Μια μεταγραφική που έπιασε Πάτο

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Μια μεταγραφική που έπιασε Πάτο

bet365

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα όσα δεν έγιναν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Εισαγωγή κλισέ; Πιθανότατα, όμως τι έμπνευση να πάρεις ύστερα από ένα κλείσιμο της αγοράς το οποίο δεν είχε deal από αυτά που σε πωρώνουν; Ενα σενάριο, μία διαπραγμάτευση, μια συμφωνία πολλές φορές ξεσηκώνουν περισσότερο από ένα γκολ ή μια τρομερή ντρίμπλα, με τον Ιανουάριο του 2016 να φεύγει χωρίς καμία πιθανότητα να τον θυμάται κάποιος στο μέλλον. Αν και οι αγγλικές ομάδες ξόδεψαν τα περισσότερα στους 5 τελευταίους χειμώνες, κανένα top όνομα δεν μετακινήθηκε προς ή εντός του Νησιού, ενώ και στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα υπήρξε νημενία. Τα σχεδόν 230 εκατ. ευρώ που δαπάνησε η Premier League την βάζουν στην πρώτη θέση των spenders, με την Serie A να βρίσκεται στο Νο2 με 66 εκατ. και να ακολουθούν Bundesliga (46.1) και La Liga (34.4).

Το γεγονός ότι η Αγγλία ξόδεψε τα περισσότερα για μεταγραφές δεν μεταφράζεται στο ότι τα μεγάλα κλαμπ έκαναν φανταχτερά deals προσθέτοντας αστέρια στο ρόστερ τους. Για την ακρίβεια, έγινε το ακριβώς αντίθετο, αφού οι τελευταίες 6 ομάδες της βαθμολογίας της Premier League έβγαλαν από τα ταμεία τους 120 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πάνω από το μισό του συνολικού που δαπάνησαν τα κλαμπ της κατηγορίας (230).

Από τους μεγάλους, η Τσέλσι έκανε σαφές ότι δεν υπολογίζει τον Φαλκάο και αναγκάστηκε να φέρει από την Βραζιλία τον Αλεσάντρε Πάτο και η Αρσεναλ πήρε τον Ελνένι. Κορυφαίες μεταγραφές ήταν του Ιμπουλά στην Στόουκ από την Πόρτο αντί 25 εκατ. ευρώ και του Σενεγαλέζου επιθετικού, Νιας στην Εβερτον από την Λοκομοτίβ Μόσχας αντί 18 εκατ. ευρώ.

Στις υπόλοιπες ομάδες, τα αποκτήματα που ξεχώρισαν ήταν του playmaker, Καζρί, στην Σάντερλαντ αντί 11 εκατ. από την Μπορντό, το τριπλό χτύπημα της Νιούκαστλ με Σέλβεϊ-Τάουνσεντ-Ντουμπιά, η μεταγραφή-ρεκόρ των 12 εκατ. του Αφόμπε στην Μπόρνμουθ, όπως επίσης και οι αφίξεις των Νέισμιθ στην Νόριτς, του Αντεμπαγιόρ στην Κρίσταλ Πάλας και του Αλμπέρτο Παλόσκι στην Σουόνσι.

Η Serie A μπορεί να μην είχε την πρωτιά στο ρευστό που έφυγε, είχε όμως, όπως παραδοσιακά συμβαίνει, τη μεγαλύτερη κίνηση. Ο εκ των πρώτων σκόρερ στο πρώτο μισό της σεζόν, Εντερ, μεταπήδησε από την Σαμπντόρια στην Ιντερ και ο Στεφάν Ελ Σαραουί ύστερα από 6 μήνες εκτός Ιταλίας ως δανεικός στην Μονακό έγινε παίκτης της Ρόμα, η οποία πήρε και τον Ντιέγο Περότι από την Τζένοα.

Μετά τους τρεις πιο σημαντικούς παίκτες, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στο ότι η Νάπολι απέκτησε τον χαφ, Γκράσι και τον μπακ, Ρετζίνι, η Σαμπντόρια τους Αντρέα Ρανόκια και Φάμπιο Κουαλιαρέλα και ότι στο ότι οι Σούσο-Τσέρτσι παίζουν πλέον στην Τζένοα μετά την Μίλαν, που έκανε δικό της και τυπικά τον Κέβιν-Πρινς Μπόατενγκ. Η Φιορεντίνα πήρε 6 παίκτες ανάμεσα στους οποίους ο Μάουρο Ζάρατε από την Γουέστ Χαμ, ο Κριστιάν Τέγιο της Μπαρτσελόνα και ο Ελληνας διεθνής, Παναγιώτης Κονέ, ενώ απαρατήρητη δεν περνά η επιστροφή στου Τσίρλο Ιμόμπιλε στην Τορίνο.

Και πάμε στην Γερμανία, που αν και πατάει στο βάθρο, πέρασε μια πολύ ήσυχη μεταγραφική με ελάχιστα δυνατά νέα να κάνουν την εμφάνισή τους. Η κυρίαρχος της Bundesliga, Μπάγερν Μονάχου, αναγκάστηκε να κάνει μεταγραφή μετά τους σερί τραυματισμούς των κεντρικών αμυντικών της και πήρε τον Σερντάρ Τάσκι, δανεικό με option αγοράς από την Σπαρτάκ Μόσχας. Πρωταγωνίστρια ήταν όμως η Γκλάντμπαχ που απέκτησε τον Γιόνας Χόφμαν από την Ντόρτμουντ και τον Μάρτιν Χίντερεγκερ από την Ζάλτσμπουργκ, αντί 8 εκατ. ευρώ τον καθένα, η Σάλκε πρόσθεσε στο ρόστερ της τον παλιό star της Μονπελιέ, Γιουνές Μπελχαντά και η Χόφενχαϊμ, που μάχεται για την παραμονή, δανείστηκε τον Αντρέι Κράμαριτς.

Η μεταγραφή του Αρντά Τουράν μπορεί να μην έγινε τώρα, όμως η Μπαρτσελόνα τώρα ενισχύεται τώρα από την παρουσία του και ο Τούρκος αποτελεί την πιο σημαντική προσθήκη σε ομάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα 35 εκατ. ευρώ έχουν δοθεί στην Ατλέτικο από το καλοκαίρι και αφού τελείωσε η τιμωρία των Μπλαουγκράνα, ο Λουίς Ενρίκε τον έχει στα πλάνα του. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχουν συγκλονιστικά πράγματα στην La Liga, με την Ατλέτικο να κάνει όμως διπλό χτύπημα με τους Αργεντινούς, Αουγκούστο Φερνάντες και Ματίας Κρανεβίτερ, από Θέλτα και Ρίβερ Πλέιτ αντίστοιχα.

Η Βαλένθια πήρε δανεικούς τον αριστερό μπακ των Ροχιμπλάνκος, Γκιγιέρμε Σικέιρα και τον Ρώσο εξτρέμ της Ρεάλ Μαδρίτης, Ντένις Τσερίσεβ και η Σεβίλλη έφερε πίσω από την Τότεναμ τον στόπερ, Φεντερίκο Φάσιο. Σε μια από τις μεταγραφές που προκάλεσαν αίσθηση, ο Ιταλός επιθετικός, Τζουζέπε Ρόσι, άφησε την Φιορεντίνα για να βρει χρόνο συμμετοχής στην ουραγού, Λεβάντε.

Η Παρί Σεν Ζερμέν αποφάσισε να μην βγάλει ρευστό στην πιάτσα, οπότε συνεχίσουμε την τυπική διαδικασία με τις επόμενες κοινές θνητές της Ligue1. Αφού και η Λιόν δεν είχε πάρε-δώσε αυτό τον Ιανουάριο, τα φώτα έπεσαν περισσότερο σε Μονακό και Μπορντό. Οι Μονεγάσκοι απέκτησαν τον κεντρικό αμυντικό, Τζέμερσον, από την Ατλέτικο Μινέιρο αντί 11 εκατ. ευρώ, που ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή στην Γαλλία ενώ οι Γιρονδίνοι επέλεξαν να επενδύσουν στο μέλλον και πήραν τα ταλέντα, Μπερναρντόνι, Μάλκομ, Καμπό. Η Μαρσέιγ πρόσθεσε ποιότητα στο ρόστερ της με τον Φλοριάν Τοβάν ο οποίος μόλις πριν 6 μήνες είχε πωληθεί στην Νιούκαστλ.

Με αυτά που είδαν τα μάτια μας, δεν μπορεί σαν κλείσιμο να μην γίνει μια αναφορά στην άλλη άκρη του κόσμου αφού έσπασαν τα ταμεία για παίκτες από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. «Η κινέζικη βιομηχανία ποδοσφαίρου έχει λαμπρό μέλλον» δήλωσε ο super-agent, Ζόρζε Μέντες. «Νιώθω μεγάλη τιμή που συμμετέχω σε αυτό το concept και ελπίζω να μπορέσω να βοηθήσω το ποδόσφαιρο της χώρας να γίνει μια νέα παγκόσμια δύναμη».

Οπως προκύπτει από το transfermarkt, τα κινέζικα κλαμπ είναι υπέθυνα για 10 από τις 25 πιο ακριβές μεταγραφές του Ιανουαρίου. Η Guangzhou Evergrande πήρε αντί 42 εκατ. τον Τζάκσον Μαρτίνες από την Ατλέτικο και η Jiangsu Suning απέκτησε τον χαφ της Τσέλσι, Ραμίρες, αντί σχεδόν 30 εκατ. ευρώ. η Hebei China Fortun έδωσε 18 εκατ. στην Ρόμα για τον Ζερβίνιο και έκλεισε τον Στεφάν Μ' Μπιά, ενώ η Shanghai Shenhua ανακοίνωσε την απόκτηση του Φρέντι Γκουαρίν από την Ιντερ αντί 12 εκατ. ευρώ. Στην Κίνα βρέθηκαν επίσης ο Φρέντι Μοντέρο από την Σπόρτινκ Λισαβόνας και ο Λουκίμια από την Βέρντερ Βρέμης.

Ο Ιανουάριος έφυγε χωρίς να έχει «μπαμ» και χωρίς να προκαλεί ενθουσιασμό, με τις ευρωπαϊκές ομάδες να παραμένουν κατά κύριο λόγο συνετές και να κάνουν τις όποιες διορθωτικές κινήσεις με φτηνές λύσεις και δανεισμούς. Απομένει να δούμε ποιες έπραξαν έξυπνα και ποιες θα δικαιωθούν με την πολιτική που επέλεξαν να ακολουθήσουν, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι...

Follow me: George_Kontogeorgis

Top-10: Μεταγραφές 2015-16

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης