Η τελευταία αποστολή

Λευτέρης Ντανοβασίλης Λευτέρης Ντανοβασίλης
Η τελευταία αποστολή

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το επερχόμενο διαζύγιο της Μπάγερν με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, την τελευταία του αποστολή και την επιλογή του Αντσελότι.

Υπάρχει μία λέξη, η οποία περιγράφει μία υποψήφια νύφη, που θέλει να ελέγχει τα πάντα και να είναι το κέντρο του σύμπαντος μέχρι τον γάμο, ο οποίος δεν κρατάει και πολύ: «bridezilla». Η Süddeutsche βρήκε έναν εξαιρετικό τρόπο, για να περιγράψει τη συμβίωση της Μπάγερν με τον Πεπ Γκουαρδιόλα τα τελευταία 2,5 χρόνια.

«Είναι όμορφος, πολύ ερωτικός, όμως κάποιες φορές ντροπαλός και ιδιότροπος. Είναι κάποιος, που κοιτάς κάθε πρωί δίπλα σου στο κρεβάτι με περηφάνια, ακόμα και αν δεν ξέρεις με τι διάθεση θα ξυπνήσει. Η Μπάγερν προσπάθησε να είναι μαζί με μία... bridezilla, όμως όσα και να έκανε δεν ήταν αρκετά», έγραψε η εφημερίδα της Βαυαρίας στο μεγάλο της αφιέρωμα για το επερχόμενο διαζύγιο.

Ο Γκουαρδιόλα, λοιπόν, αποφάσισε να αφήσει τον παράδεισο του Μονάχου με το τέλος του συμβολαίου του το προσεχές καλοκαίρι. Οι ψίθυροι των τελευταίων ημερών είναι, πλέον, η πραγματικότητα και σε λίγους μήνες θα παραδώσει το γραφείο του στην Säbener Straße στον Κάρλο Αντσελότι. Ο Καταλανός βρίσκεται ενώπιον της τελευταίας του αποστολής, που φυσικά δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του Champions League.

Η ιστορία κατά κάποιον τρόπο επαναλαμβάνεται, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με τον Γιουπ Χάινκες. Με μόνο μία διαφορά. Ότι ο Καταλανός φεύγει με δική του επιθυμία, την οποία γνωστοποίησε στον Ρουμενίγκε αρκετές ημέρες νωρίτερα στο χριστουγεννιάτικο πάρτι, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος στην Bild. «Είναι όπως στην Μπαρτσελόνα. Ο Πεπ ψάχνει μία νέα πρόκληση», τόνισε ο παράγοντας της Μπάγερν.

Είναι λογικό η συζήτηση για την κληρονομιά, που αφήνει, να έχει ενταθεί στην Γερμανία. «Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε, όμως τι μένει;», αναρωτήθηκε το Spiegel. Είναι, όμως, κάτι που θα φανεί τα επόμενα χρόνια. Το θέμα είναι ότι σε μία εποχή, που δεν μπορείς να προγραμματίσεις μακροπρόθεσμα, οι Βαυαροί ήθελαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα. Ήθελαν ο Γκουαρδιόλα να μείνει για πολλά χρόνια στο Μόναχο, όμως απέτυχαν να τον πείσουν.

Όταν ανέλαβε, οι απαιτήσεις πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Ακόμη και να είχε κατακτήσει τα πάντα, πάλι δε θα ήταν αρκετό. Το πραγματικό ερώτημα, τελικά, είναι αν θα παραδώσει καλύτερη ομάδα από εκείνη που παρέλαβε από τον Χάινκες. Και όταν υπάρχει ακόμη και η πιθανότητα του «ναι», τη στιγμή που μιλάμε για την ομάδα που σάρωσε τα πάντα και κατέκτησε το τρεμπλ, τότε αυτό από μόνο σημαίνει ένα πράγμα: επιτυχία. Ακόμη και αν σε ομάδες με το πρεστίζ της Μπάγερν οι τίτλοι παίζουν τεράστιο ρόλο. «Η αποχώρηση του Πεπ είναι ήττα για την Μπάγερν», έγραψε ο Julien Wolff στην Welt, όμως και αυτή η διαπίστωση δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από τώρα. Είναι μία εκτίμηση, που θα μας απασχολήσει σε λίγους μήνες.

Το ταμείο της 3ετίας θα γίνει στο τέλος της σεζόν, όταν ο Γκουαρδιόλα θα έχει τη δυνατότητα να μπει στη λίστα των θρύλων του συλλόγου. Αυτό, όμως, σε τελική ανάλυση θα είναι απλά ένα μπόνους. «Κανένας δεν έχει κάνει την Μπάγερν τόσο κυρίαρχη όσο ο Γκουαρδιόλα», τόνισε στο Sport1 o Olaf Thon. Με 2,53 βαθμούς μέσο όρο είναι ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της Bundesliga.

Ο Πεπ είδε από την αρχή τις αδυναμίες της ιδέας του στην Γερμανία και εξελίχθηκε μαζί με την ομάδα του. Η φετινή Μπάγερν είναι η καλύτερη με εκείνον στον πάγκο, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος μετά το παιχνίδι με την Άρσεναλ. «Αυτή είναι δική μου ομάδα, μία πραγματική Pep-Team», είχε πει, παρά την αντίθετη διαπίστωση του Andreas Werner στην Münchner Merkur. «Η Μπάγερν δεν ήταν ποτέ η Μπάγερν του Γκουαρδιόλα», έγραψε, εκφράζοντας την πλειοψηφία των οπαδών, που ποτέ ταυτίστηκαν μαζί του.

«Στην Γερμανία πιστεύουμε ότι αν κάποιος παίρνει συνεχώς τα εύσημα, θα πρέπει να υπάρχει και μία αντίθεση, για να μένει προσγειωμένος. Αυτό που έχει κάνει στην Μπάγερν και στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι εκπληκτικό και θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε», απάντησε ο Ζάμερ στην εκπομπή Sky90.

Οι Βαυαροί φέτος είναι πιο απρόβλεπτοι από ποτέ. Αυτό που έχει καταφέρει είναι κοντά στην τελειότητα. Και δυστυχώς, όταν ο Πεπ πλησιάζει στην τελειότητα, κατά κάποιο τρόπο το ποδόσφαιρο υποφέρει. Ειδικά στην Bundesliga, όπου η ανωτερότητα της Μπάγερν ήταν κάτι που ανάλογό της δεν είχε συμβεί ποτέ.

Το ποδόσφαιρο έμοιαζε πολύ απλό. Ομάδα που έχει κατακτήσει τα πάντα δεν αλλάζει, ειδικά όταν το έχει κάνει με τον αέρα της Μπάγερν. Το σύστημα πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του ρόστερ και οι παίκτες να παίζουν στις θέσεις, όπου νιώθουν πιο άνετα. Ο Πεπ ήρθε να τα ανατρέψει όλα. Έκανε το ποδόσφαιρο πολύ πιο σύνθετο και στο τέλος η αλλαγή ήρθε με επιτυχία.

Σε μία ομάδα με τεράστια παράδοση και πρεστίζ, γεμάτη αστέρια, εκείνος ήταν πάντα στο προσκήνιο. Οι οπαδοί, όμως, αντιλήφθηκαν γρήγορα, σε αντίθεση με τα πιστεύω της διοίκησης, ότι ο Καταλανός ήταν απλά ένας προπονητής για την μετάβαση. Στο τέλος, ο Γκουαρδιόλα κέρδισε τον σεβασμό τους. Ποτέ, όμως, δεν κατάφερε να κερδίσει και την καρδιά τους...

Από εκεί και πέρα, η επιλογή του Αντσελότι είναι η καλύτερη δυνατή. Ο Ιταλός ξεκίνησε ήδη να μαθαίνει γερμανικά, ακολουθώντας το παράδειγμα του ανθρώπου που θα αντικαταστήσει, ενώ θα μετακομίσει στο Μόναχο με γεμάτες τις μπαταρίες. Τελικά, ο Ιταλός αποδέχθηκε την πρόκληση, παρότι μετά τη μεγάλη πρόκριση της Ρεάλ επί της Μπάγερν το 2014 είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Bundesliga είναι πολύ βαρετή για εκείνον εξαιτίας της κυριαρχίας της Μπάγερν... Σε ψηφοφορία του Goal το 71,7% συμφωνεί απόλυτα με την απόφαση της διοίκησης.

«Η Μπάγερν κατάφερε να πάλι να δελεάσει την πιο όμορφη νύφη. Για δεύτερη φορά μετά το 2013», έγραψε το Sport1 και δεν έχει άδικο. Μπάγερν και Γκουαρδιόλα τήρησαν με ευλάβεια το χρονικό περιθώριο που είχαν θέσει και, πλέον, υπάρχει ενθουσιασμός τόσο για το αν ο Καταλανός θα αποχωρήσει όπως ο Χάινκες, όσο και για το νέο ξεκίνημα σε λίγους μηνες.

Υ.Γ.: Ο Ντίτμαρ Χάμαν αποκάλυψε ότι ο Γκουαρδιόλα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Μάντσεστερ Σίτι. Μένει να δούμε αν όντως κάτι τέτοιο ισχύει. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι οι πολίτες μοιάζουν το πρώτο φαβορί.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης