Gegenpressing σημαίνει επίθεση

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Gegenpressing σημαίνει επίθεση

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη Λίβερπουλ με ψυχολογία Κλοπ που σκόρπισε την Μάντσεστερ Σίτι και την απελευθέρωση των Βραζιλιάνων με τον Γερμανό προπονητή.

Αρκετές αναλύσεις σε διεθνή ΜΜΕ πριν ακόμα ο Γίργκεν Κλοπ δείξει τις σκέψεις του στο χορτάρι για την νέα εποχή της Λίβερπουλ εστίαζαν στο πως θα χρησιμοποιήσει τον Κριστιάν Μπεντέκε. Πολλοί απόρησαν όταν είδαν πως τόσο ο Βέλγος φορ, όσο και ο Στάριτζ ήταν στον πάγκο στο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Σίτι. Η τριπλέτα των Λαλάνα-Κουτίνιο-Φιρμίνο όμως έδωσε απαντήσεις σε όλους.

Είχαμε πει πως τα στοιχεία Κλοπ στο παιχνίδι των Μέρσεϊσαϊντερς θα ριζώσουν σταδιακά στο κομμάτι για το gegenpressing και τον Γερμανό όταν υπέγραψε με τη Λίβερπουλ. Όπως επίσης και στον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει μια προσωπικότητα του βεληνεκούς του στο Άνφιλντ. Η σωστή οργάνωση, η ενέργεια και η δουλειά χωρίς τη μπάλα φάνηκε από το ξεκίνημα. Οι παίκτες έδειξαν να κατανοούν την απόλυτη ανάγκη της γρήγορης επανάκτησης για την εξυπηρέτηση της τακτικής στην οποία θα βασιζόταν το παιχνίδι τους από εδώ και στο εξής. Προφανώς, η εφαρμογή θα βελτιώνεται όλο και περισσότερο με τον χρόνο και την δουλειά. Απέναντι στη Σίτι όμως οι Reds έδειξαν ότι μαθαίνουν εξαιρετικά γρήγορα. Στο αντίπαλο 1/3 έβγαλαν πράγματα που τους έλειπαν σε προηγούμενα ματς και άγγιξαν το τέλειο παιχνίδι, δείχνοντας πως το gegenpressing μπορεί να αποτελέσει εκπληκτικό όπλο στην επίθεση.

Μια συμβουλή. Όσοι είδατε το ματς συνδυαστικά με το clasico, παρακολουθείστε το ξανά. Ή έστω (πολύ) εκτεταμένα στιγμιότυπά του. Θα το απολαύσετε. Ο Γερμανός με την χρησιμοποίηση του Φιρμίνο, ο οποίος έχει αγωνιστεί στην κορυφή σε κάποια ματς στο παρελθόν αλλά προφανώς δεν είναι επιθετικός, έκανε την κίνηση ματ που αποσυντόνισε εντελώς την αμυντική λειτουργία των Σίτιτζενς. Με τους Κουτίνιο και Λαλάνα να πιέζουν την πρώτη πάσα στα άκρα και τους Τσαν και Μίλνερ να εγκλωβίζουν τους Τουρέ και Φερνάντο στον άξονα δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για το geggenpressing. «Τους βάλαμε ερωτηματικά με τον σχηματισμό μας, ώστε να μην ξεκινήσουν το ματς όπως ήθελαν», τόνισε ο πρώην τεχνικός της Ντόρτμουντ. Η ταχύτητα στο τρανζίσιον και οι κινήσεις στο χώρο διέλυσαν την άμυνα της Σίτι. Ο τρόπος που αναπτύσσονταν ήταν εκπληκτικός.

Σε αυτό που ήταν περισσότερο 4-3-3 και λιγότερο 4-2-3-1 ο Φιρμίνο, παίζοντας ουσιαστικά σαν playmaker από την κορυφή σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, με τις κινήσεις και την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια αφενός ταλαιπωρούσε τους αμυντικούς, αφετέρου συνεργαζόταν άψογα με τον Κουτίνιο και τον Λαλάνα διαβάζοντας τις κινήσεις τους, εκμεταλλευόμενος τα δημιουργικά του προτερήματα και την διορατικότητα. Δημιουργούσε χώρους, ακόμα, τραβώντας τους αμυντικούς με τις πλάγιες κινήσεις του, την ώρα που ο συμπατριώτης του ερχόταν για να τους γεμίσει. Και οι τρεις της επίθεσης ήξεραν πως να εκμεταλλευτούν το κάθε εκατοστό κενού χώρου και έχουν την τεχνική για να περάσουν τις μπάλες. Όταν έπαιζαν κοντά στο «false nine» οι επιθετικοί των «φτερών», οι του κέντρου έδιναν πλάτος και ο Λούκας έμενε στον άξονα.

Το δεύτερο γκολ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Φιρμίνο εκθέτει τον Ντεμικέλις και κουβαλώντας τη μπάλα βγαίνει στα δεξιά, για να περάσει τη μπάλα στον Κουτίνιο, που κάνει κίνηση, ακριβώς εκεί που τη θέλει. Οι δύο Βραζιλιάνοι δείχνουν ότι με τον Κλοπ απελευθερώνονται και το στιλ του τους ταιριάζει. Απέναντι στη Σίτι συνεργάστηκαν 13 φορές και απόρροια των συνεργασιών τους ήταν το δεύτερο και το τρίτο γκολ. Ο Κουτίνιο παίζοντας περισσότερο κάθετα, ο Φιρμίνο απειλώντας αλλά και ψάχνοντας την κίνηση του συμπατριώτη του όταν του δημιουργούσε χώρους.

Είναι δεδομένο πως το ξεκίνημα βοήθησε πολύ στην εξέλιξη του αγώνα, ωστόσο ακόμα και το γεγονός αυτό έχει τη βάση του. Ο Κουτίνιο βλέπει την πορεία της μπάλας στο βολέ του Χαρτ και τρέχει να πρεσάρει αμέσως το μπακ. Τη στιγμή του κλεψίματος, πέντε παίκτες αρχίζουν να την πορεία τους προς την αντίπαλη εστία και είναι φανερό πως μπορούν να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσα στις γραμμές. Ο Φιρμίνο το κάνει εύκολα και ο Κουτίνιο αμέσως γεμίζει το κενό του στην περιοχή. Την ώρα του γυρίσματος του Βραζιλιάνου, είναι σε θέση βολής δύο στην μικρή περιοχή και ένας λίγο πιο πίσω. Τελικά, ο Μανγκαλά κάνει τη δουλειά γι' αυτούς, χάνοντας αρχικά τον Φιρμίνο και πετυχαίνοντας αυτογκόλ στη συνέχεια.

Από τα πρώτα λεπτά οι Ρεντς έβγαλαν τρομερή αυτοπεποίθηση, η οποία με το γρήγορο γκολ γιγαντώθηκε. Δείτε τη σουτάρα του Σκρτελ. Την επιμονή του Φιρμίνο μπροστά στα θηρία στο 70'. Το τακουνάκι του Τσαν στο γκολ, βρίσκοντας με τέλειο συγχρονισμό onside τον συμπαίκτη του. Η αυτοπεποίθηση και η ψυχολογία χτίζονται έσα από τα παιχνίδια και τις προπονήσεις και ο Κλοπ προσπαθεί να εμφυσήσει στους παίκτες του τη λογική πως αν εφαρμόσουν σωστά όσα τους ζητάει με πάθος, μπορούν να νικήσουν παντού.Το Μάντσεστερ ήταν μια ξεκάθαρη απόδειξη, μετά το Τσέλσι.

Η συνοχή και οι συνεργασίες που έβγαλαν οι Ρεντς ήταν τρομερές, αλλά η πίεση και η γρήγορη επανάκτηση ήταν εκείνη που αποτέλεσε τις βάσεις της. Βοήθησαν στο να λειτουργήσει η ομάδα σαν καλοκουρδισμένη μηχανή όταν είχε την κατοχή με τον αντίπαλο ανοργάνωτο. Στη χαμένη ευκαιρία στο 34', για παράδειγμα, η πίεση στην άμυνα προκάλεσε ξανά το λάθος. «Ο λόγος που παίξαμε έτσι, με αυτόν τον σχηματισμό, ήταν γιατί προσπαθήσαμε να παρατάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ποδοσφαιριστές που έχουν προπονηθεί μαζί», είπε ο Κλοπ που ποντάρει πολλά στην προετοιμασία. Το πλάνο ήταν καλοδουλεμένο και αφομοιωμένο. Ο Τζέιμς Μίλνερ προσπάθησε να μεταφέρει τον τρόπο που δουλεύει μαζί τους: «Θα σου πει αν δεν κάνεις κάτι σωστά και αυτό βοηθάει. Είναι στο παιχνίδι και ξέρεις ότι είναι εκεί μαζί σου. Ξέρει ότι θα κάνεις λάθη και θα εκραγεί, αλλά θα έρθει μετά και θα σου πει μπράβο. Κάθε προπονητής είναι διαφορετικός. Διαφέρει από τον προηγούμενο που είχαμε, αλλά όσο περισσότερο είμαστε μαζί του, τόσο καλύτεροι θα γινόμαστε». Ακόμα και σε αυτό το ματς, είχε παρατηρήσεις για τους Φιρμίνο και Τσαν. Ο πρώτος θα μπορούσε στο τετ-α-τετ του Κουτίνιο στο δεύτερο ημίχρονο, που σταμάτησε σωστά για οφσάιντ, να του δώσει τη μπάλα με τη μία πριν ο αμυντικός τραβηχτεί.

Φυσικά, το ότι λειτούργησε τόσο άψογα το σχήμα με ψευδοεννιάρι-playmaker απέναντι στη Σίτι δεν σημαίνει ότι θα αποτελεί την de facto επιλογή του Κλοπ. Έχει ενδιαφέρον το πως θα κουμπώσει ο Στάριτζ ή ο Μπεντέκε σε τέτοιας λογικής τακτική, που χρειάζεται ο κεντρικός επιθετικός αφενός να είναι κινητικότατος, αφετέρου να έχει την τεχνική, τη σκέψη και την τακτική προσήλωση να δημιουργήσει για τους υπόλοιπους. Η Λίβερπουλ του Κλοπ είναι μια ομάδα που χτίζεται, αν και η παράσταση που έδωσε στο Etihad ήταν άψογη. Ή σχεδόν. Για τον ίδιο, πάντως, έχει ακόμα πολλά περιθώρια: «Ήξερα για τον χαρακτήρα, όταν παρακολουθείς τη Λίβερπουλ βλέπεις ότι είναι έτοιμοι να δουλέψουν. Αλλά φυσικά πρέπει να δουλέψουμε στη νοοτροπία. Είναι διαφορετικό πράγμα. Είπα στους παίκτες μου στο ημίχρονο ότι δείχνουν σαν να είναι έκπληκτοι που νικούσαν -0. Πρέπει να μάθουμε να νικάμε, να έχουμε το προβάδισμα. Το ματς ήταν μακριά από το τέλειο, αλλά ήταν ένα μεγάλο βήμα. Μπορούμε να τα πάμε καλύτερα και αυτό είναι το σημαντικό»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.