Κανένας δεν πρέπει να το λάβει προσωπικά», θα πει ο τεχνικός της Μπορούσια, που θα όχι μόνο θα πρέπει να καλύψει το κενό του, αλλά και να πείσει τους υπόλοιπους ότι στο Ντόρτμουντ μπορούν να εκπληρώσουν όλα τους τα όνειρα.

Κανένας παίκτης δε θεωρούταν αναντικατάστατος από τους Βάτκσε και Τσορκ, πλην του Χούμελς. Γνώριζαν, όμως, εδώ και καιρό τις σκέψεις του. «Για τον Χούμελς θα παλέψω όπως για κανέναν άλλον», είχε πει ο COE των Βεστφαλών, όμως αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα του. Σύμφωνα με τους Γερμανούς, η μόνη διαφορά ανάμεσα στα συμβόλαια είναι στα περισσότερα μπόνους, που μπορεί να προσφέρει η Μπάγερν. Έτσι, δεν είναι για τα χρήματα.

«Δεν εξαρτάται μόνο από τους τίτλους. Το πιο σημαντικό είναι να παίζεις ωραίο ποδόσφαιρο δίπλα σε φίλους. Άλλωστε, με την ομάδα μας μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα», είχε πει ο Χούμελς σε συνέντευξή του στην Welt το 2014. Μέσα σε περίπου 20 μήνες πολλά άλλαξαν. Η καταστροφική περσινή σεζόν της Ντόρτμουντ οδήγησε σε πολλούς τριγμούς εσωτερικά και οι φήμες ήθελαν τον Χούμελς να σκέφτεται το εξωτερικό, σε περίπτωση που ο Κλοπ συνέχιζε στον πάγκο.

Τώρα, κυριαρχεί η θεωρία ότι μετά τον αποκλεισμό από την Λίβερπουλ, πήρε την οριστική του απόφαση. Ίσως στα 28 του, οι τίτλοι τελικά να παίζουν σημαντικότερο ρόλο από ότι πίστευε. Και αυτή τη στιγμή η εγγύηση για τους τίτλους είναι μία: η Μπάγερν. Άλλωστε, και στο Μόναχο θα παίζει επίσης δίπλα σε φίλους. Συχνά-πυκνά βρίσκεται στην πόλη που μεγάλωσε, ενώ δεν είναι μυστικό ότι η γυναίκα του περνάει περισσότερο χρόνο στον γερμανικό νότο, παρά στο Ντόρτμουντ.

Πριν λίγες ημέρες η Welt διεξήγαγε ψηφοφορία, ρωτώντας ποιο είναι το ιδανικό για την καριέρα του Χούμελς. Σε σύνολο, που πλησίασε τις 45.000 ψήφους, το 59% πίστευε ότι το να κλείσει την καριέρα του στην Ντόρτμουντ ήταν το καλύτερο για εκείνον. Ο ίδιος έχει άλλη άποψη και θέλει να περάσει τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στην ομάδα, που τον είχε απορρίψει όταν ήταν 19 ετών και την οποία στη συνέχεια, το 2012, απέρριψε ο ίδιος.

Φαίνεται ότι ο Χούμελς είχε δύο έρωτες στη ζωή του, όμως στο τέλος προτίμησε εκείνον, με τον οποίο είχε τις περισσότερες «ζήλιες». Το 2010 σε συνέντευξή του στην Bild είχε πει ότι θέλει κάποια μέρα να αποδείξει λάθος την Μπάγερν. Και θα έχει την ευκαιρία του.

Παρά το περίπλοκο του πράγματος στο τέλος όλα είναι απλά: υπάρχει μία ομάδα, στην οποία θέλεις να παίξεις. Κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Χούεμλς για έλλειψη φιλοδοξίας. Εκείνο για το οποίο μπορεί να τον κατηγορήσει είναι ότι θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρος με τους οπαδούς της Ντόρτμουντ. Γιατί δεν είναι 20 ετών, όπως ήταν ο Γκέτσε, ενώ ο Λεβαντόφσκι δεν είχε τον ίδιο δεσμό με τον κόσμο. Εκείνος και ο Ρόις ήταν τα «παντοτινά διαμάντια» των Βεστφαλών και με την αποχώρησή του χάνεται η εσωτερική ισορροπία.

«Η συμπεριφορά του Ματς είναι άψογη», θα πει ο Βάτσκε, που δείχνει «κατανόηση στον ανθρώπινο παράγοντα», στην Süddeutsche Zeitung. «Το μήνυμά μας δεν λέει σε καμία περίπτωση ότι ο Χούμελς θα αγωνίζεται με άλλη φανέλα την επόμενη σεζόν». Ο Freddie Rockenhaus έγραψε στην βαυαρική εφημερίδα ότι η Μπορούσια περιμένει πρόταση τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ, κάτι που θα κάνει τον Γερμανό αμυντικό τον ακριβότερο στην ιστορία, του οποίου το συμβόλαιο ολοκληρώνεται σε έναν χρόνο. Στο δημοσίευμα τονίζεται αυτό που είπε και ο ίδιος ο Βάτκσε: ότι υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και να εξαντλήσει το συμβόλαιό του στο πόκερ που παίζεται με την Μπάγερν.

Υπάρχει και αναφορά στην περίπτωση του Γκέτσε. Ο τελευταίος δήλωσε ότι θέλει να ολοκληρώσει το συμβόλαιό του (2017) και στη συνέχεια η Ντόρτμουντ σκοπεύει να τον αποκτήσει ως ελεύθερο. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τη μία και η πίστη του Βάτσκε ότι μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των οπαδών τους επόμενους μήνες, αυξάνουν τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο.

Ακόμη ένα καλοκαίρι θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για την Μπορούσια, που θα πρέπει να διαχειριστεί και τις υποθέσεις των Γκουντογκάν και Μχιταριάν. Αν υπάρχει, όμως, μία ομάδα που μπορεί να είναι περήφανη για το γεγονός ότι πάντα βρίσκει τον τρόπο να ξεπερνάει τις δυσκολίες, είναι η Ντόρτμουντ. Είτε όταν βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής καταστρφοής, είτε όταν χάνει τις μεγάλες της αγάπες, κάτι που τελευταία συμβαίνει πολύ συχνά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης