Παικταράδες που δεν πήραν Χρυσή Μπάλα

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Παικταράδες που δεν πήραν Χρυσή Μπάλα

bet365

Λίγες ώρες πριν την απονομή της Χρυσής Μπάλας ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για μια ντουζίνα παικταράδες του πρόσφατου παρελθόντος που δεν κατέκτησαν ποτέ τον μεγάλο ατομικό τίτλο.

Στο μυαλό των περισσότερων, το πόσες Χρυσές Μπάλες έχει κάποιος δεν επηρεάζει τη γνώμη των ποδοσφαιρόφιλων για το πόσο μεγάλος παίκτης είναι, όμως όπως και να 'χει, είναι μια γιορτή που δεν μπορείς να αγνοήσεις. «Μέσι και Ρονάλντο έχουν δημιουργήσει δίκαια ένα δίπoλο τα τελευταία χρόνια με αυτά που έχουν καταφέρει» όπως είπε πρόσφατα ο Κακά, με τους δύο υπερπαίκτες και με τον Νεϊμάρ να 'χτυπιούνται' φέτος για τον ατομικό τίτλο που για πολύ κόσμο είναι θέμα καθαρά marketing. Ο θεσμός ήταν δουλειά του France Football από το 1956 μέχρι το 2009 και πριν το 1995 πήγαινε μόνο σε παίκτες από την Ευρώπη. Πρώτος εκτός της γηραιάς ηπείρου και μοναδικός Αφρικανός που έχει κατακτήσει τον τίτλο είναι ο Ζορζ Γουέα και πρώτος από την Λατινική Αμερική ο Ρονάλντο. Λίγο πριν το τελικό αποτέλεσμα στη μάχη των Λιονέλ Μέσι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νεϊμάρ, πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε παίκτες που της τελευταία 20ετία έχουν βάλει το όνομά τους στην ιστορία του αθλήματος αλλά δεν πήραν ποτέ την Χρυσή Μπάλα...

Τζίτζι Μπουφόν
Ο κορυφαίος τερματοφύλακας όλων των εποχών, συνεχίζει στα 38 του να κάνει τη διαφορά κάτω από τα δοκάρια της Γιουβέντους, κάνοντας πολύ δύσκολη τη σύγκριση με κάθε άλλο συνάδελφό του. Ο Μπουφόν έχει κατακτήσει 8 Scudetti με τους Μπιανκονέρι (τα 2 αφαιρέθηκαν) και έχει παίξει σε δύο τελικούς Champions League. Πανηγύρισε το Κύπελλο UEFA με την Πάρμα το 1999 και το 2006 το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Εθνική Ιταλίας, σε μία χρονιά που μάλλον άξιζε περισσότερο την Χρυσή Μπάλα από τον συμπαίκτη του στην Squadra Azzurra, Φάμπιο Καναβάρο. Ο τερματοφύλακας-μύθος ήταν σε εκείνη την 3άδα μαζί με τον Ανρί και αναδείχθηκε 2ος.


Πάολο Μαλντίνι
Αν η άμυνα έπρεπε να φέρει το όνομα κάποιου παίκτη, αυτός θα ήταν ο Μαλντίνι. Σε μία καριέρα 24 ετών με την Μίλαν ο μυθικός αριστερός μπακ και στόπερ έπαιξε σε 8 τελικούς Champions League και κατέκτησε τους 5 όπως και 7 πρωταθλήματα Ιταλίας ενώ είχε στο βιογραφικό του τελικό Euro (2000) και Mundial (1994) με την Εθνική Ιταλίας. Ο Πάολο έπαιξε σε 902 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις με τους Ροσονέρι και όσο ζούμε δύσκολα θα δούμε κάποιον παίκτη να τον πλησιάζει σε ικανότητες και τίτλους. Ποτέ δεν μπήκε σε 3άδα για Χρυσή Μπάλα και ήταν... ιεροσυλία που την κατέκτησε κάποιος άλλος αμυντικός και όχι ο ίδιος.

Τσάβι Ερνάντεθ
Οπως Γκιγκς και Μαλντίνι πέρασε την καριέρα του σε έναν σύλλογο και ύστερα από 833 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και 17 σεζόν, έβαλε αυτό το καλοκαίρι τέλος μετακομίζοντας Κατάρ. Ο Τσάβι Ερνάντεθ είναι ένας από τους κορυφαίους passers όλων των εποχών με επιλογές και ακρίβεια υπολογιστή στα παιχνίδια και μαζί με τον Ινιέστα δημιούργησαν ένα δίδυμο που έχει ήδη περάσει στην ιστορία. Οι δυο τους ήταν το 2010 στην τελική 3άδα για την Χρυσή Μπάλα για να χάσουν από τον Λιονέλ Μέσι, ενώ στην καριέρα του που ήταν σαν παραμύθι κατέκτησε μεταξύ άλλων 4 Champions League και 8 πρωταθλήματα Ισπανίας συν 2 Euro και 1 Mundial με την Εθνική Ισπανίας.

Αντρέα Πίρλο
Παίκτης που έχει γράψει ιστορία για πολλούς διαφορετικούς λόγους και σίγουρα ένας από τους κορυφαίους μέσους στο άθλημα. Ο Αντρέα Πίρλο καθιερώθηκε σαν ένας από τους πρώτους deep-lying-playmakers στην Μίλαν επί των ημερών Αντσελότι και αφού κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, 2 Champions League και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 με την Εθνική Ιταλίας, έγινε μία από τις top ελεύθερες μεταγραφές. Με την Γιουβέντους κατάκτησε 4 σερί Scudetti και πέρυσι έγινε ο δεύτερος -μετά τον Πίπο Ιντζάγκι- Ιταλός που παίζει σε τελικό Champions League με δύο διαφορετικές ομάδες. Αν και ένας από τους σπάνιους μαέστρους της σύγχρονης εποχής που κατέκτησε τίτλους, ο Πίρλο δεν βρέθηκε ποτέ ούτε σε τελική 3άδα Χρυσής Μπάλας.

Αντρές Ινιέστα
Ενα από τα βασικά εργαλεία της πιο επιτυχημένης ομάδας της τελευταίας 10ετίας, Μπαρτσελόνα, αλλά και της Εθνικής Ισπανίας, ο Αντρές Ινιέστα, έχει πετύχει στην καριέρα του πράγματα που δεν μπορείς παρά να ονειρευτείς. Πολυσύνθετος playmaker που έγραψε ιστορία στο άθλημα με 4 κατακτήσεις Champions League, 2 Euro, 1 Mundial και 7 πρωταθλήματα Ισπανίας σαν απόλυτος πρωταγωνιστής ο Καταλανός άσος ήταν μαζί με τον Τσάβι στην... Μπλαουγκράνα λίστα για την Χρυσή Μπάλα το 2010 με τον τίτλο να πηγαίνει στον Λιονέλ Μέσι.


Ράιαν Γκιγκς
Από τις σπάνιες περιπτώσεις παικτών που αφιέρωσαν την καριέρα τους σε έναν μόνο σύλλογο, ο θρυλικός Ουαλος έπαιξε σε 963 αγώνες (168 γκολ) σε όλες τις διοργανώσεις με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ήταν μέλος της ομάδας του Αλεξ Φέργκιουσον που άλλαξε την ιστορία στην Premier League. Ο μυθικός εξτρέμ πανηγύρισε με τους Κόκκινους Διαβόλους 13 πρωταθλήματα, 2 Champions League και το 1999 πανηγύρισε το ιστορικό τρεμπλ μετά την ιστορική ανατροπή με την Μπάγερν Μονάχου στο Camp Nou. Από την legendary εκείνη φουρνιά της Γιουνάιτεντ, ο Γκιγκς είναι εκείνος που άξιζε μάλλον περισσότερο την Χρυσή Μπάλα που πήγε τότε στον Ριβάλντο.

Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο
Un fenomeno vero για τους Γιουβεντίνους, ο Ιταλός επιθετικός έχει γράψει ιστορία στο calcio με τους Μπιανκονέρι και κατέκτησε το Champions League το 1996 κόντρα στον Αγιαξ και έχει βάλει περισσότερα από 40 γκολ στη διοργάνωση. Πρώτος σε γκολ και συμμετοχές, ο Ντελ Πιέρο βοήθησε την Μεγάλη Κυρία να κατακτήσει μεταξύ άλλων 8 Scudetti (2 αφαιρέθηκαν) και το 2006 ήταν στην Εθνική Ιταλίας που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Γερμανία. Παρά την σπάνια τεχνική κατάρτιση, τον απολαυστικό τρόπο που συνήθιζε να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα και τους τίτλους του, ο Pinturicchio δεν έφτασε κοντά στη διάκριση.

Κλάρενς Ζέεντορφ
Ιστορικός παίκτης για το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός μέχρι σήμερα που έχει κατακτήσει το Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες (Αγιαξ, Ρεάλ, Μίλαν) όμως οι τίτλοι πήγαιναν στον Ζέεντορφ απλά γιατί ήταν εκπληκτικός. Σούπερ πολυσύνθετος μέσος που έκανε το ίδιο καλά όλες τις δουλειές, έπαιξε σε top-level σε όλες τις ομάδες τις καριέρας του την οποία έκλεισε με 889 επίσημους αγώνες και 135 γκολ, κυρίως με σουτ-φωτοβολίδες που τρυπούσαν τα δίχτυα. Ποτέ δεν βρέθηκε στις τελικές επιλογές για τον κορυφαίο ατομικό τίτλο και επέλεξε να κάνει φινάλε σε ανταγωνιστικό επίπεδο, στην Βραζιλία με την Μποταφόγκο (2012-14).

Ραούλ Γκονθάλεθ
Πρώτος σκόρερ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Champions League μέχρι την έκρηξη του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ραούλ ήταν ένας εκπληκτικός παίκτης και αρχηγός. Επαιξε σε 741 αγώνες με τους Merengues και έβαλε 323 γκολ, κατέκτησε 3 τίτλους CL και 6 στην La Liga πριν αποχωρήσει με προορισμό την Σάλκε. Αν και ήταν σταθερή αξία, ποτέ δεν έκανε τη μυθική χρονιά που να τον φέρει κοντά στην Χρυσή Μπάλα ενώ δεν πρόλαβε ούτε τις επιτυχίες της Εθνικής Ισπανίας.


Γουέσλεϊ Σνάιντερ
Η περίπτωσή του αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες και κατάφορες αδικίες στον θεσμό. Το 2010 η Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο έκανε το ιστορικό τρεμπλ με βασικό playmaker και πρωταγωνιστή τον Γουέσλεϊ Σνάιντερ (41 ματς, 8 γκολ, 16 ασίστ), ο οποίος το καλοκαίρι τα... έσπασε και στο Mundial της Νοτίου Αφρικής σκοράροντας 5 φορές στον δρόμο της Εθνικής Ολλανδίας μέχρι τον τελικό. Ολα αυτά όμως δεν ήταν αρκετά για να του χαρίσουν τον τίτλο της Χρυσής Μπάλας, ο οποίος πήγε στον Λιονέλ Μέσι που πυροβολούσε κατά ριπάς, κατέκτησε το ισπανικό πρωτάθλημα και στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε χαιρετίσει με την Αργεντινή ύστερα από 4άρα από την Γερμανία.

Φρανκ Ριμπερί
Πρόσφατη αδικία Νο2 αυτή που συνέβη με τον Ριμπερί. Ο Γάλλος πρώην άσος της Μαρσέιγ έγινε παίκτης της Μπάγερν Μονάχου αντί 25 εκατ. ευρώ το 2007 και το 2013 έκανε χρονιά όνειρο. Ο διεθνής εξτρέμ ήταν βασικός πρωταγωνιστής για τους Βαυαρούς στην πορεία προς το τρεμπλ πετυχαίνοντας 11 γκολ σε 45 αγώνες, όμως το δίδυμο Μέσι-Ρονάλντο δεν του επέτρεψε να πάρει κάτι που πιθανότατα άξιζε. Ο τίτλος πήγε στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος είχε μεν σπάσει τα κοντέρ πετυχαίνοντας 60 γκολ, όμως δεν είχε αυτό που σε άλλες περιπτώσεις έχει παίξει καθοριστικό ρόλο. Τίτλους.

Τιερί Ανρί
Από τους καλύτερους Γάλλους επιθετικούς ever και ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία της Premier League, o Ανρί έπαιξε για πολλά χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο και φόρτωσε με πολλά γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Το 2006 ήταν στην Γαλλία που έφτασε μέχρι τον τελικό του Mundial της Γερμανίας και με την Αρσεναλ είχε εντυπωσιακή πορεία μέχρι τον τελικό του Champions League. Μαζί με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Φάμπιο Καναβάρο και Τζίτζι Μπουφόν, ήταν στην τελική επιλογή, όμως έμεινε πίσω και από τους δύο με τον αμυντικό να παίρνει τον τίτλο.

Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Από τους μεγάλους παίκτες που δεν κατέκτησαν το Champions League και δεν έπαιξαν καν στον τελικό, ο Ζλάταν δίκαια ποτέ δεν βρέθηκε στην 3άδα. Δεν είναι άλλωστε στο στιλ του Σουηδού να περιμένει ψήφους από ανθρώπους που θεωρεί κατώτερους ποδοσφαιρικά να τον αναδείξουν καλύτερο. Εχοντας χάσει μόλις ένα πρωτάθλημα από την αρχή της καριέρας του (2 με την Γιούβε αφαιρέθηκαν) ο σήμερα 34χρονος είναι σίγουρα ο κορυφαίος επιθετικός των τελευταίων 10 ετών και αναμφισβήτητα η κλάση του τον βάζει στους υπερπαίκτες που δεν κατέκτησαν Χρυσή Μπάλα.

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης