Σαλκε: Ο τρόπος της μετριότητας

Σαλκε: Ο τρόπος της μετριότητας

bet365

Οι μέρες του Αντρέ Μπράιτενραϊτερ στη Σάλκε μοιάζουν μετρημένες και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τους βασιλικούς μπλε.

Η αλήθεια είναι ότι λίγο πριν το ματς με την Μπάγερν, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη Σάλκε. «Τυπικές» μέρες για τους βασιλικούς μπλε, με την γκρίνια να κορυφώνεται και τις φήμες για αλλαγή στον πάγκο να είναι πιο έντονες από ποτέ. Φυσικά, όλο αυτό δεν έρχεται χωρίς λόγο.

Το περασμένο καλοκαίρι ο τεχνικός διευθυντής, Χορστ Χελντ, αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα, επιλέγοντας τον Αντρέ Μπράιτενραϊτερ. Κανένας στόχος δεν «ποσοτικοποιήθηκε». Πολύ έξυπνα όλο το βάρος έπεσε στην «εξέλιξη» και στο «επιθετικό ποδόσφαιρο, που θα κέρδιζε και πάλι τις καρδιές των οπαδών». «Η ομάδα θα πιέζει ψηλά, θα κυνηγάει κάθε μπάλα, θα παίζει γρήγορα και θα είναι πολύ επιθετική. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, που εμπνέει τους οπαδούς και οδηγεί στις επιτυχίες».

Αν αυτό πετύχαινε, τότε τα αποτελέσματα θα ακολουθούσαν. Ήταν μία αναζήτηση της ίδιας της ψυχής του συλλόγου. Με πολλές αμφιβολίες, οι οποίες στο τέλος είναι περισσότερες από την κληρονομιά των τελευταίων μηνών του Χελντ και – όπως δείχνουν όλα – του Μπράιτενραϊτερ.

«Εδώ και 10 χρόνια, έχουμε τα ίδια σκατά εδώ. Δεν δίνετε την ευκαιρία να χτιστεί κάτι. Στο τέλος πάντα ο προπονητής φταίει για όλα», τόνισε ο τεχνικός της Σάλκε λίγες ώρες πριν το ματς στο Μόναχο. Η πίεση τον έχει κάνει όχι μόνο καχύποπτο, αλλά τον εμποδίζει από το να δει το αυτονόητο: η ομάδα του δεν παίζει καλά. «Είμαστε μέσα στους στόχους και συνεχίζουμε την προσπάθεια, καθώς τα πάντα είναι εφικτά», είχε πει πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην Reviersport, πριν αναφερθεί στον «τρόπο» του.

Το ίδιο έπραξε και σήμερα (15/04). «Ο τρόπος μου δεν πρέπει να αμφισβητηθεί. Το μονοπάτι είναι δύσκολο, έχει εμπόδια, όμως είναι το σωστό», επιμένει. Δε θα ήταν καθόλου δύσκολο για κάποιον να συμφωνήσει μαζί του, αρκεί αυτό το μονοπάτι να ήταν ορατό σε όλους. Διότι, τα εμπόδια είναι εμφανή, όμως το ίδιο το μονοπάτι μοιάζει να είναι χαμένο στην ομίχλη.

Η σεζόν τείνει να εξελιχθεί σε ακόμη μεγαλύτερο φιάσκο για τη Σάλκε, καθώς η σειρά αγώνων περιλαμβάνει την Μπάγερν και την Λεβερκούζεν. Δύο ήττες και ο κίνδυνος να μείνει εκτός Ευρώπης είναι μεγαλύτερος από ποτέ. Αυτή τη στιγμή είναι στο -3 από τις ασπιρίνες. Τη στιγμή που η Μπάγερ ξεπέρασε την κρίση, που η Γκλάντμπαχ εκτός έδρας δεν μπορεί να πάρει αποτέλεσμα, που η Μάιντς είναι λογικό να μην κερδίζει κάθε αγωνιστική, που η Χέρτα δυσκολεύεται στον δεύτερο γύρο, που η Βόλφσμπουργκ έχει μείνει πολύ πίσω, οι βασιλικοί μπλε μοιάζουν χειρότεροι όλων…

Η κριτική ήταν έντονη εδώ και καιρό, όμως μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι με τα δεύτερα της Ντόρτμουντ εντάθηκε. Ο Μπράιτενραϊτερ δήλωσε «ικανοποιημένος», όμως μάλλον ήταν ο μόνος που αισθανόταν έτσι. Ήταν ο «Derby-Verlierer», όπως τον χαρακτήρισε η WAZ. Ο χαμένος, ο loser. «Τα παιδιά είχαν τη σωστή απάντηση. Επέστρεψαν δύο φορές και έδειξαν σωστή νοοτροπία», θα πει, για ένα ματς, που ο πρόεδρος Τένις είχε τονίσει ότι είναι «ζήτημα τιμής».

Το χάσμα, πλέον, είναι εμφανές. Η υπερασπιστική γραμμή του τεχνικού της Σάλκε είναι απλή: η κριτική είναι άδικη. Όλοι αγνοούν τα θετικά και ο σκεπτικισμός κάνει κακό στην ομάδα, που έχει επηρεαστεί και αγωνιστικά. Σύμφωνα με την Bild «είναι ένας άνθρωπος, που του φταίνε πάντα οι άλλοι». Ποια είναι, όμως, αυτά τα θετικά;

«Δημιουργούμε περισσότερες ευκαιρίες, έχουμε βελτιώσει κάποιες τεχνικές πλευρές του παιχνιδιού μας και έχουμε κάνει τους παίκτες να αισθάνονται άνετοι σε διάφορα συστήματα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Μπράιτενραϊτερ, που μίλησε ακόμη για μία έννοια, που ούτε οι ίδιοι οι Γερμανοί δεν κατάλαβαν πλήρως: τις «Wenn-dann-Strategien». Κάτι σαν «υποθετικές τακτικές». Να υπάρχει πλάνο για κάθε περίσταση. Μόνο, που ό,τι και να έχει δοκιμάσει φαίνεται να έχει αποτύχει…

Βέβαια, το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει την επόμενη μέρα της Σάλκε, παρατάσσοντας τέσσερα μπακ στο ματς με την Άιντραχτ, δείχνοντας την προσαρμοστικότητα και την πολυπλοκότητα των συστημάτων, πάνω στα οποία δουλεύει, είναι πολύ αμφίβολο. «Οι φήμες με αφήνουν αδιάφορο», θα πει δύο φορές τις τελευταίες ημέρες, καθώς φαίνεται ότι ο νέος τεχνικός διευθυντής, Κρίστιαν Χάιντελ (αναλαμβάνει με το τέλος της σεζόν), έχει ήδη πάρει την απόφασή του. Οι δρόμοι τους δεν πρόκειται να διασταυρωθούν.

«Πότε θα ενημερώσετε τον προπονητή ότι οι μέρες του στη Σάλκε είναι μετρημένες;», ρωτήθηκε ορθά-κοφτά ο Τένις σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Η απάντησή του δεν περιλάμβανε ούτε καν τα γνωστά κλισέ. Ήταν μία έμμεση επιβεβαίωση του τέλους. «Φυσικά και έχουμε απαιτήσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα, για να έρθει η επιτυχία».

Ο ίδιος ο Μπράιτενραϊτερ είχε παρομοιάσει τη σχέση του με την Σάλκε με εκείνη ενός ζευγαριού στο Kicker. «Αρχικά, όλα είναι τέλεια και υπάρχει ευφορία. Μετά, έρχεται η καθημερινότητα». Είναι κατανοητό ότι χρειάζονται δύο, για να δουλέψει μία σχέση ή να πάψει να είναι προβληματική. Τώρα, φαίνεται ότι άλλοι θέλουν τους χωρίσουν. Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω λόγια δεν μοιάζουν με δήλωση αγάπης. Περισσότερο είναι «τυπικά», καθώς ο έρωτας έχει πεθάνει. Η καθημερινότητα δεν ήταν εκείνη που είχαν στο μυαλό τους οι δύο πλευρές στο ξεκίνημα.

Τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται στο προσκήνιο ο Μάρκους Βάιντσιρλ. Ο ίδιος ο CEO της Λειψίας, Όλιβερ Μίντσλαφ, αποκάλυψε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον ατζέντη του, Ρόμαν Γκριλ, όμως δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία. Με την RB εκτός συναγωνισμού, η Süddeutsche αποκάλυψε ότι ο νυν τεχνικός της Άουγκσμπουργκ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της Σάλκε. Της ομάδας, που είχε απορρίψει το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Το πρότζεκτ του Βάιντσιρλ στους Βαυαρούς έχει ολοκληρωθεί και, παρότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2019, φαίνεται ότι πήρε την απόφαση να τους αφήσει, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι είναι στην αγορά. «Αν ο προπονητής μας ζητήσει να κάτσουμε και να συζητήσουμε, τότε θα το κάνουμε. Η κατάσταση, όμως, είναι στα χέρια μας», αποκάλυψε ο τεχνικός διευθυντής της Άουγκσμπουργκ, Στέφαν Ρόιτερ, στην Bayrischen Rundfunk. Αυτή τη στιγμή, ούτως ή άλλως, αμφότεροι είναι 100% στο στόχο της σωτηρίας.

Η Σάλκε θέλει να αφήσει πίσω της μία ζωή γεμάτη με τάσεις αυτοκαταστροφής και να κάνει νέο ξεκίνημα με τον Χάιντελ. Αν αυτό συνδυαστεί με την πρόσληψη του Βάιντσιρλ, τότε μετά από πολλά χρόνια θα υπάρχουν και πάλι βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη. Τη στιγμή, που αγωνιστικά η ομάδα δεν πείθει, οικονομικά τα πηγαίνει εξαιρετικά. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι το χρέος έχει μειωθεί στα 146 εκατ. ευρώ από τα 250, που ήταν το 2010, ενώ είχαμε νέο ρεκόρ εσόδων, που έφτασαν στα 264,5 εκατ. ευρώ.

Το παιχνίδι με την Μπάγερν, που έχει κερδίσει τα 8 από τις 10 τελευταίες μεταξύ τους αναμετρήσεις, δε θα κρίνει το μέλλον του Μπράιτενραϊτερ. Άλλωστε, η τελευταία νίκη στο Μόναχο στο πρωτάθλημα είχε έρθει με βασικό τον Νόιερ (0-1 το 2009). «Είμαστε το αουτσάιντερ. Φυσικά και θέλουμε θετικό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει κανένα νόημα να τα κρύβουμε», θα πει ο τελευταίος, που δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις εκλάμψεις ταλέντου, προκειμένου να βρει τη σταθερότητα και να βγάλει τη Σάλκε από τη μετριότητα. Για ακόμη μία φορά το παρόν απογοητεύει και η ελπίδα κρύβεται στο αύριο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης