Μποριέλο: Ο επιθετικός που σκόραρε πάντα

Γιώργος Κοντογεώργης Γιώργος Κοντογεώργης
Μποριέλο: Ο επιθετικός που σκόραρε πάντα

bet365

Ο Μάρκο Μποριέλο έφτασε τα 100 γκολ στην καριέρα του και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον επιθετικό που... έβαζε γκολ όποτε ήθελε.

«Είχε δανείσει στον Πασκουάλε Τσεντόρε, πρώην Δήμαρχο του Καζερτάνο. Είχε σχέσεις με την φαμίλια Καζαλέζι. Δεν ήθελε να δώσει πίσω τα χρήματα στον πατέρα μου και σε έναν καυγά τους τον σκότωσε». Ο Τσεντόρε έκανε επί χρόνια δουλειές με καρτέλ από την Κολομβία και αφού ομολόγησε τη δολοφονία, υποστήριξε ότι ο Βιτόριο Μποριέλο του ζητούσε 300 εκατ. λιρέτες σαν τόκο επί του δανείου και ότι τον πυροβόλησε με όπλο που εκείνος είχε φέρει για να σκοτώσει τον ίδιο. «Ηταν πραγματικά μαεστρικός ο τρόπος που με μεγάλωσε η μητέρα μου. Η γειτονία της Νάπολης στην οποία μεγάλωσα, το Σαν Τζιοβάνι του Τεντούκιο, ήταν η πιο κεντρική περιοχή από όλη την πόλη για τις συμμορίες. Εκεί ένα παιδί ωριμάζει πολύ γρήγορα. Ενας χρόνος εκεί είναι σαν δέκα χρόνια οπουδήποτε αλλού. Το ποδόσφαιρο με βοήθησε να καλύψω τον χαμό του πατέρα μου, όμως θα ήθελα να έχει δει όσα κατάφερα...».

Κάπως έτσι μεγάλωσε ο Μάρκο Μποριέλο που έχασε τον πατέρα του όταν ήταν 11 ετών. Πρωτοέπαιξε ποδόσφαιρο στην ακαδημία της Μίλαν, αγωνίστηκε δανεικός σε Τρεβίζο και Τριεστίνα σε χαμηλότερες κατηγορίες και επέστρεψε στους Ροσονέρι το 2002 για να αρχίσει μία ατέλειωτη σειρά δανεισμών-επιστροφών ξεκινώντας από την Εμπολι. Το 2003-04 γύρισε στο San Siro, είχε 11 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και έβαλε τον πρώτο τίτλο στο παλμαρέ του με το Scudetto του 2004. Ακολούθησε... έξοδος προς Ρετζίνα (2004), Σαμπντόρια (2005), ξανά Τρεβίζο (2006) και το 2006-07 ήταν και πάλι στην Μίλαν, έπαιξε σε 3 αγώνες στο Champions League και το έβαλε και αυτό στο CV του (στη φωτό με τον Γιοάν Γκουρκίφ).

Η επόμενη χρονιά ήταν η πιο παραγωγική της καριέρας του. Το 2007-08 στην νεοφώτιστη τότε, Τζένοα, έβαλε 19 γκολ στην Serie A και τερμάτισε στην 3η θέση των σκόρερ πίσω μόνο από τους Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και Νταβίντ Τρεζεγκέ της Γιουβέντους. Η Μίλαν αναγκάστηκε να τον ξανα-αγοράσει δίνοντας σχεδόν 9 εκατ. ευρώ στους Ροσομπλού. Χωρίς να είναι υπερπαίκτης, ο Μποριέλο συνέχιζε να κάνει σημαντική δουλειά σε όποια ομάδα και να ήταν και ύστερα από δύο ακόμα σεζόν στο Μιλάνο (17 γκολ σε 44 εμφανίσεις), μετακόμισε στην πρωτεύουσα.

Στην Ρόμα έπαιξε για 1.5 χρόνο με φουλ συμμετοχή (54 ματς, 17 γκολ) για να πάρει τον Ιανουάριο του 2012 μια μεταγραφή που τον έκανε ήρωα και θα του χάριζε ακόμα έναν τίτλο. Αποκτήθηκε δανεικός για 6 μήνες από την Γιουβέντους και έκανε όλους τους τιφόζι της Κυρίας να τον θυμούνται με χαμόγελο. Με τη μάχη για το Scudetto με την Μίλαν να «καίει», πέντε αγωνιστικές πριν το τέλος η μπάλα δεν έμπαινε με τίποτα και στο 80' ο Μποριέλο με τρομερό αριστερό έγραψε το πολύτιμο 0-1 με το ένα από τα δύο γκολ του με το κλαμπ. Ο επιθετικός, που έπαιξε 7 φορές στην Εθνική Ιταλίας, είχε μπει στο κλαμπ με πρωτάθλημα με δύο διαφορετικές ομάδες.

Το γεγονός ότι αγωνιζόταν σε top level στο ποδόσφαιρο έκανε τον Ιταλό να είναι απόλυτα επιτυχημένος και στο αντίθετο φύλο. Ενα google search στις Belen Rodriguez, Camila Morais, Nina Senicar, Susanna Petrone, Eleonora Abbagnato, Madalina Ghenea αρκεί για να δεις το επίπεδο του Μάρκο και εκτός αγωνιστικών χώρων. Τόσο υψηλό που παλαιότερα είχε αναγκαστεί να δηλώσει/παραδεχθεί ότι «βρίσκω κοπέλα όποτε θέλω». Ακόμα και ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που είχε πέρασμα από την Μίλαν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον αριστεροπόδαρο επιθετικό. Οχι σαν ποδοσφαιριστή. «Ο Μποριέλο είναι πολύ όμορφος». Μετά την Γιούβε επέστρεψε στην Τζένοα το 2012-13 και είχε καλή χρονιά με 28 αγώνες/12 γκολ και την επόμενη έπαιξε σε Ρόμα/Γουέστ Χαμ χωρίς να σκοράρει.

Σε εκείνο το σημείο της καριέρας του είχε σκοράρει με κάθε ομάδα που είχε αγωνιστεί. Με Τριεστίνα (2), Τρεβίζο (17), Μίλαν (21), Εμπολι (1), Ρετζίνα (3), Σαμπντόρια (2), Τζένοα (31), Ρόμα (18), Γιουβέντους (2) βρέθηκε κοντά στα 100 γκολ και το καλοκαίρι που πέρασε έφτασε κοντά στην Ελλάδα και την ΑΕΚ. Τελικά ήρθε στην χώρα μας μόνο για να κάνει διακοπές στην Μύκονο και για επόμενο σταθμό επέλεξε την νεοφώτιστη στην Serie A, Κάρπι.

Το Σάββατο (28/11) η ομάδα του έπαιζε σε ένα γήπεδο που ήξερε πολύ καλά. Η Τζένοα προηγήθηκε στο Marassi αλλά η Κάρπι εκμεταλλεύτηκε το ότι οι Ροσομπλού έμειναν με δέκα και τον Μάρκο Μποριέλο. Στο 57' με αριστερό διαγώνιο σουτ στην κόντρα ισοφάρισε σε 1-1 και δεν πανηγύρισε και στο 80' με έξυπνη ασίστ έδωσε πάρε-βάλε στον Κριστιάν Τζακάρντο για τη μεγάλη νίκη (1-2). Αυτό ήταν το γκολ Νο100 στην καριέρα του Μποριέλο, ο οποίος συνέχισε τη συνήθεια που έχει να «χτυπά» κόντρα στις πρώην όπως είχε κάνει με την Τζένοα κόντρα στην Γιουβέντους και φέτος κόντρα στην Ρόμα. Το πρώτο του φετινό τέρμα ήταν σε βάρος της Παλέρμο (και τα 3 εκτός έδρας).

Εχοντας αγωνιστεί σε 6 ματς βασικός και σε 3 σαν αλλαγή, έχει απολογισμό 3 γκολ και 3 ασίστ και έχει κάνει τους νεοφώτιστους να ελπίζουν. «Θέλω να πετύχω τουλάχιστον 12 γκολ. Η επιλογή μου να έρθω εδώ έχει να κάνει με την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο και την επιθυμία να είμαι ηγέτης». Παρότι έχει πετύχει αρκετά εντυπωσιακά γκολ, ο Μποριέλο αν και αυτό που λέμε, τίτμιος, στο μυαλό των περισσότερων ήταν μία μέτρια λύση για να συμπληρώσουν το ρόστερ τα μεγάλα κλαμπ στην Ιταλία. «Συνέχεια ακούω αυτή την ιστορία για την εξωτερική μου εμφάνιση, αλλά δεν δίνω σημασία. Είμαι ποδοσφαιριστής και θέλω να είμαι ποδοσφαιριστής».

Οταν πάντως, κάποια στιγμή, αποφασίσει να σταματήσει την μπάλα, το αφεντικό των Εμιλιάνι, Στέφανο Μπονατσίνι, κάτι μπορεί να του βρει αφού είναι ιδιοκτήτης γνωστής εταιρίας ένδυσης. «Αν ο πρόεδρος θέλει να μου δώσει συμβόλαιο για μοντέλο πρέπει να ξέρει ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο για μοντέλο απ' ότι για ποδοσφαιριστής...».

Follow me: George_Kontogeorgis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κοντογεώργης
Γιώργος Κοντογεώργης