Λέστερ: Μια φούσκα από τσιμέντο

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Λέστερ: Μια φούσκα από τσιμέντο

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη... #fearless φούσκα της Λέστερ που αρνείται πεισματικά να σπάσει και τα δεδομένα μετά τη νίκη επί της Τσέλσι.

Τη χρονιά του Πρωταθλήματος το 1977-78, η νεοφώτιστη Νότιγχαμ Φόρεστ άκουγε για καιρό όλους τους αναλυτές να αναφέρονται μόνο στο πότε θα σκάσει η φούσκα της. Ήταν Δεκέμβριος όταν συνέτριψε 4-0 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Old Trafford. Τότε, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι ήταν κάτι παραπάνω από μια φούσκα. Ότι τα καλά αποτελέσματα, το ποδόσφαιρο, η ουσία, δεν ήταν συγκυριακά. Τον Ιανουάριο, τα δημοσιεύματα περί κατάρρευσης είχαν δώσει τη θέση τους σε αυτά για το τρεμπλ. Το πρωτάθλημα ήταν το πρώτο που κατακτήθηκε από νεοφώτιστη ομάδα μετά την Ίπσουιτς to 1962.

Προφανώς, δεν μπορούν να γίνονται συγκρίσεις. Είναι πολλές οι φορές όμως που οι pundits αναγκάζονται να «καταπιούν» τη γλώσσα τους και να γυρίσουν τα πράγματα. Από το 2000 και μετά αρκετές ομάδες έχουν βρεθεί πριν τα Χριστούγεννα να ανταγωνίζονται για την κορυφή. Η Γουέστ Μπρομ και η Πόρστμουθ είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πάντα, μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνουν τα προγνωστικά περί προώρου ξεφουσκώματος. Θα σπάσει η Λέστερ τον κανόνα;

Αρκετοί, πλέον, πιστεύουν πως ναι. Μέλος του τιμ ομάδας της Premier League είπε πρόσφατα στο ελληνικό FourFourTwo πως θεωρεί ότι θα τερματίσει στην τετράδα, έχοντας αναλύσει ομαδικά και ατομικά στατιστικά. Βλέποντας την στο γήπεδο και συζητώντας με ανθρώπους που ζουν σε καθημερινή βάση το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου για το θαύμα του Ρανιέρι. Ο Αρσέν Βενγκέρ δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα: «Φαίνεται ότι η Λέστερ διαθέτει σταθερότητα και ποιότητα. Τα γκολ που σκοράρουν δείχνουν ότι θα μείνουν ψηλά. Πρέπει να να τους υπολογίζουμε πλέον σαν ομάδα που μάχεται για την Premier League».

Τι δείχνουν τα γκολ αυτά; Σύμφωνα με τη στατιστική εταιρεία Opta η Λέστερ έχει το καλύτερο ποσοστό γκολ/ανά τελική προσπάθεια, ξεπερνώντας το 20%. Για τον Ρανιέρι, αυτή καθεαυτή η δημιουργία τους είναι που παίζει το σημαντικότερο ρόλο. Μέχρι και το ματς με την Τσέλσι είχαν 40 «καθαρές» ευκαιρίες, όσες η Μάντσεστερ Σίτι, με μόνο την Άρσεναλ να έχει περισσότερες. Τα στατιστικά του ESPN δείχνουν και κάτι άλλο: Μόνο η Άρσεναλ και η Σαουθάμπτον δημιουργούν καταστάσεις για σουτ πιο κοντά στην εστία από ότι η Λέστερ. Στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα είναι πέμπτη σε συνολικό αριθμό τερμάτων! Έχει 36, δύο λιγότερα από τη Μπαρτσελόνα και μπροστά της είναι μόνο, εκτός από τους Καταλανούς, η Ντόρτμουντ, η Μπάγερν και η Παρί.

Η τακτική των «Αλεπούδων» μοιάζει απλή, ωστόσο είναι άκρως αποδοτική. Όπως έχουμε ξαναπεί, διαθέτει μια μοναδική ικανότητα στις αντεπιθέσεις. Αμύνεται βαθιά, κλείνει χώρους προς τα πίσω και χτυπάει σε εκείνους που αφήνει ο αντίπαλος. Κατοχή στον αντίπαλο, λίγες πάσες, μακρινές μπαλιές, πολλά γκολ από αυτές και τρομερή μαχητικότητα. Μπορείτε ΕΔΩ να διαβάσετε στατιστικά που στηρίζουν τα συμπεράσματα αυτά.

Ο άκρως ρεαλιστής Ζοσέ Μουρίνιο αναγνώρισε ότι ο προκάτοχός του στον πάγκο της Τσέλσι έχει καταφέρει να χτίσει κάτι που έχει γερές βάσεις και δήλωσε, πριν την σέντρα: «Το να είσαι στην κορυφή τον Δεκέμβριο δεν είναι το ίδιο με το να είσαι εκεί έπειτα από τρία ματς. Αν μπορούν να παλέψουν για τον τίτλο; Μπορούν, αν οι παραδοσιακοί διεκδικητές συνεχίσουν να τα πηγαίνουν τόσο άσχημα. Είναι μια ομάδα, ένας προπονητής που αξίζουν το σεβασμό».

Είχαμε αναφερθεί στα «αγκάθια» που θα αποτελούσαν σε σημαντικό βαθμό την πυξίδα της φετινής χρονιάς. Και στα μέσα της διαδρομής, η πυξίδα δείχνει τη σωστή πορεία. Πέρασε χωρίς να χάσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Έκανε πάρτι μέσα στο Σουόνσι. Και «βύθισε» ακόμα περισσότερο την ομάδα του Μουρίνιο. Έχει σίγουρα και την τύχη με το μέρος της, όπως και την «τύχη» μέχρι στιγμής αρκετές ομάδες να μην της έχουν δείξει τη δέουσα προσοχή με τη λογική ότι «Λέστερ είναι, θα ξεφουσκώσει».

Επίσης, έχει καταφέρει να περιορίσει στο ελάχιστο τους τραυματισμούς της και να έχει σε εξαιρετική κατάσταση τους παίκτες-κλειδιά και κατά βάση τον Μαχρέζ και τον Βάρντι. Ο πρώτος, έχει συμμετοχή σε 18 γκολ φέτος (11 τέρματα, 7 ασίστ). Ο δεύτερος έφτασε τα 15 γκολ στο Πρωτάθλημα, όσα έχουν μαζί ο Μέσι και ο Ρονάλντο! Και συμμετοχή στον ίδιο αριθμό τερμάτων με τον Αλγερινό!

Υπάρχει και ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο. Τους τελευταίους 4 μήνες η ομάδα του Ιταλού μετρά μόλις 11 τραυματισμούς. Θέμα τύχης; Ως ένα σημείο ναι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι «Αλεπούδες» επενδύουν στην τεχνολογία και στην επιστήμη. Η συνεργασία του με τον Ματ Ριβς, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για τον επικεφαλής φυσικής κατάστασης και αποκατάστασης.

Όπως δηλώνει και ο ίδιος, δουλειά του είναι να μεγιστοποιήσει την απόδοση και να μειώσει τους τραυματισμούς στο σύλλογο. Βρίσκεται από πέρυσι εκεί, δουλεύει με τους παίκτες και και βάσει αποτελέσματος, η δουλειά του κρίνεται άκρως ικανοποιητική. Τόσο στην απόδοση, όσο και στην αποκατάσταση. Στη διαχείριση των ταλαιπωρημένων παικτών και στη φρεσκάδα που βγαίνει στο χορτάρι. Επίσης, συνεχώς πλαισιώνεται με νέα τεχνολογία. Πρόσφατα στο προπονητικό κέντρο τοποθετήθηκε μόνιμη μονάδα κρυοθεραπείας ικανή να καλύψει ολόκληρο το σώμα του αθλητή, για ακόμα καλύτερη δουλειά στην αντιμετώπιση των τραυματισμών.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το δεύτερο μισό της ομάδας των Μίντλαντς θα είναι ανάλογο σε απόδοση. Έχει άλλωστε τρία ακόμα σερί δύσκολα ματς, που αν χάσει βαθμούς το ξημέρωμα του 2016 θα τη βρει αρκετά χαμηλά. Δύο διαδοχικές εκδρομές στο Μέρσεϊσαϊντ για τα ματς με Έβερτον και Λίβερπουλ. Και κλείσιμο του 2015 με εντός έδρας ματς απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι πιθανόν να ξεμείνει από δυνάμεις και τύχη, να βρει επιτέλους αντιπάλους που θα την αντιμετωπίσουν όπως της αρμόζει. Όμως πλέον έχει δείξει πως μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πάντες και τουλάχιστον να παλέψει. Το εύκολα πέντε γκολ από την Άρσεναλ, την μοναδική ομάδα από το πάνω ράφι που είχε αντιμετωπίσει μέχρι και την αναμέτρηση με τη Γιουνάιτεντ, δείχνουν να ανήκουν στο παρελθόν.

Η μεταγραφική περίοδος μπορεί να αποδεχθεί κρίσιμη, αν για παράδειγμα φτάσει κάποια μεγάλη πρόταση για τους top performers της. Ωστόσο, δεν γίνεται πλέον να αντιμετωπίζεται ως φούσκα. Το 2-1 με την Τσέλσι μπορεί να είναι το δικό της σημείο αναφοράς. Εκείνο που θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο την ψυχολογία, θα κάνει τους πάντες να καταλάβουν ότι θα κοιτάζει ψηλά μέχρι το τέλος της σεζόν. Και κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φτάσει. Το αγγλικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο όμορφες ιστορίες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.