Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αξία της αυταπάτης

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αξία της αυταπάτης

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Άιντραχτ, που βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση, και τον Άρμιν Φε.

Πέρυσι, ο Άρμιν Φε είχε αποφασίσει να πετάξει από νωρίς λευκή πετσέτα, αφήνοντας τη Στουτγκάρδη και λίγους μήνες αργότερα επέστρεψε στην ομάδα, με την οποία δέθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Όλα έμοιαζαν ιδανικά, έστω και αν από το ξεκίνημα δεν τέθηκαν υψηλοί στόχοι.

Τελικά, η σκληρή πραγματικότητα έχει κερδίσει όχι μόνο τα όνειρα, αλλά την ίδια την αρμονία. Η κατάρρευση στο παιχνίδι με την Κολωνία, το 300ό του 55χρονου τεχνικού στην Bundesliga, τον φέρνει στη δυσκολότερη θέση. Διότι, εκείνοι που τον λάτρεψαν όσο κανέναν τα τελευταία χρόνια, του γύρισαν την πλάτη. Τα σενάρια τρόμου είναι, πλέον, εβδομαδιαίο φαινόμενο στη Φρανκρούρτη, καθώς η Άιντραχτ βρίσκεται μόλις στο +1 από την 16η θέση και στο +6 από τον απευθείας υποβιβασμό.

Η ρητορική της διοίκησης θυμίζει πολύ το 2011, όταν είχε έρθει το μοιραίο. Η στήριξη στον προπονητή υπό αυτές τις συνθήκες είναι κάτι αξιέπαινο, όμως έρχεται με μεγάλο ρίσκο. Κανένας δεν πίστευε ότι ο υποβιβασμός θα ερχόταν πριν από 5 χρόνια, κανένας δεν πιστεύει ότι θα έρθει και τώρα. Ο ίδιος ο Φε, όμως, θεωρεί ότι η κριτική που ασκείται είναι αδικαιολόγητη και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει.

«Τα έχω δει όλα: καλή προετοιμασία, κακό ξεκίνημα, κακή προετοιμασία, καλό ξεκίνημα», έλεγε ο Γερμανός τεχνικός πριν τη σέντρα για τον δεύτερο γύρο και είδε την ομάδα του να ξεκινάει με μεγάλη νίκη επί της Βόλφσμπουργκ (3-2). Η συνέχεια, όμως, δεν ήταν ανάλογη. Τρία παιχνίδια, ούτε μία νίκη. Και στην κατάσταση των Αετών, τα προβλήματα πάντα διογκώνονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κοιτώντας τα αποτελέσματα, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι όλα τα θετικά μοιάζουν απλά με μία αυταπάτη. Δεν αποτελούν συνέχεια καλών εμφανίσεων και τακτικής εξέλιξης. Η ισορροπία δεν έχει βρεθεί από το ξεκίνημα της σεζόν και όσο προχωράμε η θηλιά σφίγγει γύρω από τον Φε. Η διοίκηση αναγκάστηκε να κλείσει το επίσημο forum το οπαδών, καθώς η κατάσταση είχε ξεφύγει. Απαράδεκτα σχόλια κατά του προπονητή και σε πολλές περιπτώσεις μεταξύ τους. Μετά την ήττα από την Κολωνία, κανένας δεν είχε το θάρρος να πλησιάσει τους οπαδούς. Τελικά, ο Σεφέροβιτς έκανε πρώτος την κίνηση και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι, με την ατμόσφαιρα να είναι τεταμένη.

Πλέον, ο Φε δεν ενώνει, αλλά διχάζει. Και δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός σε περιπτώσεις κρίσεις, για να καταλάβεις που οδηγούν αυτές οι καταστάσεις. Σε ψηφοφορία του sge4ever το 60% ζήτησε την απομάκρυνση του έμπειρου τεχνικού. Φυσικά, τέτοια απόφαση στο σημείο που βρισκόμαστε είναι τεράστιο δίλλημα για τη διοίκηση, η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει λίγη ακόμα υπομονή. Ο Φε έχει την στήριξή της, όπως και των παικτών, οι οποίοι, όμως, στα περισσότερα μοιάζουν χαμένοι.

Στην προπόνηση της περασμένης Δευτέρας (15/02) οι παίκτες δεν είχαν καμία όρεξη για δηλώσεις. Ο Φε, όμως, προσπάθησε να εκτονώσει κάπως την πίεση. «Έχουμε προβλήματα και η κριτική είναι κατανοητή. Δεν βοηθάει, όμως, κανέναν. Έχουμε ξαναβρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια θέση», τόνισε και πήρε βαθιά ανάσα πριν συνεχίσει: «Προσπαθούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Δεν στέκομαι εδώ, απλά φορώντας το κιλίκιο. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου», ολοκλήρωσε και αποχαιρέτισε τους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι όλες οι προπονήσεις μέχρι το κρίσιμο ματς με το Αμβούργο, που παίζει εξαιρετικά εκτός έδρας, θα είναι κλειστές. «Θέλουμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν χρειάζεται να γνωρίζει ο αντίπαλος», ήταν η αιτιολογία του. «Δε θα προσπαθήσω τώρα να παίξουμε κάτι τρελό».

Ο Φε από τον περασμένο Αύγουστο αμφιταλαντεύεται με την ίδια τη φιλοσοφία του. Είναι ξεκάθαρο ότι ούτε το 4-4-2 ούτε το 4-2-3-1 που έχει δοκιμάσει, φέρνουν την ισορροπία. Όλη η σεζόν εξελίσσεται σε ένα πείραμα των τακτικών του, τις οποίες η FAZ χαρακτήρισε «τακτικές-χαρακίρι», χωρίς να έχει βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα. Η μάχη της παραμονής στην Bundesliga είναι για τους θαρραλέους, όμως ο 55χρονος τεχνικός μάλλον έχει αποφασίσει να το παίξει εκ του ασφαλούς. Μία ιδέα καθόλου καινοτόμα και σε καμία περίπτωση λιγότερο επικίνδυνη.

«Βρισκόμαστε σε κάθετη πτώση», τόνισε με ειλικρίνεια ο τεχνικός διευθυντής, Μπρούνο Χίμπνερ, που συνεχίζει να πιστεύει στον προπονητή του. Κάποιες φορές τα λάθη μπορούν να βοηθήσουν. «Αν κάνεις κάτι τόσο άσχημα, τότε μπορείς εύκολα να το βελτιώσεις», τόνισε ο Φε πριν το ματς με το Αμβούργο, για το οποίο είπε ότι δεν είναι «Schicksalsspiel», παιχνίδι που δεν καθορίζει τη μοίρα της σεζόν. Μέχρι τώρα, όμως, δεδομένα κάνει κάτι λάθος στον εντοπισμό και στην ανάλυσή τους.

Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις δεν πρόκειται να δρομολογηθούν ότι και να γίνει σήμερα (19/02) το βράδυ. Αν, όμως, ο Φε και η Άιντραχτ συνεχίσουν να περπατάνε στο χείλος του γκρεμού, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν ξανά στην άβυσσο. Τότε, η αξία της αυταπάτης δε θα έχει απολύτως κανένα νόημα.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης