Παλ Νταρντάι: Ο προπονητής-αποκάλυψη

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Παλ Νταρντάι: Ο προπονητής-αποκάλυψη

bet365

Ο Παλ Νταρντάι συμπλήρωσε έναν χρόνο στο τιμόνι της Χέρτα και ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το μικρό θαύμα της πρωτεύουσας.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τα ξημερώματα της 5ης Φεβρουαρίου, ο τεχνικός διευθυντής της Χέρτα, Μίχαελ Πρέετς, αποφάσισε να πάρει ένα τεράστιο ρίσκο. Ήταν μία κίνηση απόγνωσης για μία ομάδα, που βρισκόταν σε κατάθλιψη. Ο Γιος Λουχουκάι απολύθηκε και τη θέση του πήρε ένας άπειρος προπονητής, που στην πρώτη του δουλειά στην Bundesliga έπρεπε να επιβιώσει στη δύσκολη μάχη της παραμονής.

Στο πρώτο ματς, η αλλαγή ψυχολογίας φάνηκε στην εκτός έδρας νίκη με 2-0 επί της Μάιντς, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η επόμενη αγωνιστική βρήκε τη Χέρτα να χάνει με 2-0 εντός έδρας από την Φράιμπουργκ, έναν άμεσο ανταγωνιστή. «Ήμουν πολύ αφελής», θα πει αργότερα ο Νταρντάι για εκείνο το παιχνίδι. Η φιλοσοφία ήταν απλή και αντιπροσωπευτική της κατάστασης: μέρα με τη μέρα. Έτσι, ο Ούγγρος ήταν στη θέση του «μέχρι νεωτέρας».

Το φινάλε ήταν άκρως δραματικό, καθώς το μοναδικό που κράτησε τη Χέρτα στην πρώτη κατηγορία ήταν η καλύτερη διαφορά τερμάτων σε σχέση με το Αμβούργο, που κλήθηκε να παίξει μπαράζ. Και ξαφνικά, εκείνο που έμοιαζε μια τρελή, ρομαντική ιδέα, εξελίχθηκε στον πιο επιτυχημένο γάμο του 2015. «Ο πιο γλυκός έρωτας», όπως τον χαρακτήρισε η Welt. Η επιλογή του Πρέετς είχε να κάνει με την ψυχή του συλλόγου, ήταν αντίθετη στις αρχές του, όμως πέτυχε.

Στην παρουσίασή του ο Νταρντάι είχε πει με περηφάνια ότι στις φλέβες του κυλάει «μπλε αίμα». Ο νεότερος προπονητής της Bundesliga πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς. Η Χέρτα είναι μόνο πίσω από τις Μπάγερν και Ντόρτμουντ, κάνοντας τη μεγάλη έκπληξη. Η τελευταία φορά που οι Βερολινέζοι έδωσαν το παρών στο Champions League ήταν τη σεζόν 1999-2000, όταν την προηγούμενη είχαν κατακτήσει την 3η θέση. Ακόμη και τότε, όμως, στο ίδιο σημείο ήταν στην 5η.

Οι οπαδοί λάτρεψαν τον Ούγγρο από τις πρώτες δύσκολες μέρες του. Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μείνει και να χτίσει την επόμενη μέρα. «Μετά την περσινή σεζόν τράβηξα μία γραμμή: νέα κουλτούρα, νέος τρόπος παιχνιδιού, νέοι παίκτες», αποκάλυψε στην Morgenpost.

Η Süddeutsche τον χαρακτήρισε «Trainer-Entdeckung». Δεν έχει καθόλου άδικο. Ο Νταρντάι είναι ο «προπονητής-αποκάλυψη». Μετά από τόσους μήνες είναι εμφανές ότι έχει πάρει πολλά από τους προηγούμενους προπονητές του. Και έχει καταφέρει να τα ενώσει, δίνοντας ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αυτοπεποίθηση στην ομάδα του. Η Χέρτα, λοιπόν, σκοράρει από στημένα (είναι 4η στη σχετική λίστα της Bundesliga), σκοράρει στην αντεπίθεση (επίσης 4η στη λίστα), ενώ παίζει με μεγάλη άνεση παιχνίδι κατοχής (έχει μέσο όρο 50,1%).

«Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που έπρεπε να πάρεις ναρκωτικά, για να δεις παιχνίδι της Χέρτα», είχε γράψει τον περασμένο Οκτώβριο το Kicker και ακόμη και αν σε κάποια ματς οι πρωτευουσιάνοι δεν εντυπωσιάζουν, εκείνες οι μέρες μοιάζει να είναι στο μακρινό παρελθόν. Τώρα, το γερμανικό περιοδικό του αφιέρωσε ολόκληρο πρωτοσέλιδο, ενώ στο παιχνίδι με την Ντόρτμουντ θα έχουμε το πρώτο sold out στη σεζόν.

Το Βερολίνο μοιάζει να ζει και πάλι για το ποδόσφαιρο. Η Χέρτα κατάφερε να βρεθεί από τη μάχη της παραμονής σε εκείνη της Ευρώπης. Και δείχνει να είναι η πιο σταθερή όλων από την 3η θέση και κάτω. «Το να φτάσουμε από το 0 στο 100% έμοιαζε απίθανο. Όμως το καταφέραμε. Τώρα, οι αντίπαλοι μας κοιτάζουν διαφορετικά», είπε ο Νταρντάι, που δικαίως ψηφίστηκε προπονητής της χρονιάς στην Ουγγαρία για το 2015, σε συνέντευξή του στην Morgenpost.

Και όχι μόνο αυτό. Ο 39χρονος τεχνικός παραμένει ειλικρινής, παθιασμένος, ίδιος. Πριν λίγες ημέρες ήταν καλεσμένος στο στούντιο του ZDF και από το τμήμα δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, τον συμβούλευσαν να φορέσει κοστούμι. Τελικά, εκείνος εμφανίστηκε με ένα casual λευκό μπλουζάκι, κρατώντας την υπόσχεσή του.

«Όταν κάποιος βλέπει ποδόσφαιρο, νιώθει ξανά παιδί. Οι παίκτες, όμως, είναι σαν... τερατάκια. Όλοι θέλουν να παίζουν, όλοι θέλουν να βγάλουν χρήματα. Έτσι ήμουν και εγώ. Πρέπει, όμως, να μάθουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί. Και αυτό κάνουμε», θα πει, καθώς καταλαβαίνει απόλυτα τους παίκτες του, διαχειρίζεται άριστα το υλικό και παίρνει το 100% από όλους.

Τώρα, έρχεται το πολύ δύσκολο τεστ με την Μπορούσια, που ναι μεν βρίσκεται ακόμα ένα σκαλί κάτω από την Μπάγερν, όμως είναι και ένα σκαλί πάνω από τους υπόλοιπους. «Η μαγική λέξη είναι: χωρίς λάθος», τόνισε ο Νταρντάι για τις ελπίδες της ομάδας του, που πέρυσι είχε επιβληθεί με 1-0 χάρη στο γκολ του Σίμπερ.

So klingt nur Berlin! Was fasziniert, reißt mit und macht glücklich? Das erklären Iván Fischer, Chefdirigent des Konzerthausorchester Berlin, und Cheftrainer Pál Dárdai. Den ganzen Clip gibt es hier am 6. Februar und beim Heimspiel gegen Borussia Dortmund im Olympiastadion Berlin

Δημοσιεύτηκε από HERTHA BSC στις Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Πριν το κρίσιμο παιχνίδι, συναντήθηκε με τον συμπατριώτη του και διάσημο μαέστρο, Ιβάν Φίσερ, στο Βερολίνο και οι οπαδοί της Χέρτα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το κλιπ στο Olympiastadion. Αμφότεροι έχουν στόχο την απόλυτη αρμονία. Και ο Νταρντάι είναι πολύ κοντά στο να πετύχει φέτος, έστω και αν όπως τόνισε και ο ίδιος, ο δεύτερος γύρος θα έχει πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης