Από τον φόβο στην ελπίδα

Από τον φόβο στην ελπίδα

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική δουλειά του Παλ Νταρντάι στη Χέρτα.

Η Χέρτα έχει καταφέρει να πιάσει την Bundesliga στον ύπνο. Να την εκπλήξει. Μετά από 8 αγωνιστικές οι πρωτευουσιάνοι έχουν 14 βαθμούς και εντελώς ξαφνικά η γκρίνια στο Βερολίνο έχει αντικατασταθεί από τον ενθουσιασμό. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα, άλλωστε, από το 2000, όταν στο ίδιο σημείο της σεζόν οι βαθμοί ήταν 15. Και στο τέλος είχε έρθει η έξοδος στην Ευρώπη.

Κάτι τέτοιο, φέτος, μοιάζει πολύ δύσκολο έως απίθανο. Η 4η θέση είναι απλά ένα ωραίο στιγμιότυπο και μπορεί οι οπαδοί ήδη μετά το ματς με το Αμβούργο να άρχισαν τα ανάλογα συνθήματα, όμως όλοι στον σύλλογο γνωρίζουν καλύτερα. Κανένας δεν έχει αυταπάτες και αυτό θα είναι καθοριστικό στη συνέχεια. Η αναμόρφωση οφείλεται σε έναν και μόνο άνθρωπο. Ο Παλ Νταρντάι ανέλαβε την Χέρτα τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν εκείνη βρισκόταν στην προτελευταία θέση.

Στόχος ήταν, φυσικά, η παραμονή. Ο Ούγγρος θα έπρεπε να γίνει πρώτα ο σωτήρας των Βερολινέζων. Και τα κατάφερε με δραματικό τρόπο. Η βαθμολογία μετά την τελευταία αγωνιστική βρήκε την Φράιμπουργκ να υποβιβάζεται με 34 βαθμούς, το Αμβούργο να πηγαίνει στα μπαράζ με 35 και τη Χέρτα να μένει στην κατηγορία με επίσης 35. Η καλύτερη διαφορά τερμάτων έκανε στο τέλος τη διαφορά. Από τότε έχουν περάσει περίπου 5 μήνες. Στο μεταξύ τους ματς, όμως, πριν από λίγες ημέρες μία ομάδα φαινόταν να έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. «Αυτό είναι ποδόσφαιρο», όπως έγραψε η Süddeutsche, που αποθέωσε την εμφάνιση των Blau, που έφτασαν στη νίκη με 3-0.

Από την πρώτη στιγμή ο Νταρντάι θεωρήθηκε μεταβατική λύση μετά την απόλυση του Γιος Λουχουκάι, που έκανε τα πάντα για να πετύχει τον στόχο της καθιέρωσης στην Bundesliga, όμως ήταν εμφανές ότι θα αποτύγχανε. Όλοι μετά από λίγους μήνες, όμως, ήθελαν να του δώσουν την ευκαιρία να γίνει από «σωτήρας», «προπονητής». Και ο Πρέετς του έδωσε προαγωγή. Από την προετοιμασία φαινόταν ότι γίνεται μία προσπάθεια η Χέρτα να αλλάξει από τα θεμέλια. Όχι κυρίως στα πρόσωπα (αν και υπήρξαν αρκετές αλλαγές), αλλά στη φιλοσοφία. «Arbeitsmoral» και «Spielkultur» ήταν δύο λέξεις κλειδιά το καλοκαίρι. «Ηθική στη δουλειά» και «κουλτούρα στο παιχνίδι». Ήταν οι προτεραιότητες του Νταρντάι.

«Όταν οι παίκτες βλέπουν ότι το τεχνικό επιτελείο δουλεύει σκληρά, τότε ακολουθούν και εκείνοι. Το Arbeitsmoral είναι εξαιρετικό. Αυτή είναι η νέα μας φιλοσοφία. Θέλουμε να έχουμε περισσότερη Spielkultur. Απολαμβάνω τη δουλειά μου και τη συνεργασία με τα παιδιά και ελπίζω ότι η εξέλιξή μας θα έχει και συνέχεια. Αυτό είναι ποδόσφαιρο», σχολίασε ο Ούγγρος. Το γεγονός ότι η ομάδα είναι ακόμα ένα «εργοτάξιο» και τα περιθώρια βελτίωσης μεγάλα, εξιτάρουν ακόμη περισσότερο για το πρότζεκτ στην πρωτεύουσα.

«Ο προπονητής έχει ξεκάθαρες ιδέες. Παίζουμε ξανά ποδόσφαιρο και έχουμε τους παίκτες να το κάνουμε καλά», τόνισε ο Τσιγκέρσι. «Έφερε άλλον αέρα», όπως είχε πει πριν λίγους μήνες ο Λουστενμπέργκερ, όταν δημόσια είχε ζητήσει την παραμονή του. «Οι ειδικοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν», είπε πριν ξεκινήσει η σεζόν ο Νταρντάι, καθώς η ομάδα του ήταν και πάλι από τα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα θα άλλαζαν τόσα πολλά, ώστε η μάχη για την παραμονή να μοιάζει έτη φωτός μακριά.

Το πλάνο του Ούγγρου ήταν πολύ φιλόδοξο για να πείσει τους σκεπτικούς. Περισσότερη κατοχή, μεγαλύτερο θάρρος. Μία ομάδα τολμηρή, όμως με σταθερή αμυντική λειτουργία. «Πέρυσι σωθήκαμε με τη βοήθεια του Θεού και κάποια τυχερά γκολ. Φέτος, παίρνουμε αποτελέσματα με το σπαθί μας. Σχεδιάζουμε βήμα-βήμα τη νέα Χέρτα», τόνισε ο τεχνικός των πρωτευουσιάνων. Εκεί που οι άλλοι έβλεπαν το ρίσκο να είναι μεγαλύτερο, εκείνος έβλεπε την προοπτική.

Ο Νταρντάι είχε την τύχη η δουλειά του να περάσει αθόρυβα. Μακριά από τη δημοσιότητα και όλοι επωφελήθηκαν από αυτό. «Η ισορροπία αυτή τη στιγμή είναι εκπληκτική», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής Μίχαελ Πρέετς, που τα προηγούμενα χρόνια έκανε τη μία αποτυχημένη επιλογή μετά την άλλη στις μεταγραφές. Μέχρι και αυτό φαίνεται να αλλάζει φέτος.

«Αν είχα πολλά χρήματα, θα μπορούσα να πάω στα πιο ακριβά μαγαζιά και να αγοράσω τα πιο ακριβά ρούχα. Δε χρειάζεται, όμως, να σκέφτομαι έτσι. Θα μπορούσα να βρω αυτό που θέλω στα τελευταία ρούχα στην ντουλάπα, που νόμιζα ότι δεν μου έκαναν ή τα είχα βαρεθεί», σχολίασε ο Νταρντάι, που εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα της περσινής σεζόν γρήγορα, όμως έπρεπε να περιμένει να φτάσει το καλοκαίρι, για να το διορθώσει. «Θέλαμε να φέρουμε παίκτες με νοοτροπία νικητή».

Οι μεταγραφές ήταν λίγες και έμοιαζαν με εκείνες των περασμένων ετών. Τελικά, δεν ήταν έτσι. «Είχα προβλέψει ότι η παρουσία του Ιμπίσεβιτς, θα βοηθούσε τον Καλού», αποκάλυψε ο Νταρντάι, κάτι που φάνηκε και με το παραπάνω στο ματς με το Αμβούργο. «Αυτό δείχνει τη δουλειά του προπονητή», όπως είπε ο Πρέετς.

«Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που έπρεπε να πάρεις ναρκωτικά, για να δεις ένα παιχνίδι της Χέρτα», έγραψε το Kicker και αυτό είναι το πιο εντυπωσιακό. Τα συστήματα αλλάζουν (4-4-2, 4-2-3-1, 4-1-4-1 μέχρι τώρα) ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μας και σε όλα οι παίκτες μπορούν να αντεπεξέλθουν. Και το κάνουν με τρόπο, που γεμίζει τους θεατές.

Οι οπαδοί μπορεί να πετάνε στα σύννεφα και πλέον να γεμίζουν το Olympiastadion, όμως ο Ούγγρος ξέρει ότι τα δύσκολα στο πρόγραμμα έρχονται μετά τη διακοπή. Το δυνατό ξεκίνημα, όμως, έχει ανεβάσει την ψυχολογία και αυτό κάνει την Χέρτα πολύ επικίνδυνη. Αν μετά τον Νοέμβριο οι Blau θα είναι και πάλι ψηλά, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κάτι παραπάνω από την μάχη της παραμονής.

Η Χέρτα σε πείθει ότι δεν κάνει απλά την υπέρβαση, αλλά βαδίζει στο σωστό δρόμο. Να έχεις τους στόχους της και να κερδίζεις ματς στις λεπτομέρειες είναι πολύ σημαντικό. Εντυπωσιακό. Δείχνει το επίπεδο της προετοιμασίας και της συγκέντρωσης. Και τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα, έχοντας και πολλές απουσίες, που με την επανέναρξη θα μειωθούν σημαντικά.

Η Berliner Zeitung χαρακτήρισε «μάγο» τον Νταρντάι, περιγράφοντας τις σημαντικότερες αλλαγές που έχει φέρει μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Οι οπαδοί έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια να είναι σκεπτικοί. Καχύποπτοι. Μετά την εποχή του Μπάμπελ, όμως, ο Ούγγρος είναι ο πρώτος που ξέρει την ψυχή του συλλόγου και μπορεί να του αλλάξει ταυτότητα. Το γεγονός ότι ο ενθουσιασμός είναι σε φυσιολογικά επίπεδα αντανακλά πλήρως στην προσωπικότητα του προπονητή. «Έχουμε ξεκινήσει πολύ καλά. Τίποτα περισσότερο. Κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο θα δούμε τι έχουμε μαζέψει. Τώρα, θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, να δουλεύουμε, να δουλεύουμε», τόνισε ο 39χρονος τεχνικός.

«Όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται. Δεν ονειρεύομαι την Ευρώπη. Ονειρεύομαι ότι κάθε εβδομάδα θα δίνουμε τα πάντα», είπε ο Πρέετς, που πέρυσι αποφάσισε να προχωρήσει στην αλλαγή προπονητή, βρίσκοντας κίνητρο από τον φόβο του υποβιβασμού. Αυτός ο φόβος ήταν η κινητήρια δύναμη ολόκληρου του συλλόγου. Και εκτός από τη βελτίωση στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Νταρντάι έχει καταφέρει να αλλάξει τον φόβο με την ελπίδα.

Follow me @entanovasilis

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Λευτέρης Ντανοβασίλης