Ομπλάκ, ο κορυφαίος στην ιστορία της Ατλέτικο

Ομπλάκ, ο κορυφαίος στην ιστορία της Ατλέτικο

Ομπλάκ, ο κορυφαίος στην ιστορία της Ατλέτικο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Γιαν Ομπλάκ που έγραψε ιστορία με την Ατλέτικο και ετοιμάζεται να το επαναλάβει στο τέλος της σεζόν.

Το ματς στο Nuevo San Mames έχει μόλις τελειώσει. Ο Φερνάντο Τόρες, δράστης του 0-1 με μια εκπληκτική κεφαλιά, και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του, αγκαλιάζουν τον τερματοφύλακα, Γιαν Ομπλακ, αφού ξέρουν ότι χωρίς τη δική του προσφορά η Ατλέτικο δεν θα είχε νικήσει την Αθλέτικ. Ο 23χρονος Σλοβάκος δεν βοήθησε απλά την ομάδα του Τσόλο Σιμεόνε να παραμείνει ισόβαθμη με την Μπαρτσελόνα στη μάχη για τον τίτλο στην La Liga, αλλά έγραψε το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας των Rojiblancos και ετοιμάζεται να το κάνει και σε αυτά του ισπανικού πρωταθλήματος στο τέλος μιας εκπληκτικής σεζόν.

Οταν το καλοκαίρι του 2014 η Ατλέτικο αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Τσέλσι τον επί 3 χρόνια δανεικό, Τιμπό Κουρτουά, δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κενό στο τέρμα. Η διοίκηση του κλαμπ αγόρασε αντί 3 εκατ. ευρώ τον Μιγκέλ Ανχελ Μογιά από την Χετάφε και έδωσε 16 στην Μπενφίκα για να πάρει τον 21χρονο Σλοβένο, ο οποίος είχε μία χρονιά στο Da Luz χωρίς να είναι βασικός. Και δεν έμελλε να γίνει άμεσα ούτε στο Vicente Calderon. Χάρη στην εμπειρία του στην La Liga, ο Μογιά πήρε τα γάντια και ο Ομπλάκ περιορίστηκε σε μία εμφάνιση στο Champions League και παρουσίες στο Copa del Rey.

Το ματς που άλλαξε τα δεδομένα και την ιστορία έγινε στις αρχές του 2015, όταν η Ατλέτικο έπαιξε τη ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League με την Λεβερκούζεν στο Vicente Calderon. Ο Μογιά τραυματίστηκε, ο Ομπλάκ πήρε τη θέση του και ήταν πρωταγωνιστής στην ψυχοφθόρο διαδικασία, αποκρούοντας το πέναλτι του Χακάν Τσαλχάνογλου της Μπάγερ και χαρίζοντας την πρόκριση στην Ατλέτικο. Από εκείνο το βράδυ τα πάντα είναι διαφορετικά για τον Σλοβένο, ο οποίος δεν έχασε ποτέ ξανά από τον Μογιά, είναι το Νο1 του Σιμεόνε και του έχει ανταποδώσει την εμπιστοσύνη με απόλυτη σταθερότητα.

Φέτος έχει βρεθεί κάτω από τα δοκάρια των Μαδριλένων σε όλα τα 34 ματς πρωταθλήματος και πρέπει ήδη να κάνει πρόβα το κοστούμι που θα φορέσει όταν θα πάρει το βραβείο ‘Zamora’ που δίνεται στην Ισπανία για τον καλύτερο τερματοφύλακα της σεζόν. Ο Ομπλάκ καθαρίζει το 94% των φορών που βγαίνει για να κάνει επέμβαση στην μπάλα, έχει κάνει 55 αποκρούσεις και μετά το clean sheet με την Μπιλμπάο έχει κρατήσει την εστία του ανέπαφη σε 21 αγώνες της La Liga, επίδοση που είναι η κορυφαία όλων των εποχών για τους τερματοφύλακες της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ο 8 φορές διεθνής άσος, πρόσφατα πήρε σαν δώρο για τις εμφανίσεις του ανανέωση συμβολαίου μέχρι το 2021 με τη ρήτρα αποδέσμευσης να μπαίνει στα 40 εκατ. ευρώ και το μέλλον του στην Ατλέτικο μοιάζει να είναι πολύ μεγάλο. Ισως μεγαλύτερο από των πολύ μεγάλων προκατόχων του, Τιμπό Κουρτουά και Νταβίδ Ντε Χέα, αφού οι δύο δεν μπόρεσαν να κάνουν το ρεκόρ του.

Τα 21 clean sheets που έχει κρατήσει φέρνουν την Ατλέτικο στην πρώτη θέση από τις ομάδες που συμμετέχουν στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, πάνω από τις Γιουβέντους (20) και Μπάγερν Μονάχου (19), με την οποία η Rojiblancos θα κοντραριστούν στα ημιτελικά του Champions League. Φερνάντο Τόρες και Αντουάν Γκριεζμάν τραβούν τα βλέμματα, όμως όπως είπε ο τεχνικός των Βαυαρών, Πεπ Γκουαρδιόλα, «Ντιέγο Γοδίν και Γιαν Ομπλάκ είναι οι λόγοι που δέχονται λίγα γκολ».

Στο πρωτάθλημα Ισπανίας πάντως, ο Ομπλάκ έχει δεχθεί πραγματικά λίγα τέρματα. Με την Ρεάλ να έχει δεχθεί 30 και την Μπαρτσελόνα 29 ύστερα από 34 αγωνιστικές, το παθητικό των 16 της Ατλέτικο είναι αντικειμενικά εντυπωσιακό και αυτό που εξακολουθεί να της δίνει πιθανότητες για την κατάκτηση του τίτλου της La Liga. Ακόμα όμως και αν δεν συμβεί αυτό, ο Σλοβένος μπορεί να ράψει ένα μυθικό παράσημο στη στολή του. Αν καταφέρει να δεχθεί το πολύ ένα γκολ θα κάνει μόνο δικό του το κορυφαίο ρεκόρ στην ιστορία του Ισπανικού ποδοσφαίρου που κατέχει ο Πάκο Λιάνο της Λα Κορούνια, ο οποίος τη σεζόν 1993-94 δέχθηκε μόλις 18 γκολ…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης