Από τη δεύτερη ομάδα, κατευθείαν... στα βαθιά

Από τη δεύτερη ομάδα, κατευθείαν... στα βαθιά

bet365

Ο Ζινεντίν Ζιντάν κάνει ντεμπούτο στον πάγκο της Ρεάλ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει κι άλλες περιπτώσεις προπονητών, που βρέθηκαν από τη δεύτερη ομάδα ενός συλλόγου, απευθείας στην πρώτη.

Χωρίς καμία προπονητική εμπειρία σε πάγκο πρώτης ομάδας, ο Ζινεντίν Ζιντάν κάνει ντεμπούτο αυτό το Σαββατοκύριακο στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο «Ζιζού» βρισκόταν στο τιμόνι της δεύτερης ομάδας των «μερένχες», όμως από τη μια μέρα στην άλλη άλλαξαν τα πάντα. Στις 3 Ιανουαρίου καθοδηγούσε το γιο του Ένζο και τους υπόλοιπους εκκολαπτόμενους αστέρες της Ρεάλ Μαδρίτης Β’ στον αγώνα κόντρα στη Λα Ρόδα και την αμέσως επόμενη ημέρα καλούταν να καθοδηγήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τους υπόλοιπους galacticos του Φλορεντίνο Πέρεθ. Η περίπτωση του Ζιντάν δεν είναι μοναδική, αφού κι άλλοι προπονητές μπήκαν κατευθείαν... στα βαθιά της πρώτης ομάδας, προερχόμενοι από τη δεύτερη του συλλόγου. Το FourFourTwo του gazzetta.gr παρουσιάζει.

Πεπ Γκουαρντιόλα
Μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας το 2006, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ανέλαβε ένα χρόνο αργότερα την τεχνική ηγεσία της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός προπονητής έμεινε μόλις για μία σεζόν στους μικρούς των «μπλαουγκράνα» (κι ενώ πρόλαβε να κερδίσει την άνοδο στην Σεγούντα Ντιβιζιόν), αφού τον Μάιο του 2008 ο Χουάν Λαπόρτα τον προώθησε κατευθείαν στον πάγκο της πρώτης ομάδας των Καταλανών, στη θέση του Φρανκ Ράικαρντ. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία για τον Πεπ...

Φρανκ Ντε Μπουρ
Όπως και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, έτσι και ο Φρανκ Ντε Μπουρ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε δεύτερη ομάδα το 2007, ένα χρόνο μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ο Ολλανδός ανέλαβε τον Άγιαξ Β’ και για τρία χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι του. Τον Δεκέμβριο του 2010, όμως, ο τότε προπονητής του «Αίαντα», Μάρτιν Γιολ, παραιτήθηκε και οι άνθρωποι του συλλόγου αποφάσισαν να προβιβάσουν τον Ντε Μπουρ από τη δεύτερη ομάδα, στην πρώτη. Και δεν το μετάνιωσαν, αφού με τον Ολλανδό στον πάγκο κέρδισαν 4 σερί πρωταθλήματα.

Φίλιπο Ινζάγκι
Τον Ιούλιο του 2012, ο αγαπημένος «Πίπο» του ιταλικού ποδοσφαίρου ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και λίγες ημέρες αργότερα ξεκίνησε την καριέρα του στους πάγκους. Η ομάδα με την οποία έγραψε ιστορία, η Μίλαν, του πρόσφερε τη θέση του προπονητή της δεύτερης ομάδας, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας. Το καλοκαίρι του 2014, μετά το διαζύγιο με τον Κλάρενς Ζέεντορφ, οι «ροσονέρι» προώθησαν στην πρώτη ομάδα το δικό τους παιδί. Ο Ινζάγκι έμεινε για ένα χρόνο στο τιμόνι της Μίλαν, αφού το καλοκαίρι του 2015 ο Αντριάνο Γκαλιάνι ανακοίνωσε το διαζύγιο με τον σούπερ-Πίπο.

Φιλίπ Κοκού
Αφού «κρέμασε» τα παπούτσια του το 2008, ο Φιλίπ Κοκού επέστρεψε στην αγαπημένη του Αϊντχόφεν, ώστε να ασχοληθεί με την προπονητική. Η ιστορία του κάπως πολύπλοκη. Βοηθός του Φάμπερ στη δεύτερη ομάδα, βοηθός και των Στέφενς-Λοντεβέχες στην πρώτη. Όλοι έφευγαν, ο Κοκού όμως παρέμενε, ενώ μετά το διαζύγιο με το Φρεν Ρούτεν τον Μάρτιο του 2012, ο Ολλανδός βρέθηκε ως υπηρεσιακός τεχνικός, μέχρι το τέλος της σεζόν, στον πάγκο της πρώτης ομάδας της PSV. Αν και ο Κοκού κατέκτησε το κύπελλο Ολλανδίας, η διοίκηση αποφάσισε το καλοκαίρι να προσλάβει στην τεχνική ηγεσία τον Ντικ Άντβοκατ και να... υποβιβάσει τον Κοκού στη δεύτερη ομάδα. Ο Άντβοκατ έμεινε μόλις για μία σεζόν, με τους διοικούντες να δίνουν οριστικά τη θέση του προπονητή της πρώτης ομάδας στον Φιλίπ Κοκού το καλοκαίρι του 2013. Εκεί όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Λουίς Ενρίκε
Είναι ο μοναδικός από τους προαναφερθέντες, που δεν προωθήθηκε από τη δεύτερη ομάδα, στην πρώτη του ίδιου συλλόγου άμεσα. Το πόσο σημαντική, όμως, είναι η προϋπηρεσία για έναν προπονητή ακόμη και στον πάγκο της Μπαρτσελόνα Β’, αποδεικνύεται από το γεγονός πως μετά τη θητεία του εκεί (2008-2011), ο Λουίς Ενρίκε έγινε προπονητής της ιταλικής Ρόμα. Στην Μπαρτσελόνα μπορεί να πήγε τρία χρόνια μετά τη θητεία του στη δεύτερη ομάδα, όμως τα καταφέρνει εξίσου καλά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα