Τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου (60-51)

Gazzetta team
Τα κορυφαία γήπεδα του κόσμου (60-51)

bet365

Η Βόλτα του FourFourTwo στα γήπεδα του πλανήτη συνεχίζεται. Σειρά παίρνουν τα στάδια από τη θέση 60 μέχρι την 51η και σε αυτή ξεχωρίζει το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας!

60. The Millennium Stadium: Χτίστηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 1999, κόστισε 121 εκατ. λίρες, όσα έδωσε περίπου η Γιουνάιτεντ για τον Ντι Μαρία. Η αρχή δεν ήταν καλή, αφού ελάχιστα ματς φιλοξενήθηκαν στην έδρα του! Ωστόσο, όσο περνούσαν οι μήνες το γήπεδο στην Ουαλία ανεβάζει τον πήχη και υποδέχθηκε τη νίκη της Λίβερπουλ επί της Γουέστ Χαμ, αλλά και αρκετά ματς πλέι οφ. Ενα στολίδι για την Ουαλία και με το κλείσιμο της οροφής η ατμόσφαιρα είναι μαγική! Από το γήπεδο ο δρόμος σε βγάζει κατευθείαν στο κέντρο της πόλης!

59. Nacional Julio Martinez Pradanos: Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρώην αθλητικού συντάκτη ! Τι Εθνικό στάδιο της Χιλής και μεγαλύτερο γήπεδο είχε χρησιμοποιηθεί και ως κέντρο κράτησης στη διάρκεια του πραξικοπήματος! Γεμάτο ιστορία, αφού φιλοξένησε τον τελικό του Μουντιάλ του 1962 και του Κόπα Αμέρικα του 2015! Στιγμές δόξας στη δεκαετία του 1960 είχε φιλοξενήσει 80.000 φιλάθλους, αλλά σήμερα η χωρητικότητά του έχει μειωθεί στο μισό!

58. ΟΑΚΑ: Η Ελλάδα είναι η πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων και το γήπεδο στο παρελθόν ήταν γνωστό ως «Σπύρος Λούης». Το ΟΑΚΑ ανακαινίστηκε πλήρως πριν τους αγώνες του 2004! Το γήπεδο έχει χωρητικότητα 75000 θέσεων και διαθέτει μια θεματική πανοραμική οροφή, ωστόσο παίρνει αρνητικό πρόσημο για το γεγονός πως οι υπόλοιπες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που το περιβάλλουν έχουν αφεθεί στη μοίρα τους... Πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ΟΑΚΑ είχε φιλοξενήσει αγώνες του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ. Από τότε, η ΑΕΚ το χρησιμοποιεί ως έδρα, ενώ και ο Παναθηναϊκός έχει παίξει ευρωπαϊκά ματς. Το 2007 φιλοξένησε τον τελικό του Champions League, όταν και η Μίλαν πήρε την εκδίκησή της.

57. Moses Mabhida: Ακόμα ένα εξαιρετικό γήπεδο που χτίστηκε για τις ανάγκες του Μουντιάλ, με το όνομά του να το παίρνει από τον πρώην γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού κόμματος της Ν. Αφρικής. Ο Ζεράρ Λε Ρου ήταν ο αρχιτέκτονας του γηπέδου και η καμάρα του γηπέδου είναι ορατή από πολύ μακριά. Οικολογικός προσανατολισμός, από τις πιο «πράσινες» έδρες στην Αφρική! Φιλοξένησε την ήττα σοκ των Ισπανών από τους Ελβετούς, αλλά και τον ημιτελικά του Μουντιάλ.

56. Stadio San Paolo: Γήπεδο με... τρελή «ηχορύπανση», το Σαν Πάολο θυμίζει κάτι από Νότιο Αφρική! Φωτοβολίδες, σημαίες, τεράστια πανό και οι Ναπολιτάνοι κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο γήπεδο στην Ιταλία και ο κόσμος ακολουθούσε την ομάδα ακόμα κι όταν αυτή ήταν στην 3η κατηγορία. Εχει ζήσει απίθανες στιγμές το γήπεδο κι αυτό το οφείλει και στον Ντιάγκο Μαραντόνα που πήρε τη Νάπολι από την κορυφή και την έφτασε στην κορυφή! Αν και μόλις 65 ετών το Σαν Πάολο έχει ανακαινιστεί για το Euro του 1980, το Μουντιάλ του 1990 και ξανά το 2010. Μεγάλα τμήματά του έχει κλείσει εξαιτίας ανησυχίας για επεισόδια.

55. Rungrado Stadium: Ενα απίθανο γήπεδο στην Πιονγιάνγκ, το οποίο φιλοξενεί το «Arirang Festival», αγώνες γυμναστικής που γίνονται στη χώρα και η χωρητικότητά του αγγίζει τις 150000! Το μεγαλύτερο γήπεδο του κόσμου. Το γήπεδο ανακαινίσθηκε σύντομα και έχουν «φουντώσει» οι φήμες πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι έτοιμος να μεταφέρει εκεί και τους αγώνες της Εθνικής ομάδας. Οι πόρτες του άνοιξαν το 1989 για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας, «απάντηση» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988! Μοιάζει σαν σοβιετικό μπολ, με κάποιες τοπικές πινελιές, όπως τα 16 τόξα που συνθέτουν την οροφή! Εντυπωσιακό γήπεδο, επιβλητικό, αλλά άγνωστο στον... έξω κόσμο!

54. Volksparkstadion: Μπορεί να άνοιξε τις πύλες του το 1953, αλλά η ανακαίνιση που έγινε πριν 17 χρόνια του έδωσε ένα νέο πρόσωπο! Το... παλιό είχε φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 1974 και το Euro του 1988, ωστόσο δόθηκαν 95 εκατ. ευρώ για μια νέα αρένα που θα φιλοξενούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006! Το Αμβούργο διαθέτει ένα από τα ωραιότερα γήπεδα του κόσμου. Το γήπεδο μετατοπίστηκε κατά 90 μοίρες για να φωτίζεται ακόμα ακόμα περισσότερο. Η χωρητικότητά του είναι στις 53.000, ενώ το ρεκόρ προσέλευσης έχει αγγίξει τις 57.000.

53. Gigante de Arroyito: Μπορεί να μην είναι το ωραιότερο γήπεδο του κόσμου, αλλά είναι το πιο ζωντανό εξαιτίας της ατμόσφαιρας! Χρωματισμένα καθίσματα, δίπλα στον ποταμό Παρανά και η Ροζάριο μπορεί να μη βρίσκεται στους κορυφαίους συλλόγους της χώρας, αλλά έχει χάσει μόλις επτά ματς από τα 45 που έχει δώσει στην έδρα της. Τι μπορεί να κάνει η ατμόσφαιρα... Φιλοξένησε την Αργεντινή στη διάρκεια της β' φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978! Τότε που ο Μάριο Κέμπες έκανε μαγικά παιχνίδια...

52. Estadio Ramón Sánchez-Pizjuán: Περπατώντας κατά μηκος της Avenida de San Francisco Javier δεν βλέπεις κάτι που να σε εντυπωσιάζει. Στη συνέχεια στρίβεις δεξιά σε ένα δυσδιάκριτο εμπορικό συγκρότημα και από κει θα δεις την τεράστια τοιχογραφία που κοσμεί το εξωτερικό του Sánchez-Pizjuán. Ένα αυθεντικό ισπανικό γήπεδο που έχει φιλοξενήσει τεράστιους συλλόγους απ όλο τον κόσμο.. Στα χρώματα της ομάδας, ο παίκτης αισθάνεται την «καυτή» ανάσα του οπαδού, στην πιο «καυτή» έδρα της Ισπανίας. Έχουν αρχίσει οι εργασίες ανακαίνισης, αλλά η διοίκηση δεν θέλει να αλλάξει τον μοναδικό χαρακτήρα του γηπέδου!

51. Hampden Park: Πήρε το όνομά του από τον Τζον Χάμπντεν ο οποίος και αγωνίστηκε για τους Roundheads στον εμφύλιο πόλεμο. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα, Archibald Leitch, και η κατασκευή του είχε τεράστιο αντίκτυπο για την κατασκευή γηπέδων όπως το Ολντ Τράφορντ, το Άνφιλντ, το Βίλα Παρκ, το Γκούντισον Παρκ, το Γουάιτ Χαρτ Λέιν και το Κρέιβεν Κότατζ. Για μισό αιώνα, μέχρι το Μαρακανά να ανοίξει τις πύλες του, ήταν το μεγαλύτερο στάδιο στον κόσμο. Στη δεκαετία του 1990 άρχισε η ανοικοδόμησή του, αλλά διατηρεί την αύρα του Leitch.

Δείτε εδώ τις λίστες 100-91, 90-81, 80-71, 70-61,



 

Τελευταία Νέα