Ο Πεπ συνεχίζει να επινοεί ποδόσφαιρο

Ο Πεπ συνεχίζει να επινοεί ποδόσφαιρο

Inside PlanetFootball Inside PlanetFootball
Ο Πεπ συνεχίζει να επινοεί ποδόσφαιρο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αλα μπάσκετ εφαρμογή τακτικής από τον Γκουαρδιόλα στο ντέρμπι με την Ντόρτμουντ, που είναι ένα σαφές δείγμα ότι προσεγγίζει την εποχή της τακτικής τελειοποίησης του έργου του στη Μπάγερν.

Μετά το πρώτο 20'λεπτο του ντέρμπι στην Allianz Arena την περασμένη Κυριακή διάβαζες στην όψη του Τόμας Τούχελ την ικανοποίησή του για όσα είχε δει και την φλόγα της πίστης ότι μπορεί να πάρει αποτέλεσμα από την Μπάγερν. Είχε δει την Ντόρτμουντ να αντιδρά καλά στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού και είχε βρει λόγους για να αισιοδοξεί ότι η ομάδα του θα μπορούσε να διατηρήσει αυτή την κατάσταση ισορροπίας που είχε δημιουργηθεί χάρη στην αποτελεσματικότητα της Ντόρτμουντ στην φάση της άμυνας και στον εκνευρισμό μιας Μπάγερν που έψαχνε τρόπους να εφαρμόσει τις ιδέες του προπονητή της ώστε να δημιουργήσει καταστάσεις αγώνα που θα της έδιναν περισσότερα γκολ.

Και κάπου εκεί ο Πεπ Γκουαρδιόλα άρχισε να αφαιρεί το χαμόγελο και την φιλοδοξία για αποτέλεσμα από τον “μαθητή” του, δηλαδή από έναν προπονητή που είναι επηρεασμένος από το έργο του Καταλανού, το οποίο παρακολουθούσε στενά στη διάρκεια των προηγούμενων ετών. Διότι όσο και αν τον έχεις μελετήσει, ο Γκουαρδιόλα παραμένει πάντοτε ικανός να σε πιάσει αδιάβαστο. Αυτή άλλωστε είναι και η εξήγηση για το γεγονός ότι ο Πεπ είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός των εκκολαπτόμενων προπονητών και όσων νοιάζονται για την επιμόρφωση και την εξέλιξή τους στην προπονητική. Γι' αυτό οι νέοι προπονητές συνωστίζονται στο Μόναχο και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μελετήσουν τη δουλειά, τις μεθόδους εφαρμογής των ιδεών, το “πώς το κάνει;” ο Γκουαρδιόλα. Επειδή τους δείχνει με τη δουλειά του πράγματα που δεν φαντάζονταν ή δεν έχουν ξαναδεί.

Τι έκανε ο Πεπ; Στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού παρουσίασε μια ακόμη τακτική επινόησή του, αυτόν τον 3-3-3-1 σχηματισμό. Στο πρώτο 20'λεπτο έβαλε την ευθύνη της αρχής για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στον Χάβι Μαρτίνεθ, ο οποίος κοίταζε να παίξει με κοντινές συρτές πάσες με κάποιον εκ των μέσων (Τιάγκο, Τσάμπι Αλόνσο, Λαμ) για να μεταφέρει τη μπάλα προς τα εμπρός. Η Ντόρτμουντ συνήθισε τις ανάγκες του παιχνιδιού, άρχισε να απαντά καλά στις ερωτήσεις που της έβαζε η ανάπτυξη της Μπάγερν και να ανταποκρίνεται. Και τότε ο Γκουαρδιόλα άλλαξε πλέι μέικερ στην άμυνα και ανέθεσε την ευθύνη στον Μπόατενγκ, ο οποίος έγινε ο κεντρικός της τριάδας στην άμυνα. Και την ίδια στιγμή άλλαξε τις θέσεις των μέσων (Τιάγκο – Λαμ – Τσάμπι Αλόνσο) και τις πλευρές των Ντάγκλας Κόστα (από αριστερά στα δεξιά) και Γκέτσε. Μέχρι να αντιληφθεί τις αλλαγές και να προσαρμοστεί σε αυτές η Ντόρτμουντ το σκορ ήταν 2-0 χάρη στην ασίστ των 42 μέτρων από τον Μπόατενγκ και το πέναλτι που κέρδισε ο Τιάγκο. Κι όταν η Ντόρτμουντ βρήκε τρόπο να μειώσει σε 2-1 αρκούσε ακόμη μια ασίστ των 55 μέτρων από τον Μπόατενγκ στον Λεβαντόφσκι για να τελειώσει το ματς.

Λειτουργώντας σαν προπονητής μπάσκετ ή αμερικάνικου φούτμπολ, ο Γκουαρδιόλα έλυσε ακόμη έναν γρίφο και έφτασε τελικά με φαινομενική άνεση σε μια νίκη με την οποία έπεισε την συντριπτική πλειονότητα της ποδοσφαιρικής κοινωνίας στη Γερμανία ότι η Μπάγερν του θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Οσοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της δουλειάς που κάνει στη Μπάγερν, πιθανότατα στην τελευταία του σεζόν στο Μόναχο, εκτιμούν σήμερα ότι στη διάρκεια των επόμενων μηνών τα μάτια μας θα δουν την καλύτερη βαυαρική έκδοση που μας έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ο Γκουαρδιόλα. Και οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε λογικές βάσεις: έχει πλέον τέσσερις - πέντε και όχι δύο πλάγιους μεσοεπιθετικούς με συνέπεια να έχει αποκτήσει την πολυτέλεια να μη νιώθει ανάπηρη την Μπάγερν όταν της λείπουν ο Ρόμπεν και ο Ριμπερί. Εχει τον Τιάγκο, τον πιο σημαντικό για την απόδοση των ιδεών του προπονητή στο τερέν, και πάλι υγιή, να δείχνει ικανός να πάρει πάνω του το μέρος της ευθύνης για να είναι σε διάρκεια όσο σημαντικός έχει αποδειχθεί σε παιχνίδια. Εχει αρχίσει να ανασταίνει τον Γκέτσε. Εχει ξανά υγιή τον Χάβι Μαρτίνεθ. Και – κυρίως – έχει συγχρονίσει και συντονίσει τον Μίλερ με τον Λεβαντόφσκι και έχει καταφέρει να ψήσει τον Γερμανό να ανεχθεί την προσαρμογή των περισσότερων επιθετικών ιδεών πάνω στον Πολωνό με τα εκπληκτικά τελειώματα.

Στην πραγματικότητα η Μπάγερν έχει εξελιχθεί σε trend των τελευταίων εβδομάδων και προβάλλεται ως ακαταμάχητη δίχως να έχει φτάσει ακόμη ούτε στο 50% αυτών που θα μπορέσει να δείξει εφόσον ο Γκουαρδιόλα έχει να αντιμετωπίσει λιγότερα προβλήματα τραυματισμών από όσα – καταδικαστικά - συνάντησε στην προηγούμενη σεζόν. Τα ρεπορτάζ θέλουν τον Πεπ να έχει ήδη δώσει τον λόγο του στον Τσίκι Μπεγκιριστάιν για να μετακομίσει στο Μάντσεστερ το ερχόμενο καλοκαίρι. Είναι πολύ πιθανό να το έχει αποφασίσει επειδή αυτό τον καιρό φτάνει στο συμπέρασμα ότι η Μπάγερν που θα δείξει στον κόσμο του ποδοσφαίρου στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα είναι το μεγαλείο του, δηλαδή ό,τι περισσότερο θα μπορούσε να δείξει ο ίδιος μαζί της. Στη στιγμή που συζητάμε μοιάζει πολύ πιθανό να κάνει με τη Μπάγερν ό,τι έκανε με την Μπαρτσελόνα: να κλείσει τον κύκλο του στην στιγμή που η ομάδα που συναρμολόγησε θα έχει φτάσει στο ζενίθ του παιχνιδιού της και να ανοίξει τον επόμενο, στο Μάντσεστερ, για να συνεχίσει να ανανεώνεται, να αναζωογονείται και να βρίσκει κίνητρα και προκλήσεις για να συνεχίσει να επινοεί ποδόσφαιρο.

Χάρη σε αυτόν και ορισμένους ακόμη το ποδόσφαιρο βγήκε στη διάρκεια των τελευταίων 7-8 ετών από την πιο ανιαρή τακτικά φάση της σύγχρονης ζωής του, δηλαδή από τον καιρό που έψαχνε μόνο για ποδοσφαιριστές – αθλητές δίχως μεγάλη τακτική ευφυΐα και τεχνική ικανότητα και ξαναμπήκε στην φάση που ένας προπονητής μπορεί να δημιουργεί ψυχαγωγικό και συνάμα αποτελεσματικό ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο, χάρη στις ιδέες, τις επινοήσεις και – κυρίως – την ικανότητα να βρίσκει αποτελεσματικές μεθόδους στις προπονήσεις ώστε να δημιουργεί όλους αυτούς τους αυτοματισμούς που συγχρονισμένα αποδίδουν οι ποδοσφαιριστές με πολύ υψηλή μαθησιακή ικανότητα που επιλέγει.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Inside PlanetFootball
Inside PlanetFootball