Οταν το «Μπομπονέρα» αλλαξοπίστησε

Οταν το «Μπομπονέρα» αλλαξοπίστησε

Ο Γιώργος Καραμάνος θυμάται την ημέρα που οι οπαδοί της Μπόκα έδειξαν στον Μαραντόνα, ότι βάζουν τον Ρικέλμε πάνω απ' όλους...

Η συγκυρία υπό κανονικές συνθήκες θα έμοιαζε ιδανική. Ωστόσο, ήταν βουτηγμένη στην τραγική ειρωνεία. Ο μεγάλος έρωτας του (σ.σ: Μπόκα) υποδεχόταν την πρώτη αγάπη και παντοτινή (σ.σ.: Αρχεντίνος). Σε αυτές τις αναμετρήσεις ο Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα έπαιρνε πάντοτε την θέση στη σουίτα που του έχει παραχωρηθεί στο «Μπομπονέρα». Τούτη τη φορά όμως απουσίαζε και αυτό όχι αδικαιολόγητα. Η απόφαση του να μην πάει στο ματς αποδείχτηκε σοφή, κάτι που φάνηκε από την πρώτη κιόλας μαγική ενέργεια του Χουάν Ρομάν Ρικέλμε που είχε κατάληξη στο δοκάρι.

«Η Εθνική, η Εθνική να πάει να γ@@… » τραγουδούσε εν χορώ η πλειονότητα των οπαδών των Ξενέισες. Και να σκεφτεί κανείς πως η αγάπη των Αργεντινών για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους είναι ανυπέρβλητη. Η καλύτερα ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς το απόγευμα εκείνης της Κυριακής αποδείχθηκε πως οι φίλοι της Μπόκα δεν βάζουν τίποτα πιο πάνω από την ομάδα τους και τα δικά της παιδιά. Και φρόντισαν να καταστήσουν σαφές στον Ντιεγκίτο πως πλέον δεν συμπεριλαμβανόταν στα πιο αγαπημένα.

Τις ημέρες της βδομάδας που είχε προηγηθεί σε εκείνον τον Μάιο του 2009, ο Ρικέλμε είχε κοινοποιήσει την απόφαση του να αποσυρθεί από την Εθνική («οι απόψεις μου δεν συνάδουν με εκείνες τους προπονητή και θα είναι καλύτερα να σταματήσω»). Βέβαια νωρίτερα ο Μαραντόνα τον είχε εκθέσει δημόσια («ο Ρικέλμε παίζει πολύ αργά»), με τον πάλαι ποτέ χρισμένο διάδοχο του να μην μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στα τηλεφωνήματα του και τον Ντιεγκίτο να προσθέτει ειρωνικά: «Δεν πρόκειται να κλάψω κιόλας».

Σίγουρα εκείνη τη στιγμή έτσι θα αισθανόταν, αλλά είναι βέβαιο πως θα χρειάστηκε να καταβάλει τεράστια προσπάθεια για να μην δακρύσει, όταν αντίκρισε την εικόνα στις εξέδρας και άκουσε τα συνθήματα από εκείνους που κάποτε αποτελούσαν το φανατικό... ποίμνιο του. Τα πανό που βρίσκονταν αναρτημένα αναφέρονταν στην αποκαθήλωση του Μαραντόνα και την ενθρόνιση του «νέου βασιλιά» Ρικέλμε, κάνοντας παράλληλα λόγο για απόσυρση του «10» από την Εθνική.

Εκεί που έγινε πραγματικά χαμός ήταν στο τακουνάκι του τελευταίου που οδήγησε στο τρίτο γκολ της Μπόκα: «Ο Ρομάν ανήκει στη Μπόκα και σε κανέναν άλλον», ήταν το σύνθημα με το οποίο το «Μπομπονέρα» πλέον καθιστούσε ξεκάθαρο το μέρος ποιανού είχε πάρει στη διαμάχη των «απόλυτων 10αριών του». «Αυτό που συνέβη ήταν απίστευτο. Πρόκειται για μία μέρα συναισθηματικά αξέχαστη. Ο κόσμος μου έδειξε με τον πλέον έντονο τρόπο την αγάπη του, όπως κάνω πάντοτε και εγώ για την ομάδα», δήλωσε μετά τη λήξη ο φανερά συγκινημένος Ρικέλμε, ρίχνοντας παράλληλα και μία κλεφτή ματιά προς την άδεια σουίτα του Ντιέγκο, εκεί όπου σε έναν τοίχο δεσπόζει ακόμα η φωτογραφία με τους δυο τους αγκαλιά…

Αιρετική στάση ή ποδοσφαιρική ύβρις  προς τον Θεό. Οπως και να το ονομάσεις, όλη αυτή η ιστορία ανέδειξε το ότι ο Ρικέλμε θεωρείται από τους φίλους της ομάδας ως ο σημαντικότερος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της και αυτό επειδή εκείνος ήταν που την οδήγησε στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας της. Και αυτή είναι μία πραγματικότητα και όχι μία βλασφημία προς τον υπέρτατο Ντιεγκίτο. Λίγες αγωνιστικές αργότερα βέβαια εμφανίστηκε στην εξέδρα πανό που έγραφε: «Συγχώρεσε τους Ντιέγκο, δεν ήξεραν τι έκαναν... »!

Follow me: @jorgekaraman