Ο «τελειωμένος» που έγραψε ιστορία

Θάνος Σαρρής
Ο «τελειωμένος» που έγραψε ιστορία

bet365

Ο Μίκου έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ράγιο Βαγιεκάνο που σκοράρει σε πέντε σερί ματς και ο Θάνος Σαρρής γράφει για την διαδρομή του από το... τίποτα στην κορυφή.

Ο Πάκο Χέμεθ, που βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Ράγιο Βαγιεκάνο τα τελευταία χρόνια, έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικός τύπος. Έχει... κοχόνες ως προπονητής και ως προσωπικότητα. Έτσι, όταν οι «φρανχιρόχος» ανακοίνωσαν την απόκτηση του Νικολάς Φεδόρ «Μίκου» τον Ιανουάριο του 2015, δεν μάσησε τα λόγια του. «Αν θέλετε να μάθετε το οτιδήποτε για τον Μίκου να ρωτήσετε τον εκτελεστικό διευθυντή. Δεν έχω κάτι να δω. Μου έφεραν έναν παίκτη, πρέπει να τον προπονήσω, να προσπαθήσω να τον εντάξω στο σύλλογο. Γι' αυτόν μπορεί να σας πληροφορήσει ο αθλητικός διευθυντής, ο οποίος έκανε μια δική του μεταγραφή». Από το καλοκαίρι μέχρι τον Ιανουάριο είχε μόνο τέσσερις συμμετοχές και κανένα 90λεπτο. Έφτασε κοντά, σύμφωνα με τους Ισπανούς, στο να πάει στη Μαρσέιγ του Μίτσελ, ο οποίος τον γνωρίζει καλά από την Χετάφε. Έμεινε και άλλαξαν όλα.

Επειδή όμως ακριβώς ο Χέμεθ δεν μασάει τα λόγια του, φρόντισε μετά το πρώτο τέρμα του Βενεζουελάνου απέναντι στη Θέλτα Βίγκο πριν από περίπου ένα μήνα να αποδώσει τα εύσημα: «Σκοπεύω να είμαι όσο το δυνατόν πιο δίκαιος. Το επίπεδο δουλειάς του είναι πολύ υψηλό. Ο Μίκου είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για όλους τους ποδοσφαιριστές». Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν μόνο ο Χέμεθ που είχε αμφιβολίες, αλλά και ο κόσμος.

Ο 30χρονος επιθετικός γνωρίζει πολύ καλά τα κατατόπια στην Primera, έχοντας, πριν φορέσει τη φανέλα της Ράγιο, 94 εμφανίσεις και 26 γκολ, σχεδόν αποκλειστικά με τη φανέλα της Χετάφε (και δύο με τη Βαλένθια). Είχε παίξει επίσης στην Αλκογιάνο, την Σαλαμάνκα, την Μούρθια, τη δεύτερη ομάδα της Βαλένθια, την Ταραγόνα.

Τον Αύγουστο του 2012 άφησε την Ισπανία για να παίξει δανεικός στη Σέλτικ, με την οποία αγωνίστηκε και στο Champions League. Oι «Κέλτες » είχαν οψιόν αγοράς, ωστόσο δεν την ενεργοποίησαν. Έτσι, ο Μίκου επέστρεψε στη Χετάφε και από εκεί επέλεξε τα πετροδόλαρα της Αλ Γκαραφά. Η ομάδα της Μαδρίτης πήρε τον Μάρικα και συναίνεσε στην μεταγραφή του. Για τον κόσμο, ήταν ένα πλήγμα. Η απόφαση του Μίκου να συνεχίσει την καριέρα του στο Κατάρ και μάλιστα υπογράφοντας τριετές θεωρήθηκε από πολλούς ως... ταφόπλακα στην καριέρα του. Το τελευταίο, ίσως, σούπερ συμβόλαιο που θα έβαζε στο λογαριασμό του αρκετά χρήματα για την μεταβατική περίοδο μετά το κρέμασμα των παπουτσιών του. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι.

Στο Βαγιέκας πήγε έχοντας μπροστά του τρεις επιθετικούς. Τον Μανούτσο Γκονσάλβες, τον Λέο Μπαπτιστάο και τον Αλμπέρτο Μπουένο. Ο Χέμεθ, θεωρητικά, δεν είχε άδικο. Του «φόρτωσαν» έναν επιθετικό που έπαιζε στο Κατάρ και έδειχνε να έχει ρίξει για τα καλά επίπεδο στην καρίερα του. Την πρώτη του σεζόν κινήθηκε σε ρηχά νερά, παίζοντας σε 7 ματς και πετυχαίνοντας δύο γκολ. Στο πρώτο μισό της φετινής το ίδιο. Οι περισσότεροι στην Ισπανία έκριναν ότι τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου θα έφευγε, αφού ο 45χρονος τεχνικός τον κρατούσε καθηλωμένο στον πάγκο. Ανακάλυψαν, μάλιστα και μια παλιά προσωπική ιστορία. Τότε που η Σέλτικ, στην οποία έπαιζε ο Μίκου, νίκησε 2-1 τη Μπαρτσελόνα, ο Χέμεθ άσκησε κριτική στους Σκωτσέζους για υπεραμυντική τους προσέγγιση. Ο Βενεζουελάνος απάντησε ότι η Ράγιο θα είχε φάει πέντε.

Ο Ισπανός τεχνικός όμως, όταν όλοι έλεγαν πως ο 30χρονος επιθετικός είναι «τελειωμένος», έλεγε ότι «πρέπει να περιμένει τη στιγμή του, να είναι υπομονετικός», μιλώντας παράλληλα με πολύ καλά λόγια για την παρουσία του στις προπονήσεις. Του έδωσε την ευκαιρία τη στιγμή που έκρινε και από τότε ο Μίκου δεν ξανακοίταξε πίσω. Άνοιξε λογαριασμό με την Θέλτα στις 23/01, χτύπησε απέναντι στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, σκόραρε στην έδρα της Λας Πάλμας και απέναντι στη Σπόρτινγκ Χιχόν. Έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος Βενεζουελάνος που σκοράρει σε 4 σερί ματς στη Λα Λίγα, ισοφαρίζοντας την επίδοση του Μεξικανού Ούγο Σάντσες που έκανε το ίδιο με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης της σεζόν 1993/94.

Την Κυριακή, στο Βαγιέκας, η ομάδα του βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ με 2-0 από τη Σεβίλλη. Ο Μανούτσο μείωσε και ο Μίκου ήταν πάλι εκεί. Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ράγιο που σκοράρει σε πέντε σερί αναμετρήσεις στη Λα Λιγκα!

Δεν είναι ότι κάνει τρομερές ενέργειες, ντρίμπλες και σουτ. Ξέρει απλά να βρίσκεται εκεί που πρέπει, όταν πρέπει. Έχει εξαιρετική αντίληψη των φάσεων, δύναμη, πολύ καλές κινήσεις και αποφασιστικότητα, ενώ δίνει περισσότερες προοπτικές στην επιθετική λειτουργία των «φρανχιρόχος». Τα γκολ ανεβάζουν την ψυχολογία του και το ρεκόρ ήρθε για να δείξει ότι πολλές φορές μια ευκαιρία είναι αρκετή για να αλλάξει όλες τις ισορροπίες...

 

Τελευταία Νέα