Το μαγικό ραβδάκι

Το μαγικό ραβδάκι

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη Βέρντερ Βρέμης, την επισφαλή θέση του Σκρίπνικ και τον... μάγο που ψάχνει η διοίκηση.

«Zweite Liga, Werder ist dabei», φώναζαν οι οπαδοί του Αμβούργου μετά τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους στη Βρέμη, που ήταν η πρώτη μετά τον Φεβρουάριο του 2007. Το Nordderby αυτή τη φορά άφησε στους πράσινους πικρή γεύση. Και τεράστια ανασφάλεια.

Η Βέρντερ έχει χάσει τα 8 από τα 10 τελευταία της παιχνίδια στο πρωτάθλημα, που είναι και η χειρότερη επίδοση, ενώ το ξεκίνημά της ήταν το χειρότερο εδώ και 41 ολόκληρα χρόνια… Τα αρνητικά ρεκόρ δεν σταματάνε εκεί, καθώς η τελευταία φορά που είχε 9 ήττες στις 14 πρώτες αγωνιστικές ήταν τη σεζόν 1974-75, ενώ δέχθηκε γκολ για 17ο ματς στη σειρά, ισοφαρίζοντας το αρνητικό ρεκόρ συλλόγου (1963-64, 2010-11).

Πλέον, βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση με πέρυσι (13 βαθμοί σε 14 ματς). Και, φυσικά, με την πλάτη στον τοίχο. Η μεγαλύτερη πίεση είναι στον άνθρωπο, που πέρυσι όχι μόνο την έσωσε από την καταστροφή, αλλά έδειξε ικανός να την οδηγήσει ξανά στο σωστό μονοπάτι. Ο Βίκτορ Σκρίπνικ μοιάζει να παίζει το κεφάλι του μέχρι τη διακοπή. Το ντέρμπι, το οποίο ο Ούτζα είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο σημαντικό της χρονιάς» μετά τη συντριβή από τη Βόλφσμπουργκ, εξελίχθηκε σε φιάσκο. Σε ένα ντέρμπι της φτώχειας και της μιζέριας για τους πράσινους.

«Πιστεύουμε στις δυνατότητές μας. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτό το συναίσθημα», είπε ο Βέστεργκαρντ, ενώ ο Σκρίπνικ αναλώθηκε σε κλισέ. Οι δημοσιογράφοι επέμειναν. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση», απάντησε ο Ουκρανός. «Δεν είναι ότι καθόμαστε εδώ, πίνουμε καφέ, βλέπουμε ταινίες και σκεφτόμαστε: όλα θα πάνε καλά».

Τελικά, αυτό που φαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στις απόψεις του προπονητή και της διοίκησης. Η πώληση των Ντι Σάντο και Ζέλκε το περασμένο καλοκαίρι, άλλαξε τα δεδομένα και επιθετικά η Βέρντερ είναι αγνώριστη. Ο σύλλογος βρίσκεται για 4η συνεχόμενη σεζόν στη μάχη της παραμονής. Δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά αγωνιστικά και οικονομικά. Οι ζημίες, που ανακοινώθηκαν για το προηγούμενο έτος, ήταν στα 5,9 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα 4 χρόνια συνολικά ανήλθαν στα 37,5. Πόσα είναι διαθέσιμα στα ταμεία; Μόλις 2 εκατ. ευρώ…

Αυτό κάνει την ενίσχυση ανύπαρκτη και τις πωλήσεις επιτακτική ανάγκη. Οι δηλώσεις του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου, Μάρκο Μπόντε, πριν λίγες ημέρες στην Bild παρερμηνεύτηκαν σχετικά με τη μεταγραφική πολιτική. Αυτό ανάγκασε τον τεχνικό διευθυντή, Τόμας Άιχιν, να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. «Συναντηθήκαμε με τη διοίκηση και όλα ξεκαθάρισαν. Δεν έχουμε προγραμματίσει καμία μεταγραφή». Όλα αυτά τη στιγμή, που ο Σκρίπνικ έχει θέσει τις προτεραιότητές του και μίλησε ανοιχτά για ενίσχυση… «Είμαι σίγουρος ότι οι scouts και η διοίκηση έχουν κάνει τα πλάνα τους για τον Ιανουάριο», είχε πει πριν λίγες ημέρες.

Το πλάνο της διοίκησης και του Ουκρανού ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή. Οι πράσινοι πρέπει να βασιστούν στο ταλέντο από τις ακαδημίες. Το έκανε πράξη στο σημείο του δυνατού. Η κρίση, όμως, στη Βέρντερ είναι πάντα κακός σύμβουλος. Και λειτουργεί μονίμως ανασταλτικά τα τελευταία χρόνια. Η επιλογή του Σκρίπνικ έμοιαζε με μία στιγμή «νηφαλιότητας». Η στήριξή του, όμως, μόνο στα λόγια δεν έχει λογική και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

«Είμαι πεπεισμένος για τον Βίκτορ. Πιστεύω ότι είναι ο κατάλληλος προπονητής», τόνισε ο Μπόντε σε συνέντευξή του στην Weser-Kurier λίγες ημέρες μετά από εκείνη στην Bild, στην οποία έλεγε ότι τα πάντα θα αναλυθούν και όλοι θα κριθούν στη διακοπή. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.

«Αγαπάει τη Βέρντερ, έχει περάσει τη μισή του ζωή στον σύλλογο και είναι τέλειος για την ενσωμάτωση των νεαρών παικτών και για τη φιλοσοφία μας», τόνισε ο Μπόντε. Η διοίκηση, λοιπόν, περιμένει να έχει έναν προπονητή, που με ένα μαγικό ραβδάκι θα φέρει την επιτυχία, χρησιμοποιώντας παίκτες από τις ακαδημίες, οι οποίοι στη συνέχεια θα πρέπει να πουληθούν, για να καλυφθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Ποια, όμως, είναι αυτή η πραγματικότητα; Μάλλον ότι υπό την πίεση του υποβιβασμού δεν μπορείς να κάνεις τέτοια πλάνα. Ο φόβος της ήττας ξυπνάει άλλα ένστικτα, που πέρυσι δεν είχαμε δει με τον Σκρίπνικ στον πάγκο. Ο ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στην αμφισβήτηση. Κυρίως εκ τω έσω, καθώς οι πράσινοι αμφισβητούν τους εαυτούς τους σε όλους τους τομείς. Διότι, κανένας δεν μπορεί να πει πώς θα λυθεί το πρόβλημα αγωνιστικά.

Πέρα από το προφανές, που είναι η αναποτελεσματικότητα στην επίθεση, ο λόγος που λείπει η ένταση δεν είναι προφανής. «Μακάρι να ήξερα», απάντησε ο Γιουνούζοβιτς σε ερώτηση για το που οφείλονται τα προβλήματα της Βέρντερ. «Θα πρέπει να ρωτήσετε την ομάδα», ήταν η απάντηση του αποπροσανατολισμένου Σκρίπνικ μετά την ήττα από το Αμβούργο.

Στην πρώτη προπόνηση μετά το ντέρμπι έδειχνε άνετος. Όμως δεν ήταν. «Θα προσπαθήσουμε να τα πάμε καλά μέχρι τη διακοπή και μετά θα δούμε πώς θα πάει», τόνισε και έμοιαζε βυθισμένος στις σκέψεις του. Σε αντίθεση με αυτά, που μας είχε συνηθίσει, δεν άφησε την προπόνηση στα χέρια του Φρινγκς, αλλά ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή. Στη συνέχεια αποφάσισε οι προπονήσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης να είναι κλειστές. Όλοι θα πρέπει να συνηθίσουν αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το radiobremen, άλλωστε, εξέπεμψε… SOS.

«Οι παίκτες έχουν κάνει την αυτοκριτική τους. Έχουν την ευκαιρία να κάνουν τα λόγια τους πράξη», είπε ο Σκρίπνικ πριν το πολύ κρίσιμο ματς της Κυριακής (06/12) με τη Στουτγκάρδη. « Η φάση που περνάμε είναι πολύ παράξενη». Σύμφωνα με τη διοίκηση είναι 5-6 βαθμούς μακριά από τον στόχο. Για μία ομάδα, όμως, με ξεκάθαρο στόχο την παραμονή, η «ποσοτικοποίηση» δε θα έπρεπε να είναι το κριτήριο. Όσο αποπροσανατολισμένος δείχνει τελευταία ο Σκρίπνικ, άλλο τόσο είναι και η διοίκηση.

«Πρέπει να εμπιστευθούμε το προπονητικό τιμ. Δεν υπάρχει εναλλακτική». Ο πρώην πρόεδρος, Φίσερ, αποφάσισε να βγει από την αφάνεια, παρά την υπόσχεσή του για το αντίθετο, και με δηλώσεις του στην Kreiszeitung Syke τάχθηκε υπέρ της παραμονής του Ουκρανού στον πάγκο. Αυτή τη στιγμή η Βέρντερ χρειάζεται βαθμούς με κάθε κόστος. Είναι στη σφαίρα της «καταδίκης των βαθμών». Καταδίκης, διότι ο προπονητής θα πρέπει να προδώσει τις αρχές του. Θα πρέπει να ξεχάσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, που υποσχέθηκε, και θα πρέπει να φέρει τη σταθερότητα στην άμυνα. Και από εκεί ό,τι έρθει.

Η κληρονομιά του είναι σε κίνδυνο. Όπως και η θέση του. Και η διοίκηση της Βέρντερ θα πρέπει να αποφασίσει. Είτε θα πορευτεί με τις επιθυμίες του προπονητή της, ο οποίος ακόμα και τώρα μοιάζει η καλύτερη επιλογή, είτε θα πορευτεί στο δικό της μονοπάτι με κάποιον άλλο στο τιμόνι. Το σημαντικό, όμως, είναι να αποφασίσει έχοντας γνώση ότι μαγικό ραβδάκι δεν έχει κανένας...

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης